PDA

Zobacz pełną wersję : Dodawanie znaku wodnego na serwerze

dejote
08-08-2013, 20:30
Sto lat temu, gdy nie miałem pojęcia o fotografii i pracowałem w jednym z pierwszych w kraju sklepów internetowym podłapałem świetne rozwiązanie. Zdjęcia na stronie sklepu były wyświetlane normalnie, bez znaków wodnych. Gdy klikało się prawym przyciskiem myszy i wybierało „zapisz obrazek” zdjęcie pobierało nam się na dysk już ze znakiem wodnym. Z tego co mi ktoś tłumaczył, to serwer sprawdzał kto chce widzieć obrazek i jeśli nie był to ten sam serwer, który wyświetla stronę, to dodawał znak wodny. Niestety, sklep zbankrutował z dobre cztery lata temu i nie działa ani strona, ani nie mam kontaktu z programistami. Wie ktoś może jak zrobić takie cudo?

Plastek01
08-08-2013, 22:06
Taką możliwość daje na pewno joomgallery pod joomlę i galeria Coppermine. O ile pamiętam jeszcze ZenPhoto też oferuje taką opcję.

josephebeloki
09-08-2013, 12:56
To jest proste do ogrania... także nie wiem czy jest sens się katować :)
To tak jakby np. Adel łaziła za piratami :) bez sensu... :) Najlepiej nanosić na stałe znak wodny na wszystkich fotkach które masz w necie i już.

skarcity
09-08-2013, 14:41
Zdjęcia na stronie sklepu były wyświetlane normalnie, bez znaków wodnych. Gdy klikało się prawym przyciskiem myszy i wybierało „zapisz obrazek” zdjęcie pobierało nam się na dysk już ze znakiem wodnym. ...Niestety, sklep zbankrutował z dobre cztery lata temu i nie działa ani strona,
Jeśli połączymy ze sobą te dwa zdarzenia to może lepiej nie stosować takiego bajeru? :-)
Nie prościej, bezpieczniej itd dawać znak wodny z zasady?

pozdrawiam

dejote
10-08-2013, 03:44
Jeśli połączymy ze sobą te dwa zdarzenia to może lepiej nie stosować takiego bajeru? :-)
Nie prościej, bezpieczniej itd dawać znak wodny z zasady?

pozdrawiam

Nie. Publikuję głównie w lokalnym portalu informacyjnym. 90% z czytelników ma słabą wiedzę o komputerach i internecie i zrobienie dla nich print skrina to czarna magia. Nie chcę niszczyć czytelności zdjęć znakiem wodnym. Szukam czegoś do wordpressa, co pozwoli dodać znak przy ściąganiu obecnych zdjęć (szlag mnie trafił jak zobaczyłem mieszkanie w wydrukach 30x45 z moich zdjęć na ścianach...

Władca Pixeli
10-08-2013, 03:58
Nie. Publikuję głównie w lokalnym portalu informacyjnym. 90% z czytelników ma słabą wiedzę o komputerach i internecie i zrobienie dla nich print skrina to czarna magia. Nie chcę niszczyć czytelności zdjęć znakiem wodnym. Szukam czegoś do wordpressa, co pozwoli dodać znak przy ściąganiu obecnych zdjęć (szlag mnie trafił jak zobaczyłem mieszkanie w wydrukach 30x45 z moich zdjęć na ścianach...
W jakiej wielkości publikujesz zdjęcia?

dejote
10-08-2013, 14:24
1280 x 848. Ale to nie przeszkadza rodzicom ściągać zdjęcia swoich pociech i robić z tego duże odbitki ;)

RobertMiernik
10-08-2013, 14:42
a co im przeszkodzi zrobić printscreena ze strony?
(bo całkiem pomijam kopiowanie plików z folderów z cache przeglądarki...)

Władca Pixeli
10-08-2013, 16:24
a co im przeszkodzi zrobić printscreena ze strony?
(bo całkiem pomijam kopiowanie plików z folderów z cache przeglądarki...)
Dużo prościej jest zapisać stronę "Save Page As" :mrgreen:
Dlaczego nie wstawisz mniejszych zdjęć?

RobertMiernik
10-08-2013, 16:57
Chyba, że jest jakaś flashowana czy inne kombinacje widziałem jeszcze, w każdym razie chodziło mi o to, że to absolutnie nieskuteczne jest ;)

dejote
10-08-2013, 16:59
Szerokość strony to 900px, tak system jest zbudowany, że slider jest na całą szerokość więc mogę maksymalnie do tylu zmniejszyć. Zastanawiamy się, jak się przed tym bronić. Większość portali gazet jednak ma podobne rozdzielczości i brak znaków wodnych. Leją na to, że ktoś sobie powiesi to w salonie ?

RobertMiernik
10-08-2013, 17:22
Większość portali gazet jednak ma podobne rozdzielczości i brak znaków wodnych. Leją na to, że ktoś sobie powiesi to w salonie ?
Tak jak i Ty powinieneś...
Rozwiązania są tylko trzy
1. lać (rozwiązanie rekomendowane)
2. umieszczać na środku gigantyczny znak wodny albo publikować zdjęcia 240 x 240
3. nic nie publikować

skarcity
11-08-2013, 21:21
Nie mogę zrozumieć dlaczego trafia Cię szlag, gdy rodzice wydrukują i powieszą zdjęcie swojej pociechy, w swoim salonie, nawet jeśli jest to zdjęcie zrobione przez Ciebie. Zauważ, że Twój serwis też wykorzystuje te dzieci poprzez generowanie sobie treści, budowanie odwiedzalności i idącymi za tym reklamami itp. Wlazisz na jakieś akademie szkolne albo coś podobnego, robisz foty dzieciakom, z których utrzymuje się serwis, a jak rodzic wydrukuje fotę dziecka to Cię szlag trafia. Dziwne to jakieś...

