PDA

Zobacz pełną wersję : zestaw lamp - plener

Grim
28-07-2013, 19:35
Witajcie,
sprawa wygląda tak: zaczynam fotografować ze sztucznym oświetleniem, trochę prób w studio mam ze sobą( tyle że studio nie należało do mnie) nadeszła pora na kupno własnego sprzętu, który można będzie przenieść w plener (oczywiście funkcję domowego studia również ma sprzęt ten spełniać). Z rozeznania do tej pory potrzebuję: 3 lampy( nie do końca mam pewność jaką mają moc posiadać), do nich jakieś statywy, myślę też o zasilaniu ich w plenerze - czyli generator, do tego jakieś modyfikatory światła, ale to jakby traktuję puki co na marginesie,
w związku z tym bardzo proszę o pomoc, nie mam dużego doświadczenia w świecie lamp to dopiero początki,zupełnie nie wiem gdzie szukać, jeśli chodzi o sklepy to wolałbym pojechać po zakupy osobiście w grę wchodzi Warszawa, Kraków, Łódź, Kielce, jest jakiś sklep, który polecacie na takie zakupy, aby asortyment był na miejscu? :)
Bardzo proszę o propozycje, co polecacie w cenie mniej więcej.. do 3 tys, chciałbym, aby służyło to przez parę dobrych lat,

militarius
28-07-2013, 20:04
jesteś przekonany, że potrzebujesz trzech lamp w plener czy tak tylko piszesz? :)
mz, jedna wystarczy.

Grim
28-07-2013, 20:44
myślałem o domowym studio
główne, kontra, tło - pozwala rozwinąć skrzydła :)
a w plener, sam nie wiem może dwie wystarczą, może jedna, a masz jakąś propozycję w zanadrzu ;) ?
może faktycznie przesadziłem, jednak dwie to muszą być :)

r_m
28-07-2013, 21:21
Jak musi działać w plenerze i w domu, to są cztery możliwości:
1) zwykłe lampy studyjne, do nich zasilacz akumulatorowy dający "gniazdko bez ściany" (z możliwością podłączenia praktycznie wszystkiego na 240V)
2) lampy studyjne z dedykowanym zasilaczem (w domu - do gniazdka, w plenerze - zasilacz)
3) generator akumulatorowy + głowice (błyskasz tylko z akumulatora, niezależnie czy w domu czy w plenerze)
4) zwykłe lampy "reporterskie" (przyklejone wątki omawiają temat dość szeroko)

1 - lampy mogą być tanie, praktycznie dowolne studyjne, niestety zasilacz jest dość drogi - 1800-2400zł; zasilacz ma normalne gniazdko (lub dwa, trzy), włączasz - i działasz jak w domu
2 - Quantuum Dual Power 300Ws, 600Ws, Powerlux VTx00P (x - 2,3,4, oznacza moc lamp)
3 - np. Jinbei Discovery 600 lub 1200 (moc Ws), można podłączyć dwie głowice, także głowicę ringflash
4 - wszystko co umożliwia regulację mocy błysku i da się wyzwolić ze stopki, od wiekowych Vivitar 285, przez Yongnuo 460II, 560 III, do sb28 i sb910 (łącznie z pośrednimi modelami)
Studyjne są najwygodniejsze jeśli chodzi o modelowanie światła, ale jak kilka razy samodzielnie zaniesiesz do samochodu, wypakujesz i spakujesz po sesji komplet 3 lamp, możesz zmienić zdanie na temat wygody użytkowania ;)
Reporterskie i strobing-małe, lekkie, ale dość słabe i z innymi możliwościami kształtowania światła.
Pomiędzy nimi są generatory, ale cenowo są najdroższe.

Ornat Bros
29-07-2013, 11:57
@Grim, podczas sesji w plenerze chcesz fotografować w cieniu czy w słońcu? Jaką fotografią się zajmujesz?

