PDA

Zobacz pełną wersję : Kawałek instalacji wodnej

eagis
29-07-2013, 10:50
W kupionym domu zastałem taką instalacje jak na obrazku poniżej:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/07/attachmentphpattachmentid203017d13749277-2.jpg
źródło (http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=203017&d=1374927788)

Czyli patrząc od prawej: dopływ wody z instalacji, zawór, wodomierz, kolejny zawór, reduktor ciśnienia z manometrem, filtr sznurowy, ostatni zawór.

Pierwsze pytanie: czy aż trzy zawory są konieczne?
pytanie nr 2: filtr sznurowy, z tego co czytałem, żeby miał sens powinien być zamontowany w pozycji pionowej - czy w tej instalacji można by wyrzucić zawór numer 2 i tam wstawić filtr? On może być przed reduktorem?

ekonet
29-07-2013, 10:56
Wielu zaworów używa się po to, aby łatwiej wymieniać elementy systemu. Gdybyś miał np. tylko zawór przed wodomierzem, to przy wymianie wodomierza spływałaby Ci woda z instalacji.

eagis
29-07-2013, 11:09
Ano racja, czyli wystarczą zatem dwa..

A ktoś wie może co to jest przed reduktorem? Odchodzą takie 2 coś w dół

puszosław
29-07-2013, 14:46
co do zaworów to niezbędny jest pierwszy i ostatni czyli przed wodomierzem i za filtrem. Więcej zaworów lepiej niż za mało :) no chyba że zaczynają ciec. Co do tego czegoś pokaż jakieś zbliżenie detalu, bo z daleka nie bardzo widać.

konopia
29-07-2013, 16:22
Tak, wszystkie zawory są konieczne.

3 pozwala bezpiecznie wymienić filtr czy reduktor bez spuszczania całej wody z instalacja (zalewania pomieszczenia)
1 i 2 wymagane są normą, wytycznymi do instalacji wodomierza

te małe coś to może być dodatkowy zawór kulowy (he he) z miejscem na podłączenie kawałka węza, do bezpieczne spuszczenia wody z instalacji bez zalewania pomieszczenia, i do głowy przychodzi mi jeszcze taki bajer co to pozwala wodzie płynąć tylko w jedną stronę (coś jak dioda w elektronice) jak przepływ zaczyna być w drugą stronę to opada klapka i go odcina, nie pamiętam jak ta dysz się nazywa.

Dobrze jeszcze mieć zawory odcinające każdy pion, i przed każdym odbiornikiem (podłączeniem baterii itp) by można było bezpiecznie wymieniać krany, wężyki itd....

Majek
29-07-2013, 16:28
Mnie też to coś wygląda na zawór zwrotny, do tego z jakimiś filterkami.

eagis
29-07-2013, 18:21
Faktycznie to chyba zawór zwrotny, na obudowie jest tak jakby strzałka.
A co z tym filtrem? Jest sens, żeby był poziomo?

Ronin79
30-07-2013, 08:16
Działa on poprzez obieg wymuszony i nie ma różnicy w jakiej jest pozycji.

puszosław
30-07-2013, 08:37
jedyne co będziesz miał do bani to przy wymianie wkładu filtra zalejesz pomieszczenie jego zawartością. nie wiem czy wyrażam się dość jasno, ale w pozycji pionowej cała zawartość "szklanki" zostaje właśnie w niej. A jak masz poziomo i zaczniesz ją odkręcać(po poluzowaniu śruby którą masz na górze pozwalającą na wywalenie ciśnienia z kawałka instalacji z filtrem po zakręceniu zaworów) to cała woda ląduje na podłodze, i chyba nawet wiaderko nie pomoże bo nie będzie sposobu by go podstawić...

