Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S DX 18-140/3.5-5.6 ED VR oficjalnie
Widze ze "Nikon" sie nie poddaje.. czy ktos cos slyszal na temat nowego kompaktowego 18-140 VR, DX?
Oraz o nowej lampie SB-300, rowniez kompaktowej?
nikonrumors.com slyszalo.
I czemu watek w innych systemach?
shaolin napisalam w innych systemach, bo najczesciej tu zagladam, wiec przez pomylke, poprosze moderatora o przeniesienie we wlasciwe miejsce.
sunnyluk
06-08-2013, 07:21
Hmmm czyżby ten 18-140 DX to przyszły kitowy obiektyw nowego body DX? Może jednak ten D400 czai się za rogiem ;)
Podobno jest już w preorderze
http://nikonrumors.com/2013/08/06/nikon-sb-300-nikkor-18-140mm-f3-5-5-6g-coolpix-l620-available-for-pre-order.aspx/
Performance
Focal Length 18 - 140 mm
Aperture Maximum: f/3.5, Minimum: f/5.6
Camera Mount Type Nikon F
Format Compatibility Nikon DX
Angle of View 11° 30' - 76°
Minimum Focus Distance 1.48' (.45 m)
Maximum Reproduction Ratio 1:0.23
Groups/Elements 12/17
Diaphragm Blades 7
Features
Image Stabilization Yes
Autofocus Yes
Filter Thread Front: 67 mm
Dimensions (DxL) Approx. 3 x 3.8" (76.20 x 96.52 mm)
Weight 17.3 oz (490 g)
Oficjalnie:
http://www.dpreview.com/news/2013/08/06/Nikon-AF-S-DX-Nikkor-18-140mm-F3-5-5-6G-ED-VR-hints-at-mid-range-DSLR
http://www.dpreview.com/news/2013/08/06/nikon-adds-speedlite-sb-300-flashgun-to-its-arsenal
http://nikon.pl/pl_PL/press_room/press_presentation.page?ID=templatedata\pl_PL\news _article\data\BV-NIKKOR-45524-20130806
http://nikon.pl/pl_PL/press_room/press_presentation.page?ID=templatedata\pl_PL\news _article\data\BV-WWA06082013-T103
Itd...
To zmieniam temat i przenoszę do działu 24-70
O lampie tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=233980)
Cena obiektywu na poziomie 16-85 czyli $600.
Bagnet pewnie plastikowy. Ale dpreview pisze o silniku pierścieniowym (tylko 17-70 miał taki).
2000zł za to? Musiałby być dużo ostrzejszy od 18-105
Kiedyś był 18-135, więc ten 18-140 to średnia atrakcja. Jak ktoś chce wszystko w jednym to ma 18-200.
Tu się nie zgodzę.
18-135 jest ostry w centrum, ale mniej na brzegach.
Po tylu latach Nikon na pewno jest w stanie zrobić coś lepszego od 18-105 i 18-135, nie wspominając o 18-200.
Stabilizacja będzie na pewno lepsza.
Jeśli potwierdzi się silnik pierścieniowy, to AF również. Ale w to akurat wątpię. Przełącznik jest M-A a nie M/A-A.
cz4rnuch
06-08-2013, 11:46
Wygląda na to, że przy bagnecie jest uszczelka. <<Tutaj>> (http://1000wordpics.blogspot.com/2013/08/launch-review-nikon-af-s-dx-18140mm-f35.html) wyczytałem, że mocowanie jest jednak metalowe co w sumie przy obiektywie za 2 tysie nie powinno dziwić.
To i bagnet metalowy. Coś tu się jakby błyszczy.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://3.static.img-dpreview.com/files/news/7998387731/AFS_DX_18_140.jpg)
Wydaje mi się, że będzie bagnet metalowy.
Nikon w jakimś jeszcze obiektywie dawał napisy koło przedniej soczewki?
no i jest wzmianka na optycznych: http://www.optyczne.pl/6059-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_AF-S_DX_NIKKOR_18-140_mm_f_3.5-5.6G_ED_VR.html
cz4rnuch
06-08-2013, 12:19
Czyli jest i metal i guma. Plastiku też pewnie nie zabraknie.
