Zobacz pełną wersję : Z D90 na D7000 lub D300 (bez s)?
Witam
Nadarzyła się okazja zamiany mojego D90 na D7000 lub D300. I tu proszę Was o pomoc. Potrzebuję aparat do zdjęć sportowych (piłka nożna, piłka ręczna). Z obiektywów mam Sigme 70-200 II 2.8. Zdjęcia czysto amatorskie na użytek własny.
Za D7000 przemawia nowsza matryca, niższe szumy. Kupując używaną sztukę nie wiem czy nie załapie się na egzemplarz z problemami o których piszecie w temacie ktoru założył Fatman (chyba nie pokręciłem, jestem w 1/3 tego watku)
Za D300 przemawia praca AF. Używane sztuki można kupić w okolicach 2 tyś pln.
Oba są uszczelnione, na filmach mi nie zależy. Zależy mi na iso powyżej 1600, sprawnym AF, zdjęciach seryjnych
Postawić na sprawdzony model D300 ale starszy czy tez kupić nowsze dziecko Nikona model D7k
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Poszukaj oferty D7000 blisko siebie, zawsze to lepiej przestrzelić body. Może ktoś na forum sprzedaje?
Za D300 przemawia pewny AF, za D7000 lepsza matryca. Sam musisz zdecydować co jest dla Ciebie ważniejsze.
Mogę niestety porównać do D7000 tylko 300s bo te 2 miałem na bezpośrednim porównaniu (mam s-ke, kolega D7k). Wynika z niego, że D300s:
AF - ideał
szumy - 2000 to max co sie nadaje do pokazania przy nie najlepszym oświetleniu, D7k średnio wychodzi o działkę lepiej
szybkość - z gripem do sportu w sam raz.
Nie ma na Twoje pytanie jednoznacznej odpowiedzi, musisz sam się zastanowić, na czym zależy Ci bardziej. W halach sportowych ISO jest ważne. Jak dobrze oświetlona, to nawet i 3200 z D300s po odszumieniu będzie ok.
Powtórzę jeszcze raz, żeby nie było niedomówień, opisałem krótkie porównanie D7000 z D300s, nie wiem, jak będzie w porównaniu z D300, ale jako, że są to właściwie bliźniacze puszki, dużych różnic bym się nie spodziewał. Generalnie co zauważyłem, to kolorystyka w "s" nie wpadająca tak w zieleń, jak zwykłe D300. Ale to można odratować z poziomu LR/PS
Na co dzień zajmuje się fotografią sportową i AF w D7000 dyskwalifikuje ten aparat do jakichkolwiek zastosowań. Obrazek dużo lepszy od D300, ale co z tego...
Na co dzień zajmuje się fotografią sportową i AF w D7000 dyskwalifikuje ten aparat do jakichkolwiek zastosowań. Obrazek dużo lepszy od D300, ale co z tego...
Nawet jak jest sprawny?
pozdro
Nie napotkałem D7000 ze sprawnie działajacym AF. Ci, który mówią, że taki mają, nie wiedzą lub nie potrafią przetestować, że jest wadliwy. To jak z człowiekiem, nie ma zdrowych ludzi, są tylko niedokładnie zbadani ;)
Nie napotkałem D7000 ze sprawnie działajacym AF. Ci, który mówią, że taki mają, nie wiedzą lub nie potrafią przetestować, że jest wadliwy. To jak z człowiekiem, nie ma zdrowych ludzi, są tylko niedokładnie zbadani ;)
Dosyc radykalne poglady...
Wytlumacz mi prosze jeszcze jak cos dziala bezblednie to po co to jeszcze testowac?
Jezeli mam zblizony odsetek trafionych zdjec z moich d7k, d300s, d3s to mam rozumiec, ze wszystkie maja wade?
Czy po prostu musze zaczac testowac na okraglo, dopoki po ktorejs probie cos pojdzie nie tak w d7k i na podstawie tego mam stwierdzic, ze jest spsute.
Tyle, ze moim hobby nie jest strzelanie do tablic testowych, a robienie zdjec w terenie, no chyba ze owe foty nie sa wykladnia rzadna w takim razie...
pozdro
Nie róbmy w kolejnym wątku wojny nt AF D7000 :)
Popsioczyć można w odpowiednim temacie, czyli D7000 - opinie użytkowników (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176224), który mam nadzieję zostanie otwarty, bo emocje już opadły ;)
nie zauważyłem szczególnych problemów z AF mojego d7k. Przesiadłem się z d80 i jestem zadowolony.
