Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw jako uzupełnienie KITa
Witam,
wiem, że to trochę pytanie w stylu "doradźcie jaki samochód kupić do krótkich podróży po mieście i dłuższych w plener", no ale cóż mam dylemat i liczę że opinie bardziej doświadczonych mogą mi pomóc.
Od ok. 2 lat posługuję się Nikonem D3000 wraz z Kitem 18-55. Przyszedł więc najwyższy czas aby poszerzyć swoje zasoby o kolejny obiektyw i tutaj ten dylemat. Jako że nie stać mnie na obydwa, chciałbym zacząć od jednego z nich: Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G lub Nikon 55-200 mm F/4,0-5,6G ED AF-S DX (albo Nikkor AF-S DX 55-300mm f/4,5-5,6G ED VR).
Uwielbiam krajobrazy, portrety (i piękną głębię ostrości).
55-200 - zapomnij. Kiepskie szkło, szczególnie to bez VR.
Czy wybrać 35/1.8 czy 55-300 - twoja decyzja - chcesz tele albo jasną standardową stałkę.
puszosław
28-07-2013, 15:39
Trudny sprawa. Ale faktycznie 55-200 bez VR odpuść. Polecę natomiast 55-300VR. Jeśli chodzi o 35 to podejdź do sklepu w którym jest możliwość przestrzelenia szkła, i zobaczy czy Ci leży. Prawda jest taka że GO jest piękna, ale tę ogniskową już masz w kicie (tak wiem że to nie to samo) ale możesz przestrzelać sobie kita na 35 i zobaczyć czy uzyskasz portrety jakie Cię interesują. Wiadomo ze na 1.8 GO będzie inna ale czy w ogóle obrazek z tej ogniskowej Ci pasuje. Ale namotałem...
35mm raczej do portretu to tak sobie nawet na DX, pojde troche hardcorowo i zaproponuje 85 mm f/1.8 ... - do portretów świetne szkło, piekna glebia / nie dublujesz zakresu a i coś dłuzszego z automatu tez masz:)
szkla ktore wypisales sa ciemne jak d...:P wiec zdecydowanie odradzam, natomiast 35mm raczej nic w Twoim zyciu ni zmieni:)
Gdzieś podświadomie ciągnie mnie w kierunku 55-300, tak jak napisał kolega puszosław 35 mam już w kicie i sięgając pamięcią to jakoś nieczęsto z niej korzystam. Wybór byłby prostszy, gdyby nie to światło 1.8 :) Rzeczywiście trzeba podejść i przymierzyć, ale docelowo to już wiem, że chcę oba :-)
puszosław
29-07-2013, 07:10
sevenoo dobrze prawi. Będziesz miał dłużej, piękną GO, jest tylko jedno ale. Budżet. A do krajobrazów szkło masz ok - kit nadaje się jak nic innego (zwykle do krajobrazów używam kita) choć nie powiem że coś szerszego by się nie przydało, jednak z tego co piszesz nie wynika byś dążył w tym kierunku.
Edit:
55-300 też można nieźle portretować. I nie daj się nakręcić że jest ciemno. Jest. Ale nam amatorom(sam fotografuję hobbistycznie) przyrost jakości jest nie proporcjonalny do wyrzeczeń jakie trzeba by poczynić by kupić coś z podobnym zakresem ze światłem 2.8. Stałki jak najbardziej polecam. Mam 50.1.8 i mi pasuję. 85 miałem troszkę za ciasno dla mnie na DX, choć do head shot'ów idealny.
