Zobacz pełną wersję : SB-800 jaki sposób na zoom
Mam pytanie chcę założyć stofen na lampę i chcąc mieć max zomm. Czy muszę wyciąć otwór w stofenie aby nie blokował zapadki czy jest jakiś inny patent na to.
Ale co chcesz osiągnąć, nieszczęsny?
Po kiego Ci ten "stofen"?
Lampa wygląda bardziej profesjonalnie. Czyli zostaje wiercenie dziury w całym... stofenie
RobertMiernik
09-08-2013, 09:25
Nie ma innego ale taka kombinacja jest raczej bezcelowa...
Oj nie jest bezcelowa musicie mi zaufać w moim szaleństwie.
Co masz na myśli mówiąc "max zomm"? Mogę się domyślić, że chodzi raczej o "zoom", ale jaki jest cel całego działania?
Przy ogniskowej 24 lampa z ustawioną pełną mocą da mi więcej skupionego światła przy zoomie 105 czy przy 24 ? Pytam bo już się gubię w swoim szaleństwie.
Przede wszystkim mydelniczka sporo światła roześle Ci na boki. Po co mydelniczka?
Art Erie
09-08-2013, 09:51
Przy 105 będziesz miał bardziej skupiona wiązkę, którą Stofen rozproszy na wszystkie strony :-P
W ogóle mydelniczka bardzo rzadko się przydaje.
Przy ogniskowej 24 lampa z ustawioną pełną mocą da mi więcej skupionego światła przy zoomie 105 czy przy 24 ? Pytam bo już się gubię w swoim szaleństwie.
Światła da Ci tyle samo, lecz będzie inaczej skierowane.
A tu Was zaskoczę nie rozproszy nie rozproszy bo ta mydelniczka jest a jakoby jej nie było. Służy do czego innego ale juz po ptokach właśnie nawierciłem otworek i temat z głowy.
neverhood
09-08-2013, 10:17
jeśli mogę podpytać o zomm w SB800, coś mi się poprzestawiało w lampie (nawet reset nie daje nic) i nie mogę właśnie ustawić zomm na 105, lampa skierowana pod kątem 90 stopni do przodu z obiektywem N70-200, czy mogę prosić o pomoc, jak ustawić ten zoom, bo klikanie nic nie daje max 24 i koniec
No jesli reset nic nie daje to chyba serwis. Pewnie coś na drzewkach się popsuło.
neverhood
09-08-2013, 10:22
no to serwis buuuu
moze jest za nisko opuszczona, jest taka pozycja ze glowka patrzy ponizej ostatniego stopnia blokady. bez naciskania guzika z boku pchnij glowke lampy do gory, jak wskoczy na swoje domyslne polozenie, powinien zadzialac zoom.
neverhood
09-08-2013, 10:46
moze jest za nisko opuszczona, jest taka pozycja ze glowka patrzy ponizej ostatniego stopnia blokady. bez naciskania guzika z boku pchnij glowke lampy do gory, jak wskoczy na swoje domyslne polozenie, powinien zadzialac zoom.
lecę sprawdzić, może zadziała. z/w :)
neverhood
09-08-2013, 23:40
R wielkie dzieki, Twoj sposob pomogl, cos przeskoczylo i wszystko juz dziala
to nie cos przeskoczylo tylko ta pozycja ponizej ostatniego kliku to jest jakis tam tryb makro. wtedy swieci szeroko i nie da sie zoomowac. ciesze sie ze pomoglem.
Art Erie
10-08-2013, 08:52
A tu Was zaskoczę nie rozproszy nie rozproszy bo ta mydelniczka jest a jakoby jej nie było. Służy do czego innego ale juz po ptokach właśnie nawierciłem otworek i temat z głowy.
Nie wiem co kombinujesz, ale może powinieneś użyć grida a nie mydelniczki?
Mydelniczka służy tylko i wyłącznie do mocowania filtrów i nie ma wpływu na absorbcję światła
Art Erie
10-08-2013, 09:10
Teraz rozumiem :)