Może dlatego, że D80 też wzorem nie był.
Znam dwóch byłych posiadaczy D80, obaj mieli BF...
irek6311
30-07-2013, 16:01
Nie napotkałem D7000 ze sprawnie działajacym AF. Ci, który mówią, że taki mają, nie wiedzą lub nie potrafią przetestować, że jest wadliwy. To jak z człowiekiem, nie ma zdrowych ludzi, są tylko niedokładnie zbadani ;)Niby taki doświadczony fotograf a takie rzeczy wypisujesz jak spamerzy w D7k :|
mam D7k i nie gorzej działa od D600 więc jest ok a to że gorszy AF od D300 to nie odkrycie ,
nie fotografuję sportu ale AF z D7k pieska w biegu łapie celnie więc tragedii nie ma ,
temat o D7k był mocno spamowany przez tych co nigdy nie mieli D7k a tylko powielali opinie z netu więc dobrze że zamknięty :|
coroner mam D80 i AF może w nim wolno ustawia ostrość ale trafia w punkt i chyba lepiej od D90 bo nawet z N35mm nie mam problemu na f/1,8 .
Wracajac do tematu.
Osobiscie jak mialbym zmieniac d90 to chyba jednak na cos z nowsza matryca.
pozdro
irek6311
30-07-2013, 16:45
nyny1 po D90 to tylko D7100 w miarę sensowny aparat z DX .
W miarę sensowny.....
Przecież lepszego nie ma.
To niby jaki jest już tak całkiem sensowny.....
irek6311
30-07-2013, 23:18
Jeszcze go nie ma ale będzie w tym roku gwarantuję RAF7705 ;)
coś chyba miałem na myśli i popisałem w miarę sensowny albo te upały u nas tak działają .
Andrzej1974
31-07-2013, 09:35
To raczej wina upałów... ;-)
stanseba
31-07-2013, 14:24
Używałem D300 i D7000 i moje opinia jest taka, że D7000 ma dużo lepsza matryce i obrazek lepszy wychodzi z D7k. Czy D300 ma dużo lepszy AF, nie wiem, nie robiłem testów laboratoryjnych, ale wg mnie ta różnica jest niezauważalna.
Pozdrawiam
PS docxxx miałeś kiedyś w dłoniach D7k, czy lubisz spamować?
Masz racje przebadaj się dokładnie .... i nie pisz więcej takich bzdur!
Dziękuję za wszystkie informacje. Stawiam na Nikona D7000. Teraz muszę szukać używki z gwarancją tak za 2200 pln :) może się uda. Temat do zamknięcia
Zrobiłem dokładne rozpytanie na temat D7k i wiem, że numery seryjne zaczynające się od 644........... pozbawione zaolejonych matryc i problemów z AF. Także przy zakupie na allegro wiesz o co najpierw pytać.
troglodite
02-08-2013, 07:51
chodzi o nr na spodzie body?
andrklim
02-08-2013, 08:15
Dziękuję za wszystkie informacje. Stawiam na Nikona D7000. Teraz muszę szukać używki z gwarancją tak za 2200 pln :) może się uda. Temat do zamknięcia
Za ca. 2800 można kupić nówkę - zdecydowanie wolałem dozbierać do nowego.
Zrobiłem dokładne rozpytanie na temat D7k i wiem, że numery seryjne zaczynające się od 644........... pozbawione zaolejonych matryc i problemów z AF. Także przy zakupie na allegro wiesz o co najpierw pytać.
Na czym polegało to "rozpytanie"? :mrgreen:
Na czym polegało to "rozpytanie"? :mrgreen:
Polegało właśnie na tym, żeby być w posiadaniu w/w informacji.
Polegało właśnie na tym, żeby być w posiadaniu w/w informacji.
Gdzie robiłeś "rozpytanie"? Kto był "rozpytywany"?
Gdzie robiłeś "rozpytanie"? Kto był "rozpytywany"?