Zgadza się, kit w wielu sytuacjach daje radę, dobry kadr, światło i wychodzą fajne zdjęcia. Za to głębia ostrości nie ta i często jak dla mnie jest zbyt szeroki - cóż właśnie chyba odpowiedziałem sobie na pytanie...
piotrromanowski
29-07-2013, 09:39
Ja też uzupełniłem KITa pięćdziesiątką, ale
1. Mam FF
2. ISO to mam takie jaki wsadzę film, i jasne szkło przydaje się
3. Kiedyś wszystko cykałem 50/1,4 i manualem, a zdjęcia miałem lepsze niż teraz.
4. Sprzęt jest ważny w fotografii, ale z chwilą oglądania zdjęć dla mnie jest zupełnie bez znaczenia. obojętnie czy to jest łomo za 2 dychy, czy cyfrowa Leica za też dwie dychy
Witam
Mam takie pytanie. Posiadam Nikona D3000 od bardzo nie dawna ale poszukuje innego obiektywu ale nie wiem jak szukac. Czy szukac obiektywów z AF-S czy AF. Jaka jest wogóle różnica między AF a AF-S
Witam
Mam takie pytanie. Posiadam Nikona D3000 od bardzo nie dawna ale poszukuje innego obiektywu ale nie wiem jak szukac. Czy szukac obiektywów z AF-S czy AF. Jaka jest wogóle różnica między AF a AF-S
W D3000 AF będzie działał z obiektywami mającymi własny silnik, czyli obiektywy oznaczone AF-S. Aby AF działał w obiektywami oznaczonymi AF, musisz mieć napęd w korpusie, tzw śrubokręt.
Brnę coraz głębiej i stąd kolejne pytanie: bardziej AF-S DX 35 mm f/1.8G czy AF-S 50 mm f/1.8G ?
Brnę coraz głębiej i stąd kolejne pytanie: bardziej AF-S DX 35 mm f/1.8G czy AF-S 50 mm f/1.8G ?
Skoro masz 18-55 to sprawdź która ogniskowa bardziej Ci pasuje.
Z 50 na DX robi się 75 i to może być w pewnych przypadkach niedogodność, choć w innych z kolei zaleta. Niemniej jako uzupełnienie dla 18-55 wziąłbym właśnie 50 . Po pierwsze - dostajesz światło 1.8 w sytuacji gdy na kicie masz już coś koło 5, po drugie - kupujesz obiektyw pełnoklatkowy, więc jak kiedyś ulegniesz presji i zmienisz na takie boby, nie będziesz musiał go wymieniać i po trzecie, ale to już moja subiektywna ocena - obraz z pięćdziesiątki jest lepszy. Przy odrobinie szczęścia można trafić sztukę ostrą już od pełnego otworu przysłony.
knopers1
30-07-2013, 15:15
[QUOTE=Khedron;3185124 i po trzecie, ale to już moja subiektywna ocena - obraz z pięćdziesiątki jest lepszy. Przy odrobinie szczęścia można trafić sztukę ostrą już od pełnego otworu przysłony.[/QUOTE]
hmm, do prawdy nie mam N50mm f1,8 ale interesowalem sie tym szklem ktorego chcialem zakupic do portetow. O dziwo nadzialem sie wlasnie na duzo porownan do 35mm o ktorym pisano ze N35 f1,8 jest duzo ostrzejsza od N50 f1,8 na pelnej dziurze.... Co masz na mysli piszacz ze obraz jest duzo lepszy ???
W koncu zakupilem szklo tele ktorym mozna zrobic takze znakomity portet.
tez miałem taki zestaw jak Ty. Na początek chciałem mieć cały zakres ogniskowych ale ze względu na narodziny mojej córki kupiłem 35 by jej po oczach lampą nie świecić, efekt był taki że już kita nie założyłem.
35 to według mnie bardzo dobry wybór.
Andrzej1974
31-07-2013, 09:47
[...] kupiłem 35 [...] efekt był taki że już kita nie założyłem.
35 to według mnie bardzo dobry wybór.
U mnie było identycznie. Mając kitowy obiektyw myślałem o zakupie do niego lampy ale kupiłem 35-tkę. Odtąd jak na razie lampa jest mi niepotrzebna. Choć kiedyś ją na pewno kupię.
A ja powiem że po zakupie lampy rzadziej używam 35 a częściej zakładałem kita, szczególnie na imprezach domowych, większa głębia więc wszyscy są "na ostro" i dodatkowo, co najważniejsze, 18 to sporo szerzej niż 35. 35 to bardzo zacny obiektyw ale ni do wszystkiego niestety.
