Zobacz pełną wersję : Pytanie o grafikę - jaką dobrać do poniższego zestawu?
Sapphiron
26-07-2013, 18:50
Witojcie.
Moja stara skrzynka wyzionęła ducha więc zakupiłem nową i mam dylemat odnośnie grafiki. Głównie będzie wykorzystywany komputer do Photoshopa, AutoCAD i czasem do Solida.
Baza:
i7 4770k
MSI z87-g43
Kingston Hyper-x 2x16Gb 1600mhz
I teraz pojawia się pytanie, a nawet kilka. Jaką grafikę do tego dokupić tak żeby te programy można było obsługiwać bez problemów i wnerwa? Czy w ogóle trzeba czy Intel HD 4600 da radę sobie z nimi?
autocad i solid moze cos by uzyly, ale smialo mozesz zaczac na hd4600 i powinienes byc zadowolony. tak to coś za ~400 zł ze stajni geforce powinno dać radę.
Sapphiron
26-07-2013, 22:10
czyli próbować narazie na integrze, a jak zacznie przymulać to myśleć o zewnętrznej?
Tak zachowawczo zapytam, jaką optymalną grafę do tego zestawu dobrać? Bo może załapię bakcyla i zacznę w coś grać ;)
irek6311
26-07-2013, 22:27
Sapphiron z tej półki na miarę portfela ;)
Sapphire/Gigabyte/Asus (http://www.agito.pl/podzespoly-pc/karty-graficzne/84,p-2.html) .
Sapphirion - jakiegoś geforce-a gtx który budżetowo Ci podpasuje i będziesz zadowolony. poza tym nie podałeś nawet natywnej rozdzielczości ekranu w jakiej myślisz grać więc jak tu coś radzić? ;)
i NIE ZEWNĘTRZNEJ karty graficznej a dedykowanej ;)
Sapphiron
27-07-2013, 09:05
a rozdzielczość to standard w Eizo 1921 czyli 1280x1024 :) więcej mi nie trzeba, jakoś się przyzwyczaiłem i mi dobrze :) Na lapku mam 1920x1080 i niestety to nie jest ten komfort...
no to jakiś gtx koło 300-400 zł zaspokoi Twoje potrzeby na 10000%. Nawet tańszy powinien.
Ja mam GTXa 260 starego i w rozdziałce 1280x1024 mogę grać w co chcę (np taki Crysis 2 bardzo ładnie ciągnął, a odpalałem go na pentium G620 + 8GB ramu). Choć w tej cenie do grania poleciłbym Ci starego radka 4870x2 dwurdzeniowego, zjada wiele nowszych kart na śniadanie. Tylko drze masę prądu podczas grania, więc zasilacz musisz mieć porządny.
Sapphiron
29-07-2013, 10:23
Zasilacz BeQuiet PURE POWER L8 | 700W
Na obecnym zestawie FarCry2 lata na full quality i wg gadżetu winzgrozy łyka tylko 23-25% proca i około 2,5-2,8Gb ramu. Ale to podobno jest stara gra ;)
700W spokojnie uciągnie Radka 4870x2, nie wiem czy jest wogóle taka karta nawet dwurdzeniowa która by Ci na tym zasilaczu nie poszła, ale jak jest to napewno nie poniżej tysiaka, a my o innym budżecie gadamy.
Masz tu fajny wykres gdzie widać jaka karta jest lepsza od jakiej: http://www.eggxpert.com/forums/thread/733189.aspx
Popatrz jaką wydajność ma 4870x2, jeszcze lepiej GTX285x2 Mars, przez to że to już stare modele kosztują tyle co zwykła 4870 a więc grosze (poniżej 300zł chodzą na aukcjach w świetnym stanie).
