Zobacz pełną wersję : ## Problem z obiektywem. POMOCY!
Od dłuższego czasu poszukuję obiektywu dość uniwersalnego, w miarę jasnego, ze zmiennym ogniskiem. Takiego powiedzmy 'do wszystkiego'. Zdaję sobie sprawę, że nie można mieć tego wszystkiego na raz i to jeszcze w dobrej cenie, ale zwracam się do Was, bo już nie wiem co wybrać. Zaznaczam, że jeżeli chodzi o zdjęcia to robię głownie portrety i to mnie interesuje. Więc najlepiej, żeby było ostro i jak najjaśniej.
W tym momencie posiadam D200 + Nikkora 50mm 1.8, moim pomysłem była SIGMA 10-20, ale od jakiegoś czasu nie moge jej trafić w moim budżecie jaki wynosi około 1100zł max.
Jakieś inne pomysły? Bardzo proszę o pomoc, bo niedługo mam kilka fajnych opcji na zdjęcia i chciałbym coś kupić, z góry dziękuję. ;)
Sigma 10-20, to nie jest obiektyw uniwersalny, a ultra szerokokątny (UWA).
Jak chcesz obiektyw uniwersalny i do tego w cenie do 1100zł, to jasny nie będzie, a jak ma być jasny, to tani nie będzie.
Z uniwersalnych zoomów:
Nikkor 18-105/3.5-5.6
Nikkor 16-85/3.5-5.6
z dłuższych:
Nikkor 18-200/3.5-5.6
Nikkor 18-300/3.5-5.6
Sigma 18-200/3.5-6.3
Sigma 18-250/3.5-6.3
Tamron 18-200/3.5-6.3
Tamron 18-270/3.5-6.3
Z jasnych:
Sigma 17-50/2.8
Sigma "C" 17-70/2.8-4
W cenie do 1100zł dostaniesz tylko Nikkora 18-105, choć jest szansa, że gdzieś uda Ci się znaleźć też używanego N16-85, ale ten zazwyczaj chodzi w okolicach 1300-1500zł
Z jasnych to S17-50/2.8 używki w cenie 1500 (jak się znajda), nowy 1700, a S17-70/2.8-4 "C" to całkiem nowe szkło i na używki nie ma co liczyć. Nowy kosztuje ~2000zł.
Możesz szukać używanego nikkora 18-200VR - kosztuje około 1100-1200zł jak dobrze trafisz. Będzie to najbardziej uniwersalny obiektyw za tą cenę.
-Sigma 18-50/2.8;
-Tamron 17-50/2.8;
-Sigma 17-70/2.8-4 OS - ale to raczej używany może się uda w budżecie;
-Sigma 17-50/2.8 OS - wychwalana pod niebiosa, nówka sztuka za 1700zł, czyli trzeba dozbierać albo na raty brać;
-Nikkor 18-105VR - tanio, ciemno, uniwersalnie i ze stabilizacją.
-Nikkor 18-70 - jeszcze taniej, też ciemno, bez stabilizacji.
Takie typy mi przychodzą na myśl. Najlepiej wybrać jasne szkło. Najlepsze to oczywiście S17-50/2.8 OS HSM ale przekracza Twój budżet. Sigma 10-20 jest fajna ale na pewno nie do wszystkiego. Tym to raczej architekturę zrobisz albo jakiś krajobraz. 10mm to baaaardzo szeroko.
Dzięki wszystkim za pomoc ;)
Wiem, ze 10mm bardzo szeroko bo miałem 8mm od Samyanga, kwestia jest taka jak już pisałem, 'widoczków' raczej nie robie, architektura ewentualnie jak jest jakieś zlecenie. Dla mnie głowny temat to portrety, fotografia modowa, trochę reportażowa. Dlatego zastanawiam się nad 10-20mm od Sigmy, bo lubie robić zdjęcia ludziom, na których tło i infrastruktura w około 'robi robotę' ze tak się wyrażę i też dużo znaczy. Nie wiem czy wszyscy mnie rozumieją, ale nie wiem jak to inaczej wytłu,aczyć ;) w kazdym razie nie potrzebuje sporego zoomu, tylko bardziej czegoś co ładnie ostrzy jest w miare jasne i daje mi więcej niż stałe 50mm, które mocno ogranicza przede wszystkim w małych pomieszczeniach.
Dzięki wszystkim za pomoc ;)
Wiem, ze 10mm bardzo szeroko bo miałem 8mm od Samyanga, kwestia jest taka jak już pisałem, 'widoczków' raczej nie robie, architektura ewentualnie jak jest jakieś zlecenie. Dla mnie głowny temat to portrety, fotografia modowa, trochę reportażowa. Dlatego zastanawiam się nad 10-20mm od Sigmy, bo lubie robić zdjęcia ludziom, na których tło i infrastruktura w około 'robi robotę' ze tak się wyrażę i też dużo znaczy. Nie wiem czy wszyscy mnie rozumieją, ale nie wiem jak to inaczej wytłu,aczyć ;) w kazdym razie nie potrzebuje sporego zoomu, tylko bardziej czegoś co ładnie ostrzy jest w miare jasne i daje mi więcej niż stałe 50mm, które mocno ogranicza przede wszystkim w małych pomieszczeniach.
Ani nie zbyt jasno się wyrażasz, ani nie rozumiesz co się do ciebie pisze.
10-20 to obiektyw ultra szerokokątny. 20mm, to też szeroki kąt. Aby przy takiej ogniskowej zrobić portret, to musisz stanąć 0.5m od osoby. Z 1.5m zrobisz już całą sylwetkę, w kadrze pionowym. Tylko musisz pamiętać, że fizyki nie oszukasz i przy takiej ogniskowej obraz jest jeszcze zniekształcany.
Gonzo a może On właśnie takie specyficzne portrety lubi robić.
Samyang 14 mm f 2.8
Może by się nadał...