Andrzej1974
31-07-2013, 12:44
Ja miałem do wyboru lampa zew. lub 35-tka. Wybrałem opcję nr 2. W następnej kolejności zapewne skuszę się na jakąś lampę. ;-)
U mnie też najpierw była 35 a ze względu na niskie używalne Iso w D40 kupiłem lampę. Obu zakupów nie żałuję. Kolejność też dobra. Ale od zminy body chyba nie ucieknę. Co do uzupełnienia kita to trzeba się zastanowić czy się chce mieć taki standardowy obiektyw do mniej więcej wszystkiego, czyli 35, czy może ciut bardziej portretowo czyli 50mm.
@fdanuss z Twoim budżetem to nie poszalejesz. N35/1.8 mam i lubię używać na DX i na FX ale raczej w pomieszczeniach, tam gdzie nie mam zbyt dużo miejsca. Trzeba uważać na przerysowania przy fotografowaniu ludzi, ale ogólnie to bardzo uniwersalne szkło. N85/1.8G jest poza Twoim zasięgiem finansowym, a ten obiektyw bardzo by Ci się przydał przy portretach. N50/1.8G nie miałem (miałem N501.8D i sporo używałem dopóki nie kupiłem 35/1.8) ale ciężko stwierdzić czy ta ogniskowa Ci przypasuje. Mi pasowała ale w takich miejscach gdzie miałem dużo miejsca na "zoomowanie nogami", w domu było za wąsko. Jeśli chodzi o tele, to celowałbym w używanego N55-300VR - można i portret, można krajobraz (w górach na przykład), samoloty, ptaszory itp. a to wszystko w dosyć dobrej jakości.
Badyl81 - jasne budżet niezbyt wysoki dlatego szukam jak najlepszego wyjścia. Pisząc ten temat nie brałem wielu opcji pod uwagę i szczytem szczęścia wydawało mi się sprawić sobie komplet 35/1.8 + 55-300 VR. Potem zacząłem mieć wątpliwości czy 35mm a może 50mm będzie lepiej (sprawdziłem dotychczasowe fotki z kita i okazuje się że najwięcej zrobiłem z ogniskową 50-55mm). Teraz przyszedł mi jeszcze jeden pomysł, może by tak wymienić 18-55 na AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED (z nadzieją że będzie lepszy od obecnego i da namiastkę zooma) i do tego sprawić sobie jakąś stałkę 35 lub 55 przez wzgląd na jasne światło i inną plastykę, tylko w dalszym ciągu nie mogę się zdecydować którą - rozsądek i dobre opinie skłaniają mnie do 35, z kolei serce i analiza dotychczasowych zdjęć podpowiadają - weź 50 :(
Jest też tak, że chciałbym poszerzyć swoją perspektywę, nauczyć się czegoś nowego, więc może jednak 35 - ot i moje dylematy...
Skoro 50mm na DX Ci pasuje, to po co chcesz się uszczęśliwiać na siłę 35mm?
Skoro 50mm na DX Ci pasuje, to po co chcesz się uszczęśliwiać na siłę 35mm?
Dokładnie!
Andrzej1974
31-07-2013, 17:17
Ja też miałem dylemat 50 czy 35. Byłem nastawiony na 50. (po lekturze First Nikon DSLR and Lens (http://photographylife.com/first-nikon-dslr-and-lens) i Which Nikon Prime Lens to Buy First? (http://photographylife.com/which-nikon-prime-lens-to-buy-first)) jednakże na tym forum wbito mi do głowy, że 35 bardziej uniwersalna a 50 to od biedy tylko do portretów, choć najlepsza byłaby do tego 2x droższa 85. Wybrałem więc uniwersalną 35 i... nie żałuję. Robię nią nie tylko portreciki (wewnątrz i na zewnątrz) ale i plener spokojnie idzie obskoczyć...
irek6311
31-07-2013, 17:24
Najlepiej mieć oba 35/50 ale jakby tylko jeden to 35mm bo na DX bardziej użyteczna ogniskowa (można na stałe zostawić do wszystkiego) .
