Zobacz pełną wersję : Coś mocniejszego od SB900...
Cześć.
Jak w temacie, szukam lampki mocniejszej od SB900, koniecznie z synchro z szybkimi czasami do 1/8000 + CLS.
Zapewne macie sporo doświadczenia, zatem czekam na podpowiedzi.
Proszę też, w miarę możliwości podać przybliżoną cenę.
Z góry dzięki.
Rafał.
Dziękuję, również brałem pod uwagę :)
A coś z niesystemowych? Warto zawracać sobie głowę, czy jednak na osiemsetkę postawić?
Cześć.
Jak w temacie, szukam lampki mocniejszej od SB900, koniecznie z synchro z szybkimi czasami do 1/8000 + CLS.
Zapewne macie sporo doświadczenia, zatem czekam na podpowiedzi.
Proszę też, w miarę możliwości podać przybliżoną cenę.
Z góry dzięki.
Rafał.
W jakim sensie mocniejsze ??
Bo przy błyskaniu z krótkimi czasami, to Nikon wypada najlepiej. Szczególnie przy czasach poniżej 1/2000s.
Przy 1/8000 więcej mocy będzie w SB-800, Nissin Di866 mk II a lepiej jeszcze MG8000 Extreme oraz Metz 58 AF-2
Yongnuo YN568EX - średnio spisuje się przy autoFP.
A bez CLS - to najmocniejszy jest Mezt 76 MZ-5
W takim sensie, że błyśnie z większą mocą ;)
Dzięki za odpowiedź. Chyba dokupię SB800 :)
Chyba nawet taki Nissin Di866 jest mocniejszy (GN60 dla ISO 100 i ogniskowej 105 mm). Czasami ciężko porównać ponieważ producenci podają przy różnych czułościach i ogniskowych. SB może wygrać dzięki większemu zakresowi zumowania przy dłuższych obiektywach.
Mocniejsze od sb900 ... są dwa sb-900. No problem jest jedynie gdy chcesz to wpiąć na sanki aparatu. I tak jak mówi Mbuna - z pomiarem mocy w lampach jest jak z KM w aucie producent podaje je przy różnych obrotach. Gdzieś kiedyś widziałem jakiś filmik na youtube gdzie fotograf używał sb900 do fotografowania surferów. Za jedną parasolką miał co najmniej pięć sztuk. Jeżeli zależy ci na wysokich czasach to tylko nikon, nie kombinowałbym z "klonami".
Chyba faktycznie szarpnę się na SB800 :)
Chyba faktycznie szarpnę się na SB800 :)
Różnica w mocy między SB-800 a SB-900 to kilka do kilkunastu %... (poniżej 1/3 EV).
Na korzyść SB800, rzecz jasna :?:
A różnica w cenie :?: Chyba ponad 20%, znów na korzyść 800...
SB900 mam. Muszę chwycić 800 do łapki i sprawdzić czy mi podejdzie, czy też nie.
Na korzyść SB800, rzecz jasna :?:
A różnica w cenie :?: Chyba ponad 20%, znów na korzyść 800...
SB900 mam. Muszę chwycić 800 do łapki i sprawdzić czy mi podejdzie, czy też nie.
Ja uważam SB-800 za bardzo dobrą lampę z dwoma minusami:
- bardzo długi czas ładowania na 4 bateriach/aku, dopiero na 5-ciu można powiedzieć, że jest normalnie.
- średnio przemyślane sterowanie i menu.
Poza tym lepiej mi się z nią robiło zdjęcia niż SB-910...
To do błyskania bezprzewodowego w plenerze, więc jakoś dużej różnicy mi nie robi sekunda w tę, czy w drugą ;)
Jeżeli chcesz bezpośrednio i na prawdę mocno to polecam Ci Metz 76 MZ-5 digital,
ale do niego warto też dokupić zewnętrzny aku a to już wydatek ponad 3.000PLN :(; choć ja jestem z niego baaardzo zadowolony ( mam też jeszcze SB900, którą używam w domu na imprezach ), bo w plenerze jednak daje dużą różnicę w mocy błysku.
Może coś takiego http://www.bhphotovideo.com/c/product/590120-REG/Quantum_Instruments_QF8N_Qflash_TRIO_QF8N_TTL.html ?
Do bezprzewodowego to może by tak Genesis Lite Reporter 180: http://allegro.pl/mobilna-lampa-blyskowa-reporter-180ws-900-blyskow-i3484605907.html
Chcę synchro z minimum 1/2000 oraz CLS.
Art Erie
23-08-2013, 08:57
Chcę synchro z minimum 1/2000 oraz CLS.
SB800 to najlepsza lampa w systemie, choć moc jest większa od tej jaka dysponuje SB900 tylko pozornie.
W plenerze z synchro 1/2000s wymiękną wszystkie lampy repo, no może nie wspomniany Metz 76 MZ-5.
CLS też będzie kapryśny, a o modyfikatorach nawet nie wspomnę.
Przy wymagającym oświetleniu zwłaszcza pod słońce będziesz musiał stosować zestawy lamp, albo studyjną z PK (radio z krótkimi czasami synchro jest niezastąpione).
Mniej mobilnie, ale światło bez ograniczeń mocy i możliwości użycia różnych modyfikatorów - budżetowo 2x Quantuum DP 300Ws, lub 1x DP 600Ws.
Wspomniane przez Ciebie Quantuumy będą się synchronizować z krótkimi czasami :?:
O mobilność się nie obawiam, rozważam SB800, bo znudziło mi się chodzenie na sesje z modelkami z Sun-boxem 500WS + Fomei Power Star-1 :)
Na krótkich czasach mi zależy, aby zminimalizować konieczność używania filtrów ND, itp. przy stosunkowo mocnym świetle słonecznym.
Wspomniane przez Ciebie Quantuumy będą się synchronizować z krótkimi czasami :?:
O mobilność się nie obawiam, rozważam SB800, bo znudziło mi się chodzenie na sesje z modelkami z Sun-boxem 500WS + Fomei Power Star-1 :)
Na krótkich czasach mi zależy, aby zminimalizować konieczność używania filtrów ND, itp. przy stosunkowo mocnym świetle słonecznym.
Prawie żadne lampy nie pracują dobrze z krótkimi czasami, a nawet jeśli, to trzeba mieć wyzwalacz radiowy TTL, aby w miarę się to sprawdzało.
Czyli Pixel King czy YN-622 jako najtańsze, ale te nie mają możliwości wprowadzenia opóźnienia wyzwolenia, więc najlepiej gdyby były to Phottix Odin lub PocketWizard FlexTT5
Aby lampa dobrze pracowała z krótkimi czasami potrzebuje mieć własną synchronizacją z krótkimi czasami.
Są takie lampy, ale są one dość drogie. Najtańszą jest Quantuum R+300 Digital HS za ok 1000zł, a w plener do niej trzeba jeszcze jakiś generator.
Art Erie
30-08-2013, 12:34
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204548&page=4 post #33