Grim
29-07-2013, 15:07
r_m - raczej skłaniałbym się do drugiej opcji,
Quantuum Lampa R+Dual Power 300Ws - podoba mi się, tylko nie wiem czy przy kupnie takiej lampy z zasilaczem jeśli będę chciał podłączyć drugą taką samą lampę ona musi mieć oddzielny zasilacz? czy można podłączyć do tego który jest w zestawie pierwszej?
Powerlux VT-300 kusi przystępniejszą ceną- tylko do tego musiałbym wybrać jakiś zasilacz oddzielnie, nie za bardzo wiem jaki

Ornat Bros - chcę fotografować zarówno w cieniu jak i słońcu, jak i pod słońce z szarym filtrem, nie wiem czy taka moc 300setka wystarczy do takiej konfiguracji pod słońce plus szare filtry?

potrzebuję porządnych studyjnych lamp:) interesuje mnie organizacja (wreszcie) prawdziwych sesji, pomysłów jakie mam w głowie nie o konkretny typ fotografii chodzi ;)
jest masa rzeczy o których jeszcze nie wiem jeśli chodzi o błyskanie więc z góry przepraszam za to jeśli jakieś pytania wydadzą się głupie ;)

Ornat Bros
29-07-2013, 15:42
@Grim, pytaj o co chcesz, od tego jest forum. Dlaczego zdecydowałeś się na szare filtry? Jeśli chcesz fotografować w słońcu to musisz mieć mocne lampy. 300 Ws wraz ze standardowym garnkiem da radę w pełnym słońcu ale po założeniu modyfikatora typu okta 120 cm lub jakiś duży soft to ta moc po prostu spadnie dramatycznie. Na Twoim miejscu kupiłbym jedną mocną lampę 800-1200 Ws i 1 lub 2 lampy 300 Ws. Do tego zasilacz plenerowy i masz komplet. Ale 3000 zl to będzie za mało na całość. Jeszcze jakieś wyzwalacze radiowe przydały by się.

r_m
29-07-2013, 16:53
r_m - raczej skłaniałbym się do drugiej opcji,
Quantuum Lampa R+Dual Power 300Ws - podoba mi się, tylko nie wiem czy przy kupnie takiej lampy z zasilaczem jeśli będę chciał podłączyć drugą taką samą lampę ona musi mieć oddzielny zasilacz? czy można podłączyć do tego który jest w zestawie pierwszej?

Zasilacz jest tylko do jednej lampy, i to tylko do Dual Power

Powerlux VT-300 kusi przystępniejszą ceną- tylko do tego musiałbym wybrać jakiś zasilacz oddzielnie, nie za bardzo wiem jaki
Kluczowa jest litera "P" w typie lampy, to zestaw jak Quantuum DP - lampa sieciowa + dedykowany zasilacz na jedną lampę.

Ornat Bros - chcę fotografować zarówno w cieniu jak i słońcu, jak i pod słońce z szarym filtrem, nie wiem czy taka moc 300setka wystarczy do takiej konfiguracji pod słońce plus szare filtry?
Ten kolega dobrze radzi, jedna naprawdę mocna, zasilacz "uniwersalny", druga-trzecia słabsze. Niestety, koszty. Zasilacz to 2000, mocna lampa ok. 1000 i nie masz statywu, nasadek, wyzwalania radiowego.
Może na początek jakiś kompromis?
Zasilacz uniwersalny, "słabe" lampy z nasadkami, wyzwalacz radiowy z dodatkowym odbiornikiem (w pełnym słońcu nie licz na fotocelę) - ale musiałbyś "naciągnąć" budżet.
Trudno mi powiedzieć, jak by się sprawdziło mieszanie lamp różnych typów i producentów (możliwe różnice temp.barwowej światła), ale może Ci wystarczą dwie małe i lekkie Powerlux VT (zwykłe), a potem dokupienie jakiejś 1000Ws niestety innej serii/innego producenta. Wtedy cena lamp byłaby przystępna, i może od razu miałbyś cały zestaw.