Nikon w jakimś jeszcze obiektywie dawał napisy koło przedniej soczewki?
Tak. W 18-55 ;)
Pare dni temu jakos w dziale inne systemy napisalam ze przydalby sie w bezlusterkowcach jakis obiektyw cos w stylu 18-140, - dla mnie to jest swietna ogniskowa na wycieczki, cos jak wlasnie 18-105 VR w Nikonie, jako standard w teren i do wszystkiego.. i wczoraj w nocy nic nie szukalam zadnych nowosci o Nikonie, doslownie natknelam sie przez przypadek w hiszpanskim portalu o tych nowosciach, w pierwszej chwili pomyslalam ze to jakis zart, bo przeciez na polskich portalach cisza.. wiec to mnie troche zaskoczylo, ze Nikon prezentuje nowy obiektyw, z bardzo cichym autofokusem, ktory bedzie sie swietne nadawal do krecenia filmow, i to wszystko z nowa optyka..
No nic fajnie, ze Nikon ciagle zaskakuje czyms nowym. :)
Oby ten obiektyw okazal sie tak samo dobry jak 18-105VR.
Ale wyjechali z ceną £579 (http://www.wexphotographic.com/buy-nikon-18-140mm-f3-5-5-6-af-s-g-ed-vr-dx-lens/p1541859)
Ale wyjechali z ceną £579 (http://www.wexphotographic.com/buy-nikon-18-140mm-f3-5-5-6-af-s-g-ed-vr-dx-lens/p1541859)
no ale ma przynajmniej bagnet metalowy, wiec warto doplacic, niz miec plastik, mi w 18-105 wlasnie bagnet sie rozwalil bo byl plastikowy.
18-135 można mieć za jakieś 600zł używkę, trochę drogo wychodzi ten bagnecik i VR
18-135 to na luzie za 400 zł. Za 600 to chodzą 18-105VR. Ale ten obiektyw może być bliższy do 16-85VR (chociaż pewnie nie ma VR active)
A do czego sluzy VR-Active?
Pierwsze zdjecia testowe z 18-140: http://imaging.nikon.com/lineup/lens/zoom/normalzoom/af-s_dx_18-140mmf_35-56g_ed_vr/sample.htm#sample1
Szkoda ze male, wiec nie mozna o nich raczej nic powiedziec.. ale i tak cos mi sie wydaje, ze to bedzie najlepszy spacerowy obiektyw Nikona.
Zakres ogniskowych bardzo mi sie podoba.
Za tą cenę czyli £579 to on nigdy nie będzie najlepszym spacerzoomem :) bo można mieć 18-200 w podobnej.
Borat1979
06-08-2013, 21:16
Jak dla mnie to kolejna plastikowa spacerówka jakich jest na rynku pełno. Poza tym cena tej ciemnicy jest niewiele niższa niż sigmy 18-35/2! Sigma potrafi zrobić super jasnego zooma za 3200 tyś zł a Nikon za ciemnego kita życzy sobie 2800 zł :) Tego typu szkło powinno kosztować max 1500 zł a nie dwa razy tyle.
A skąd Ci ta cena tak urosła? Od dawna ceny w PL są porównywalne z tymi w USA. W B&H 18-140 jest trochę tańsze od 16-85, a ten u nas kosztuje poniżej 2 tys.
Na początek cena 1800-2000 zł.
Borat1979
06-08-2013, 21:38
A skąd Ci ta cena tak urosła? Od dawna ceny w PL są porównywalne z tymi w USA. W B&H 18-140 jest trochę tańsze od 16-85, a ten u nas kosztuje poniżej 2 tys.
Na początek cena 1800-2000 zł.
Tyle to bez VATu ;)
Gdyby nawet.... 2k za coś tak ciemnego to moim zdaniem trochę dużo. Nie sądzę żeby jakość przy 140mm była dużo lepsza od 140mm ustawionego w Tamronie 18-270 VC PZD, który jednak oferuje coś więcej niż te 140mm. Nikon szału nie robi...
