Zobacz pełną wersję : D5200 ! Błąd. Ponownie naciśnij spust migawki.
jasiek_1972
28-07-2013, 22:39
Jako, że jest to mój pierwszy post więc grzeczność wymaga wszystkich przywitać: Witam serdecznie:)
I tu się mój uśmiech kończy. Od 5-ciu miesięcy jestem posiadaczem mojej 1-szej lustrzanki i do wczoraj było wszystko ok, aż tu nagle podczas focenia w lesie wyskoczyło info na LCD jak w temacie. (krew mnie zalewa, gdyż jestem w połowie wakacji na Mazurach i tyle jeszcze do uchwycenia:cry:) Wymiana aku na inny na pewno naładowany nie pomaga, wciąż klepie jakby w zwolnionym tempie, nie robi i nie rejestruje zdjęć. 3-cie zdjęcie przed zgonem robione z ziemi przy włączonym Lv Ktoś na forum miał taki problem lecz w d40 i chyba po gwarancji więc ja grzebać w nim niechętny:? O serwisie trochę poczytałem i nie wiem co o nich myśleć, tzn na pewno trzeba będzie go tam odesłać i z tego co tu wyczytałem porobię trochę zdjęć tego body, bo jest jak igła i żeby nie było...
Miał ktoś taki przypadek lub co radzicie? Dziękuję i pozdrawiam.
Najprawdopodobniej padła migawka.
Zdejmij obiektyw, podnieś palcem lustro i zobacz jak wygląda. Jak lamelki nie są poziomo, to znaczy, że się posypała i trzeba wysłać do serwisu.
Możliwe, że będzie to płatna naprawa, jeśli serwis dopatrzy się uszkodzeń z winy użytkownika.
jasiek_1972
28-07-2013, 22:57
No to przyprawiłeś me czoło o krople potu.:shock:
1. jak aby nie popsuć czegoś i nie zostawić śladów podnieść lustro (jest pod kątem 45 stopni)?
2. dlaczego płatna skoro nigdy mi nie upadł zresztą obchodzę się jak z jajkiem?
sokolnik
28-07-2013, 23:00
łapiesz lustro na dole i podnosisz do góry delikatnie. Nic trudnego. Po tym zabiegu Twoim oczom ukazuje się wnętrze :D
jasiek_1972
28-07-2013, 23:06
Nie wiem czy robić uffff czy nie ale po podniesieniu lustra widzę tylko chyba matrycę, żadnych lamelek migawki nie ma :|
dalej ten sam błąd
Nie wiem czy robić uffff czy nie ale po podniesieniu lustra widzę tylko chyba matrycę, żadnych lamelek migawki nie ma :|
dalej ten sam błąd
Czyli coś nie tak z migawką. W lustrzance zawsze powinno być widać migawkę.
Jest szansa (choć mała), że się tylko przyblokowała. Jednak jeśli sama nie chce się zamknąć (naciskając spust), to trzeba wysłać do serwisu. Dopiero oni stwierdzą czy wysiadła całkowicie.
jasiek_1972
29-07-2013, 13:11
Dzwoniłem dzisiaj do serwisu, kazali zdjąć obiektyw, wykonać zdjęcie i jako, że bez zmian należy odesłać gołe body do serwisu. We czwartek wysyłam to napiszę jak coś będzie wiadomo.
Dzięki za podpowiedzi.
jasiek_1972
06-08-2013, 20:44
Dzwoniłem dzisiaj do serwisu, kazali zdjąć obiektyw, wykonać zdjęcie i jako, że bez zmian należy odesłać gołe body do serwisu. We czwartek wysyłam to napiszę jak coś będzie wiadomo.
Dzięki za podpowiedzi.
