PDA

Zobacz pełną wersję : Kradzież zdjęcia

kakikow1
31-07-2013, 12:04
witam mam problem dziś się dowiedziałem ze ktoś ukradł moje zdjęcie z portalu Flickr i umieścił je na zaproszeniu na kabaret z znanym polskim aktorem który zostanie poprzedzony warsztatami kulinarnymi i co w tej sytuacji mogę zrobić

Jackylhyde
31-07-2013, 12:48
wziąć gościa, zastrzelić, zakopać a na grobie wybudować pomnik- "Ku przestrodze". A jak już ochłoniesz to poszukać na forum czy google czy tylko Ty padłeś ofiarą tego strasznego procederu.

fafniak
31-07-2013, 12:59
Zabezpiecz dowody
skontaktuj się z menadżerem tego artysty i jednocześnie z samym artystą (przynajmniej postaraj się)
Zwykle lepiej się na tym wychodzi niż chodzenie na wojnę ...

kakikow1
31-07-2013, 13:09
w sumie chodzi o firme która organizuje pokaz podejrzewam ze artysta nawet nie wie o tym ;)

popatrz
31-07-2013, 13:33
1.powiadom o sprawie tę firmę naruszającą prawo autorskie w tym przypadku
2.bądź gotów udowodnić że jesteś autorem
3.jeśli zignorują lub zbagatelizują pierwszą korespondencję mejlową, wyślij pismo za potwierdzeniem odbioru
4.prawnik
Ponadto wyceń/oszacuj swoją stratę sam lub w porozumieniu z prawnikiem, bądź gotów udowodnić naruszenie Twoich praw autorskich [zachowaj ulotkę, inne dowody]
myślę podobnie jak @fafniak, że jeżeli wykażą chęć rozmowy o zadośćuczynieniu to zawsze lepiej się dogadać

fafniak
31-07-2013, 13:46
Na podstawie swoich doświadczeń podpowiem że lepiej jest dogadać się z osobą zamawiającą usługę. Nawet jeżeli nie dostaniesz kasy za to co się stało - możesz dogadać sie na inne zlecenie.... mi się to opłaciło i to bardzo :)