Ten obiektyw jest wyceniony na okolo 550€ / 599,95$ , to w chwili jego premiery, pozniej cena spadnie pewnie do okolo 350-400€
Gdy Tamron czy Sigma wypuszczają obiektywy o porównywalnej jakości do Nikonowskich i Canonowskich, ich cena jest na początku porównywalna do markowych. Ludzie odbierają to jako zaznaczenie tego że S i T nie są gorsi. Gdy Nikon wypuszcza coś bardzo przeciętnego w bardzo wysokiej cenie chce zaznaczyć że.... jest śmieszny ? :D
A do czego sluzy VR-Active?
http://www.nikonusa.com/en_US/IMG/Images/Micro-Sites/VR/experience/tips/normal_and_active/
Że też takie masakry znajdują nabywców. Widać coś jest w powiedzeniu "każda potwora znajdzie swego amatora".
irek6311
07-08-2013, 00:07
Że też takie masakry znajdują nabywców. Widać coś jest w powiedzeniu "każda potwora znajdzie swego amatora".Będą je dodawać do nowych body i sprzedaż ruszy ,
kiepski następca 18-135mm powinien kosztować max 1,5tyś zł po premierze bo za więcej to nabywców mało będzie .
Że też takie masakry znajdują nabywców. Widać coś jest w powiedzeniu "każda potwora znajdzie swego amatora".
Kazdy obiektyw jest przeznaczony do swoich celow, to jest typowy spacerowy zoom, wszystko w jednym doskonaly na wycieczki, czego chciec wiecej? Jak chcesz doskonala jakosc i potrzebujesz swiatla to kupujesz stalki, a nie bawisz sie w zoomy.
Nikon dobrze obmyslil strategie, teraz powinien jeszcze wypuscic nastepce d3200/d5200 i z tym nowym obiektywem, wielu amatorow, zamiast siegnac po cos innego, bedzie sie decydowac na malego wycieczkowego Nikona.
Bardziej zaawansowany fotograf, bedzie szukal cos z polki d7100, ale teraz ten obiektyw to i tak bedzie standardem, ktory zastapi dzisiejsze 18-105 VR.
Zeb McKane
07-08-2013, 13:07
Zastanawia mnie jak wypadłoby porównanie tego obiektywu na 140 z dajmy na to sigmą 17-50 na 50 domkniętą do 5,6 z uwzględnieniem cropa na d7100 tj idealnym oddaniem kompozycji i szczegółów zdjęcia. Czy jakość optyki Sigmy, matryca nie zrekompensuje w znacznej mierze różnicy w ogniskowej...tak troszku od czapy zapytanie wiem... Kiedyś były takie rozważania o obiektywie idealnym który mógłby być stałką 15mm.
Ten obiektyw niczego nie zastąpi, jest kolejnym do kolekcji pierdyliarda takich samych i nic nie wnoszących obiektywów. Rozumiem sens i potrzebe istnienia 18-200, tak samo 18-100 ale reszta to tylko kolejne wariacje na ten temat powstające na zasadzie tu przytniemy, tu dodamy i podwójnie zaśpiewamy. W systemie jest więc coraz więcej tego śmiecia, a porządniejszego wycieczkowego zooma z przyzwoitym światłem w rodzaju 16/18-70-80 f/4, albo jak ma sony f/3.5-4.5 brak.
Tak. W 18-55 ;)
napisy dookoła przedniej soczewki? jeszcze w 18-300.
imho ten obiektyw albo zastąpi 18-105 (tak jak było z 18-135, który jednak nie był przesadnie udany w porównaniu z 18-70) albo będzie równolegle (przynajmniej jakiś czas, jak D90 i D7000 z D7100 :P).
Miejmy nadzieję, że jednak bagnet metalowy, lepszy AF (przede wszystkim cichszy, do filmowania) i na pewno lepsza stabilizacja, aczkolwiek moim zdaniem zmienianie 18-105 to najmniej potrzebna rzecz, jaką Nikon mógł zrobić.
Bardziej bym się chyba nawet ucieszył z nowej wersji 70-300 z VR 4EV ;P ale też nie za bardzo.
