Zobacz pełną wersję : Rewolucja Sigmy?
http://www.rewolucja.sigma-foto.pl/#
jestem niezmiernie ciekawy
Są 2 możliwości:
- nowy aparat
- nowe obiektywy.
1.VIII o 7:00 się przekonamy.
http://www.rewolucja.sigma-foto.pl/#
jestem niezmiernie ciekawy
Może oficjalna premiera 18-35 f/1.8 naszego dystrybutora, albo nowy korpus...
wojtek87
27-07-2013, 13:41
135 f1.8 + 24 f1.4 + korpus
po 24 pojde w ciemno :D
Może oficjalna premiera 18-35 f/1.8 naszego dystrybutora, albo nowy korpus...
Canon ma już to szkło w sprzedaży, więc wątpie.
Może faktycznie jakiś DSLR? Jakby zrobili coś pokroju D7100 w cenie D3200, albo jakiś DXowy bezlusterkowiec z mocownianiem Sigma? Patrząc na 18-35 oni są zdolni do wymyślania nowych rzeczy.
Jest napisane, że to ma sprawić że staniemy się "bezsystemowi". Może jakiś system uniwersalnych mocowań?
135 f/1.8 DG OS też chętnie bym przygarnął. Ostatnio zastanawiałem się nad 135mm f/2 DC, więc jeszcze poczekam.
Zdanie "obal system" wskazuje troszkę na nowy korpus.
Jakby zrobili adaptery międzysystemowe wraz z pełnym przekazaniem elektroniki... to by było ciekawie... albo chociaż aparat z obsługą wielu systemów :)
135 f/1.8 DG OS też chętnie bym przygarnął. Ostatnio zastanawiałem się nad 135mm f/2 DC, więc jeszcze poczekam.
Zdanie "obal system" wskazuje troszkę na nowy korpus.
Jakby zrobili pełną klatkę za 4000 to faktycznie mogliby coś tam poobalać :D
wojtas0009
27-07-2013, 14:45
Najbardziej dziwi mnie fakt, że Sigma Polska wyszła z taką stronką- na nikonrumors.com i photorumors.com nie ma nic, sigma-global- również... ;)
Ciekawa sprawa, ale wyżej wymienione 24mm 1.4 jest jak najbardziej realne- chociaż to zbyt mała nowina, by nazwać ją "wyzwoleniem systemowym"...
300/2.8 OS i 500/4.5 OS :D
(...)Dobierając i zmieniając obiektywy w zależności od celu i sytuacji, fotograf tworzy osobisty system fotograficzny, który służy jego potrzebom. System ten nosi miano aparatu lustrzankowego (SLR), a jego funkcjonowanie zależy od wyboru obiektywów.
Czytając stronę sigma-global.com (http://www.sigma-global.com/pl/lenses/cas/) można dość do takiego wniosku:
1) System to lustrzanka+obiektyw, a nie obiektywy systemowe.
2) obalić system - czyli zmienić podział obiektywów - czyli na 3 grupy jakie są u Sigmy (A, C, S).
Coś mi się zdaje, że to bardzo dużo dymu z malutkiego ognia.
Może polska strona Sigmy zmieni szatę graficzną na taką jak Sigma-global...
DlaZabawy
27-07-2013, 15:41
Ja stawiam na jakąś zapowiedź, np. odświeżona Sigma C 17-50 2.8.
Ja stawiam na jakąś zapowiedź, np. odświeżona Sigma C 17-50 2.8.
To miałoby sens o ile by ją trochę odchudzili i zrobili np 16-50, bo tak to w sumie po co komu, jak mamy już świetne 17-50 w dobrej cenie.
Jeśli chodzi o szkła to 135 i 24 gdzieś tam już wyciekły, ale moim zdaniem trudno żeby to była wielka 'rewolucja'. 18-35 który znowu rewolucją jest nie był tak zapowiadany.
Tak jak pisałem, tani DSLR, może z matrycą która jest w nowych DP Merillach, może FF, może jakaś pro minaturka DX.
