Zobacz pełną wersję : D5200 + sb900
Witam
Czy jest możliwe połączenie bezprzewodowe ( sterowanie ) pomiędzy lampą błyskową SB900 a aparatem fot. D5200 ?
Tak, przez fotocelę bez trybu iTTL lub poprzez wyzwalacz radiowy.
Pierwszy sposób:
Lampę przełączasz włącznikiem na remore, przytrzymujesz ok, włącza się menu, odszukujesz pozycję SU-4 i ustawiasz na ON. Wyłączasz menu (exit) Teraz masz dwa tryby pracy lampy: auto i manual. Auto, to automatyka własna lampy, a manual to ręczne ustawienia. Po ustawieni wedle uznania w body otwierasz lampę i robisz zdjęcie. Jedyna rzecz o której powinieneś pamiętać, to takie ustawienie lampy aby błysk z body trafił w jej czujnik umieszczony po prawej stronie SB900.
Reasumując nie muszę dokupywać wyzwalacza tylko ustawić urządzenia jak napisałeś w poście. Zdejmując lampę z stopki aparatu mam możliwość zrobić zdjęcie. Dopytuję się ponieważ lampę dopiero zamierzam kupić a chciałbym mieć pewność że to dobry zakup. A niestety w sklepach foto nikt konkretnie nie potrafi odpowiedzieć , każdy mówi coś innego. Pozdrawiam.
Zdejmując lampę ze stopki w taki sposób wyzwolisz ja każdym aparatem, nie tylko nikonem. Pamiętaj jednak, że na słońcu błysk lampy wbudowanej w body może jej nie wyzwolić.
ps. Zanim napisałem pierwszy post sam to sprawdziłem z D60 i SB900.
Taka kombinacja działa również dla pary SB900+D90 oraz SB900+D7100
Taka kombinacja zadziała także dla pary: zwykły kompakt z lampą błyskową + SB900 lub lustrzanka dowolnego producenta (z lampą błyskową) + SB900. Zadziała to także w przypadku aparatu analogowego z lampą błyskową + SB900. W tym trybie SB900 jest wyzwalana za pomocą błysku innej lampy zamontowanej w dowolnym korpusie lub też dowolnej lampy zewnętrznej.
Chyba, że błysk z lampy przy aparacie jest nieporządany, wtedy w Nikosiu ustawia się to Menu i lampa nie emituje błysku tylko błyskają zdalne lampy (ustawione jako Remote). Lampa w aparacie emituje wtedy przedbłyski monitorujące. Można też zastosować panel podczerwieni do wbudowanej lampy błyskowej lustrzanek Nikon SG-3IR, który umożliwia sterowanie błyskiem lamp zewnętrznych posiadających fotocele, przy użyciu lampy błyskowej wbudowanej, tak by nie brała ona udziału w naświetlaniu kadru.
pozdrawiam
Chyba, że błysk z lampy przy aparacie jest nieporządany, wtedy w Nikosiu ustawia się to Menu i lampa nie emituje błysku tylko błyskają zdalne lampy (ustawione jako Remote). Lampa w aparacie emituje wtedy przedbłyski monitorujące. Można też zastosować panel podczerwieni do wbudowanej lampy błyskowej lustrzanek Nikon SG-3IR, który umożliwia sterowanie błyskiem lamp zewnętrznych posiadających fotocele, przy użyciu lampy błyskowej wbudowanej, tak by nie brała ona udziału w naświetlaniu kadru.
pozdrawiam
Chyba to taka wielka ryba - spróbuj to ustawić w D5200.
Chyba, że błysk z lampy przy aparacie jest nieporządany, wtedy w Nikosiu ustawia się to Menu i lampa nie emituje błysku tylko błyskają zdalne lampy (ustawione jako Remote).
Nawet w trybie CLS po wyłączeniu wewnętrznej lampy (--) błyśnie ona z najmniejszą mocą. Wtedy lampa zewnętrzna nie może pracować w trybie SU-4. A po ustawieniu tego trybu lampa działa tak, jak inne z fotocelą - czyli jest wyzwalana za pomocą błysku innej lampy, a nie poprzez IR. http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2769787&postcount=4
ps. D5200 nie obsługuje trybu CLS.
lampa wbudowana, w trybie auto bedzie emitowala przedblyski. Wiec po jej podniesieniu trzebs ja przelaczyc na tryb manualny. Czyz nie?
ps. D5200 nie obsługuje trybu CLS.Chyba każda cyfrowa lustrzanka nikona obsługuje CLS, co najwyżej wbudowana lampka nie może być sterownikiem. Zresztą - zajrzałem do testu body na optyczne, cytuję za nimi:
Nikon D5200 umożliwia pracę z zewnętrznymi lampami błyskowymi kompatybilnymi z kreatywnym systemem oświetlenia (CLS), rozwijanym przez firmę Nikon. Według instrukcji aparatu, należą do nich lampy o następujących oznaczeniach: SB-910, SB-900, SB-800, SB-700, SB-600, SB-400, SB-R200. Do zdalnego sterowania grupą lamp niezbędne jest użycie jednej z lamp SB-910, SB-900, SB-800 lub SB-700 albo skorzystanie z bezprzewodowego sterownika błysku SU-800. Wbudowana lampa nie działa jako sterownik i nie można zdalnie sterować z poziomu menu grupą zewnętrznych lamp błyskowych.