Natomiast co do 16-85/4 to nadal prognozuję, że pojawi się jesienią (oby z D400) :D
ja slyszalam ze ten obiektyw ma sie wlasnie pojawic w standardzie z d400 ale nie mam pojecia , czy to wiarygodne info.
Myślę, że to by było całkiem logiczne posunięcie. Sam nawet w ten sam sposób pomyślałem: po cholerę nowy spacer-zoom, chyba że Nikon szykuję premierę nowej lustrzanki APS-C, z którą ten obiektyw mógłby być w zestawie.
Światło miałby mieć znowu 3.5-5.6 ? To już staje się nudne.
Moim zdaniem rozsądniejszym, ciekawszym posunięciem byłby nowy, poprawiony 16-85/4 albo lepiej 3.5 w całym zakresie.
Tak. W 18-55 ;)
napisy dookoła przedniej soczewki? jeszcze w 18-300.
[...]
Nie dało mi to spokoju, napisy są jeszcze w 55-200 bez VR :)
Oczywiście chodziło mi o zoomy, bo stałki często miały.
Co dziwne, napisy są głównie w obiektywach, które kręcą mordką.
Borat1979
07-08-2013, 19:00
ja slyszalam ze ten obiektyw ma sie wlasnie pojawic w standardzie z d400
Po co komu do D400 taki obiektyw?
Po co komu do D400 taki obiektyw?
Ja myślę że Nikon postawi w tym body duży nacisk na filmowanie więc taki obiektyw jak najbardziej będzie miał rację bytu.
Dokladnie, ten obiektyw jest zaprojektowany tak, zeby spelnial tak samo dobrze prace z filmami, a planowane w plotkach d400 na wrzesien moze okazac sie prawda, a moze nie.. kto wie.. czas pokaze..
cz4rnuch
08-08-2013, 08:47
A skąd wiadomo jak ten obiektyw będzie się sprawował przy filmowaniu i że nad tym się skupiono przy jego projektowaniu? Masz jakieś wiarygodne źródło?
Nie wiem o co ci chodzi. Podstawą w filmowaniu jest stabilizacja, cichy AF i zakres ogniskowych. Ten obiektyw posiada wszystkie te cechy.
cz4rnuch
08-08-2013, 09:55
Takie cechy ma też np 18-105 jak i wiele innych obiektywów dlatego zapytałem o źródło informacji z którego wynikałoby, że omawiany obiektyw został jakoś specjalnie zaprojektowany do filmowania i coś go wyróżnia w tej materii na tle innych obiektywów. Jeśli nie to teza, jakoby był on przyszłym kitem do D400 jest dla mnie mało wiarygodna. Inna sprawa, że są obiektywy ze stabilizacją, które jednak słabo nadają się do filmowania(Fatman chyba pokazywał wydajność stabilizacji w 70-200 OS podczas filmowania i ta wypadła słabiutko). Pozostaje jeszcze dość istotna sprawa w filmowaniu a mianowicie ostrzenia manualne. Nie wiem jak to będzie wyglądało w tym przypadku, ale chyba wszystkie(lub prawie wszystkie) kity Nikona mają małe, niewygodne pierścienie, często z luzami oraz małym kątem obrotu co w znacznym stopniu utrudnia precyzyjne ostrzenie ręczne.
Nie wiem o co ci chodzi. Podstawą w filmowaniu jest stabilizacja, cichy AF i zakres ogniskowych. Ten obiektyw posiada wszystkie te cechy.
Podstawą w filmowaniu to jest możliwość regulacji przysłony w trakcie filmowania, płynność ostrzenia ręcznego (i wpływ na szybkość przestawiania ostrości z obiektu na obiekt co jest niemożliwe jeżeli robi to AF), maksymalny otwór i jakość optyki. W produkcjach wielkich wytwórni Hollywodzkich kręcących Panavision dystans to często mierzy się "centymetrem krawieckim" dokładnie analizując wcześniej akcję na scenie pod kątem wymaganych ustawień.
A jak mówimy o kręceniu amatorskim to ten obiektyw będzie się nadawał do filmowania tak jak 18-105, 18-200 czy 16-85. Nie lepiej nie gorzej.