DlaZabawy
27-07-2013, 20:37
Jakby jej poszerzyli szeroki kąt, byłoby rzeczywiście super. Ale może to być też po prostu nowa, rewolucyjna oferta kredytowa na niesystemowe szkła :)
Niestety korpusami nie ma się co ekscytować bo nawet FF za 4k może nie być takie bardzo fajne.
Nie wiem czy ktokolwiek pamięta że sigma sd1 bez "merril" kosztowała 10k$ to raz, a dwa że korpusy sigmy mają niestety listę wad długości pięciu innych korpusów zsumowane razem.
Eeee obiektywy, to oni robią od kilkudziesięciu lat, żadna rewolucja!. Przyjmuję zakłady, że wypuszczą lustrzankę z ichniejszą matrycą i z "wymiennym" bagneem, jężeli coś takiego możliwe do zrobienia (taki wymienny konwerter) albo albo lustrzankę z różnymi bagnetami. Drugi typ, to jakiś (może pełnoklatkowy ) wypasiony bezlusterkowiec
dadzą obniżkę na dwadzieścia parę produktów i po krzyku.
A 135 będzie ale sądzę że bliżej jesieni.
cz4rnuch
30-07-2013, 08:28
Dla mnie taką małą rewolucją od Sigmy byłoby sprawdzenie się tej ploteczki o nowym stałkozoomie pod pełną klatkę <<klik>> (http://photorumors.com/2013/07/29/sigma-rumored-to-announce-a-new-24-70mm-f2-os-hsm-full-frame-lens-next-year/)
To by było coś. Ciekawe jaka byłaby średnica filtra, waga i wymiary.
Już wiadomo co to za rewolucja - możliwość odpłatnej wymiany mocowania w szkłach. Szczegóły w czwartek
Ciekawe jak sobie poradzą ze sterowaniem przysłoną w C i N?
Ciekawe jak sobie poradzą ze sterowaniem przysłoną w C i N?
To akurat nie problem. Bo czy jest ona otwierana przez aparat, czy zamykana, to wszystko rozwiązujesz w samym bagnecie (sprężynka z jednej lub drugiej strony).
Mnie bardziej zastanawia, co z gadaniem z body... Jak wiadomo szkła C i N mają zupełnie inne sposoby gadania. Kiedyś rozebrałem 2 Sigmy 24-70 - jedną do C, jedną do N - poza optyką, to w środku zupełnie co innego.
A w C nie ma przysłony elektromagnetycznej?
"Obal system..., nadchodzi wyzwolenie"
Jeżeli te mocowania będą wymieniane między oryginalnymi szkłami (tzn. np. szkło Canona podpięte do Nikona) to może być ciekawie. Jeżeli to ma być zabieg w zakresie szkieł Sigmy to trochę bez sensu.
Borat1979
30-07-2013, 21:53
Jeżeli te mocowania będą wymieniane między oryginalnymi szkłami (tzn. np. szkło Canona podpięte do Nikona) to może być ciekawie. Jeżeli to ma być zabieg w zakresie szkieł Sigmy to trochę bez sensu.
Jak to sobie wyobrażasz wymianę mocowań w obiektywach Nikona czy Canona przez firmę Sigma?
RobertMiernik
30-07-2013, 21:55
Kurcze a myślałem, że rzeczywiście jakaś puszka kosmiczna będzie, albo chociaż obiektyw miażdżący, coś jak 16-400 2.8 VR ;)
Edit: tylko, żeby ważył mniej niż 25kg ;)
Jak to sobie wyobrażasz wymianę mocowań w obiektywach Nikona czy Canona przez firmę Sigma?
