PDA

Zobacz pełną wersję : DG i KRUS - można? warto?

docxxx
28-07-2013, 19:14
Koledzy, czy ktoś z Was jest/zna kogoś kto ma DG i postanowił "dołączyć" do KRUS-u, aby nie płacić wysokich składek zusowskich? Co trzeba zrobić? Czy warto? Załóżmy, że mamy ziemię lub bliska rodzina ma.

puciek
28-07-2013, 19:30
W KRUS'ie podatki płacą rolnicy. Jeżeli jesteś rolnikiem, to tam możesz płacić. Przy prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej, moim zdaniem, powinieneś być opodatkowany w ZUS.

docxxx
28-07-2013, 19:52
Ok, a jeśli prowadzę DG i nie chciałbym wywalać 1026 zł miesięcznie na obowiązkowy ZUS, tylko uciec od tego i zostać rolnikiem? Można tak zrobić? Ziemię rodzina ma. Jak to wygląda w praktyce?

piwkoo
28-07-2013, 20:06
Eldorado już się skończyło, teraz albo jesteś rolnikiem i zarejestrowany jesteś w KRUS, albo prowadzisz DG i jesteś w ZUS, nie ma rolnika z DG w KRUS

GonzoG
28-07-2013, 20:07
j.w. DG = ZUS.
Jak chcesz być na KRUSie, to musisz zlikwidować DG.

swider
28-07-2013, 20:15
Znalazłem taki (http://zus.pox.pl/zus/jak-placic-krus-zamiast-zus.htm) artykuł z 2012 r., czyżby teraz się pozmieniało?

km79
28-07-2013, 20:49
Nadal to obowiązuje, trzeba być przez 3 lata płatnikiem KRUS i można otwierać DG :wink:
http://www.krus.gov.pl/zadania-krus/ubezpieczenie-spoleczne-rolnikow/ubezpieczenie-spoleczne-dla-rolnikow-prowadzacych-dodatkowo-dzialalnosc-pozarolnicza/

docxxx
28-07-2013, 21:20
No właśnie. Musiałbym się odezwać do jednego z Nikoniarzy, bo mieszka obok mnie i kiedyś coś wspominał, że jest w KRUS-ie, a robi foto (i to nie krowom ;). Ja już mam dość wywalania 1026 zł miesięcznie (!) i patrzenie, że leci to w komin.

km79
28-07-2013, 21:34
Mój znajomy ma tartak i jest na KRUSie i zatrudnia pracowników, inny ma warsztat samochodowy...
1026zł co miesiąc vs 600zł z groszami co kwartał :lol:

RobertMiernik
28-07-2013, 22:50
Niestety jakiś czas temu oprócz wymagań dotyczących 'gospodarstwa' dodali też wykształcenie. Nie dam sobie nic obciąć ale chyba szkołę 'o profilu' trzeba mieć.

swider
29-07-2013, 03:41
Panowie, proszę bez polityki. Wszyscy wiemy czym się skończy wątek, jak zaczniemy zjeżdżać na niewłaściwe tory.

elanek
29-07-2013, 08:56
Panowie, proszę bez polityki. Wszyscy wiemy czym się skończy wątek, jak zaczniemy zjeżdżać na niewłaściwe tory.

W sumie to masz rację, ale jak nazwać przepis ograniczający w podobno wolnym kraju zakup ziemi? Nie da się tego usprawiedliwić w żaden sposób...

docxxx
29-07-2013, 09:03
Nadal to obowiązuje, trzeba być przez 3 lata płatnikiem KRUS i można otwierać DG :wink:
http://www.krus.gov.pl/zadania-krus/ubezpieczenie-spoleczne-rolnikow/ubezpieczenie-spoleczne-dla-rolnikow-prowadzacych-dodatkowo-dzialalnosc-pozarolnicza/

Przez rozpoczęcie prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej rozumie się także:

wznowienie prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej po jej okresowym zawieszeniu,

No i git. Sam kiedyś byłem strasznym przeciwnikiem KRUS-u, bo miałem sąsiada, który był rolnikiem-przedsiębiorcą (w dobrym tego słowa znaczeniu) z maszynami za miliony złotych, polami, piekarnią, zatrudniał kilkanaście osób, i który śmiał się z ZUS-u i tych chorych składek. Ja nie rozumiałem tego, bo co innego rolnik, który ma hektar ziemi 6 klasy, a co innego tacy jak on. Stety niestety sam będę musiał zrobić tak samo, bo inaczej się nie da w tym kraju. Ech...

TOP67
29-07-2013, 09:39
Zacznijmy od tego, że nie 1026 zł.

Po pierwsze nie musisz płacić dobrowolnej składki chorobowej i wtedy wychodzi 972 zł. Po drugie 225 zł odliczasz od podatku, więc tak naprawdę płacisz 747 zł.

docxxx
29-07-2013, 10:00

Po pierwsze nie musisz płacić dobrowolnej składki chorobowej i wtedy wychodzi 972 zł. Po drugie 225 zł odliczasz od podatku, więc tak naprawdę płacisz 747 zł.

Uff, no to kamien z serca ze "tylko" tyle. Dobrze ze mi to napisales, bo nie wiedziałem. Wlasnie widze ze powoli robi sie flejm, a szkoda.

Slon
29-07-2013, 10:12
z tego co wiem, to nalezy przez 3 lata placic skladki do krus (w tym czasie nie mozesz prowadzic dzialalnosci, byc zarejestrowany jako bezrobotny, ani usyskiwac przychodow z umow o dzielo)

elanek
29-07-2013, 11:04

A reszta w koszty i podatek niższy. Wiadomo. Ale i tak musisz sporo wpłacić ZUSowi do 10tego.