robin102
30-07-2013, 14:18
W około filtra powinna być zrobiona obejściówka, tak abyś mógł wymieniać filtr zakręcając dopływ wody na filtr, a na dom dalej szła woda obejściówką. Filtr powinien być w pozycji pionowej, a poza tym sznurkowy to taki niby filtr, następny dołóż z wkładem węglowym i następny z jakimś innym zależnie od właściwości wody i potrzeby jej skorygowania. Trzeba wodę zbadać w stacji sanepidu jeśli ujecie masz z głębinówki. Widać, że majster był spec :mrgreen: na 102 ! jak większośc majstrów w budowlance. Jak nic nie umiesz to idziesz na budowę do roboty albo zdjęcia robić ;) Polecam filtry BIG BLUE tzn obudowy 20 calowe. Wypierdizelił bym ta choinkę i od nowa to zrobił jak nakazuje sztuka.

eagis
30-07-2013, 20:25
Woda jest z wodociągu. Faktycznie korci mnie, żeby to przebudować, tyle, że tam nie ma więcej miejsca na szerokość... Musieli by w dwóch lub więcej rzędach zrobić:)

RobertMiernik
30-07-2013, 20:29
Może filtr sobie chociaż przenieś, tylko on chyba powoduje dyskomfort, reszta to rybka, wodomierz może być pionowo.

igoro
30-07-2013, 20:29
Mnie też to coś wygląda na zawór zwrotny, do tego z jakimiś filterkami.

Jest to zawór antyskażeniowy.

eagis
30-07-2013, 21:13
Filtr zakupiłem już taki do montażu pionowego.
igoro - faktycznie wygląda to na ten antyskażeniowy, w sumie to taki zawór zwrotny:)

igoro
30-07-2013, 21:41
Filtr zakupiłem już taki do montażu pionowego.
igoro - faktycznie wygląda to na ten antyskażeniowy, w sumie to taki zawór zwrotny:)

Tak to rodzaj zaworu zwrotnego.

puszosław
31-07-2013, 07:42
Jeśli planujesz w dwóch rzędach to za reduktorem kolano 90 i jazda. Nie przesadzał bym jednak z gradacją filtrów bo nie nadążysz wymieniać wkładów. Zastanowił bym się jednak na Twoim miejscu czy nie dać filtra nie 10 cali (jak masz) a 20. Jak już będzie w pionie to powinien się zmieścić, a wydajność większa i rzadsza obsługa. Tyle że powymijać szklankę by wpiąć się później do i instalacji nie będzie łatwo:) jeśli chodzi o obejście filtra to faktycznie zgodnie ze sztuką robi się coś takiego, ale sam u siebie nie zrobiłem. W domu jak masz przerwę w dostawie wody rzędu 5 minut to świat się nie zawali :) No chyba że nie skonsultujesz z żoną a ona akurat puści pralkę :) wtedy jazda na całego i foch :)

ekonet
31-07-2013, 12:33
Pralka bez wody sobie poradzi (poczeka i nie będzie pyszczyć), nikt nie zauważy. Gorzej, jeśli organ założycielski będzie akurat pod prysznicem. Cichy (oby) tydzień (oby) gwarantowany.

sokrates
02-08-2013, 13:32
co ja bym dał za cichy tydzień, ale bez focha :-)

puszosław
02-08-2013, 14:27
OT ale: wiadomo, co za dużo to nie zdrowo i w każdą stronę.

puchbeary
30-08-2013, 22:19
, wodomierz może być pionowo.

Nie każdy może być pionowo.

Znajomy który jest szefem pionu technicznego wod-kan zrobił z rok temu ciekawy test - otóż oddał do badania próbkę wody prosto z sieci i próbkę przepuszczoną przez taki filterek jak na zdjęciu używany cirka około 4-5 tygodni. Wyniki były o tyle interesujące, że parametry fizykochemiczne lepsze miała woda prosto z rury niż ta filtrowana. Wot taka ciekawostka.

Ten cusiek z wypustkami to jako żywo chyba filtr zwrotny antyskażeniowy - przydatny, szczególnie, że według norm stanowi element zestawu wodomierzowego.

A co do ilości zaworów - po 10 latach słuchania płaczów osób którym w tej czy inny sposób "popłynął" czasem ładny pieniądz uważam, że jeśli masz dwa zawory wymagane normą to dołóż jeszcze dwa a będziesz spał spokojniej w nocy.