PS. Dla przykładu, na Pentium G620 + 8GB ramu na GTX260 mogłem pograć bardzo płynnie (nie trawię przycinek) w takie tytuły:
- metro 2033 FHD max detale
- crysis 1600x900 wysokie detale
- Wszystkie NFS do Hot Pursuit 2010 FHD max detale
- crysis 2 1280x720 wysokie detale
- MOH Warfighter 1600x900 max detale (na fhd jeszcze nie grałem bo odpaliłem tą grę tylko raz ale raczej by poszła bo to ten silnik co NFS HP 2010)
- CoD Black Ops FHD max detale
Weź pod uwagę że ani GTX260 nie ma kompletnie startu do R4870x2 ani GTX285x2, jak również pentium G620 nie ma startu do i7 haswella. Kupisz kartę używaną za niecałe 300zł i możesz grać w co chcesz, jeszcze jak chcesz grać w rozdziałce 1280pix max to ohohoooo ;) (FHD wymaga dużo więcej od karty przy tych samych detalach niż HD Ready) Pozdro!
A ten procek nie ma swojej grafiki? Glowy sobie nie dam uciac, ale o ile gdzies kiedys dobrze wyczytalem powinien miec grafe ktora spokojnie da rade.
Prosze siedzi w tym HD4600 http://www.benchmark.pl/aktualnosci/intel-core-i7-4770k-haswell-test-wydajnosc-temperatura-pobor-mocy.html
Jezeli nie chcesz za ostro pogrywac to spokojnie da rade!;)
Sapphiron
30-07-2013, 07:27
a co napisałem w pierwszym poście? ;)
Jezeli nie chcesz za ostro pogrywac to spokojnie da rade!;)
a co napisałem w pierwszym poście? ;)
No i odpowiedzialem, te grafiki sa bardzo wydajne, nawet gry pociagnie, moze nie na max detalach, ale daje rade o pracy w grafice 2D nie wspomne...
Sapphiron
30-07-2013, 13:13
HD4600 które jest zintegrowane z i7 daje radę z następujacymi grami:
GRID2 full detale płynnie non stop
FarCry2 full detal
Na Heven Unigine Benchmark na 1280x1024 na detalach ULTRA na smoczku daje 8-9FPS ;) a podobno jest to najtrudniejszy moment tego benchmarku ;)
irek6311
30-07-2013, 13:26
Do gier Asus GeForce GTX 660 DirectCU II 2GB DDR5 PCI-E BOX (http://www.agito.pl/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-660-directcu-ii-2gb-ddr5-pci-e-box-84-646662.html) ,
zintegrowana grafika z procesora to półśrodek a zresztą twój procesor z porządną kartą graficzną pociągnie nowe gry przez kilka lat a nie te z przed kilku lat .
Sapphiron
30-07-2013, 13:58
Nie samymi grami człowiek żyje ;) Czasem trzeba popracować i trzeba odciążyć proca i ram wstawiając porządną grafikę ;)
irek6311
30-07-2013, 16:26
Sapphiron sam nie mam karty w PC a na zintegrowanej z i5 2500k jadę ...
czasu na granie nie mam a zdjęcia ze zleceń grafik mi obrabia (PC to tylko magazyn plików) .
@Aeon88
1600x900 to żadna rozdzielczość. Moim zdaniem w dzisiejszych czasach nie ma sensu rozważać niczego poniżej właśnie takiej. Ewentualnie 16:9. Kupując grafikę i myśląc o przyszłości trzeba brać pod uwagę sensowne rozdzielczości. FHD, może ewentualnie kogoś jarać w przypadku telewizji, nie gier. Dodatkowo, 1600x900 jest tylko ok 10% większe niż 1280x1024. A 1920x1200 jest 60% większe niż 1600x900.
Mam GTX260 SOC ( czyli w wielu testach ~GTX275 ), gram na 1920x1200.
Crysis - wysokie detale są za mało płynne, o topowych ustawieniach nawet nie ma co mówić.