Aha, "potrzebuję porządnych studyjnych lamp" - ceny porządnych są tez "porządne", za 3000 kupisz ze dwie, ale bez opcji plenerowej.

Grim
31-07-2013, 23:46
Ornat Bros -szare filtry w celu zyskania małej Go na przykład gdy fotografuję pod słońce,
kurcze zastanowiłem się troszkę, przemyślałem Wasze rady i myślę, że zrobię tak: mam sb910 - jako najsłabsza do studia będzie dopalać na przykład tło, kupuję jak radzicie dwie lampy - będzie kompromis, puki co
2x http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/lampa-funsports-powerlux-vt-400.html (400setka jest niewiele droższa więc chyba dołożę i wezmę ją)
plus http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/funsports-zasilacz-plenerowy-2400ws.html (jest też zasilacz tańszy i słabszy http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/funsports-zasilacz-plenerowy-1200ws.html który lepiej wybrać do tego zestawu Waszym zdaniem? )
lampy są bez niczego więc do tego 2x statyw, 1xgarnek, 1x softbox

co myślicie?
mam też pytanie, w opisie lampy jest: "Zestaw zawiera: lampa" czy to znaczy, że wszelkie kable muszę dokupić?
jeśli chodzi o radio to jakiś czas temu kupiłem: hahnel combi TF dla nikona i mam tam nadajnik i jeden odbiornik, czy muszę dokupić drugi odbiornik pod drugą lampę? czy można ją wyzwolić na przykład za pomocą błysku pierwszej?
o czymś zapomniałem ;) ?

Grim
01-08-2013, 01:40
ja wiem, że to co napiszę teraz to burzy zupełnie koncepcję poprzedniego postu, ale skoro ograniczę się do dwóch lamp w plenerze to chyba lepiej kupić najzwyczajniej
2x http://www.fotoplus.pl/oswietlenie-blyskowe/przenosne-zestawy-lamp/Quantuum-R-Dual-Power-300-Ws wychodzi 2k(bez dodatków) i te lampy są chyba lepsze niż Powerlux za które dam z generatorem 3k ( generator ma tylko dwa gniazdka więc więcej lamp i tak bym nie podłączył) i przy quantum nie mam problemu z kablami na planie, ;) kurde nie wiem już nic :)

r_m
01-08-2013, 09:59
Do "zasilacza" możesz podłączyć zwykły przedłużacz, i np. dodatkowo laptopa, a jak będziesz potrzebował to nie ma problemu z dodaniem lampy 1000Ws (do tego mocniejszego). Sprawdź, czy masz taką możliwość przy Quantuumach ;) Oczywiście nie da się ukryć, że Q wyglądają solidniej.

Wyzwalacz: jeśli fotocela drugiej lampy nie będzie "oślepiona" światłem zastanym, i będzie ustawiona tak, aby padał na nią błysk lampy z odbiornikiem radiowym (co w plenerze jest raczej nierealne) nie potrzebujesz dodatkowych odbiorników. Ale jeśli te warunki nie są spełnione, musisz dokupić.
W zestawie z lampą są kabelki (sieciowy i do wyzwalania), czasem jest też reflektor standardowy.
Aha, do częstego składania i rozkładania warto wybrać softboxy "szybki montaż", rozkładane jak parasolki.

