PDA

Zobacz pełną wersję : starsza lampa

keats
03-08-2013, 10:58
cześć, chciałem się zapytać, czy do mojego Nikona D80 można kupić jakąś starszą lampę błyskową, żeby w ogóle nauczyć się z niej korzystać, czy już lepiej zainwestować w nową, nigdy z lampą nie robiłem, a chciałbym spróbować, ale dysponuje kwotą zaledwie około 250-300 zł, czy w tym przedziale można coś kupić, a nawet taniej? pozdrawiam serdecznie.

GonzoG
03-08-2013, 11:24
Możesz kupić starsze, ale musi być to lampa z i-TTL, a najlepiej również i-TTL-BL by móc się nauczyć korzystać z tych dwóch trybów.
Tak więc wybór się zawęża:
SB-600/700/800/900/910
Mezt 48 AF-1, 50 AF-1, 52 AF-1, 58 AF-1, 58 AF-2
YN-565EX, YN-568EX
Nissin Di866 mk II

YN-465/467/468 nie mają iTTL-BL, Nissin Di622 niby ma, ale nie działa to tak jak powinno, Metze poniżej 48-ki nie mają TTL-BL.

O pozostałych lampach to nie wiem czy jest i jak działa TTL-BL.

keats
03-08-2013, 11:34
dziękuje za wyczerpującą odpowiedź, to sprawdzę teraz te ceny metzów

keats
03-08-2013, 11:41
a lampa Metz 54 MZ-3 będzie dobra, czy niestety nie?

GonzoG
03-08-2013, 13:01
a lampa Metz 54 MZ-3 będzie dobra, czy niestety nie?

Pod warunkiem że posiada kostką SCA 3402 - to będzie iTTL. Nie będzie natomiast iTTL-BL.

r_m
03-08-2013, 13:16
Pod warunkiem że posiada kostką SCA 3402 - to będzie iTTL. Nie będzie natomiast iTTL-BL.
Z tymi Metzami chyba były jakieś problemy/różnice - wprowadzili w późniejszym czasie wersję o oznaczeniu "i", jeśli dobrze zapamiętałem (nie zwracałem szczególnej uwagi) to dopiero wersje "i" pracowały poprawnie z Nikonem (oczywiście w połączeniu z odpowiednią stopką).

GonzoG
03-08-2013, 14:25
Z tymi Metzami chyba były jakieś problemy/różnice - wprowadzili w późniejszym czasie wersję o oznaczeniu "i", jeśli dobrze zapamiętałem (nie zwracałem szczególnej uwagi) to dopiero wersje "i" pracowały poprawnie z Nikonem (oczywiście w połączeniu z odpowiednią stopką).

Racja.
i-TTL jest dopiero od 54 MZ-4i - wcześniejsze mają tylko D-TTL.

JacekCz
09-08-2013, 19:52
Możesz kupić starsze, ale musi być to lampa z i-TTL, a najlepiej również i-TTL-BL ...

Z szacunkiem, ale nie "musi", tryb automatyki własnej (zwany A) też jest użyteczny i daje dobre wyniki, fakt, nie jest tak "samoczynny" jak wsunięcie lampy iTT na sanki. Troszkę trzeba poznać technikę.

Błyskam w trybie "A" starym profesjonalnym Metzem za 300zł, trzeba opanować czułość/nastawę lampy/przysłonę ale światło bym powiedział lepsze od iTTL.

Lena&TheShadow
11-08-2013, 08:56
Z szacunkiem, ale automatyka w starszych lampach Metz'a jest rewelacyjna i nawet Metz 36-CT3 za 100zł na Allegro będzie doskonałą lampą na początek.

GonzoG
11-08-2013, 12:08
Z szacunkiem, ale nie "musi", tryb automatyki własnej (zwany A) też jest użyteczny i daje dobre wyniki, fakt, nie jest tak "samoczynny" jak wsunięcie lampy iTT na sanki. Troszkę trzeba poznać technikę.

Błyskam w trybie "A" starym profesjonalnym Metzem za 300zł, trzeba opanować czułość/nastawę lampy/przysłonę ale światło bym powiedział lepsze od iTTL.

Z szacunkiem, ale automatyka w starszych lampach Metz'a jest rewelacyjna i nawet Metz 36-CT3 za 100zł na Allegro będzie doskonałą lampą na początek.

