PDA

Zobacz pełną wersję : NEF+JPG i JPG - jak usunąć tylko JPGi będące duplikatami NEFów?

aries.mehehe
06-08-2013, 20:29
Cześć!

Robię kolejne porządki w moich archiwach i napotkałem na następujący problem - czasami robiłem zdjęcia w trybie NEF, czasami NEF+JPG, kilka razy zdarzyło się tylko JPG. Teraz chciałbym pozbyć się niepotrzebnych plików, czyli JPGów, które powstały w czasie fotografowania w trybie NEF+JPG, jednocześnie nie tracąc JPGów, które nie mają swoich duplikatów w postaci plików NEF. Jak to zrobić?!

Próbowałem kombinować z masową zmianą nazw plików i rozszerzeń (błąd w trakcie zapisu pliku z nowym rozszerzeniem oznaczał istnienie już takiego pliku), ale ostatecznie pogubiłem się i ręcznie poprawiałem swoje pomyłki. Potrzebowałbym czegoś, co porówna mi pliki JPG z plikami NEF i jeśli to coś napotka na dwa pliki o tej samej nazwie, różniące się jedynie rozszerzeniem, usunie mi sam plik JPG. Może być program, jakiś file manager w wersji trial, skrypt "cmd", czy nawet jakiś skrypt pod Linuksa (Live CD i jadę z tematem). Tylko jakiś punkt wyjścia, bo z tego upału nic mi do głowy nie przychodzi...

skippy
06-08-2013, 20:55
Tak na szybko po linuksem to tak:
for I in `find . -name *.NEF`; do rm -v $(echo $I|sed 's\.NEF\.JPG\'); done

Działa w katalogu w którym jesteś i we wszystich podkatalogach. Znajduje NEFY, podmienia .NEF na .JPG (jak masz inne rozszeżenie to zmień, wielkość liter ma znaczenie) i usuwa.
PRZETESTUJ NAJPIERW!

Albo
for I in `find . -name *.NEF`; do mv -v $(echo $I|sed 's\.NEF\.JPG\') /tmp/ ; done
Przeniesie zdublowane pliki do /tmp (ale lepiej zmień na jakiś inny katalog).

aries.mehehe
06-08-2013, 21:34
O, faktycznie - przeniesienie dublowanych plików do jakiegoś katalogu to też rozwiązanie - wówczas ręcznie pozbędę się JPGów.

aries.mehehe
06-08-2013, 22:28
Dla osób, które wolą wyklikać, najlepiej pod Windowsem... Ochłodziło się, to pomyślałem i użyłem programu ReNamer (autor: Denis Kozlov). Moja metoda (akurat dla plików DNG, ale dla NEF jest tak analogicznie):

Założenie - pliki NEF/DNG i "duble" w postaci JPG są w tym samym folderze, oczywiście bywają w nim także pliki JPG, które nie są dublem NEFów/DNGów. Nie mamy plików TIF, TIFF itp.

1. Zmieniam przy użyciu ReNamera (Replace) rozszerzenia - każdy JPG na DNG (trzeba pamiętać, żeby wyłączyć omijanie rozszerzeń)
2. Konflikt powyższej operacji będzie tylko dla plików JPG, które byłyby po zmianie identyczne w nazwie, więc istnieje skorelowany plik DNG, pliki o niezmienionych nazwach (z rozszerzeniem JPG) można usunąć (bo zmieniły się tylko rozszerzenia plików, które nie miały odpowiednika DNG)
3. Usuwam wszystkie pliki JPG (jeśli mam foldery pozagnieżdżane to muszę użyć niepewnego wyszukiwania windowsowego, ale myślę że każdy ma jakiegoś ulubionego filemanagera i poradzi sobie z tym)
4. W ReNamerze używając Rule - Extension i opcji "Detect using binary signature" zmieniam rozszerzenia wszystkich plików - JPGi dostają rozszerzenie JPG, a DNG dostają z automatu TIF
5. Zmieniam (Replace) rozszerzenia - każdy TIF na DNG (trzeba pamiętać, żeby wyłączyć omijanie rozszerzeń)

PS. NEFy tak samo jak pliki DNG mają rozszerzenie TIF na podstawie "binary signature".

Trochę na około, ale jak ktoś lubi... ;)

Greg77
06-08-2013, 22:52
A nie napisal kiedys ktorys z nikoniarzy takiego softu??? Teraz nie moge poszukac, ale cos takiego bylo..

aries.mehehe
07-08-2013, 22:11
A nie napisal kiedys ktorys z nikoniarzy takiego softu??? Teraz nie moge poszukac, ale cos takiego bylo..
Był nieco inny - mając NEF+JPG można było przejrzeć JPGi, pokasować, potem przelecieć tym softem i kasować RAWy, które nie mają pary z JPGiem. To był DelRAW chyba, wersja 1.5 chyba była ostatnia. Korzystałem z tego, ale zdecydowałem się przejść na DNG i pozbywam się JPGów ;)