A jak mówimy o kręceniu amatorskim to ten obiektyw będzie się nadawał do filmowania tak jak 18-105, 18-200 czy 16-85. Nie lepiej nie gorzej.
Jeśli potwierdzi się informacja o silniku pierścieniowym, to będzie on dużo bardziej cichy od w/w, które mają micro SWM i w związku z tym szereg hałasujących zębatek. Do tego dużo lepsza stabilizacja.
Całe to gadanie o świetnym obiektywie do filmowania o kant d potłuc. Nawet jeśli pod względem hałasu będzie trochę lepiej od poprzednich badziewi, to nazwać to można jedynie postępem technologicznym i lepiej było odświeżyć którąś z poprzednich konstrukcji (co zresztą zapewne niedługo nastąpi). Świeższa technologia to zresztą jedyne co do filmowania może wnieść ze sobą ta konstrukcja, przysłona która się zmienia wraz z zoomowaniem kiedy używamy w pełni otwartej raczej nie sprzyja filmowaniu. Poza tym wątpię aby e czasie tegoż zoomowania obiektyw trzymał ostrość na tym samym punkcie, co również jest przydatne w filmowaniu. Ogólnie to jak Nikon zrobi kamerę, będzie można podnosić takie argumenty, na razie filmowanie jest jedynie dodatkiem.
Borat1979
09-08-2013, 15:25
Ja myślę że Nikon postawi w tym body duży nacisk na filmowanie więc taki obiektyw jak najbardziej będzie miał rację bytu.
Do filmowanie to się kupuje manualnego jasnego samyanga a nie ciemnego kita ze zmiennym światłem.
Filmowanie z AF-em w Nikonie to nieporozumienie.
Źle zrozumieliście moje słowa. Patrzycie przez pryzmat świadomych użytkowników a nie oczami marketingowców. Może być tak że jak w końcu pojawi się ten D400 to Nikon zrobi w nim taki AF przy filmowaniu że będzie mógł go wychwalać w swoich folderach jako najlepsza pucha dla amatora z kitem który też jest idealnie skrojony do niej. Dzięki temu będzie mógł wołać odpowiednią sumę za komplet (zobaczcie ile ma kosztować samo szkło ) i wmawiać przyszłym klientom że nic więcej im nie potrzeba... oczywiście poza lampą itp. W poprzedniej mojej wypowiedzi to miałem na myśli a nie to że to jakieś rewolucyjne szkło, czysty marketing.
Borat1979
09-08-2013, 22:12
Patrzycie przez pryzmat świadomych użytkowników a nie oczami marketingowców. Może być tak że jak w końcu pojawi się ten D400 to Nikon zrobi w nim taki AF przy filmowaniu że będzie mógł go wychwalać w swoich folderach jako najlepsza pucha dla amatora z kitem który też jest idealnie skrojony do niej.
Dla amatora jest D5200 i D7100, jeżeli wyjdzie D400 (czy jak tam go nazwą) to nie będzie sprzęt dla amatora tylko profesjonalne body kosztujące powyżej 5 tys zł. Typowy amator tego nie kupi, a ten którego stać i zechce poszpanować to kupi sobie D800 żeby lepiej wyglądało :)
A skąd wiadomo jak ten obiektyw będzie się sprawował przy filmowaniu i że nad tym się skupiono przy jego projektowaniu? Masz jakieś wiarygodne źródło?
No wlasnie.. Nikon wie jak zadowolic swoich klientow.. a nie kazdy potrzebuje swiatla 1.8, wazna jest spacerowa ogniskowa, a ta jest naprawde interesujaca.