Grim
01-08-2013, 15:59
czyli problem się rozwiązał nijako sam - Quantuum Dual Power jest już niedostępna, nie wiadomo kiedy będzie następca,
tylko boli mnie trochę cena, a to itak wersja minimum będzie, generator +lampy+dodatki=prawie 4 tysiące :(

tomek67
01-08-2013, 16:25
Wyzwalacz: jeśli fotocela drugiej lampy nie będzie "oślepiona" światłem zastanym, i będzie ustawiona tak, aby padał na nią błysk lampy z odbiornikiem radiowym (co w plenerze jest raczej nierealne) nie potrzebujesz dodatkowych odbiorników. Ale jeśli te warunki nie są spełnione, musisz dokupić.
Działanie fotoceli jest bardzo różne w zależności od modelu lampy.
W pracy mam Quantuum PT-200 i nawet w pokoju czasem nie chodzi gdy jest jasno.
Małe YN-460 podobnie, a fotocele YN560 II i SB-700/SB-900 całkiem dobrze sobie radzą nawet gdy jest słońce.

Grim
01-08-2013, 17:07
te chwalą ponoć http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/lampa-quantuum-move-400.html nowe Quantuum, i ku nim bym się skłaniał, ale pozostaje kwestia zasilania w plenerze
przydało by się coś taniej niż http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/funsports-zasilacz-plenerowy-2400ws.html :)

r_m
01-08-2013, 17:32
Są jeszcze Powerlux z literą "P", tzn. chyba są (nie wiem jak z dostępnością - ani jak się sprawdzają w praktyce, są nowsze i mniej popularne niż Q DP)

Kondzik1
01-08-2013, 20:06
dziala ci to?

Ornat Bros
02-08-2013, 09:56
Ornat Bros -szare filtry w celu zyskania małej Go na przykład gdy fotografuję pod słońce...
...jeśli chodzi o radio to jakiś czas temu kupiłem: hahnel combi TF dla nikona i mam tam nadajnik i jeden odbiornik, czy muszę dokupić drugi odbiornik pod drugą lampę? czy można ją wyzwolić na przykład za pomocą błysku pierwszej?
o czymś zapomniałem ;) ?

Dlaczego zdecydowałeś się na takie wyzwalacze radiowe? Jakie to ma w ogóle parametry techniczne? Co do szarych filtrów to ok ale bądź przygotowany na taką ewentualność, że AF może nie działać poprawnie.

oldarcher
02-08-2013, 10:06
Ja mam JinBei Discovery 600Ws, muszę przyznać i uprzedzić ze w słońcu to jednak mało po założeniu chociażby parasolki. Ringflash jako BD daje radę choć ciągle jest to ledwo ledwo. Drugim problemem czas synchronizacji. 1/200 szybko kończy przysłony w obiektywie. Przy dużej rozpiętości jak w S5pro można przeswietlać calość o kilka EV nawet ale w tańszych aparatach bedzie problem z odzyskaniem przepaleń.
Filtry ND jak i Fadery mają dość poważne wady. Tańsze dają zafarb a droższe są naprawdę drogie. Do tego trzeba mieć ich kilka - w zal. od ilości obiektywów.
W systemie cokin ND są wyjątkowo drogie.

Gippo
02-08-2013, 21:58
Co do zasilania w plenerze, to może niezbyt wygodnie, ale na pewno taniej..
- akumulator samochodowy ~ 170 zł na promocjach marketowych
- przetwornica z czystym sinusem 12->230V ~ 300-400 zł
- pojemnik żeglarski na akumulator / walizka odpowiednia do zmontowania tego i przenoszenia ~50-100 zł

Za około 600 zł może niezbyt poręcznie ale można zrobić taki zasilacz plenerowy do lamp studyjnych, że starczy na 10x więcej błysków niż gotowe zasilacze sklepowe po 2000 zł :)

militarius
02-08-2013, 22:13
Moim zdaniem możesz próbować z Quantuum Dual Power 600Ws (używane za 1100-1200 zł), ale tak jak kolega wyżej pisał - mocy w pełnym słońcu może braknąć :) + słaby akumulator w zestawie - musiałbyś dokupić jakiś żelowy 14Ah, do tego ładowarka (to już się robi +200 zł) i jakaś torba na wózku do transportowania całości...
no i oczywiście wyzwalacze - kupić takie co synchronizują do 1/8000 (najtaniej YN622), bo inaczej lipa z GO będzie, a mz filtry szare to niezbyt fajny i przede wszystkim tani sposób...