Właśnie sobie tego w ogóle nie wyobrażam :-D
Ciekawe by to było. Aktualnie mamy przywiązanie do brandu aparatów i co za tym idzie lepiej są postrzegalne obiektywy tej samej marki co body. Sigma tym krokiem mówi tak:
Kupuj dobre nasze obiektywy a czy będziesz je podpinał do nikon czy canon to sobie wybierzesz lub zmienisz w dowolnym momencie ;)
Kupuj dobre nasze obiektywy a czy będziesz je podpinał do nikon czy canon to sobie wybierzesz lub zmienisz w dowolnym momencie ;)
Można mieć kilka puszek z różnych stajni i szkła z jednej, tzn. Sigmy. Ale wymiana bagnetu nie będzie odbywać się w tempie przepinania obiektywów do puszki. Poza tym ile razy fotograf zmieni bagnet w jednym obiektywie? Raz, ew. dwa razy.
Ile razy to nie istotne, na pewno będzie musiał wysłać do serwisu aby to zrobili. Najważniejsze jest to, że raz kupiony obiektyw będzie mógł mu służyć nie zależnie od tego, jakie body w przyszłości będzie mieć.
RobertMiernik
30-07-2013, 22:42
Może sobie poradzą z tym jeszcze inaczej, obiektyw będzie się kończył bagnetem sigmowym, do którego będzie się przyczepiało odpowiednie przejściówki do nikona/canona/etc wtedy możnaby kupić dwie 'przejściówki' i zmiany sobie robić samemu - i to rzeczywiście byłaby rewolucja...
Borat1979
31-07-2013, 19:04
Ile razy to nie istotne, na pewno będzie musiał wysłać do serwisu aby to zrobili. Najważniejsze jest to, że raz kupiony obiektyw będzie mógł mu służyć nie zależnie od tego, jakie body w przyszłości będzie mieć.
Tylko większość obiektywów do Nikona ma przysłonę sterowaną mechanicznie poza tilt-shiftami i długimi teleobiektywami. Z kolei Canon ma przysłonę sterowaną elektromagnetycznie i jakoś ciężko mi sobie wyobrazić wymianę bagnetu bez zmiany elektroniki i elementów mechanicznych obiektywu.
RobertMiernik
31-07-2013, 19:24
Tak, ale te elementy, które są różne dla poszczególnych systemów mogłyby być w przejściówce...
Borat1979
31-07-2013, 19:32
Tak, ale te elementy, które są różne dla poszczególnych systemów mogłyby być w przejściówce...
Tylko żeby to miało sens taka przejściówka musiałby umożliwiać pełne sterowanie z poziomu body w każdym systemie co jest mało realne i bardzo trudne technicznie. Na rynku mamy 4 liczące się systemy: Nikon, Canon, Sony i bardziej niszowy Pentax bo Olympusa każdy zlewa ciepłym moczem.
Dawne Tamrony miały przejściówki do różnych korpusów. Kupowało się obiektyw bez mocowania i do tego odpowiedni pierścień. Zakładało/zdejmowało się go w minutkę. Mam nawet jeszcze dwa takie. Oczywiście piszę o pełnym manualu.
Gall_Anonimowy
31-07-2013, 20:31
oczywiście będzie to adapter do różnych systemów, aczkolwiek dokładnych informacji na rynku brak ...
Borat1979
31-07-2013, 21:36
Dawne Tamrony miały przejściówki do różnych korpusów. Kupowało się obiektyw bez mocowania i do tego odpowiedni pierścień. Zakładało/zdejmowało się go w minutkę. Mam nawet jeszcze dwa takie. Oczywiście piszę o pełnym manualu.
Żeby obiektyw działał w manualu to można kupić adapter do dowolnego systemu. Tylko nie o to chodzi.
RobertMiernik
31-07-2013, 21:40
oczywiście będzie to adapter do różnych systemów, aczkolwiek dokładnych informacji na rynku brak ...
Właśnie o czymś takim myślałem, Agrest też pisze o tym samym, to rzeczywiście byłaby rewolucja.