Witam
Czy jest możliwe połączenie bezprzewodowe ( sterowanie ) pomiędzy lampą błyskową SB900 a aparatem fot. D5200 ?
Mozliwe, ale musiałbyś kupić kolejną lampę SB800-910 (albo su800) jako sterownik.
Albo lepiej - kupić wyzwalacz radiowy przenoszący TTL czyli Pixela albo YN622N - poczytaj o nich (jakie funkcje przenoszą) albo (drogie) Pocket Wizardy TT5 (wersja nikonowska).
Ja bym się jeszcze zastanowił, czy koniecznie SB-900 (910). To straszne krowy i nawet na D7000 mnie męczyły. Dlatego zamieniłem na SB-700. Co prawda ma sterownik tylko na 2 grupy, ale jak chcę więcej, to mam SB-800.
Cytat:
Napisał puciek Zobacz post
ps. D5200 nie obsługuje trybu CLS.
Chyba każda cyfrowa lustrzanka nikona obsługuje CLS, co najwyżej wbudowana lampka nie może być sterownikiem.
Pisząc to miałem na myśli obsługę lampy wbudowanej w body, a nie obsługiwanie zewnętrznej lampy. Z resztą autor tematu chciał wyzwalać SB900 zdalnie i tu bez zewnętrznej lampy lub sterownika CLS'a nie uzyskasz. Dlatego stwierdziłem, że D5100 nie ma CLS (z wbudowaną lampą błyskową)
Chyba każda cyfrowa lustrzanka nikona obsługuje CLS, co najwyżej wbudowana lampka nie może być sterownikiem. Zresztą - zajrzałem do testu body na optyczne, cytuję za nimi:
Nikon D5200 umożliwia pracę z zewnętrznymi lampami błyskowymi kompatybilnymi z kreatywnym systemem oświetlenia (CLS), rozwijanym przez firmę Nikon. Według instrukcji aparatu, należą do nich lampy o następujących oznaczeniach: SB-910, SB-900, SB-800, SB-700, SB-600, SB-400, SB-R200. Do zdalnego sterowania grupą lamp niezbędne jest użycie jednej z lamp SB-910, SB-900, SB-800 lub SB-700 albo skorzystanie z bezprzewodowego sterownika błysku SU-800. Wbudowana lampa nie działa jako sterownik i nie można zdalnie sterować z poziomu menu grupą zewnętrznych lamp błyskowych.
Mozliwe, ale musiałbyś kupić kolejną lampę SB800-910 (albo su800) jako sterownik.
Albo lepiej - kupić wyzwalacz radiowy przenoszący TTL czyli Pixela albo YN622N - poczytaj o nich (jakie funkcje przenoszą) albo (drogie) Pocket Wizardy TT5 (wersja nikonowska).
a jak to się ma do nikona D7100 bo też mam problem,żeby wyzwolić lampę SB700 bezprzewodową muszę użyć lampy wbudowanej,czy jest inna opcja niż wyzwolenie radiowe
a jak to się ma do nikona D7100 bo też mam problem,żeby wyzwolić lampę SB700 bezprzewodową muszę użyć lampy wbudowanej,czy jest inna opcja niż wyzwolenie radiowe
A no ma się tak, że w D7100 możesz zdalnie sterować lampą.
Zdalną z obsługą CLS ustawiasz w tryb CLS Slave, w body wybierasz dla lampy tryb sterownika i ustalasz sobie jak mają błyskać zdalne.
a jak to się ma do nikona D7100 bo też mam problem,
Nie narzekaj masz wszystkie opcje.
Możesz wbudowaną, możesz inna lampą będąca sterownikiem (SB800-910), możesz radiowo.
Sprawdziłem działa SB900 poprzez błysk z D5200, jednak czasami ten błysk przeszkadza podczas niektórych ujęć i tutaj niestety potrzebny jest sterownik radiowy który muszę dokupić. Czy możecie mi polecić sterownik radiowy - jest ich kilka na rynku , no i rozpiętość cenowa też jest dosyć spora ? Pozdrawiam i dziękuję za wypowiedzi:)
Sprawdziłem działa SB900 poprzez błysk z D5200, jednak czasami ten błysk przeszkadza podczas niektórych ujęć i tutaj niestety potrzebny jest sterownik radiowy który muszę dokupić. Czy możecie mi polecić sterownik radiowy - jest ich kilka na rynku , no i rozpiętość cenowa też jest dosyć spora ? Pozdrawiam i dziękuję za wypowiedzi:)
bez TTL - Yongnuo RF-603
z TTL - Yongnuo YN622N (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=229400) albo Pixel King (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204548).