cz4rnuch
12-08-2013, 08:54
...Nikon wie jak zadowolic swoich klientow... :) Dla mnie to kolejny amatorski zoom tyle, że z metalowym bagnetem, gumową uszczelką i dodatkowymi 35 mm na długim końcu (w porównaniu z 18-105). Pewnie będzie też odrobinę lepszy optycznie i z bardziej wydajną stabilizacją (jak sądzę, góra 1 EV). Widocznie słaby ze mnie klient, bo lista "usprawnień" pośladków mi nie urwała na tyle by dopłacić do tego cuda 1300PLNów. Mnie Nikon nie zadowolił a że to nie święty mikołaj, to za każdą pierdołę sporo sobie bierze i na prawdę nie liczyłbym w tym przypadku na rynkowy hicior. Bo niby dla kogo jest to szkło? Jako spacerzoom byłby dobry ale cena wysoka(niewiele droższy jest 18-200), do filmowania to powiedzmy że mam inną wizję niż Mekano. Komuś może przypasować, ale raczej nie użytkownikowi zaawansowanego sprzętu jakim z pewnością będzie D400(o ile powstanie). W zestawie cena by odstraszała a patrząc na strategię rynkową Nikona, który ma zamiar zalewać nas tanimi lustrzankami <<klik>> (http://nikonrumors.com/2013/08/08/nikon-to-release-new-entry-level-dslr-camera-revised-compact-cameras.aspx/) to nie wiem z czym sparują ten twór żeby ktoś się pokusił, może z D1000 ;)
do filmowania to powiedzmy że mam inną wizję niż Mekano.
tylko, nie znasz mojej wizji, to skad wywnioskowales, ze mi sie bedzie podobac filmowanie lustrzanka?
Ja mam osobiscie do tego inny sprzet (inny aparat) i dlugo bede musiala pewnie poczekac by filmowanie lustrzanka, bylo tak proste, wygodne bym mogla na ten obiektyw patrzec pod wzgledem filmowania.
Ten obiektyw to widze jako spacerowy zoom, dla kogos kto nie posiada jeszcze lustrzanki, a zamierza kupic, + wlasnie w standardzie taki spacerowy zoom, mysle, ze dla takich jest skierowany glownie ten nowy obiektyw.
W zestawie cena by odstraszała a patrząc na strategię rynkową Nikona, który ma zamiar zalewać nas tanimi lustrzankami <<klik>> (http://nikonrumors.com/2013/08/08/nikon-to-release-new-entry-level-dslr-camera-revised-compact-cameras.aspx/) to nie wiem z czym sparują ten twór żeby ktoś się pokusił, może z D1000 ;)
No wlasnie, nastepnym krokiem moze byc malutki jakis D1X00 byc moze bedzie nosil nazwe D1000, (to nawet nie jest juz plotka, a oficjalnie zapowiedziane przez Nikona), a teraz amatorzy tylko tego oczekuja, bardzo dobrej jakosci zdjec w malym opakowaniu, z uniwersalnym spacerowym obiektywem.. na trudniejsze warunki, dokupia 1 lub dwie stalki i maja fajny amatorski zestawik na kazda okazje.
cz4rnuch
12-08-2013, 19:53
... tylko, nie znasz mojej wizji, to skad wywnioskowales, ze mi sie bedzie podobac filmowanie lustrzanka?... A gdzieś napisałem, że coś takiego wywnioskowałem? Nic nie wspominałem o tym czy wolisz lustrzanki, kamery, bezlusterkowce czy też może kompakty do filmowania. Po tym co zacytowałaś i napisałas wyżej wnioskuję za to, że do filmowania preferujesz wygodę jaką daje zoom o szerokim zakresie ogniskowych oraz stabilizację, nawet kosztem światła. Ja wolę jasne obiektywy i super zoom nie jest mi potrzebny. Reszte sama sobie dopowiedziałaś.
No wlasnie, nastepnym krokiem moze byc malutki jakis D1X00 byc moze bedzie nosil nazwe D1000, (to nawet nie jest juz plotka, a oficjalnie zapowiedziane przez Nikona), a teraz amatorzy tylko tego oczekuja, bardzo dobrej jakosci zdjec w malym opakowaniu, z uniwersalnym spacerowym obiektywem.. Powiem szczerze, że jakoś nie widzę tego jak ludzie kupują lustrzankę z najniższej serii pewnie za tysiąc złotych z dwa razy droższym od niej "kitem".
Nie z kątem, bo ten się uzywało do szkła okiennego. Ale z obiektywem, który w zestawie będzie kosztował ok 1200 zł.
Nie rozumiem ostatnich premier Nikona.... SB-300 - ??? Teraz to szkło - ???