Ornat Bros
03-08-2013, 00:01
Co do zasilania w plenerze, to może niezbyt wygodnie, ale na pewno taniej..
- akumulator samochodowy ~ 170 zł na promocjach marketowych
- pojemnik żeglarski na akumulator / walizka odpowiednia do zmontowania tego i przenoszenia ~50-100 zł

Za około 600 zł może niezbyt poręcznie ale można zrobić taki zasilacz plenerowy do lamp studyjnych, że starczy na 10x więcej błysków niż gotowe zasilacze sklepowe po 2000 zł :)

Gippo ma racje. Już kiedyś przerabiałem ten temat z pozytywnym skutkiem. Problem jest jednak w tym żeby kupić przetwornice z czystym sinusem. Często sprzedawcy nie dysponują odpowiednią wiedzą i nie są pewni czy ich przetwornice dają czysty sygnał. Akumulator 14-18, 20 Ah wystarczy na dłuuugie błyskanie. Podsumowując: przetwornica około 400 zł, akumulator około 100-150 zł, ładowarka -około 100-150 zł i jakaś obudowa/torba. Wynik godny rozważenia ;)

r_m
03-08-2013, 11:44

Czy masz jakieś sprawdzone, przetestowane modele?
Lampy błyskowe w momencie początkowego ładowania (puste kondensatory) potrafią "szarpnąć" spory prąd, przetwornice mniejszej mocy mogą to potraktować jako zwarcie i się wyłączyć. Z kolei przetwornice dużej mocy "z pełnym sinusem" to koszty zbliżone do tych zasilaczy plenerowych (nie wspominając o wadze 15-20kg, bez akumulatora). Prawdopodobnie różnica polega na układzie zabezpieczającym, bo np. Tronix Explorer XT SE jest przewidziany dla lamp do 2400Ws, ale ma moc "ciągłą" 300W. Nie podejrzewam, by przetwornica 300W ("pełny sinus") sprawdziła się przy takiej lampie.

Irwusek
03-08-2013, 23:10
Skoro jesteśmy już przy tym temacie

myślę o takiej przetwornicy > http://allegro.pl/przetwornica-napiecia-pradu-12v-230v-3000w-sinus-i3423604489.html (czysty sinus potwierdzony niby)
do tego akumulator żelowy > http://allegro.pl/akumulator-zelowy-yuasa-12v-17ah-np17-12i-japan-i3395024259.html
ładowarkę do takich akumulatorów mam więc ten koszt odpada.
Obudowę, wózek na to sobie zrobię bo mam możliwości.

Początkowo chcę do tego podłączać lampę http://fripers.pl/product_info.php/info/p2118_Lampa-studyjna-DPsIII-600-Zdalne-Sterowanie-Jinbei-FreePower.html później jak będe miał fundusz sprawić sobie coś powyżej 1000Ws

Jak myślicie ten zestaw ma prawo działać?

ZoomTeam
04-08-2013, 08:34
nawet jeśli bedzie działać nie bedziesz tego używać i podzieli smutny los dziesiątków podobnych samoróbek .

Irwusek
04-08-2013, 11:42
A dlaczego tak? Z tego powodu że zrobi się z tego duży ciężar do dźwigania?
to lepiej coś takiego >http://www.fotoellite.pl/index.php?products=product&prod_id=785

r_m
06-08-2013, 20:00
Skoro jesteśmy już przy tym temacie

myślę o takiej przetwornicy (...)

Zobacz http://www.canon-board.info/sprzet-studyjny-55/jaki-akumulator-do-lampy-studyjnej-quantuum-z-58866/index8.html#post879559
Jedyna potwierdzona informacja jaką znalazłem (przetwornica chyba 600W mocy ciągłej, jedna lampa 750Ws).