Zobacz pełną wersję : Dlaczego Sigma 17-50/2,8 jest ciemniejsza od Nikkora 50/1,8D?
Pytanie w tytule trochę przewrotne, bo oczywiście wiem dlaczego w ogóle Sigma jest ciemniejsza, ale w szczególe - to już inna sprawa. Jest tak: kupiłem wczoraj Sigmę 17-50/2,8. W sklepie wszystko wydawało się w porządku, po powrocie do domu i kilku zdjęciach testowych już mniej. Pomijam kwestię ostrzenia, bo to muszę jeszcze dokładnie zbadać; w ostateczności wysłałbym obiektyw do kalibracji do serwisu. Ale zaskoczyła mnie inna rzecz. Chciałem porównać "pole widzenia" Sigmy z Nikorrem 50/1,8D i ze zdziwieniem stwierdziłem, że przy takich samych ustawieniach Sigma daje zdjęcia o 1 EV ciemniejsze! Oceniałem na podstawie histogramu w aparacie. Nawet biorąc poprawkę na niedokładność takiego "pomiaru", to różnice były widoczne: żeby histogramy zdjęć miały taki sam kształt i położenie przy Sigmie musiałem dwukrotnie wydłużyć czas naświetlania albo zwiększyć moc lampy (zrobiłem porównanie przy świetle zastanym i błyskowym). Podobnie było z Nikkorem 35/1,8G, ale tym razem obiektyw Nikona był jaśniejszy o ok. 2/3 EV. Jeśli nie popełniłem gdzieś błędu i Sigma rzeczywiście przy przesłonie 2,8 przepuszcza tyle światła, co Nikkor przy 4, to zakup kompletnie mija się z celem. Znika cała korzyść z jaśniejszego obiektywu, bo albo musiałbym wydłużać czas, albo zwiększać ISO.
Możecie to jakoś skomentować? Z czego to się bierze?
Sparat ustawiony na M i te same parametry z kazdym szkłem? Na jakich w ogole parametrach mierzyłeś? Rozumiem ze ogniskowa byla ustawiona przy pomiarze na tą samą wartosc co stałka z która porównywałes?
Sparat ustawiony na M i te same parametry z kazdym szkłem? Na jakich w ogole parametrach mierzyłeś? Rozumiem ze ogniskowa byla ustawiona przy pomiarze na tą samą wartosc co stałka z która porównywałes?
Wszystko ustawiłem ręcznie. Przy zdjęciach z lampą: aparat M, lampa M, ogniskowa 50 mm, przesłona 2,8. Zdjęcia z Nikkorem 50/1,8D moc 1/16, Sima - 1/8. Przy świetle zastanym czas: Nikkor - 4 s (było ciemno w pokoju), Sima - 8 s. Reszta bez zmian. Lampa wyłączona. Odległość od obiektu: 1 - 1,3 m. Aparat na statywie.
Sprawdź, czy w którymś obiektywie nie jest uszkodzony popychacz przysłony.
Dla Nikkora zrób serię zdjęć na tym samym czasie i ISO, zmieniając przysłonę: 1.8, 2.2, 2.5, 2.8. Powinny się różnić na histogramie.
Przy Sigmie ustaw 2.8 i naciśnij podgląd GO. Zobacz czy nie pokazują się listki przysłony.
Sprawdź, czy w którymś obiektywie nie jest uszkodzony popychacz przysłony.
Dla Nikkora zrób serię zdjęć na tym samym czasie i ISO, zmieniając przysłonę: 1.8, 2.2, 2.5, 2.8. Powinny się różnić na histogramie.
Przy Sigmie ustaw 2.8 i naciśnij podgląd GO. Zobacz czy nie pokazują się listki przysłony.
No dobrze, ale co z N 35/1,8? Też jest jaśniejszy od Sigmy (przy tej samej ogniskowej).
Zdjęcia zrobię po południu.
Sprawdź we wszystkich obiektywach działanie przysłony. Same obiektywy mają różną transmisję i stałki na pewno przepuszczają więcej światła, bo mają mniej soczewek. Ale różnica nie powinna przekraczać 1/3EV .
Pamiętaj też, że na ilość światła docierającego do matrycy ma wpływ ustawiona odległość. Wszelkie porównania należy robić na nieskończoności.
Pytanie też jak z winietą. Ja mam Sigme 15-30 i tam na 15mm i pełnej dziurze jest jakiś mega dramatyczny spadek jasności... Chyba tylko środkowe 10% kadru jest normalnie naświwetlone.
Psycholog
01-08-2013, 10:14
50 jest szkłem pod FX więc na DX będzie miała jaśniejsze brzegi kadru i rogi niż sigma 17-50. Stąd bierze się różnica.
parametr f - jest tylko teoretycznym wyliczeniem dla danego szkła
gdyby w szkłach podawano parametry T - sytuacja byłaby znacznie prostsza :)
tamron 28-75 2.8 jest ciemniejszy przy 2.8 / 4 / 5.6 od stałki nikona 85 1.4 przy tych samych parametrach .
Ciemniejszy o ok 0,5 EV - ok. bo nie chciało mi się badać tego na tablicy
mateo912
01-08-2013, 10:29
ja mam to samo przy s70-200 n50 1.8d i sy 85 1.4 na 2.8 każdy obiektyw ma inną ekspozycje z czego 50 jest najjaśniejsza.
[...]50 jest najjaśniejsza.
Chyba, że 50 metylowego lub czeskiej z ostatniej afery - polej bo się ściemnia ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://gfxlovers.com/smilies/imgs/food-and-drink/food-and-drink016.gif)
Wiedziałem, że są różnice, myślałem jednak, że nie przekraczają 1/3EV.