tmk_t
31-07-2013, 13:05
Cześć
pytanie dotyczy sytuacji kiedy robimy fotki, widoczki w dzień pochmurny
no cóz zrobic jak jestes w tym miejscu tylko raz, a wiadomo jakie kolory są wtedy, czyli ich nie ma bo nie ma światła, prawda?
zastanawiam sie jak moge sam sobie pomóc w takich sytuacjach, staram się używać głównie filtra polaryzacyjnego, wg mnie troszke poprawia sytuacje
sprzęt jaki posiadam obecnie jest w stopce
ostatnia wyprawa po walii (uk) była fajna, 28mm 1,8 sprawowało sie super, niestety obecnie jako najszersze szkło, plan jest na 17-40 który zazwyczaj chwalicie,
że dobrze trzyma kontrast i kolorki
zastanawiam sie jeszcze nad jednym: o ile mając nowa puszke FF jestem w stanie bardziej wyciągnąć kolor, zyskać na jakości, nasyceniu juz na samym początku
jesli dobrze rozumiem to zakres tonalny jest tu odgrywa najwieksza role
czyli patrząc na dane (dla widoczków) z dxo: mój 1Dmk3 ma 11,7 ev i 5D II to samo , 6D ma 12,1 ev, D600 14,2 , sony a99 14 ,
zatem czy jestem w stanie te róznice zobaczyć na rawie prosto z puszki?
pomijam obróbke na kompie, chodzi o wyciśnięcie max z puszka+szkło
Tomek
pytanie dotyczy sytuacji kiedy robimy fotki, widoczki w dzień pochmurny
no cóz zrobic jak jestes w tym miejscu tylko raz, a wiadomo jakie kolory są wtedy, czyli ich nie ma bo nie ma światła, prawda?
zastanawiam sie jak moge sam sobie pomóc w takich sytuacjach, staram się używać głównie filtra polaryzacyjnego, wg mnie troszke poprawia sytuacje
sprzęt jaki posiadam obecnie jest w stopce
ostatnia wyprawa po walii (uk) była fajna, 28mm 1,8 sprawowało sie super, niestety obecnie jako najszersze szkło, plan jest na 17-40 który zazwyczaj chwalicie,
że dobrze trzyma kontrast i kolorki
zastanawiam sie jeszcze nad jednym: o ile mając nowa puszke FF jestem w stanie bardziej wyciągnąć kolor, zyskać na jakości, nasyceniu juz na samym początku
jesli dobrze rozumiem to zakres tonalny jest tu odgrywa najwieksza role
czyli patrząc na dane (dla widoczków) z dxo: mój 1Dmk3 ma 11,7 ev i 5D II to samo , 6D ma 12,1 ev, D600 14,2 , sony a99 14 ,
zatem czy jestem w stanie te róznice zobaczyć na rawie prosto z puszki?
pomijam obróbke na kompie, chodzi o wyciśnięcie max z puszka+szkło
Tomek