Obiektywy musiałyby mieć przysłonę elektromagnetyczną, a przy bagnecie F popychacz z potencjometrem.
cz4rnuch
01-08-2013, 07:49
Na stronie podlinkowanej w pierwszym poście pojawiła się informacja o tej "rewolucyjnej" usłudze. Dla przypomnienia <<klik>> (http://www.rewolucja.sigma-foto.pl/#) Mimo, że wcześniej plotkowano o tym, że usługa ma być bezpłatna okazało się inaczej, do tego jeszcze trzeba doliczyć koszty transportu do Japonii i z powrotem. Czas realizacji 2 tygodnie plus czas transportu. Chyba jednak mniej wysiłku i pieniędzy kosztowałoby sprzedanie obiektywu z jednym mocowaniem i kupienie z drugim. Jak dla mnie to już po rewolucji.
Żeby obiektyw działał w manualu to można kupić adapter do dowolnego systemu. Tylko nie o to chodzi.
Wiem, że w tym przypadku sytuacja jest dużo bardziej skomplikowana. Tak tylko wtrąciłem, że sama idea już była. Nie chodziło o dostosowanie obiektywu Nikkora do innych systemów, tylko o produkcje obiektywu wielosystemowego (wtedy było tych systemów nieco więcej niż C i N) z uniwersalnymi przejściówkami - jedna przejściówka do wielu obiektywów i wiele przejściówek do jednego.
Przypuszczam nawet, ze system padł z powodu wejścia elektroniki.
sokrates
01-08-2013, 08:32
Nie interesuję się szkłami sigmy, ale z ciekawości wszedłem na ich stronę i co widzę: ta nowa linia produktowa (Contemporary, Art i Sports) zawiera tylko 3 szkła?
Bo tak widzę na stronie - po 1 szkle w każdym rodzaju. Wyprowadźcie mnie z błędu, bo jeśli to prawda to konkurencja posika się ze śmiechu :-)
cz4rnuch
01-08-2013, 08:47
Przyczyna jest prosta. Sigma dopiero przegrupowuje swoje obiektywy i dostosowuje je do nowych linii. Obiektywy są nie 3 a 4 (dochodzi jeszcze 18-35 1,8 do linii Art) a z czasem pojawią się następne bo Sigma przygotowuje nowe wersje dostępnych już obiektywów oraz podobno robi nowe takie jak 24 f1,4 135 f2 oraz 24-70 OS f/2. Nie wiem czy konkurencja ma się z czego śmiać bo część z nowych obiektywów albo nie ma swoich odpowiedników w innych systemach, albo jest znacznie tańsza niż u konkurencji C i N.
Michał44
01-08-2013, 09:05
Lipa nie rewolucja
Nie wiem czy konkurencja ma się z czego śmiać bo część z nowych obiektywów albo nie ma swoich odpowiedników w innych systemach, albo jest znacznie tańsza niż u konkurencji C i N.
tylko co z tego jak dzialaja jak chca... :|
tylko co z tego jak dzialaja jak chca... :|
Nie przesadzajmy, równie dobrze można tak napisać o Nikkorach. Obecnie kupno szkła jakiegokolwiek producenta to loteria.
cz4rnuch
01-08-2013, 09:45
tylko co z tego jak dzialaja jak chca... :| Czy aby trochę nie dramatyzujesz? Moja Sigma działa poprawnie no chyba, że trafiła mi się potulna sztuka która chce mi zrobić dobrze. Nie bagatelizuję sprawy i wiem że cześć użytkowników odczuło kaprysy nowych szkieł Sigmy. Z drugiej strony sporo ludzi je ma i sobie ceni więc nie dotyczy to wszystkich. Tak czy inaczej uważam, że za połowę ceny systemówek warto spróbować się pomęczyć, jak nie podpasi to kupić sprawdzony model.
Nie przesadzajmy, równie dobrze można tak napisać o Nikkorach. Obecnie kupno szkła jakiegokolwiek producenta to loteria.
e tam... kupilem sobie ostatnio druga 35 DX i trafia 100% zawsze... ;)
Czy aby trochę nie dramatyzujesz?
jakbym mieszkal w Gdyni i mogl piechota do serwisu chodzic, to kto wie... moze bym sobie kupil...
chociaz moja 20 1.8 dziala nawet niezle...
cz4rnuch
01-08-2013, 10:07
...jakbym mieszkal w Gdyni i mogl piechota do serwisu chodzic, to kto wie... moze bym sobie kupil...
