Zobacz pełną wersję : Nikon Coolpix P5000 - porady
fotoamator
08-04-2007, 18:11
Witam, przeglądałem już wiele aparatów kompaktowych z wyższych przedziałów cenowych, niestety po g7 doznałem rozczarowania. Ostatnio zainteresowałem się nikonem coolpixem p5000, wiele czytałem na jego temat, oglądałem zdjęcia wykonane przy pomocy tego aparatu. Ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Większość osób uważa że to udana konstrukcja. W tym tygodniu planuje jego zakup, jest niemal pewny.. ale chciałbym spytać czy ktoś na forum posiada już ten aparat (premiera była niedawno) co o nim sądzi, jakie wrażenia, zwykłe odczucia użytkownika. Chciałbym poprostu usłyszeć jakieś info od kogoś z posiadaczy o ile takowi są :)
pozdrawiam.
1500 złotych. Za tę kasę dostaniesz D50 z jeszcze krótką ( ale zawsze ) gwarancją oraz szkło. No ale nie wiem czego dokładnie szukasz i co chcesz tym robić :)
fotoamator
08-04-2007, 23:02
Nie potrzebuje dslr, gabarytowo nie odpowiada mi taki sprzęt, szukam czegoś o wiele mniejszego, lekkiego, a przy okazji robiącego dosyć przyzwoite zdjęcia. Dużo podróżuje, zwiedzam, i wiem z doświadczenia co znaczy mieć dużą ciężką cegłe :) (mam tu na myśli swój poprzedni beznadziejny kompakt) Kiedyś zapatrywałem się na dslr ale na szczęście wyleciało mi to z głowy, pozatym ciężko będzie w przyszłości wygospodarować jakąś kwotę na nowy obiektyw, lub inne dodatki. Nie wezmę takiego aparatu np. wieczorem na plaże/impreze, żeby "popstrykać foty" bo nie znosze pilnować wszystkiego w głowie :) inni się będą bawić a ja co chwile spoglądać czy moj d50 nadal tam jest :p Przy okazji mam trochę większą wyobraźnie twórczą a ten aparat powinien mi wystarczyć. Niewątpliwie lustrzanke zafunduje sobie w przyszłości, ale narazie jest to zbędny wydatek, sądzę że ten aparat sprawi mi tyle samo co nawet więcej radości z focenia.
Myślałem też o o lumixie dmc-lx2 (leica...) albo o nowym sony t100 (tutaj głównie chodzi o rozmiary, ale odstrasza mnie te obiektyw) Narazie najbardziej skłaniam się co do p5k, szkoda tylko że nikt go na forum nie ma :)
fotoamator
10-04-2007, 13:41
No i stałem się posiadaczem p5000 :D narazie nic o nim nie wiem pozatym że trzyma się bardzo wygodnie jak na kompakt takich rozmiarów, solidnie zbudowany, narazie akumulator się ładuje, omg ile to trwa - całą wieczność :p wrażeniami podziele się później :p
Czy możesz powiedziec dlaczego G7 cie rozczarował ?...bo właśnie mam zamiar wymienic S80 na G7 lub na P5000