PDA

Zobacz pełną wersję : SNS-HDR vs Machinery

MARO56
06-08-2013, 21:54
Przymierzam się do zakupu jednego z powyższych programów /polskich/ do hdr.
Prosiłbym o opinie kolegów, którzy pracowali na obu, mogą je skonfrontować i mają swoje zdanie na temat wad i zalet.
Oczywiście mógłbym sam ściągnąć triale, lecz moje nikłe doświadczenie i brak praktyki w hdr nie pozwoli mi na świadomą, rzetelną ocenę różnic.
Teorię mam opanowaną więc każda wypowiedź wynikająca z praktyki będzie dla mnie cenna.

MARO56
07-08-2013, 23:30
Czyżby nikt nie miał nic do powiedzenia?

kkokosz
08-08-2013, 07:46
Ja używam obu, częściej chyba jednak SNS-HDR. Wydaje mi się on prostszy w użyciu i daje chyba ładniejsze, subtelniejsze efekty. Machinery Natural używam rzadko, chociaż czasem wypróbuję, czy nie da ładniejszego obrazka niż SNS-HDR, zaś Machinery Effect stosuję, gdy chcę uzyskać mocny, czasem nawet przerysowany "efekt HDR".

Na Twoim miejscu i tak zainstalowałbym triale, bo przecież może się okazać, że po prostu sterowanie którymś z programów Ci podejdzie (albo nie). Myślę, że przy odrobinie samozaparcia i praktyki w obu możesz uzyskać dobre obrazy, jeśli materiał wyjściowy będzie rzetelny.

MareckiMarek
08-08-2013, 12:34
Machinery Natural używam rzadko, chociaż czasem wypróbuję, czy nie da ładniejszego obrazka niż SNS-HDR, zaś Machinery Effect stosuję, gdy chcę uzyskać mocny, czasem nawet przerysowany "efekt HDR".
Od wersji 2.8 Machinery Effects zawiera wszystkie możliwości wersji "Natrual" i również pozwala uzyskać bardzo łagodny efekt. Od niedawna ma także opcję 'Clarity', która pozwala na jeszcze bardziej łagodną obróbkę (mniejsze podkręcanie szczegółów).
Ściągnij trial i sam zobacz jak działa.

kkokosz
08-08-2013, 13:04
Od wersji 2.8 Machinery Effects zawiera wszystkie możliwości wersji "Natrual" i również pozwala uzyskać bardzo łagodny efekt. Od niedawna ma także opcję 'Clarity', która pozwala na jeszcze bardziej łagodną obróbkę (mniejsze podkręcanie szczegółów).
Ściągnij trial i sam zobacz jak działa.
Nie wątpię, że tak jest - wersja Natural daje bardzo ładny obrazek, jeśli można to uzyskać też w Effects, to tym lepiej. Natomiast mam wrażenie, że jeśli ktoś lubi mocny, przerysowany "efekt HDR", to łatwiej go uzyska w Machinery Effects, niż w SNS-HDR.

Dodam jeszcze, że oba programy (Machinery i SNS-HDR) mają różne podejście do presetów. Machinery daje dostęp do mnóstwa "gotowców", ale podgląd pełnego zdjęcia wymaga odczekania na obliczenia. SNS-HDR zaś najpierw dość długo liczy, ale później między kilkoma presetami można się przełączać błyskawicznie. Czasem jedno, a czasem drugie podejście się bardziej sprawdza - to jeszcze jeden argument, żeby ściągnąć triale i je wypróbować :)

MARO56
11-08-2013, 09:29
Bardzo dziękuję, za wypowiedzi. Zadziwia mnie jednak ich skromna ilość. Często spotykane opinie w dziale "Zdjęcia" /ocena prac kolegów/, zwłaszcza krytyka lub ocena jakości użycia techniki HDR dała mi podstawy do przypuszczenia, że na forum jest zdecydowanie większa ilość kolegów mających doświadczenie i głębszą znajomość tego tematu. Szkoda.