Jedno i drugie to taki odgrzany kotlet z nowym zestawem surówek, za który trzeba zapłacić odp. więcej kasy.
Jest 16-85, jest 18-105. Oba całiem niezłe. Jak ktoś potrzebuje większy zakres to ma też 18-200.
Na co jeszcze następny zoom w tym zakresie?
Rozumiem gdyby miał jakieś fajne światło albo coś ale tu....?
Jak już ktoś wcześniej zauważył mało realne żeby ktoś to podpinał/kupił do ewentualnego D400.
Jak już ktoś wcześniej zauważył mało realne żeby ktoś to podpinał/kupił do ewentualnego D400.
A w zestawie z D3100 będzie za drogie i też nikt nie kupi.
Borat1979
13-08-2013, 18:47
Będzie jak z Nikonem 1 i po roku będą go sprzedawać po 1000 zł
Wyjdzie pewnie równo z D1000, w przysłowiowym zestawie za 3000zł
Nie rozumiem ostatnich premier Nikona.... SB-300 - ??? Teraz to szkło - ???
Jedno i drugie to taki odgrzany kotlet z nowym zestawem surówek, za który trzeba zapłacić odp. więcej kasy.
Dobrze ze przynajmniej Nikon sie rozwija i mamy wybor, d400 tez ponoc chyba bedzie (moze i we wrzesniu) wiec wszystko w swoim czasie.. wraz z nowym 300mm f / 4 i co , pozniej wszyscy beda szczesliwi?
cz4rnuch
17-10-2013, 00:08
Szkło jak widać nie wzbudza już żadnych emocji, ale mimo to pozwolę sobie wrzucić test z Dxomark: <<klik>> (http://www.dxomark.com/Reviews/Nikon-Nikkor-18-140mm-f3.5-5.6-ED-VR-lens-review-Accessible-portable-and-high-performance) Nie jest źle.
zotornik
19-10-2013, 10:04
Ktoś coś wie o dostępności ?
Jakieś nowe sample ?
Widziałem w sprzedaży tylko zestawy D7100 + 18-140 -ale czy była to zapowiedź, czy były dostępne tego nie powiem.
Taki zestaw jest w najnowszej ulotce Sa....a cena komplet 4999 zł czy wart?
Soserious
10-11-2013, 16:13
Ja tam od 4 lat mam ten sam 18-105 VR i nie narzekam. Idealny na spacery i wycieczki ;)
Witam !
Fotografując zestawem D5100 + AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3,5-5,6G ED VR zauważyłem że brakuje mi trochę dłuższej ogniskowej.
Po przeglądzie mojego zdjęciowego archiwum doszedłem do wniosku że brakuje mi ok. 30-50 mm ogniskowej.
Obiektyw, koniecznie zoom, powinien zaczynać się od 16-18mm a kończyć na ok. 140-150mm.
Po przeanalizowaniu moich możliwości finansowych (po sprzedaży 18-105) doszedłem do wniosku
że AF-S DX NIKKOR 18-140 f/3.5-5.6G ED VR będzie najlepszym wyborem !
Pod warunkiem że będzie generował obraz nie gorszy niż Nikkor 18-105 z którego jestem zadowolony.
Czytałem na "Optycznych" testy obu obiektywów i nie potrafię ich porównać !
Obiektywy były testowane na różnych aparatach (D200 i D7000) na matrycy CCD (10 Mpix) i CMOS (16 Mpix).
Krótko mówiąc : czy obiektyw Nikkor 18-140 da mi jakość zdjęć porównywalną do obiektywu 18-105.
Archibald6803
17-11-2014, 20:22
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=665&Camera=614&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=916&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0
sam sobie zobacz czy Ci podpasuje ; tu masz oba rzetelnie przetestowane na D3x
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=665&Camera=614&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=916&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0
sam sobie zobacz czy Ci podpasuje ; tu masz oba rzetelnie przetestowane na D3x
Archibald6803 bardzo dziękuje.
Zamiana 18-105 na 18-140 to nie jest dobry pomysł !
Witam.
Nie znalazłem wątku na temat tego obiektywu, więc pozwolę sobie zacząć.
