Zobacz pełną wersję : N 14-24 i serwis w Warszawie
Witam,
Ktoś miał taki przypadek? Oddałem szkło które nie upadło, nie było uderzone i tym podobne do serwisu w Warszawie. Po kilku dniach dostaję takie pismo (szkło na gwarancji, kupione miesiąc temu w FJ - wszystkie papiery są):
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://zok.pl/a/Ser_N14-24m.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://zok.pl/a/Ser_N14-24p.jpg)
Nie powiem, że lekko się w......m!
Dopisane: w obiektywie zablokował się pierścień zoom.
Pozdr., Fumio.
To moze jeszcze napisz co sie dzialo ze szklem, ze oddales do serwisu (chyba, ze pisales o tym gdzies, ale nie zagladam wszedzie). Bo chyba nie wyslales szkla, ktore bylo ok ;)
Myślę że jest duży kłopot.
Jeżeli nie ma oznak uderzenia to niby jaki "nacisk" może odkształcić obiektyw?
Ciężka sprawa
No właśnie. Szkło było jak nowe - zero otarć, rys, i innych takich. Żałuje, że nie zrobiłem
zdjęć przed oddaniem. Miało raptem 5 tygodniu.
No właśnie. Szkło było jak nowe - zero otarć, rys, i innych takich. Żałuje, że nie zrobiłem
no ale nadal brak informacji o powodzie wyslania do serwisu. czas uzytkowania nie jest wyznacznikiem.
Jeżeli nie ma oznak uderzenia to niby jaki "nacisk" może odkształcić obiektyw?
To się akurat zdarza, ale głównie w tych wysuwanych. W taki 18-200VR, to wręcz typowe uszkodzenie. Zaciera się wtedy zespół 2 soczewki i nie ostrzy przy większych ogniskowych
Wciąż nie wiemy, jaka była usterka. Rozrzut części, jakby czołg po nim przejechał. Od pierwszej soczewki do tylnego pierścienia.
Tylko czy zdjęcia coś by tu pomogły? Chyba, że podczas transportu lub teraz w serwisie zmienił kształt ;)
Warto jednak fotografować sprzęt przed wysyłka, choćby ze względu na rysy.
Nie można się od tego odwołać? Obiektyw sam z siebie podczas pracy się zblokował?
No tylko z drugiej strony ciężko uwierzyć że serwis rżnie głupa....
W czym wysłałeś ? Kurierem ?
Opis uszkodzenia jest w przed ostatnim wierszu pod skanami.
Tak odłożyłem go na chwilę do torby następnie wyciągam i zablokowany.
No tylko z drugiej strony ciężko uwierzyć że serwis rżnie głupa....
W czym wysłałeś ? Kurierem ?
Kurier DHL. Ale szkło było super zapakowane (oryginalne opakowanie + furetał + filia + karton)
To się akurat zdarza, ale głównie w tych wysuwanych. W taki 18-200VR, to wręcz typowe uszkodzenie. Zaciera się wtedy zespół 2 soczewki i nie ostrzy przy większych ogniskowych
Wciąż nie wiemy, jaka była usterka. Rozrzut części, jakby czołg po nim przejechał. Od pierwszej soczewki do tylnego pierścienia.
No przecież napisał że zablokował się pierścień.....
Mam 14-24 - ciężko mi uwierzyć w "nacisk" :)
Natomiast inna sprawą są kurierzy.....po ostatnich doświadczeniach wiem że potrafią wszystko spieprzyć
Opis uszkodzenia jest w przed ostatnim wierszu pod skanami.
Tak odłożyłem go na chwilę do torby następnie wyciągam i zablokowany.
ok, dzieki. czyli mozna wykluczyc uszkodzenie w transporcie... moze byl wadliwy od poczatku
Ciekawy jestem na jakiej podstawie oni to stwierdzili? Może by tak jakieś zdjęcie przysłali albo
jakiś dowód tego uszkodzenia "nacisku".
Nawet to co jest fantastycznie zapakowane i obklejone nalepkami "nie rzucać"/szkło itp.
No przecież napisał że zablokował się pierścień.....
Dopisał ;)
Fumio. Widzę, że już się zgodziłeś na naprawę. Poproś koniecznie o zwrot wymienionych części. Może na podstawie ich oględzin coś wywnioskujesz. Przyjrzyj się zwłaszcza tym trzem rolkom, czy nie sa wytarte/odkształcone.
Dopisał ;)
Fumio. Widzę, że już się zgodziłeś na naprawę. Poproś koniecznie o zwrot wymienionych części. Może na podstawie ich oględzin coś wywnioskujesz. Przyjrzyj się zwłaszcza tym trzem rolkom, czy nie sa wytarte/odkształcone.
No tak zgodziłem się. Nie ma innego wyjścia - no tak można kupić nowy ;-(
Właśnie poproszę o części które wymienią. Zorbie fotki i je Wam pokażę.
Bo ja się na tym za bardzo nie znam.
P.S. Tylko czy te części będą z tego szkła .... ?? Mogą to przecież śmiało podmienić.
Cos mi sie wydaje, ze mam podobny problem, tylko u mnie pierscien sie kreci - ma tylko wyczuwalnie wiekszy opor w zakresie 14-16mm. Mam tak od dawna, ale chyba niedlugo sie przejde do kitajskiego serwisu bo szkoda by bylo jakby sie calkiem zesralo.
To w temacie wymian polowy szkla przy podobnych problemach:
0tYLKFUWP68
Odgrzebuje, zeby nie zakladac nowego watku - oddalem dzisiaj szklo do serwisu, po 30 minutach mialem wycene - 1730rmb (1710rmb czesci+robocizna, 20rmb wymiana gumy) co daje 880pln. Szklo do odbioru za 3 tygodnie bo musza czekac na czesci z Japonii.
ZieloneW
04-11-2013, 17:38
Shaolin ale do innego serwisu?
Zgadnij... ;) Oddalem do serwisu Nikon Shanghai.