Zapraszam serdecznie. Mieszkania ciągle są tu tańsze niż w Wawce, a wczytując się w wątki o 28 1.8 czy deiksowskiej 35tce wnioskuję że już niejeden musiał się na Łopuszańską pofatygować ;)
Czy aby trochę nie dramatyzujesz? Moja Sigma działa poprawnie no chyba, że trafiła mi się potulna sztuka która chce mi zrobić dobrze. Nie bagatelizuję sprawy i wiem że cześć użytkowników odczuło kaprysy nowych szkieł Sigmy. Z drugiej strony sporo ludzi je ma i sobie ceni więc nie dotyczy to wszystkich. Tak czy inaczej uważam, że za połowę ceny systemówek warto spróbować się pomęczyć, jak nie podpasi to kupić sprawdzony model.
Moje również spisują się dobrze.
A jeśli chodzi o rewolucję to miałoby to sens jedynie przy bardzo drogich szkłach np. 200-500/2,8, tylko na razie ich to nie dotyczy, a poza tym ile osób posiadających takowe zmienia system i jak często.
Myślałem że będą to może 2-częściowe obiektywy - jedna to blok optyczny uniwersalny, a druga bagnet sterowanie itd. Wiem, że technicznie to trudne, ale po prezentacji zooma f1,8 wydaje się, że sigma idzie w kierunku przekraczania granic.
czy deiksowskiej 35tce wnioskuję że już niejeden musiał się na Łopuszańską pofatygować ;)
ja nie wiem jak trzeba trafic z zakupem 35DX, zeby kupic zla ;)
mateo912
01-08-2013, 10:20
Moje również spisują się dobrze.
A jeśli chodzi o rewolucję to miałoby to sens jedynie przy bardzo drogich szkłach np. 200-500/2,8, tylko na razie ich to nie dotyczy, a poza tym ile osób posiadających takowe zmienia system i jak często.
Myślałem że będą to może 2-częściowe obiektywy - jedna to blok optyczny uniwersalny, a druga bagnet sterowanie itd. Wiem, że technicznie to trudne, ale po prezentacji zooma f1,8 wydaje się, że sigma idzie w kierunku przekraczania granic.
tylko że to jest raczej niemożliwe do zrobienia. każdy system ma inną odległość roboczą przez co zmienia się też blok optyczny.
gdy kupowałem swoją 35 dx to 1 sztuka którą miałem w rękach to jakaś walnięta była bo lewa strona kadru byłą bardziej ostra od prawej, więc się chyba da ;)
cz4rnuch
01-08-2013, 10:20
@ Ronin79 Także uważam, że to żadna rewolucja tylko po prostu chwyt marketingowy. Sigma chce po raz kolejny pokazać, że jest liderem jeśli chodzi o innowacyjność i trochę zagrać na nosie Nikonowi i Canonowi. Nie spodziewam że tego typu usługa będzie się cieszyła dużym zainteresowanie, tym bardziej że jest dosyć droga i oznacza pożegnanie się z obiektywem na dłuższy czas (no chyba, że ktoś mieszka w Aizu i jak napisał R może sobie urządzić spacerek do serwisu)
ja nie wiem jak trzeba trafic z zakupem 35DX, zeby kupic zla ;) Niektórym się to podobno udało. Moja działa jak należy, ale ja mam DXa więc po co mi ona ;)
Da się i to nie tak trudno. 35/1.8 DX to akurat szkło, które dość często trafia się z problemami. Jak nie FF/BF to skrzywiona oś optyczna.
tylko że to jest raczej niemożliwe do zrobienia. każdy system ma inną odległość roboczą przez co zmienia się też blok optyczny.
Odległość mocowania od matrycy nie ma wpływu na blok optyczny. Wystarczy zrobić krótszy lub dłuższy bagnet i tyle.
Gdyby miało to wpływ, to Tamron nie robiłby kiedyś adaptall'a.