No i zaczęło się:x dostałem wiadomość, iż sprzęt został przyjęty i oczekuje na naprawę, tyle tylko, że w opisie usterki jest wpis:,,błąd ponownie naciśnij spust migawki'' pościerana obudowa, dekielek, osłonka na wizjer, klapka baterii. Aparat zapakowałem prawie w puchu, dobrze zabezpieczony, a oni piszą takie bzdety. O co jak o co lecz o aparat dbałem i nie miał znamion ,,pościeranej obudowy'' chyba, że to ich torowanie drogi aby zwalić winę na mnie i wymigać się z naprawy gwarancyjnej. Dobrze, że poczytałem TO forum i zabezpieczyłem się w kilka fotek stanu aparatu i sposobu zapakowania. Może w czymś pomoże....:wink:
Witam mam podobny problem tylko z D3100 - już 4x w serwisie - po naprawie działa chwile i znowu pada - moja rada jak tylko wróci z srewisu sprzedaj go :)
jasiek_1972
07-08-2013, 22:30
@softmax wcale mnie nie pocieszyłeś:roll: myślę, że dam im szansę choćby dlatego, że za dużo będę w plecy sprzedając go po pół roku. Może będzie dobrze:smile: czekaj czekaj czy po trzech wizytach w serwisie nie przysługuje Ci wymiana na nawy?
pierwsze trzy naprawy były jeszcze w okresie gwarancji - niestety nie używałem go chwile i czas gwarancji się skończył i teraz padł kolejny raz i czekam na wyrok serwisu :(
Witam mam podobny problem tylko z D3100 - już 4x w serwisie - po naprawie działa chwile i znowu pada - moja rada jak tylko wróci z srewisu sprzedaj go :)
Nie przesadzajmy, to zabrzmiało jak "nie kupuj Nikona bo się psuje"
co ma d3100 do d5200?
jasiek_1972
13-08-2013, 20:54
Status naprawy zmienił się na: ,,sprzęt oczekuje na dostawę części zamiennych...'' widać nie będą się migać typu: upadł, eksploatacja taka czy owaka...:-D
to masz farta :) mój status "SPRZĘT OCZEKUJE NA KOSZTORYS.. " dziś mija 3 tygodnie od przyjęcia na serwis :(
jasiek_1972
24-08-2013, 18:09
Coś drgnęło, status: WYMAGANE CZEŚCI POTRZEBNE DO NAPRAWY SPRZĘTU ZOSTAŁY DOSTARCZONE DO SERWISU..
ale to trwa... :-(
jasiek_1972
05-09-2013, 12:24
No i wreszcie :D wczoraj kurier dostarczył sprzęt. W piśmie Nikon podaje, że wymienili: mechanizm wybierania przysłony, części: 1B061-405. Ogólnie trwało to 30 dni i chyba na przeprosiny dostałem zachwalane przez Was czekoladki w eleganckim opakowaniu :cool: ale mimo wszystko nie chciałbym więcej korzystać z ich usług ;) Dziękuję wszystkim. Temat można zamknąć.
Hmm.
21.08 zamówiłem w chinach migawkę do D90. Wysyłka listem. Migawka przyszła 2.09. Ponieważ miałem rozgrzebany 17-55, to dopiero wczoraj się za nią zabrałem. Godzinę temu klient odebrał aparat.
jasiek_1972
05-09-2013, 20:36
Hmm.
21.08 zamówiłem w chinach migawkę do D90. Wysyłka listem. Migawka przyszła 2.09. Ponieważ miałem rozgrzebany 17-55, to dopiero wczoraj się za nią zabrałem. Godzinę temu klient odebrał aparat.
Więc jak będzie po gwarancji, a zajdzie potrzeba tfu tfu to już wiem do kogo się uśmiechać :wink:
Tak z ciekawości bardzo droga migawka w chińskiej kopercie?
Ok. 100 zł razem z przesyłką.
Uwierz, że tańsza niż w pudełku Nikona z dołączonymi "przepraszalnymi" czekoladkami. TOP67 to solidny członek naszego grona i na 100% nie weźmie więcej niż "żółty serwis"
A i czasami aktualizacje stanu naprawy można spotkać na forum.. ;) Zdecydowanie polecam i na pewno się jeszcze kiedyś do Pana moderatora uśmiechnę ;)