PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Statki na tle zachodzącego słońca

Kosciech
07-08-2013, 07:46
To moje pierwsze zdjęcie wrzucone na forum, więc proszę o nie linczowanie mnie :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img819/1314/b1th.jpg)

stock
07-08-2013, 07:56
nie kadruj tak jesli to nie ma uzasadnienia. Albo podłoga albo niebo - w połowie rzadko kiedy dobrze to wychodzi.

pgaik
07-08-2013, 07:58
Za stockiem, taki podział mi tu ewiqdentnie nie pasuje.

Zahir
07-08-2013, 10:22
Skoro już się dowiedziałeś jak nie kadrować to ja ci podpowiem jak ratować takie ujęcie.
W tym przypadku niebo jest znacznie ciekawsze niż dół kadru, więc dajesz 2/3 nieba i 1/3 wody i nie boisz sie ciąć do 16:9, pozbywając się tym samym nadmiaru tła.
Zwracasz też uwagę na boki kadru, pomniejszając rozkładasz elementy sceny w kadrze.
Tracisz niestety na jakości, dużej odbitki nie zrobisz ale to cena za złe kadrowanie ;)

Kulten
07-08-2013, 12:43
Największą bolączką tego zdjęcia według mojej oceny jest naświetlenie. Przy tak mocnym słońcu jeśli fotograf decyduje się by zrobić zdjęcie bezpośrednio pod światło o tej godzinie (wspominam o godzinie przez wzgląd na fakt, iż stosując filtry należy się liczyć z dużą ilością blików, flar oraz z tym, że nawet jeśli część nieba będzie ciemniejsza w miejscu słońca nadal będzie przejarany fragment ujęcia) i dalej jeśli fotograf nie zamierza stosować metody składania zdjęcia z kilku różnych naświetleń powinien zatem dobrze naświetlić wodę/morze oraz obiekt czyli w tym wypadku te statki. Oczywiście tym samym ryzykujesz, że niebo będzie na całości przepalone ale skoro i teraz jest to czym się przejmować. W późniejszej obróbce czy stosując delikatną winietę czy inne narzędzie można z umiarem to przejarane niebo przyciemnić, ale tylko o tyle by wyodrębnić niebo od np białego tła strony.

Pozdrawiam

Kosciech
07-08-2013, 15:30
Zamierzeniem moim nie było tak naprawdę pokazywanie samych statków, więc dlatego celowo nie skupiałem się na prawidłowym ich naświetleniu, a wręcz chciałem żeby wyszły niedoswietlone. Bardziej chodziło mi o sam zachód słońca a statki stanowią tylko dodatek. Bardzo dziękuję wszystkim za opinie. Zgadzam się co do kadrowania, rzeczywiście mogłoby być trochę mniej tego morza. Natomiast szczerze mówiąc niewiele zrozumiałem z wypowiedzi K. Lomax :(

pozdrawiam