PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] [MINIMAL] Komin EC Gorzów Wlkp.

Sławol
08-08-2013, 23:19
Witajcie!

Moja pierwsza próba z minimalistyczną fotografią. Szukałem tematu długo i namiętnie, łażąc po GW: a to tabliczki, a to jakiegoś znaku... Jak zwykle wystarczyło pobujać w obłokach trochę i samo się znalazło :D

I taki oto komin wyłapałem. Znany wszem i wobec, ale odkąd wziąłem się za fotografię, to już wygląda inaczej ;)

No i tym razem kolor, bo niebo było naprawdę czyste i błękitne.

Dla zainteresowanych - krótka notka z Google --> http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=769

A tutaj zdjęcie. Męczyłem go długo i mam w różnych miejscach w kadrze (także w pionie), ale tutaj pasuje mi najbardziej. Później wrzucę inne ujęcia także.

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/EC_komin_zpsa63cfc17-1.jpg
źródło (http://i906.photobucket.com/albums/ac269/Slawol666/EC_komin_zpsa63cfc17.jpg)

pastwisko
10-08-2013, 20:46
lepsze było by proste..

Sławol
10-08-2013, 21:30
Mało konkretów, ale wnioskuję, że mówisz o prawej krawędzi komina.

Komin od lewej jest prosty. Mam nawyk z projektowania i przy zdjęciach także posiłkuję się liniami pomocniczymi w Photoshopie i do nich równam różne płaszczyzny. Poziom łuków też jest w miarę zachowany. Od prawej komin nieco się zwęża przy samej górze, a i drabinka też nie jest na całej długości idealna, tylko pogięta miejscami (patrząc na inne ujęcia i na powiększenia, które mam, także na innych ogniskowych).

Dziękuję Ci bardzo za komentarz :)

P.S. Z ciekawości zdjąłem sobie parę zdjęć z podesłanego wyżej linku i wyprostowałem w Ps-ie do linii. Też krzywo przy samej górze.

pastwisko
11-08-2013, 08:57
No tak, ale w tej perspektywie piony w kominie nie są rownoległe - wiec albo trzeba poprawic je w szopie czyli rozciagnać/scisnąć, albo dać oba symetrycznie pod kątem. Jesli rownasz do pionów do do wszystkich czyli do lewych i do prawych, a nie do jednego. No i zawsze lepiej zawierzyć swojemu oku - czesto wydaje się ze jest krzywo mimo iż wg siatki tak nie jest. Przy takich zdjeciach zaczynają sie już figle optyczne - zwłaszcza gdy zdjecie i monitor są duze, a elementy pionowe nie są na srodku - wtedy patrzysz na wprost, a to co ma byc proste jest lekko z boku. Niby nic a jednak. Zresztą popatrz na to zdjecie raz bedąc z lewej, a raz z prawej strony monitora :)

Lena&TheShadow
11-08-2013, 09:25
Nie wiem jaki kolor tła komina widzisz ale niebo na mojej planecie nie bywa w takim kolorze. Ale nie wiem jak jest na Twojej. Może ratuj to obróbką, czarno-białe, mocna winieta etc ?

Sławol
11-08-2013, 13:57
Dzięki ponowne za komentarze!

Nie wiem jaki kolor tła komina widzisz ale niebo na mojej planecie nie bywa w takim kolorze. Ale nie wiem jak jest na Twojej. Może ratuj to obróbką, czarno-białe, mocna winieta etc ?

U mnie jest jasnobłękitne, takie jakie w tej chwili widzę za oknem. Później będzie jeszcze lepsze, o ile pogoda się utrzyma. Na zdjęciu delikatnie wyrównałem kanałami wszystko razem, ale nie wiem, jak to u Ciebie na monitorze wygląda, może faktycznie masz coś kosmicznego na ekranie :) Do B&W nie będę szedł, już sprawdzałem na początku. Nuda straszna, bo i komin mało atrakcyjny. Nie podobało mi się. W sumie to zdjęcie to dzięki kolorom zrobiłem, bo ładnie mi się odcinał komin na tle nieba, praktycznie bezchmurnego w tym miejscu. Potem już się białe chmurki pojawiły i mi się nie podobało.

@pastwisko: no właśnie ten widok z dołu nieco skrzywił komin. Masz całkowitą rację :) Zastanawiałem się, co z tym zrobić: czy zostawić tak, jak jest w rzeczywistości, czy oprócz obracania obrazka jeszcze naprawić kształt samego komina, żeby było równo. Mało tego - ten pomost do chodzenia na górze trzyma pion barierkami, a sama ściana komina już nie :D

Dziękuję za wnikliwą analizę. Chyba mnie przekonałeś. Poprawię ten komin i zobaczę, co mi wyjdzie.

pastwisko
11-08-2013, 20:06
Wbrew pozorom, architektura to nie jest prosta sprawa :)

Sławol
11-08-2013, 20:22
Ano uczymy się, uczymy :) Dzięki takim komentarzom, jak Twój, będzie łatwiej :)