Babeczka
29-07-2013, 11:06
Mój znajomy ma tartak i jest na KRUSie i zatrudnia pracowników, inny ma warsztat samochodowy...
1026zł co miesiąc vs 600zł z groszami co kwartał :lol:

No wlasnie, moj wujek tez tak ma... jest na Krusie.. i ma DG. Nie jest w Zusie. Da się? Da się. ;-)

zielonek430
29-07-2013, 11:13
A potem się wszyscy dziwią że kryzys i na nic państwo nie ma pieniędzy...

Pabloo
29-07-2013, 11:26

O to chodzi żeby ludzie mieli pieniądze.
Każdy kto posiada instynkt samozachowawczy główkuje jak nie dać się okraść.

swider
29-07-2013, 11:53
W sumie to masz rację, ale jak nazwać przepis ograniczający w podobno wolnym kraju zakup ziemi? Nie da się tego usprawiedliwić w żaden sposób...
Jasne, mnie też to bulwersuje, ale oszczędźmy sobie nerwów choć w tym miejscu.

Z jednej strony masz rację, ale… jeśli stawki ZUS nie byłyby tak horrendalnie wysokie (zwłaszcza dla małych przedsiębiorców), tylko np. 450 zł, ilość płatników by wzrosłaby i problem z głowy. Spójrzmy na inne kraje -- da się.

docxxx
29-07-2013, 12:34
Ja nie jestem aż taki kozak, ale mój znajomy (wiem wiem jak to brzmi: mój wujek/znajom/ciocia/szwagier) zatrudnia 20 osób. Nie wytrzymuje już podatków, dlatego zwolnił dwie osoby. A szkoda mu cholernie, bo wolalby im dac pieniadze, niż państwu. Usłyszał też, że jest 25mld dziury budżetowej i przebąkuje się o podniesieniu podatku CIT. W takim razie zwolni kolejne dwie. No tu znowu szkoda, bo po pierwsze 4 osoby straca prace (a co z rodzinami), a po drugie zaklad bedzie dzialal na pół gwizdka. Dalej tłumaczyć tym, co nie prowadzą DG? Z drugiej strony mój kolega ma 37 lat i idzie na emeryturę wojskową. Taki lajf....

Nie będzie o polityce, ale jak tu pisać w oderwaniu od rzeczywistości? Ja wiem jedno, czekam na pewne ruchy pewnych firm i jeśli nie pójdzie po mojej myśli, to zostanę rolnikiem, co ucieknie w szarą strefę. Ja tu nie widzę niczego dziwnego, bo Pabloo to ładnie napisał.

TOP67
29-07-2013, 12:54
Skoro płaci podatki, to znaczy że jest na plusie, więc czemu płacze? Zwolnienie dwóch osób oznacza, że zapłaci wyższe podatki. Chciałbym płacić wysokie podatki.
Mam DG od 20 lat i płacę ten cholerny ZUS. Płacę i tak mniej niż osoby na etacie. A mam wiele innych korzyści z posiadania firmy.

Co do wojskowych itp, to pełna zgoda.

docxxx
29-07-2013, 13:00
Jeśli jest możliwość mniejszego ZUS-u, to dlaczego nie skorzystać? Tylko głupi tak nie zrobi. TOP67, Twoje pisanie na zasadzie "kup sobie auto za 100 tys. zł, bo przecież 19 tys. wrzucisz sobie w koszta" nie ma sensu. Powiedz w takim razie, skąd wziąć brakujące 81 000 zł.Rozumiem, że Twoja rada jest taka: nie masz na ZUS, zatrudnij 10 pracowników? A kolega płaci, bo musi, ale zwolni 4 osoby. Jak będzie musiał to zwolni jeszcze 6, a pozostałą robotę wrzuci na plecy pozostałych. I ci pozostali powiedzą, że szef to ch..., bo wymaga od nich więcej za tę samą kasę.

TOP67
29-07-2013, 13:12
Zrozumiałe jest, że każdy chce płacić jak najmniej. Tylko co powiesz dziadkom i rodzicom? To z tych pieniędzy wypłacane są ich emerytury. I nie jest to żadne złodziejstwo, tylko tak to działa od czasów Bismarcka. Płacisz i tak tylko od 60% średniej krajowej, wielu etatowców płaci dużo więcej.

Chcesz płacić mniejszy ZUS? Zatrudnij się na ćwierć etatu. Jeszcze inni zakładają firmy na wyspach.

Co do kolegi, to pisałeś o podatkach a nie ZUS. Ale jeśli chodzi o ZUS od pracowników, to masz najlepszy przykład, że płacisz mniej od nich.

docxxx
29-07-2013, 13:16
Tylko co powiesz dziadkom i rodzicom? To z tych pieniędzy wypłacane są ich emerytury.

Dalej tak sobie wmawiaj. Gdyby tak było, to mój tata i dziadek byliby bogaci. A co mam im powiedzieć? Hmm, może lepiej powiedz dzieciom, dlaczego tego czy tamtego nie kupisz. Kurcze, niepotrzebnie się nakręcam. Pytałem o KRUS i już wszystko wiem. Dzięki.

swider
29-07-2013, 13:28
Pytałem o KRUS i już wszystko wiem. Dzięki.
To zamykam, bo faktycznie nie ma się co nakręcać.