Mógłbyś podać link do strony i przykładowego zdjęcia?

dejote
12-08-2013, 00:27
Nie mogę zrozumieć dlaczego trafia Cię szlag, gdy rodzice wydrukują i powieszą zdjęcie swojej pociechy, w swoim salonie, nawet jeśli jest to zdjęcie zrobione przez Ciebie. Zauważ, że Twój serwis też wykorzystuje te dzieci poprzez generowanie sobie treści, budowanie odwiedzalności i idącymi za tym reklamami itp. Wlazisz na jakieś akademie szkolne albo coś podobnego, robisz foty dzieciakom, z których utrzymuje się serwis, a jak rodzic wydrukuje fotę dziecka to Cię szlag trafia. Dziwne to jakieś...

Trafia mnie szlag, bo to jest ewidentna kradzież. Gdyby ten rodzic się zgłosił, to w cenie którą zapłacił w salonie za odbitkę dostał by ją u mnie. Ja bym na tym zarobił, on miał by odbitkę dobrej jakości, wąsaty pan z fotolabu kilka złotych w kieszeni mniej. Robienie zdjęć to moja praca, za każdym razem gdy ktoś zabiera moje zdjęcie dając zarobić komuś innemu (np. wąsatemu Panu z fotolabu w mieście płacąc ok. 40 zł za odbitkę 30x45) trafia mnie szlag. Tak trudno to zrozumieć? Gdy ja chodziłem do szkoły i brałem udział w szkolnych przedstawieniach, to rodzice wspólnie wynajmowali fotografa, każdy płacił po 20 zł za zdjecia i było ok. Dzisiaj trzeba kraść ?

Mógłbyś podać link do strony i przykładowego zdjęcia?

Pierwsze lepsze foto jakie miałem pod reką: http://nowosolskie.info/wp-content/uploads/2013/06/nsol-bajki-4-of-31.jpg

rychu_cmg
12-08-2013, 02:19
Terminus A Quo !

dejote
12-08-2013, 02:42
Terminus A Quo !

Na tym zdjęciu akurat nie. To jakiś przegląd teatrzyków szkolnych... Ale w serwisie i owszem, dość sporo. PS: Widziałem Grzesiu Twoją relację z lipcowej wizyty w Mogilnie, jak dla mnie za dużo zdjęć. Mimo że foty są ok, to trudno dotrzeć do końca nawet mi. ;)

skarcity
12-08-2013, 11:37
Trafia mnie szlag, bo to jest ewidentna kradzież. Gdyby ten rodzic się zgłosił, to w cenie którą zapłacił w salonie za odbitkę dostał by ją u mnie. Ja bym na tym zarobił, on miał by odbitkę dobrej jakości, wąsaty pan z fotolabu kilka złotych w kieszeni mniej. Robienie zdjęć to moja praca, za każdym razem gdy ktoś zabiera moje zdjęcie dając zarobić komuś innemu (np. wąsatemu Panu z fotolabu w mieście płacąc ok. 40 zł za odbitkę 30x45) trafia mnie szlag. Tak trudno to zrozumieć? Gdy ja chodziłem do szkoły i brałem udział w szkolnych przedstawieniach, to rodzice wspólnie wynajmowali fotografa, każdy płacił po 20 zł za zdjecia i było ok. Dzisiaj trzeba kraść ?

Pierwsze lepsze foto jakie miałem pod reką: http://nowosolskie.info/wp-content/uploads/2013/06/nsol-bajki-4-of-31.jpg
Zdjęcie niczego sobie. Z tym nazywaniem kogoś złodziejem (jeśli ewidentna kradzież, to jej wykonawca jest złodziejem) to powinieneś trochę przyhamować. Wydaje mi się, że ściąganie zdjęć na użytek własny jest w poslkim prawie dozwolone.

Z innej beczki -kto jest właścicielem praw majątkowych do zdjęć? Ty czy serwis? Jeśli jesteś właścicielem serwisu to nie było pytania :-)

dejote
12-08-2013, 13:56
Zdjęcie niczego sobie. Z tym nazywaniem kogoś złodziejem (jeśli ewidentna kradzież, to jej wykonawca jest złodziejem) to powinieneś trochę przyhamować. Wydaje mi się, że ściąganie zdjęć na użytek własny jest w poslkim prawie dozwolone.
Nie przeszkadza mi, gdy ktoś ściąga zdjęcia swoich pociech i wrzuca na FB. Przeszkadza mi gdy ściąga i daje na nich zarobić komuś innemu niż mi, choć może rzeczywiście przesadzam, masz rację. Wpadłem na pewne rozwiązanie: zbudowanie systemu zamawiania odbitek. Wyświetlanie poniżej galerii ze zdjęciami linku „zamów odbitkę” i przejście po prostu do sklepu internetowego z odbitkami w normalnych cenach. Myślicie, że to ukróciło by trochę takie incydenty?

Z innej beczki -kto jest właścicielem praw majątkowych do zdjęć? Ty czy serwis? Jeśli jesteś właścicielem serwisu to nie było pytania :-)
Ja. Serwis wykupuje jedynie zgodę na jednorazową publikację zdjęć.