Pewnie informacja z pierwszej ręki od sprzedawcy ;P
Dexter88
02-08-2013, 14:37
Bzdury
Gesendet von meinem GT-N7100 mit Tapatalk 2
Koledzy przymierzam się do zmiany body ale w okolicach grudnia/stycznia. Przejście z tego co mam czyli z D40, wiem że chcę body z silnikiem, bo planuje zakupić 85 D bo tańsza, poza tym chciałbym coś lepiej leżącego w łapie, zatem odpada seria D3xxx i D5xxx. Chciałbym zrobić konkretniejszy krok do przodu bo ambicje mam, miałem już jeden ślub i chrzest w rodzinie i pewnie coś jeszcze wypadnie, ale raczej nic zarobkowego. Plus ambitniejsza fotografia amatorska. Planuje zakup raczej na raty wiec nówkę.
Rozważam wg najlepszej wg mnie opcji:
-D7000 - 85 wtedy za gotówkę ale zaboli kieszeń - kwestia ile stanieje do nowego roku, teraz chodzi po 2800, złej opinii się nie boję :)
-D90 - nówka, ale ciut stara puszka a chcę coś dosyć nowego na dłużej, za to cena 1800 za nówkę , za różnicę miałbym szkło, pytanie czy brać nówkę czy polować na używkę za gotówkę
- opcja 3, kupić za gotówkę D80 bo tanie, silnik ma, zakupić szkło, nieważne czy za gotówkę czy raty, i w perspektywie może kiedyś zmienić na D7100
W D40 najbardziej rozczarowuje zachowanie przy wyższych iso, mam na myśli już od 600-800 już nie tyle szum co kolory, mała ilość pikseli a czasem trzeba przyciąć, i generalnie wiekowość matrycy, nie ta jakość. Proszę o rady jak zawsze :)
Andrzej1974
05-08-2013, 18:03
Jeśli interesuje Cię wyższe ISO to wybór (zważywszy, że nie interesuje Cię seria D3xxx i D5xxx) jest MZ prosty... D7000.
Borat1979
05-08-2013, 19:24
Może dlatego, że D80 też wzorem nie był.
Znam dwóch byłych posiadaczy D80, obaj mieli BF...
A ja i mój kolego nie mieliśmy więc tak więc to kolejne bajdurzenie bez sensu.
Następny fantasta :razz:
Borat1979
05-08-2013, 19:37
-D7000 - 85 wtedy za gotówkę ale zaboli kieszeń - kwestia ile stanieje do nowego roku, teraz chodzi po 2800, złej opinii się nie boję :)
Może D7100? Niby sporo więcej ale przy zakupie na raty aż tak tego nie odczujesz.
-D90 - nówka, ale ciut stara puszka a chcę coś dosyć nowego na dłużej, za to cena 1800 za nówkę , za różnicę miałbym szkło, pytanie czy brać nówkę czy polować na używkę za gotówkę
D90 ma już swoje lat więc to nie jest przyszłościowy wybór tym bardziej jak miałby to być nowy sprzęt i zakup na raty. Poza tym już teraz pod względem jakości obrazu sporo odstaje od nowych konstrukcji.
- opcja 3, kupić za gotówkę D80 bo tanie, silnik ma, zakupić szkło, nieważne czy za gotówkę czy raty, i w perspektywie może kiedyś zmienić na D7100
D80 to w tym momencie kompletny bezsens. Body już wiekowe matryca CCD wiec z iso nie poszalejesz trzeba mocniej i częściej "świecić" lampą.
A nie zawsze się da.
Teraz wiem że do koncertów nocnych d90 się nie bardzo nadaje.
To chyba jednak D7k, ile razy an spokojnie rozważam to wychodzi mi ta puszka. D7100 to dla mnie za duża kwota. Strach an miasto zabrać :) A trzeba będzie wysupłać jeszcze kase na 85, lub ewentualnie na sigmę 17-50 zamiennie za 18-55.
Tylko że taki koncert trafił mi się pierwszy raz w życiu i to przypadkowo.
Nie brałem ze soba nic dłuższego niż zum 28-85 f4.5 przy 85 wiec ISO d90 nie wyrabiało ale jak bym miał moje 70-210 f3.5 to myślę żeby dał radę.
Robiłem rawy to może coś z tego powyciagam.
