Zobacz pełną wersję : Kawałek instalacji wodnej
W kupionym domu zastałem taką instalacje jak na obrazku poniżej:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/07/attachmentphpattachmentid203017d13749277-2.jpg
źródło (http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=203017&d=1374927788)
Czyli patrząc od prawej: dopływ wody z instalacji, zawór, wodomierz, kolejny zawór, reduktor ciśnienia z manometrem, filtr sznurowy, ostatni zawór.
Pierwsze pytanie: czy aż trzy zawory są konieczne?
pytanie nr 2: filtr sznurowy, z tego co czytałem, żeby miał sens powinien być zamontowany w pozycji pionowej - czy w tej instalacji można by wyrzucić zawór numer 2 i tam wstawić filtr? On może być przed reduktorem?
Wielu zaworów używa się po to, aby łatwiej wymieniać elementy systemu. Gdybyś miał np. tylko zawór przed wodomierzem, to przy wymianie wodomierza spływałaby Ci woda z instalacji.
Ano racja, czyli wystarczą zatem dwa..
A ktoś wie może co to jest przed reduktorem? Odchodzą takie 2 coś w dół
puszosław
29-07-2013, 14:46
co do zaworów to niezbędny jest pierwszy i ostatni czyli przed wodomierzem i za filtrem. Więcej zaworów lepiej niż za mało :) no chyba że zaczynają ciec. Co do tego czegoś pokaż jakieś zbliżenie detalu, bo z daleka nie bardzo widać.
Tak, wszystkie zawory są konieczne.
3 pozwala bezpiecznie wymienić filtr czy reduktor bez spuszczania całej wody z instalacja (zalewania pomieszczenia)
1 i 2 wymagane są normą, wytycznymi do instalacji wodomierza
te małe coś to może być dodatkowy zawór kulowy (he he) z miejscem na podłączenie kawałka węza, do bezpieczne spuszczenia wody z instalacji bez zalewania pomieszczenia, i do głowy przychodzi mi jeszcze taki bajer co to pozwala wodzie płynąć tylko w jedną stronę (coś jak dioda w elektronice) jak przepływ zaczyna być w drugą stronę to opada klapka i go odcina, nie pamiętam jak ta dysz się nazywa.
Dobrze jeszcze mieć zawory odcinające każdy pion, i przed każdym odbiornikiem (podłączeniem baterii itp) by można było bezpiecznie wymieniać krany, wężyki itd....
Mnie też to coś wygląda na zawór zwrotny, do tego z jakimiś filterkami.
Faktycznie to chyba zawór zwrotny, na obudowie jest tak jakby strzałka.
A co z tym filtrem? Jest sens, żeby był poziomo?
Działa on poprzez obieg wymuszony i nie ma różnicy w jakiej jest pozycji.
puszosław
30-07-2013, 08:37
jedyne co będziesz miał do bani to przy wymianie wkładu filtra zalejesz pomieszczenie jego zawartością. nie wiem czy wyrażam się dość jasno, ale w pozycji pionowej cała zawartość "szklanki" zostaje właśnie w niej. A jak masz poziomo i zaczniesz ją odkręcać(po poluzowaniu śruby którą masz na górze pozwalającą na wywalenie ciśnienia z kawałka instalacji z filtrem po zakręceniu zaworów) to cała woda ląduje na podłodze, i chyba nawet wiaderko nie pomoże bo nie będzie sposobu by go podstawić...
robin102
30-07-2013, 14:18
W około filtra powinna być zrobiona obejściówka, tak abyś mógł wymieniać filtr zakręcając dopływ wody na filtr, a na dom dalej szła woda obejściówką. Filtr powinien być w pozycji pionowej, a poza tym sznurkowy to taki niby filtr, następny dołóż z wkładem węglowym i następny z jakimś innym zależnie od właściwości wody i potrzeby jej skorygowania. Trzeba wodę zbadać w stacji sanepidu jeśli ujecie masz z głębinówki. Widać, że majster był spec :mrgreen: na 102 ! jak większośc majstrów w budowlance. Jak nic nie umiesz to idziesz na budowę do roboty albo zdjęcia robić ;) Polecam filtry BIG BLUE tzn obudowy 20 calowe. Wypierdizelił bym ta choinkę i od nowa to zrobił jak nakazuje sztuka.
Woda jest z wodociągu. Faktycznie korci mnie, żeby to przebudować, tyle, że tam nie ma więcej miejsca na szerokość... Musieli by w dwóch lub więcej rzędach zrobić:)
RobertMiernik
30-07-2013, 20:29
Może filtr sobie chociaż przenieś, tylko on chyba powoduje dyskomfort, reszta to rybka, wodomierz może być pionowo.
Mnie też to coś wygląda na zawór zwrotny, do tego z jakimiś filterkami.
Jest to zawór antyskażeniowy.
Filtr zakupiłem już taki do montażu pionowego.
igoro - faktycznie wygląda to na ten antyskażeniowy, w sumie to taki zawór zwrotny:)
Filtr zakupiłem już taki do montażu pionowego.
igoro - faktycznie wygląda to na ten antyskażeniowy, w sumie to taki zawór zwrotny:)
Tak to rodzaj zaworu zwrotnego.
puszosław
31-07-2013, 07:42
Jeśli planujesz w dwóch rzędach to za reduktorem kolano 90 i jazda. Nie przesadzał bym jednak z gradacją filtrów bo nie nadążysz wymieniać wkładów. Zastanowił bym się jednak na Twoim miejscu czy nie dać filtra nie 10 cali (jak masz) a 20. Jak już będzie w pionie to powinien się zmieścić, a wydajność większa i rzadsza obsługa. Tyle że powymijać szklankę by wpiąć się później do i instalacji nie będzie łatwo:) jeśli chodzi o obejście filtra to faktycznie zgodnie ze sztuką robi się coś takiego, ale sam u siebie nie zrobiłem. W domu jak masz przerwę w dostawie wody rzędu 5 minut to świat się nie zawali :) No chyba że nie skonsultujesz z żoną a ona akurat puści pralkę :) wtedy jazda na całego i foch :)
Pralka bez wody sobie poradzi (poczeka i nie będzie pyszczyć), nikt nie zauważy. Gorzej, jeśli organ założycielski będzie akurat pod prysznicem. Cichy (oby) tydzień (oby) gwarantowany.
sokrates
02-08-2013, 13:32
co ja bym dał za cichy tydzień, ale bez focha :-)
puszosław
02-08-2013, 14:27
OT ale: wiadomo, co za dużo to nie zdrowo i w każdą stronę.
puchbeary
30-08-2013, 22:19
, wodomierz może być pionowo.
Nie każdy może być pionowo.
Znajomy który jest szefem pionu technicznego wod-kan zrobił z rok temu ciekawy test - otóż oddał do badania próbkę wody prosto z sieci i próbkę przepuszczoną przez taki filterek jak na zdjęciu używany cirka około 4-5 tygodni. Wyniki były o tyle interesujące, że parametry fizykochemiczne lepsze miała woda prosto z rury niż ta filtrowana. Wot taka ciekawostka.
Ten cusiek z wypustkami to jako żywo chyba filtr zwrotny antyskażeniowy - przydatny, szczególnie, że według norm stanowi element zestawu wodomierzowego.
A co do ilości zaworów - po 10 latach słuchania płaczów osób którym w tej czy inny sposób "popłynął" czasem ładny pieniądz uważam, że jeśli masz dwa zawory wymagane normą to dołóż jeszcze dwa a będziesz spał spokojniej w nocy.