Co do kosztów wymiany mocowań w Sigmach - małe nie są, ale są szkła przy których będzie się to opłacało w przypadku zmiany systemu.
Witam,
Nie wiem czy już było bo nie czytałem ale ta rewolucja to wymienne dupki w obiektywach A C S do innych systemów
Ma to być niby od 01.09.2013
Borat1979
01-08-2013, 16:16
Jak miałbym wydać 600 stów na wyminę bagnetu i czekać na to łącznie z dostawą ze 3 tygodnie to wole sprzedać taki obiektyw i kupić używkę w podobnej cenie z właściwym bagnetem. Wyjdzie co najmniej tyle samo a przy odrobinie szczęścia może nawet taniej.
Witam,
Nie wiem czy już było bo nie czytałem ale ta rewolucja to wymienne dupki w obiektywach A C S do innych systemów
Ma to być niby od 01.09.2013
To nie może być takie proste :-o
Nie ma o co bić piany, ani też krytykować... zawsze lepiej jest mieć w razie czego jedną opcję więcej do wyboru... Na pewno części osób w skali globalnej coś takiego może się przydać/spodobać/wydać korzystne i tak dalej. A dla całej reszty wszystko pozostaje bez zmian jak było. No i tyle :) Cenowo - zaważywszy, ze oni musza szkło rozebrać sporo powymieniać i na nowo poskładać to nie jest moim zdaniem przesadnie drogo. Nawet relatywnie niewielkie płatne naprawy serwisowe szkieł bywają sporo droższe. Choć oczywiście swoje dokłada tu koszt transportu do Japoniii z powrotem.
PiciuD300
01-08-2013, 16:23
No i chyba po rewolucji, bo przy koszcie ok. 1000zł + 400zł przesyłka do Japonii będzie to nieopłacalne. Lepiej sprzedać i kupić inny.
RobertMiernik
01-08-2013, 16:26
No i chyba po rewolucji, bo przy koszcie ok. 1000zł + 400zł przesyłka do Japonii będzie to nieopłacalne. Lepiej sprzedać i kupić inny.
No chyba, że to będzie pięćsetka, ale rzeczywiście kupa a nie rewolucja.
Na Boga nie każdy zna hitlerowski :razz:
Pisałem wyżej ;)
W skrócie chodzi o to że od 01.09 będzie możliwe zmiany "dupki" w obiektywie na inny system.
Obiektywy ze serii A,C,S podejrzewam że o ta rewolucje chodzi jaka jest odliczana na polskiej stronie...
A gdzie spałeś przez ostatnie dwa dni? Ta informacja była podana 20 postów temu i po polsku.
A gdzie spałeś przez ostatnie dwa dni? Ta informacja była podana 20 postów temu i po polsku.
Zapracowany,ale widzę że nie tylko ja spałem...
No cóż, ale jeśli mamy 3-4 obiektywy Sigmy (np. domniemane 24mm 1.4 i 135mm 2.0, oraz 35mm 1.4 i 85mm 1.4), to już nam się zmiana systemu opłaca :) Bo wysyłamy wszystkie do wymiany, a za przesyłkę do Japonii płacimy raz. Korzyść? Korzyść.
Borat1979
02-08-2013, 00:42
No cóż, ale jeśli mamy 3-4 obiektywy Sigmy (np. domniemane 24mm 1.4 i 135mm 2.0, oraz 35mm 1.4 i 85mm 1.4), to już nam się zmiana systemu opłaca :) Bo wysyłamy wszystkie do wymiany, a za przesyłkę do Japonii płacimy raz. Korzyść? Korzyść.
To jakiś wyimaginowany przypadek :)
Z reguły większość użytków ma może jeden góra dwa obiektywy sigmy.
mateo912
02-08-2013, 00:55
To jakiś wyimaginowany przypadek :)
Z reguły większość użytków ma może jeden góra dwa obiektywy sigmy.
a to dlaczego? ;) obecnie większość "repo" stałek sigmy jest lepsza lub tak samo dobra przy 2x niższej cenie od szkieł nikona(wyjątek 50 1.4 który jest droższy). ja przez 3 lata nie miałem ani jednego szkła nikona a same sigmy do której doszedł tamron a dopiero rok temu 35 1.8 i 16-35 kosztem T 17-35
sokrates
02-08-2013, 07:48
Czyli jednak dobrze widziałem, mają 4 szkła i chcą tym zawojować rynek - normalnie sikam po nogawce.....
