Zobacz pełną wersję : Druga puszka....
Lu_natyk
08-04-2007, 23:31
Niestety nie ma takiej kategorii więc tu zapodam...
Może szacowne grono się wypowie... posiadam D70s jakieś dwa zbyt jasne i w dodatku głośne szkiełka... lecz zastanawiam się nad kupnem drugiego korpusu....
Może pomożecie... ??
Odkładać kasę i kupić coś z górnej półki.... ?? czy może porównywalny korpus...
Jakoś sam nie potrafię się zdecydować....
Liczę na pomoc...
pozdrawiam
-malcoln-
09-04-2007, 00:22
a po co ci drugi :porównywalny: korpus?? chyba lepiej juz cos z górnej półki albo lepiej zainwestowac w lepsze szkła. no bo po co ci drugi aki sam korpus? zamało pamieci? to nowa karta. zasłaba bateria to grip albo nowe baterie... dwa takie same korpusy czy porównywalne wg mnie niemają sensu. wiec zalezy czego oczekujesz i czego potrzebujesz! ale jak juz to lepsza puszke kup!
za -malcoln-, nie baw się w nową puchę, tylko zainwestuj w szklarnie i ew. pomyśl o nowej puszcze (zamiast starej) jak portfel pozwoli.
Przy stałkach mają sens.
..mają też sens przy zleceniach jako puszka rezerwowa.
Lu_natyk - myślę sobie, że decyzja już dawno podjęta, szukasz tylko potwierdzenia..... ;))
Kraftsman
09-04-2007, 02:53
A ile masz kasy do wydania? Zasadnicze pytanie.
Druga puszka ma jak najbardziej sens. Też o tym myślę. I też mam D70s. D70s jest świetny i niewiele mi w nim brakuje. W zasadzie tylko: jasnego wizjera i przełącznika AF-C/AF-S na korpusie. Myślę, że jako kolejną puszkę kupiłbym D200 po to by mieć D70s w zapasie. Na pewno nie żadne D40, czy D40x - olewam "fajne JPGi" (cokolwiek to znaczy).
Ale po zastanowieniu... chyba poczekam na D300 :!:
Witaj Kraftsman
Oto definicja JPG
(ang. Joint Photographic Experts Group)
Wprowadzony w 1991 roku, obecnie najpopularniejszy standard kompresji plików zdjęciowych. Powoduje znaczne zmniejszenie rozmiarów pliku, przy umiarkowanym spadku jakości obrazu (w zależności od poziomu kompresji). Zaletą tej metody jest możliwość wyboru poziomu kompresji - w wypadku aparatów cyfrowych użytkownik ma do wyboru zazwyczaj 2 lub 3 poziomy (np. jakość Basic, Normal, Fine). Wadą jest to, że algorytm kompresji JPEG jest stratny, a więc część pierwotnej informacji bezpowrotnie przepada. Technologia kompresji polega na odrzuceniu części informacji barwnej (nierozpoznawalnej dla oka), przeprowadzeniu dyskretnej transformaty kosinusowej (DCT) podzielonych na bloki (8 na 8 pikseli) kanałów barwnych i kwantyzacji (zastąpienie danych zmiennoprzecinkowych na liczby całkowite - tu następuje utrata informacji).
A "fajne JPG'i to - to po prostu ładne zdjęcia. Takie, które podobają się temu, który je zrobił.
Zresztą z tego co wiem i tak wszyscy zmierzamy do tego samego, tylko niektórzy chcą mieć od razu "fajne JPG'i", a niektórzy chcą (lub muszą) posiedzieć przy komputerze i też mają "fajne JPG'i"!
Ot, cała zagatka!
Pozdrawiam!
Mój punkt widzenia jest taki - jak jesteś pewny że zdjęcie będzie poprawnie naświetlone, z dobrym balansem bieli to wal w jpg'ach. Jeśli masz wątpliwości strzelaj RAW'y. Twierdzenie że zdjęcia w RAW są bardziej profi bo coś tam to gruba przesada i często niepotrzebna strata czasu.
