Zobacz pełną wersję : Lightroom 5 praca na dwoch komputerach
karas148
31-07-2013, 13:38
Witam,
chce odniesc sie do Waszego doswiadczenia. W jaki sposob pracujecie z jedna biblioteka zdjec w LR 5 na dwoch komputerach. Ja mam stacjonarnego maca i laptopa. Do stacjonarnego maca mam podlaczony zewn dysk twardy z biblioteka zdjec i na niej pracuje w domu. W podrozy mam laptopa i zrobione smart previews z mojej biblioteki. Zewn dysku naturalnie nie zabieram. Mam problem z synchronizacja biblioteki po malych podstawowych przerobkach na smart previews w podrozy tak aby byly widoczne po podlaczeniu do zewn dysku w domu na komputerze stacjonarnym.
Dziekuje za pomoc
mateo912
01-08-2013, 14:01
Witam,
chce odniesc sie do Waszego doswiadczenia. W jaki sposob pracujecie z jedna biblioteka zdjec w LR 5 na dwoch komputerach. Ja mam stacjonarnego maca i laptopa. Do stacjonarnego maca mam podlaczony zewn dysk twardy z biblioteka zdjec i na niej pracuje w domu. W podrozy mam laptopa i zrobione smart previews z mojej biblioteki. Zewn dysku naturalnie nie zabieram. Mam problem z synchronizacja biblioteki po malych podstawowych przerobkach na smart previews w podrozy tak aby byly widoczne po podlaczeniu do zewn dysku w domu na komputerze stacjonarnym.
Dziekuje za pomoc
synchronizacja biblioteki i plików xmp z dyskiem?
aries.mehehe
06-08-2013, 20:14
Proponuję konwertowanie plików do DNG - ostatnio przyjąłem taką taktykę, ponieważ plik DNG zawiera wszystkie dane o obróbkach w pliku, tagach, danych GPS itp. Wystarczy zaimportować na drugim komputerze zdjęcia zapisane w DNG i wszystko jest jak było na pierwszym komputerze.
mateo912
06-08-2013, 20:23
Proponuję konwertowanie plików do DNG - ostatnio przyjąłem taką taktykę, ponieważ plik DNG zawiera wszystkie dane o obróbkach w pliku, tagach, danych GPS itp. Wystarczy zaimportować na drugim komputerze zdjęcia zapisane w DNG i wszystko jest jak było na pierwszym komputerze.
a po co zaśmiecać dysk dodatkowymi plikami? wystarczy synchronizować pliki xmp w których jest zapisana cała obróbka
Można trzymać dane lightrooma na dysku sieciowym zamapowanym na jednym i drugim komputerze pod tym samym udziałem.
aries.mehehe
07-08-2013, 22:15
a po co zaśmiecać dysk dodatkowymi plikami? wystarczy synchronizować pliki xmp w których jest zapisana cała obróbka
Ja właśnie chcę się pozbyć xmp, bo zapominam o ich backupowaniu i ciągle mi jakoś gdzieś giną (z mojej winy) - stąd decyzja o DNG ZAMIAST NEFów (uczę się żyć bez oryginalnie wypluwanych plików, fotoradarem czy innym urządzeniem ściśle kontrolowanym nie jestem, więc raczej mi oryginały do udowadniania komukolwiek czegokolwiek nie będą potrzebne).
Pawel Pawlak
08-08-2013, 10:51
A co do NEFów trzeba zapisywać XMP ? chyba do żadnego rodzaju plików magazynowanych/obrabianych w LR nie potrzebne XMP, bo informacje o korektach przechowywane są w razem z katalogiem
A co do NEFów trzeba zapisywać XMP ? chyba do żadnego rodzaju plików magazynowanych/obrabianych w LR nie potrzebne XMP, bo informacje o korektach przechowywane są w razem z katalogiem
Pawle, gorzej jak katalog ucierpi/zrobisz format/itp.
Pawel Pawlak
08-08-2013, 10:59
Katalog archiwizuję :)
zapis xmp po zakonczonej edycji to chwila. backup rawow z xmp jest bezpieczny. katalog lr z roznych powodow moze wyparowac.
Przecież można ustawić automatyczny zapis plików xmp po każdej modyfikacji rawa...
Przecież można ustawić automatyczny zapis plików xmp po każdej modyfikacji rawa...
tiko po co? to zajmuje jakies tam zasoby komputera, ktore mozna lepiej spozytkowac. a zapis do xmp po edycji, kiedyi tak sie juz nic nie dzieje.
Ktoś tu narzekał, że zapomina tego robić :)
a no to problem z innym elementem workflow ;)
KrzysztofKozicki
21-08-2018, 17:04
Odkopię stary temat. Czy coś w tej sprawię się zmienia? Mam studio fotograficzne, gdzie głównie pracuje nad zdjęciami. Stoi tam stacjonarny komp na którym wykonuję większość roboty. Obok jest drugi, który wykorzystuje jako serwer. Ma on stałe IP i chodzi 24/7. Czasami chciałbym cześć roboty wykonać na lapku po za studiem. Głownie selekcję zdjęć. Próbowałem już rożnych metod, ale nie udaje mi się znaleźć sposobu na wygodną pracę, nie bawiąc się w jakieś kopiowanie katalogów. Zdjęcia po sesji trafiają na serwer i z niego są importowane wraz z tworzeniem miniatur na stacjonarny. By nie robić tego drugi raz na lapku kopiowałem katalog lr. Ale to upierdliwe. Postawiłem serwer VPN, ale Lr nie pozwala by katalog z bazą był po za danym kompem. Ktoś ma na to jakieś rozwiązanie?
syncthing - załatwi Ci synchronizację komp<>serwer<>lapek<>komp
KrzysztofKozicki
21-08-2018, 17:15
Spróbuję ������. Jak jeszcze zrobi dodatkową kopię zapasową to super. Teraz robię kopię po przez lr jak go zamykam plus sam czasami ręcznie kopiuje cały katalog