Tak czy inaczej, bez względu na ilość szkieł możliwych do wymiany taka usługa to raczej niszowa sprawa. Przy tanich szkłach - nieopłacalna. A jakoś nie widzę zawodowca, ze szklarnią za grube kilkanaście (dziesiąt) tysięcy PLN jak zmienia system i bawi się w zamianę "dupek" Taki zawodnik w 90% sprzeda całość i kupi nowy system ze szkłami systemowymi. Ot zostaje pole dla co zamożniejszych pasjonatów, którzy raz kupili 1 czy 2 drogie szkła sigmy i będą się ich trzymać bez względu na puszkę pod jaką to podepną.
mateo912
02-08-2013, 09:37
Czyli jednak dobrze widziałem, mają 4 szkła i chcą tym zawojować rynek - normalnie sikam po nogawce.....
Tak czy inaczej, bez względu na ilość szkieł możliwych do wymiany taka usługa to raczej niszowa sprawa. Przy tanich szkłach - nieopłacalna. A jakoś nie widzę zawodowca, ze szklarnią za grube kilkanaście (dziesiąt) tysięcy PLN jak zmienia system i bawi się w zamianę "dupek" Taki zawodnik w 90% sprzeda całość i kupi nowy system ze szkłami systemowymi. Ot zostaje pole dla co zamożniejszych pasjonatów, którzy raz kupili 1 czy 2 drogie szkła sigmy i będą się ich trzymać bez względu na puszkę pod jaką to podepną.
już to widzę jak "zawodowcy" mający szkła za kilkanaście tys nagle je sprzedaje i jest w plecy 30-40% wartości gdy ma do wyboru zmianę bagnetu za "grosze" w porównaniu do innych kosztów zmiany systemu. Poza tym próżno szukać "systemowych" szkieł typu 120-300/2.8, 100-300/4, 200-500/2.8, 300-800/5.6 itp itd
Mateusz... prosom zalezy na czasie, a nie na kasie (bo ta bedzie ze zlecen, a jak bedzie czekal 10 lat na wymiane bagnetu to mu wszystkie zlecenia uciekna). Poza tym po kij sprzedawac z taka strata? Jak sie chce szybko sprzedac to wystarczy spuscic 10-15% i proszkla ida jak cieple bulki. Trast mi.
Na razie widzisz, ze oferta dotyczy paru szkiel wiec nie ma co sie napalac i nie musisz tego bronic jakbys robil dla Sigmy :razz:
Poza tym to nie jest rewolucja, to jest odgrzewanie kotleta i tyle. Rewolucja to byla jak wjechal Tamron z wymiennym bagnetem w 1969.
Dodatkowo wymiana bagnetu Adaptall była możliwa w domu, za darmo, przy piwku i w dodatku wymagała tyle wiedzy i narzędzi co wymaga instalacja szkła w bagnecie aparatu.
bo sigma poszla od d... strony. powinni frontem do klienta. bagnet twoj a za 499-999 zmieniaja przod czyli kupujesz 50 a zmieniasz sobie na 24 ;)
cz4rnuch
02-08-2013, 10:42
już to widzę jak "zawodowcy" mający szkła za kilkanaście tys nagle je sprzedaje i jest w plecy 30-40% wartości gdy ma do wyboru zmianę bagnetu za "grosze" w porównaniu do innych kosztów zmiany systemu. Ale chyba logicznym jest że skoro sprzedaje się używany sprzęt ze stratą 30-40% w jednym systemie, to można kupić używki w tej samej cenie od kogoś kto sprzedaje w innym, czy takie obniżki to tylko w Nikonie? Dobrze myślę?