PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z komputerem, pytanie do fachowcow.

Mekano
26-07-2013, 23:30
Zanim oddam go w tygodniu do przegladu technicznego, zapytam tutaj, moze ktos cos doradzi, jaka moze byc przyczyna.
Komputer paroletni Core 2 duo stacjonarny PC, gdy wlaczam go nie uruchamia sie bios, ani nie startuje Windows, nie ma tego PIP.. po 3 sekundach gasnie calkiem i po sekundzie znow sie uruchamia, ale nic nie startuje, na monitorze nie ma obrazu.. Jak myslicie co to moze byc za przyczyna?
Wentylatory wszystkie sa bardzo czyste, komputer w srodku tak samo bez zadnego kurzu.. tylko tak sie zastanawiam co to moze byc.. ?

Kiedys dawno temu pamietam zdarzyla mi sie podobna sytuacja, ze nie bylo tego PIP.. 1 albo dwa razy, po czym komputer pozniej dzialal bez zadnych problemow do dzis..
No i.. ? Jakies pomysly?

GonzoG
26-07-2013, 23:54
Te piknięcia przy uruchomieniu, to kod - te standardowe to OK, inne oznaczają jakieś błędy.

Jak nie ma żadnych, to przyczyn może być kilka:
- coś nie tak z zasilaniem
- problem z procesorem
- problem z samym biosem/płytą główną.
Bez eliminacji różnych możliwości nie da się tego jednoznacznie zdiagnozować.

Borat1979
26-07-2013, 23:57
Komputer nie przechodzi prawidłowo testu POST więc prawdopodobnie procesor lub płyta.

Mekano
27-07-2013, 00:00
A moze to byc padniecie zasilacza?
Zmienie przedluzacz najwyzej i podociskam wszystke komponenty, jesli to nie pomoze to innych pomyslow nie mam, pozostanie diagnostyka u informatyka pewnie.

Borat1979
27-07-2013, 00:07
A moze to byc padniecie zasilacza?
Zmienie przedluzacz najwyzej i podociskam wszystke komponenty, jesli to nie pomoze to innych pomyslow nie mam, pozostanie diagnostyka u informatyka pewnie.

Przy awarii zasilacza z reguły wcale nie odpala lub się zawiesza w trakcie pracy. Podłącz tylko samą płytę z procesorem do zasilania. Jak płyta zasygnalizuje błąd pamięci (dźwięk w równych odstępach czasu) to procesor i płyta są sprawne.

Jeszcze jedno czy masz zintegrowaną kartę graficzną bo w laptopach często są podobne objawy po awarii układu graficznego?

Mekano
27-07-2013, 00:12
Mam oddzielna grafike, ale wlasnie pamietam ostatnio komputer mi sie zacial totalnie, myslalam ze bateria sie wyczerpala w myszce, 2 razy tak bylo ze mi sie zacial ostatnio, ale potem juz dzialal normalnie.

To odlaczyc grafike, dyski i ram i go wlaczyc?

GonzoG
27-07-2013, 00:15
grafikę też możesz dołączyć - błąd/brak grafiki to 3 krótkie piknięcia w krótkich odstępach (chyba, bo już nie bardzo pamiętam).

Borat1979
27-07-2013, 00:19
To odlaczyc grafike, dyski i ram i go wlaczyc?
Tak. Jak nie zagada to trzeba dla pewności spróbować na innym zasilaczu.

Jeżeli dalej będzie lipa to pozostają dwa podzespoły do sprawdzenia (płyta lub procek).
Ale to już raczej w serwisie bo nie sądzę żebyś miał zapasowe :)

OberD
27-07-2013, 00:22
i podociskam wszystke komponenty, ...

...to jest wydaje mi się bardzo dobry pomysł na początek. Moze być tak, że coś nie "łączy".
Obejrzyj też płytę główną, zwróć uwagę na kondensatory - czy któryś z nich nie jest "spuchnięty"..

Mekano
27-07-2013, 00:32
Wyciagnelam RAM i dalej ten sam objaw, komputer uruchamia sie na 3 sekundy, gasnie i wlacza sie ale nie ma obrazu na monitorze, ani nie ma tego PIP, nie moge chyba odlaczyc grafiki od plyty, bo nie mam zintegrowanej, wiec wtedy na pewno mi sie nie uruchomi..

edit.
Po odlaczeiu wszystkiego lacznie z grafika, PIP sie pojawil...
Po wlaczeniu teraz ciagle mam PIP, PIP.. PIP..

GonzoG
27-07-2013, 00:47
Czyli wygląda, że teraz sygnalizuje brak/błąd karty graficznej. Trzeba by sprawdzić z inną kartą graficzną.

Mekano
27-07-2013, 00:53
W takim razie mogla by to pasc grafika?

A moze ja podlacze do czarnego wejscia, bo jest podlaczona do niebieskiego.. moze to cos zmieni..
Tylko, ze teraz komputer juz nie gasnie po 3 sekundach, ale pojawia sie PIP x3 cisza i potem znowu x1 PIP cisza.. (z jednym ramem)

Mekano
27-07-2013, 01:01
A no zobaczcie w czarnym wejsciu bios startuje, moze sie wejscie z plyty popsulo.. chyba teraz zadziala.. zaraz dysk podlacze

Mekano
27-07-2013, 01:13
Dobra wyglada na to ze wszystko dziala, ciekawe do jakiego czasu. Dzieki za porady.

Mekano
27-07-2013, 01:44
W sumie jakis moderator moze usunac watek, bo wyglada na to ze problem byl banalny wystarczylo podociskac to czy tamto. Dzieki.

TOP67
27-07-2013, 07:24
A niech sobie będzie. Może komuś kiedyś pomoże.