Co do tematu to uważam że dwie puszki to dobry pomysł..nawet 2xD70. Ja miałbym stresa robiąć zdjęcia na zlecenie i mając do dyspozycję tylko jedno D70 tak jak mam teraz. Dla mnie optymalnie było by jeszcze kupić D200 :D
Kraftsman
09-04-2007, 12:18
Witaj Kraftsman
Oto definicja JPG
(ang. Joint Photographic Experts Group)
Wprowadzony w 1991 roku, obecnie najpopularniejszy standard kompresji plików zdjęciowych. Powoduje znaczne zmniejszenie rozmiarów pliku, przy umiarkowanym spadku jakości obrazu (w zależności od poziomu kompresji). Zaletą tej metody jest możliwość wyboru poziomu kompresji - w wypadku aparatów cyfrowych użytkownik ma do wyboru zazwyczaj 2 lub 3 poziomy (np. jakość Basic, Normal, Fine). Wadą jest to, że algorytm kompresji JPEG jest stratny, a więc część pierwotnej informacji bezpowrotnie przepada. Technologia kompresji polega na odrzuceniu części informacji barwnej (nierozpoznawalnej dla oka), przeprowadzeniu dyskretnej transformaty kosinusowej (DCT) podzielonych na bloki (8 na 8 pikseli) kanałów barwnych i kwantyzacji (zastąpienie danych zmiennoprzecinkowych na liczby całkowite - tu następuje utrata informacji).
A "fajne JPG'i to - to po prostu ładne zdjęcia. Takie, które podobają się temu, który je zrobił.
Zresztą z tego co wiem i tak wszyscy zmierzamy do tego samego, tylko niektórzy chcą mieć od razu "fajne JPG'i", a niektórzy chcą (lub muszą) posiedzieć przy komputerze i też mają "fajne JPG'i"!
Ot, cała zagatka!
Pozdrawiam!
Dzięki stary. Przejrzałem na oczy. Teraz jeszcze wytłumacz, co to jest "zagatka". :twisted::mrgreen:
Przepraszam, za brak polskich "ogonkow", ale pisze z PDA. Oczywiscie, masz racje, powinno byc "zagadka". Jest to spowodowane pospiechem, choc nie ukrywam, ze staram sie poprawnie pisac! Widze, ze dla wielu ma to duze znaczenie. I dobrze, trzeba dbac o poprawna pisownie!
od sprawdzania pisowni są słowniki, nie osądzajmy innych bo sami nie jesteśmy bezbłędni :]
anyway, jak już kupować nową puszkę to jakąś lepszą raczej niż na podobnym poziomie. Wtedy np. gdybyś kupił D200 miałbyś obecną D70s na zapas ( na zlecenia jak to ktoś już napisał ). Albo inwestować w jakieś fajne szkiełka, a potem do szkiełek dokupić kiedyś dobrą puszkę :-)
ray_knox
09-04-2007, 16:53
I też mam D70s. D70s jest świetny i niewiele mi w nim brakuje.
Myślę, że jako kolejną puszkę kupiłbym D200 po to by mieć D70s w zapasie. Na pewno nie żadne D40, czy D40x - olewam "fajne JPGi" (cokolwiek to znaczy).
Ale po zastanowieniu... chyba poczekam na D300 :!:
i słusznie, lepiej sięgać wyżej i iść do przodu :)
ray_knox
09-04-2007, 16:59
olewam "fajne JPGi"
:cool: świetne hasło :lol: ciekawe jak by się prezentowało pod logo Nikona zamiast tekstu "w sercu obrazu":mrgreen:
ray_knox
zauważyłeś, jak ostatnio popularne jest słowo "olewam"?
-malcoln-
09-04-2007, 21:16
moze niech autor sie dokałdniej wypowie na co druga pucha i jakie potrzeby ma. bedzie łatwiej :)
bo tak to mozna gdybac ... :)
Kraftsman
09-04-2007, 21:18
:cool: świetne hasło :lol: ciekawe jak by się prezentowało pod logo Nikona zamiast tekstu "w sercu obrazu":mrgreen:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:! Dobre. Jako autor - chętnie i niedrogo udzielę na nie licencji.
Lu_natyk
10-04-2007, 22:07
Dzięki szacownemu gronu....
Jednak po niepowodzeniach ostatnich dni... będę inwestował w szkło...
Sigmy które posiadam... od trzech miesięcy, jednak nie dają już satysfakcji...
ZDECYDOWANIE nie dają...
Więc dobre szkło pierwsze....
A później puszka... jako uzupełnienie lub dopełnienie...
focenie na imprezach, śluby i art... szeroko pojęty... choć on głównym mym zainteresowaniem....
pozdrawiam
...rozumiem że teraz już w Nikkory ?!