Zobacz pełną wersję : Kadrowanie zdjęć
endrju22
09-04-2007, 17:17
Jakie ustawienia cropa należy zastosować np w PS aby wykadrować zdjęcie w proporcjach nadających sie do labu?Ponieważ lab przycina fotki z aparatów cyfrowych.Jaką rozdzielczość powinny mieć fotki wysyłane do labu? Czy zmnieszać zdjęcia jeśli chce uzyskac np odbitki 10-15 tym samym obniżając ich wage. Czy to ma jakies odzwierciedlenie w jakości zdjęć?
1. Jakie ustawienia cropa należy zastosować np w PS aby wykadrować zdjęcie w proporcjach nadających sie do labu?
3:2 lub 3:4 jeśli lab może robić odbitki w tym formacie
2. Jaką rozdzielczość powinny mieć fotki wysyłane do labu?
300 lub 320 DPI w zależności od labu
3. Czy zmnieszać zdjęcia jeśli chce uzyskac np odbitki 10-15 tym samym obniżając ich wage. Czy to ma jakies odzwierciedlenie w jakości zdjęć?
Moim zdaniem tak, bo wówczas: a) sam możesz sobie wyostrzyć tak jak chcesz, b) sam wybierasz jakim algorytmem Twoje zdjęcie zostanie przeskalowane do mniejszej rozdzielczości, c) ogólnie masz większą kontrolę nad jakością
Gawronnek
09-04-2007, 17:28
co do proporcji zdjęć to nie jest dokładnie tak że to ma być 3:2 lub 4:3, laby używają różnych papierów (np. nie zawsze 15x10 to dokładnie 15x10, często to 15,2x10,2) dlatego dobrze jest się dowiedzieć o dokładną wielkość i taką zastosować do kadrowanie zdjęć, wtedy mamy gwarancje że nic nie zostanie przycięte
ps. napisałem 1000 postów przez ponad 2 lata bytności na forum
Oczywiście Gawronek ma rację, to jest w przybliżeniu 3:2 i 4:3 - dokładne wymiary papierów gdzieś już dzisiaj widziałem w innym wątku więc tej informacji nie powtarzałem -> http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=266491&postcount=9.
endrju22
09-04-2007, 18:05
W takim razie do jakich rozdzielczości należy zmniejszyć fotkę, aby mieć pewność że lab nie będzie ingerował w zmiane rozdzielczości w przypadku robienia odbitki danego formatu?Czyżby do minimalnej zalecanej? Czy 10:8 to jet to samo co 3:2?
Gawronnek
09-04-2007, 18:12
przy kadrowaniu podaj rozmiar zdjęcia podawany w labie albo w cm albo px w zależności od tego jak podaje dany lab i ustaw 300dpi, ja przynajmniej tak robię i jest ok
tu jest cały wątek w tej sprawie -> (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=266491#post266491)
"Czy 10:8 to jet to samo co 3:2?"
Powaznie pytasz? ;)
"Czy 10:8 to jet to samo co 3:2?"
Powaznie pytasz? ;)
Wlasnie tez sie zdziwilem lekko. :p