PDA

Zobacz pełną wersję : prawidlowy pomiar przy filtrze polaryzacyjnym

neverhood
28-07-2013, 17:03
czytalem i tu na forum i w roznych poradnikach, ze filtr polaryzacyjny zabiera ok 1,5-2 ev, jak zatem robic pomiar swiatla przy zalozonym filtrze, by nie przeswietlac lub niedoswietlac zdjec? pytanie moze banalne, ale chce sie nauczyc a nie bladzic po omacku. Jesli mozecie wspomoc i podpowiedziec z gory dziekuje. wiem, ze to podstawy fotografowania, ale mam problem z prawidlowa ekspozycja przy zalozonym filtrze.

GonzoG
28-07-2013, 18:12
Co do pomiary - przecież aparat mierzy światło za polarem, więc uwzględnia tylko to co przechodzi przez polar i nic nie trzeba więcej robić
Chyba, że używasz polara liniowego (nie wiem czy jeszcze są w sprzedaży), który to mógł powodować błędy pomiaru światła i AF.

sokolnik
29-07-2013, 11:41
mi przy polarku niedoświetla zdjęć.
Tryb matrycowy, a na histogramie widać że niedoświetlone. Jak temu zaradzić?

Art Erie
29-07-2013, 11:50
mi przy polarku niedoświetla zdjęć.
Tryb matrycowy, a na histogramie widać że niedoświetlone. Jak temu zaradzić?

Korekta EV na +

sokolnik
29-07-2013, 11:55
Korekta EV na +

no tak, ok wiem :) ale innego cudownego sposobu nie ma?

Madbullet
29-07-2013, 12:26
A po co cuda tutaj :) czy to problem ustawić korektę Ev przecież to sól fotografii. poza tym o ile się nie mylę to światło jest mierzone przez obiektyw wiec światłomierz uwzględnia polar.

Art Erie
29-07-2013, 12:57
no tak, ok wiem :) ale innego cudownego sposobu nie ma?

Chyba nie. Zapewne problem tkwi w samej scenie, działaniu filtra polaryzacyjnego i interpretacji całej sytuacji oświetlenia kadru przez odpowiedni algorytm. Właściwa korekta EV załatwi sprawę definitywnie.