Zobacz pełną wersję : Modem GSM->netbook->router wifi. Czy to zadziała
puszosław
01-08-2013, 13:07
Mam problem a właściwie problemem jest brak wiedzy, ale już wyjaśniam w czym rzecz. Mam starego netbooka, który pozyskuje internet za pomocą karty SIM i podłączonego doń modemu. Chciałbym do tegoż netbooka podłączyć coś, co pozwoliło by mi siać internet po domu i okolicy - antenka wbudowana w netbooka nie wyrabia. Mam też stary(sprawny) router/ap. Chciałbym wiedzieć, czy takie rozwiązanie jest w ogóle możliwe, oraz ewentualnie jakieś podpowiedzi jak to skonfigurować.
Odpowiem od razu na pytaniaktóre zaraz się pojawią
1 Nie nie mam możliwości posiadać neostardy
2 Nie zamierzam kupować kolejnych urządzeń - nie jest to na tyle uciążliwe, a router typu MiFi można dorwać za kilka stówek których aktualnie nie mam.
3 Wiem że netbook musiałby być stale właczony - nie ma to dla mnie znaczenia
4 Netbook samsung n130, Router SMC t-sinus 130 dsl.
Jest jeszcze jedna ewentualność. Most między AP (w sąsiednim budynku mam normalniejszy internet) tylko nie mogę znaleźć dokładnych informacji na temat czy t-sinus 130 ma obsługę Repeater/WDS
Drugi router to d-link dir600
t-sinus 130 DSL, to nie router, a modem dsl z routerem. Tym samym jedyny sposób wprowadzenia internetu do tego routera, to sygnał DSL po kablu telefonicznym.
Co prawda można wykorzystać sieć stworzoną dzięki temu routerowi jako dostęp do internetu, ale wymaga to ręcznej konfiguracji adresów sieciowych (IP, maska, brama, DNSy) dla każdego podłączonego urządzenia, aby nie pobierały danych z routera.
Za to przy pomocy DIR-600 nie powinno być większych problemów. Ma on funkcję AP, więc tylko na laptopie tworzysz połączenie mostowe między modemem, a siecią kablową, kabel do DIR-600 i tyle.
puszosław
01-08-2013, 17:03
czyli lipka. No to kolejny elektrozłom czas zutylizować. Myślałem jeszcze o czymś takim: Tego sinusa zapinam pod internet w domu obok, d-linka biorę do siebie i konfiguruję jako most. czy to może hulać?
Ymm... Zaraz... Skoro w laptopie jest internet via GSM, to znaczy, że to połączenie można udostępnić. Jeżeli podłączymy inne komputery kablem korzystając ze switchowej części routera, to we wszystkich komputerach podłączonych do sieci będzie internet. Jeżeli pójdziemy krok dalej i zaczniemy podłączać komputery do routera przez Wi-Fi, efekt powinien być ten sam. Jedyny myk jest taki, że DHCP na routerze trzeba wyłączyć, rozdawaniem konfiguracji sieciowej musi zająć się komputer (laptop) udostępniający łącze.
puszosław
01-08-2013, 21:59
czyli jednak jak pokombinuje to może coś z tego będzie. Problem jest tylko taki że obawiam się konfiguracji tego cudaka. Rozumiem ze komp który ma internet via gsm ma działać podobnie jak w przypadku kiedy łączyło się ze sobą 2 kompy przez krosowany kabel, tylko ze w tym przypadku zastępuje kabel wifi. pozostaje sprawa konfiguracji routera, która może okazać się czarną magią.
wskazówki mile widziane
Wystarczy że na routerze wyłączysz DHCP lub ustawisz że laptop jest serwerm DHCP i powinno wszystko działać.
Wystarczy że na routerze wyłączysz DHCP lub ustawisz że laptop jest serwerm DHCP i powinno wszystko działać.
Tak to działać może tylko z DIR-600 ( o ile w ogóle będzie działać).
Najprostszym rozwiązaniem jest użycie DIR-600, skonfigurować go standardowo jako router, czyli:
- włączone DHCP
- dynamiczny adres zewnętrzny
W komputerze włączyć udostępnianie internetu z modemu do karty sieciowej, komputer podłączasz pod wejście "internet" czy tam "WAN" w routerze i koniec zabawy.
Komputer przydzieli adres routerowi, a co podłączone do routera będzie miało adresy z routera. Najprostsze rozwiązanie, bo Windows średnio radzi sobie z działaniem jako "router" i to DHCP na windzie często wysiada.
t-sinus 130 dsl nie ma możliwości takiego skonfigurowania aby adres przydzielał komputer, bo urządzenia łączące się po WiFi muszą dostać adresy z routera, albo mieć wpisane ręcznie. Przy wyłączonym DHCP w routerze klient WiFi nie dostanie adresu z sieci, bo się z nią nie połączy.