Moje pytanie jest bardzo..... amatorskie.
Otóż: Czy pierścień ostrości powinen się kręcić w momencie, gdy obiektyw ustawiony jest na A (AF)?
Mój wujek kupił sobie dziś nową puszkę - D7100 wraz z w/w obiektwem.
Chwilę się nim pobawiłem (o matko, jakie to leciutkie), ale zdziwiło mnie, że mimo włączonego AF na obiektywie, mogę kręcić pierścieniem ostrości.
W moich dwóch szkłach (N28-70 i N80-200) tak nie ma, pierścień się blokuje, stąd moje wątpliwości.
Próbowałem znaleźć jakąś informację, ale nie za wiele w necie jest na ten temat odnosząc się do tego obiektywu.
Będę wdzięczny za rozwiązanie mojej zagwozdki.
Pozdr.
@up: Może się kręcić, w niczym to nie szkodzi obiektywowi ani nie jest żadnym złym objawem. Jak by się nie kręcił, to wtedy byłoby coś nie tak.
adrianek32
03-07-2015, 01:01
lepiej nie krec podczas ostrzenia bo spierniczysz obiektyw, w tym szkle nie mozna recznie doostrzac jesli jest wlaczony AF, nie znam tego szkla ale widze ma tylko przelacznik A-M a nie M/A-M
pozwólcie, że dopytam jeszcze o VR,
w moim 18-140 po ustawieniu ostrości przez AF, przy włączonym VR
ok przez 1 sekundę soczewka VR "trzyma", a później jest małe bzyknięcie ;-)
i widać, jak podskakuje/lekko opada obraz w wizjerze,
domyślam się, że opada soczewka VR, bo przestaje być trzymana przez elektromagnes,
czy Wy też tak macie ze swoimi N18-140?
czy u Was soczewka VR jest trzymana przez cały czas włączenia obiektywu?
z góry dzięki za podpowiedzi.
VR powinien działać przez cały czas aktywnego pomiaru + czas na wyłączenie. Nie włączonego aparatu. Jak wyłączysz aparat, to VR też jeszcze przez chwilę działa.
u mnie po pomiarze jak nie przyciskam klawiszy na body d7200 po ~1 sekundzie soczewka VR opada, czyli nie powinno tak być i jest to wada?
Musisz trzymać spust do połowy
wybacz dociekliwość, ale jest to dla mnie ważne, bo skoro w sprawnym obiektywie vr trzyma soczewkę nawet jakiś czas po wyłączeniu body, to tym bardziej soczewka powinna być utrzymywana przy włączonym aparacie, a nie opadać po 1 sekundzie, czyli obiektyw ma usterkę...
Nie zrozumiałeś. Jeśli w trakcie pomiaru (wciśnięty do połowy spust) nagle wyłączysz body, to VR dalej będzie zasilany. Musi mieć czas na ustawienie soczewki w bezpiecznej pozycji.
To normalne, że VR się wyłącza po puszczeniu spustu. Jak Ci to przeszkadza, to kup Sigmę, tam podtrzymanie trwa nawet 60 sekund.
Jak Ci to przeszkadza, to kup Sigmę, tam podtrzymanie trwa nawet 60 sekund.
Dokładnie.
I nie ma znaczenia, czy VR (OS u Sigmy) jest włączony czy wyłączony.
Po minucie robi takie "kłap", to znaczy że pomiar światła się wyłączył, podtrzymanie soczewki też. Wtedy można pomachać obiektywem i posłuchać jak coś w nim grzechocze;)
też to zaobserwowałem u Sigmy 17-50
dzięki za podpowiedzi,
ale nurtuje mnie, że podobnego efektu opadania soczewki vr po 1 sekundzie od puszczenia spustu nie zaobserwowałem w siostrzanym N18-105...
W 18-105 nie widać również włączenia. Miałem również takie, w których kompletnie nie było słychać VR. To nie są siostrzane obiektywy.
czy budowa N18-140 umożliwia stosunkowo łatwe justowanie toru optycznego na kolimatorze?
Rozumiem że nie... pewnie można podorabiać część i podkładki zamiast plastikowych, ale jest to nieopłacalne?