Z całym szacunkiem, pieprzycie od rzeczy. Nauka błyskania na lampie tylko z automatyką własną, to tak samo jak nauka jazdy w samochodzie z autopilotem... Czyli żadna.

Jak ktoś chce się choć trochę nauczyć wykorzystywać lampę, to musi ona mieć iTTL, iTTL-BL i powinna też mieć pełen manual.
Bez tego nie ma mowy o nauce.

JacekCz
11-08-2013, 13:10
Z całym szacunkiem, pieprzycie od rzeczy. Nauka błyskania na lampie tylko z automatyką własną, to tak samo jak nauka jazdy w samochodzie z autopilotem... Czyli żadna.

Jak ktoś chce się choć trochę nauczyć wykorzystywać lampę, to musi ona mieć iTTL, iTTL-BL i powinna też mieć pełen manual.
Bez tego nie ma mowy o nauce.

Toś pojechał po bandzie ... iTTL jest bardziej dydaktyczny od "A"

A ile trybów manualnych mają stare Metze, warto wiedzieć, w tym ułamek mocy 1/256 nigdy nie występujący w SB (bo elektronicznie to trudne).

Lena&TheShadow
11-08-2013, 13:17
Nie wiem, na takie dictum acerbum to ja już po prostu nic nie napiszę. GonzoG jedną wypowiedzią zniszczyłeś mi wiele lat życia. Metz'a 36CT2 pożyczyłam kilka lat temu znajomej, co ja zrobiłam ? Nie rozumiem jak ona może tym robić zdjęcia ?

Przepraszam GonzoG ale nie mogę przejść koło Twojej wypowiedzi obojętnie. Widzę, że udzielasz się w masie tematów. Nie czytałam dokładnie Twoich wypowiedzi ale teraz zastanawiam się czy czasem nie ostrzec jakoś innych bo skoro w innych tematach dzielisz się taka wiedzą jaką masz nt. lamp Metz'a i ich automatyki to mnie to przeraża.

GonzoG
11-08-2013, 13:42
Toś pojechał po bandzie ... iTTL jest bardziej dydaktyczny od "A"

A jaki masz wpływ na błysk w trybie "A" ?? Żadnego.
W TTL - 3 pomiary światła, w tym pomiar punktowy, który możesz znacznie wpływać na ilość światła.
Do tego masz korektę ekspozycji.

A ile trybów manualnych mają stare Metze, warto wiedzieć, w tym ułamek mocy 1/256 nigdy nie występujący w SB (bo elektronicznie to trudne).
A co Ci po 1/256 mocy w lampie z LP ~35 ?? Jak by miała 70-100, to jeszcze można by było to uznać za użyteczne.

Nie wiem, na takie dictum acerbum to ja już po prostu nic nie napiszę. GonzoG jedną wypowiedzią zniszczyłeś mi wiele lat życia. Metz'a 36CT2 pożyczyłam kilka lat temu znajomej, co ja zrobiłam ? Nie rozumiem jak ona może tym robić zdjęcia ?

Przepraszam GonzoG ale nie mogę przejść koło Twojej wypowiedzi obojętnie. Widzę, że udzielasz się w masie tematów. Nie czytałam dokładnie Twoich wypowiedzi ale teraz zastanawiam się czy czasem nie ostrzec jakoś innych bo skoro w innych tematach dzielisz się taka wiedzą jaką masz nt. lamp Metz'a i ich automatyki to mnie to przeraża.
To powiedz mi gdzie jak napisałem, że nie da się nią robić zdjęć ?? Proszę przypomnij mi, bo chyba mam już sklerozę.

JacekCz
11-08-2013, 14:13
A jaki masz wpływ na błysk w trybie "A" ?? Żadnego.

Rozum, doświadczenie (popsute negatywy) przysłona, zastanowienie, ocena kadru i sufitu (na szerokości i głębokości), korekta (bo nastawienie przysłony nie musi być identyczne jak z kalkulatorka), migawka dla mieszania światła.
Nie ma wpływu?
Jak sąsiad o wódce "jest dla mądrych ludzi".
OK że bronisz iTTL ale sam sobie zaprzeczasz.

Nie ukrywam, start, jak mówi moja 8 letnia córka "popsutym aparatem bo nie ma okienka z tyłu" tu historycznie wielu pomógł.