Koncert był Pana Wodeckiego a więc wart sfotografowania.
No tak sie wacham cały czas ale wiem że będę robił coraz więcej, cena d7000 jest już atrakcyjna, a na ratki spokojnie dam radę. Dlatego tez myślałem o D80, zamiennie za mojego D40, wiekowo te same, ale zyskuję silnik wieć można ze szkłami tańszymi podziałać i trochę większą rozdzielczość matrycy, ale chyba nie ma to sensu, bo to rozwiązanie doraźne i na chwilę.
No tak sie wacham cały czas ale wiem że będę robił coraz więcej, cena d7000 jest już atrakcyjna, a na ratki spokojnie dam radę. Dlatego tez myślałem o D80, zamiennie za mojego D40, wiekowo te same, ale zyskuję silnik wieć można ze szkłami tańszymi podziałać i trochę większą rozdzielczość matrycy, ale chyba nie ma to sensu, bo to rozwiązanie doraźne i na chwilę.
Mimo iż na chwilę to chyba warto, przy ewentualnej odsprzedaży D80 dużo nie powinieneś stracić :)
Dlatego sie zastanawiałem nad D80 miżo że dziadek. Ale to trochę takie błędne koło się robiło, bo chciałbym w dobrym stanie i mozliwie niskim przebiegiem a takie chodzą po 800 zł, a za 1200 już można D90 :) Więc póki co pomęczę jeszcze D40, bo i tak uroczystości wielkich nie mam w planach, zdjecia tylko dla siebie a koło nowego roku pewnie zmienię może na promocję jeszcze trafię.
Sam w sobotę robiłem ślub na D90 (do spółki z D300s) i dawał radę. Do 1600 spokojnie można robić. Ale jeśli zależy Ci na ISO i ma to być pucha przyszłościowa to D7000, a najlepiej D7100 - tak jak koledzy napisali, na raty nie doznasz takiego szoku. A pucha warta tej kasy, bo matryca fajna, pozwala na wiele, ISO i DR sporo lepsze jak w D90 no i rewelacyjne filmowanie, które nawet nie wiesz, kiedy Ci sie przyda (też zawsze mówiłem, że mnie filmowanie nie interesuje, a teraz już kompletuje sprzet do nagrywania :) )
(..) (też zawsze mówiłem, że mnie filmowanie nie interesuje, a teraz już kompletuje sprzet do nagrywania :) )
co masz na myśli kompletujesz sprzęt do filmowania, w ramach lustrzanki ?
Dziękuję za wszystkie rady. Tak jak pisałem zdecydowałem się na D7000. Kupiłem używkę z przebiegiem 1000 klatek.. Kupiłem nie było czasu na zabawy no i poszedłem na mecz. Podłączyłem moją Sigmę 70-200 2.8 II no i zacząłem robić zdjęcia. Szybkość AF zaskoczyła mnie, 6 kl/s robi na mnie wrażenie (stojąc obok kogoś z D4 szybkość AF w serii nie robi wrażenia) ale dla mnie robi. Próbowałem różnych kombinacji AF tzn AF-C + 9 pół, 21 pół, wszystkie pola. Chyba za bardzo trzęsą mi się ręce. Przy D90 i D80 zdjęcia robiłem z monopodu tu z ręki, wydaje mi się że jest większa swoboda. Poniżej kilka fotek z meczu. Sam nie wiem czy są ok. Robię te zdjęcia już drugi czy trzeci sezon i zawsze jest coś nie tak. Jedak ta fotografia wymaga i umiejętności i sprzętu. Trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i liczyć na trochę szczęścia kiedy uda się uchwycić ten jeden moment
1. Strzał na 2-1 dla Górnika
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/544798_698063980210769_767577_n.jpg)
źródło (https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/970462_698064010210766_1308629421_n.jpg)
2. Zdjęcie zrobione gdzieś na 30 metrze boiska
źródło (https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1149051_698063820210785_1380070083_n.jpg)
3. Sprinterzy celowałem na tego z lewej
źródło (https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/553106_698063700210797_1454682076_n.jpg)
4. Piąstkujemy
źródło (https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1005479_698064743544026_1698380621_n.jpg)
5. Walka o piłkę
źródło (https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/988702_698063680210799_1782416658_n.jpg)[/QUOTE]