Zdecydowałem więc, będzie 35/1.8 a co powiecie na pomysł wymiany kita 18-55 na 18-105 - warto? czy lepiej od razu pójść w 55-300?
irek6311
31-07-2013, 20:47
Jak ogniskowa 18-55mm ci zbędna to 55-300 jak najbardziej .
Jak ogniskowa 18-55mm ci zbędna to 55-300 jak najbardziej .
Chodziło mi raczej o stworzenie jednego z zestawów:
1) 35/1.8 + 18-55VR + 55-300VR
2) 35/1.8 + 18-105VR
P.S. jak sobie na to patrzę to utwierdzam się w przekonaniu że sprawię sobie "2" - gdzie ja bym zmieścił 3 obiektywy :)
To może 18-300VR + 35mm f/1.8
Będą dwa obiektywy :D
irek6311
31-07-2013, 21:21
Zestaw 1 jest sensowniejszy i jak cię stać bym tak to skompletował ,
35mm tak mały jest że w kieszeni się zmieści ;)
sensu wymiany 18-55mm na 18-105mm nie widzę ,
dokupienie tele 55-300mm w krajobrazach się przyda a i jakiegoś zwierzaka /ptaka ustrzelisz/portret też da radę zrobić .
Ja rózwnież kupiłbym tele do 18-55 w razie potrzeby a póki co zostawił 18-55, szczególnie jak ma vr, wtedy to jest bardzo przyjemne szkło. A tanie jak barszcz
Ja też wolałbym tak zrobić ale... budżet
wiem, można poczekać, dozbierać, jednak licząc na szybko:
35mm + 18-55mm + 55-300mm= 1800 PLN,
35mm + 18-105mm = 1500 PLN - 200 PLN (za zbycie 18-55mm)=1300 PLN. Czyli 500 PLN różnicy - wystarczy prawie na 50/1.8.
Czytałem też że 18-105 ma nieco lepsze opinie od 18-55.
Jest jeszcze 55-200VR.
Jeśli nie potrzebujesz tele, a chcesz zyskać trochę uniwersalności - sprzedaj 18-55 i kup 18-105VR.
Poczekaj i dozbieraj do zestawu nr 1.
Sprawa zakończona, przynajmniej narazie :)
Zdecydowałem się na 35mm + 18-105mm, jestem Mega zadowolony. Tylko w dotychczasowej torbie mi się nie mieści... :)
Andrzej1974
21-12-2013, 18:25
Zdecydowałem się na 35mm + 18-105mm, jestem Mega zadowolony
To fajnie, że jesteś mega zadowolony. O to przecież chodzi...;-)
a po zakupie nowej torby, gdzieś na wiosnę i tak kupisz 55-300 lub 70-300 bo będzie krótko.
a po zakupie nowej torby, gdzieś na wiosnę i tak kupisz 55-300 lub 70-300 bo będzie krótko.
heh, nie wykluczone ;)
Rozwiązanie - nie kupuj nowej torby przynajmniej do końca zimy :wink:
Rozwiązanie - nie kupuj nowej torby przynajmniej do końca zimy :wink:
Chociaż do końca roku wytrzymaj ;)
Oj...z tymi torbami przy rozbudowie szklarni jest naprawdę problem. Kupuj torbę z uwzględnieniem planów na przynajmniej najbliższą przyszłość, czyli taką, do której poza tym, co masz wejdzie jeszcze tele...i lampa, albo dwie...i szkło makro...i jasny zoom...i filtry...i wyzwalacze do lamp...i zapasowe baterie do aparatu i lamp...i żeby jeszcze jakaś kanapka się zmieściła :)
Nie ma takiej torby, żeby cały dorobek sprzętowy fotografa zmieścić, ale i nie ma takiej potrzeby. W plener bierzemy tylko to co jest niezbędne. No chyba, że ktoś jest innego zdania - to plecak na plecy, torbę na ramie i rąk brakuje. Pozdrawiam i Wesołych Świąt.
001bogdan
13-01-2014, 21:24
Wypożycz na "próbę" 18-200 VRII, bardzo dobre uniwersalny zoom, kita sprzedaj i potem zobaczysz.