Zobacz pełną wersję : COOLPIX 4500 - lampa błyskowa i filtry
asialuka
09-04-2007, 19:13
Witam,
Mam pytania dotyczące aparatu Coolpix 4500, którego używam już kilka lat (jestem zadowolony) ale chciałbym go trochę "wzmocnić".
1. W jaki sposób podłącza się do tego modelu lampę błyskową? Znalazłem w internecie kilka ofert na lampy do 4500 (np. Tumax 880AFZ) i nawet bym się zdecydował, ale nie wiem jak taką lampę się podłącza do tego aparatu (aparat nie ma "sanek" a w lampie nie widać żadnego kabelka...
2. Chciałbym nabyć filtr polaryzacyjny - znalazłem kilka ofert na filtry 28mm ale nie wiem, czy taki filtr można zainstaloważ w tym modelu bezpośrednio czy potrzebny jest konwerter. Z kolei jak się zainstaluje konwerter to czy nie spowoduje to konieczności zakupu filtra i innej średnicy.
Przepraszam za być może brak profesjonalizmu w pytaniach ale może ktoś się zlituje...:)
L.
drhardware
16-04-2007, 10:14
"kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję obsługi" Do podłaczenia lampy, jak we wszytskich Coolpixac z serii 990/995/4500 potrzebujesz kabelka AS-E900 bądź całej klamry SK-E900.
Witam,
2. Chciałbym nabyć filtr polaryzacyjny - znalazłem kilka ofert na filtry 28mm ale nie wiem, czy taki filtr można zainstaloważ w tym modelu bezpośrednio czy potrzebny jest konwerter. Z kolei jak się zainstaluje konwerter to czy nie spowoduje to konieczności zakupu filtra i innej średnicy.
Przepraszam za być może brak profesjonalizmu w pytaniach ale może ktoś się zlituje...:)
L.
Instalujesz bezposrednio. Dziala super. Sam uzywalem. Treaz przestalem, bo ... aparat zaliczyl zgon, a naprawa jest w cenie aparatu. :/ Filtr oczywiscie jest mi juz zbedny, wiec chetnie go "odstapie". :)
asialuka
01-05-2007, 00:44
Instalujesz bezposrednio. Dziala super. Sam uzywalem. Treaz przestalem, bo ... aparat zaliczyl zgon, a naprawa jest w cenie aparatu. :/ Filtr oczywiscie jest mi juz zbedny, wiec chetnie go "odstapie". :)
A za ile :-) "odstapisz"?
Ja mam co prawda juz ten filtr ale mi "winietuje" tj. przyciemnia rogi tak jakby zaslanial czesc obiektywu (za gruby?). Pozdr.
asialuka
01-05-2007, 00:48
"kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję obsługi" Do podłaczenia lampy, jak we wszytskich Coolpixac z serii 990/995/4500 potrzebujesz kabelka AS-E900 bądź całej klamry SK-E900.
Dzieki - tak uczynilem, wszystko juz udalo mi sie nabyc na allegro :-)
A za ile :-) "odstapisz"?
Ja mam co prawda juz ten filtr ale mi "winietuje" tj. przyciemnia rogi tak jakby zaslanial czesc obiektywu (za gruby?). Pozdr.
Filtr faktycznie winetuje. Wystarczy jednak lekko przyzumować i jest git. Slimów na taki rozwmier, to chyba nie produkują. ;) Mam też filtr UV. Moge je "odstąpić" za np. 40 PLN (za obydwa). Przy okazji, to mogę też "odstąpić" szyne SK-E900 za np. 200 PLN i lampe SB-80DX za powiedzmy 650 PLN. Oczywiście wszystko w dobrym stanie.
drhardware
08-05-2007, 13:42
Witam,
Milo_ja, wysłałem PW w sprawie filtrów
asialuka, jak już będziesz miał kabelek do lampy, to skontaktuj się ze mna, wymienimy się doświadczeniami.
Witam,
Milo_ja, wysłałem PW w sprawie filtrów
asialuka, jak już będziesz miał kabelek do lampy, to skontaktuj się ze mna, wymienimy się doświadczeniami.
Lampa sprzedana. Szyna i filtry na razie zarezerwowane.