PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon 180mm f/2.8 ED-IF AI-s AF - Problem z AF

TommyBoy
28-07-2013, 01:14
Witajcie drodzy forumowicze!

Mam pewien problem z tym obiektywem i licze na Waszą pomoc.... Mam wspomniany wyżej obiektyw od kilku miesięcy i jest to moja perełka, kocham ten obiektyw. I dzisiaj, w ułamku sekundy, cos się z nim stało - a dokładnie z ostrzeniem. Bardzo mozolnie łapie ostrość i ma problem z przejazdem przez całą skalę.... Jeśli obiekty są relatywnie blisko siebie to ok jakoś idzie. Jeśli, natomiast, zlapie ostrość na obiekt bliżej[ np 2 metry ode mnie ] a potem na coś hen daleko to af dusi się[ dojeżdza do 2-2,5m potem staje i musze kilka razy spust migawki wcisnąć i czasem zaskakuje ale przeważnie nie ].

Co to może być?

Nie jest to wina korpusu, bo po pierwsze sprawdzałem na dwóch[ d700 i d300 ] i do każdego z nich dla porównania podpinałem inny obiektyw i działało wszystko jak należy.....

Macie jakieś sugestie?

pozdrawiam

PiciuD300
28-07-2013, 01:26
Występują w nim przytarcia tabliczki ostrości co niestety w tym nowszym objawia się nierównomierną praca AF. Obiektyw po podpięciu z założonym z przodu dekielkiem powinien bardzo szybko i równo w obie strony ostawiać ostrość, niestety z czasem coś się zaciera i AF zwalnia i przyspiesza podczas ustawiania ostrości. Podczas normalnego ostrzenia w zasadzie tego nie widać, ale z założonym dekielkiem tak, bo musi całą skalę przejechać w obie strony. Więc można to zdiagnozować.

TommyBoy
28-07-2013, 01:29
Zrobiłem tak jak mi podpowiedziałeś i blokuje się. W jedną stronę jedzie normalnie ale jak odbija w drugą stronę[ ku nieskonczoności ] to zacina się na 2-2,5 m

kolas
28-07-2013, 10:10
Zanim spalisz coś w body lub w obiektywie to odłącz go i zastanów się gdzie go oddasz do naprawy.

TommyBoy
28-07-2013, 11:18
Wszystko juz od dawna lezy grzecznie spakowane i wyczekuje jutra zeby do Pana Bieńka zawiezc. Ale co to do cholery moze byc?