Crysis 2 - trochę lepiej niż w Crysis, ale też nie jest super grywalna ( zmieniły sie troche ustawienia detali )
Jeżeli kupować dedykowaną kartę teraz, to coś nowego, sensownego. Stare żrą dużo prądu, są sporo głośniejsze i mniej przyszłościowe. Osobiście, miałem 2x GTX260 SOC w SLI. Jednej się "zdechło" i nie myślę wracać do tego rozwiązania. Jak będę chciał grać, to tylko GTX670.
Jeżeli chodzi o wykorzystanie GPU przez programy - radzę poczytać dokładnie jakie modele kart są wspierane i na jaką poprawę i przy czym można liczyć.
irek6311
30-07-2013, 18:02
Kurtz GTX670 powinna pociągnąć i PS i nowe gry bez zadyszki na max obciążeniu ;)
trochę droga ale też myślę nad jej zakupem bo PC trochę pusty u mnie bez karty graficznej .
Sapphiron
30-07-2013, 18:21
Innej rozdzielczości nie przewiduję narazie niż 1280x1024 bo to jest natywna mojego LCD który jeszcze pewnie trochę pożyje ;)
Innej rozdzielczości nie przewiduję narazie niż 1280x1024 bo to jest natywna mojego LCD który jeszcze pewnie trochę pożyje ;)
Grając okazjonalnie jak Sapphiron, mając i7 4th ed + 16GB ramu, kupiłbym za 280zł R4870x2 i grałbym w co chcę, w wysokich detalach. Nie porównuj tu pojedyńczego GTX260, bo tez miałem tą kartę w wersji od gainwarda, najszybszy 260 na rynku, i wiem co ta karta potrafi, jednak do R4870x2 nie ma startu kompletnie, to jest dość duża przepaść (pojedyńczy 4870 praktycznie nie ustępuje GTX260 a w tym co polecam są dwa takie radki).
Do tego różnica w cenie - radek używka poniżej 300zł (nowego nie dostaniesz chyba że z magazynu gdzieś jeszcze), GTX670 to grubo ponad tysiak (patrzyłem przed chwilą w ceneo). Będzie przebitka w wydajności 4x? Wątpię.
Kurtz, jak grać na maxa, to nie pchałbym się w stare karty. Ale kolega ma identyczną sytuację co ja teraz - głównie pracuje, a czasem coś odpali, i tu taki stary radek za grosze sprawdzi się WYŚMIENICIE nawet z nowymi tytułami w wysokich detalach. Zaoszczędzoną kasę wrzuciłbym w jakieś pluginy do PS/Lr lub dołożył do szkiełka, zawsze można zwiększyć za tysiaczka jasność o jedną działkę ;)
PS. Ale to kwestia gustu. Ja mam teraz słabszego GTX260 od Gigabyte i gram w co chcę, mniej wymagające tytuły jak COD to FHD + max detale, bardziej wymagające jak crysis to 1600x900 lub 1280x720 ale nadal wysokie detale, więc pixelozy nie ma żeby srała po oczach. Wiedząc że ten radek jest 2x wydajniejszy to sorry, ale do okazjonalnego grania w życiu nie kupiłbym karty za 1200zł, mając radka za 300. Kolega sam zdecyduje co mu leży lepiej, ja powiedziałem tylko co myślę.
Pozdrawiam :)
w wersji od gainwarda, najszybszy 260 na rynku
Który gainward jest szybszy od Gigabyte SOC? :P
Moim zdaniem wchodzenie w Xfire bądź SLI na starych, uzywanych kartach, żeby zaoszczędzić, ma kilka minusów:
- spory pobór prądu ( często ponad 2x od nowych budżetowych konstrukcji jak GTX 660 )
- sporo więcej ciepła ( j.w. )
- spory hałas ( związany z poprzednimi )
- większe ryzyko "padnięcia" kraty
- wymagają odpowiednich płyt głównych ( teraz mniejszy problem ) oraz zasilaczy
- Zajmują o 1 slot więcej.
Plusy, są głównie dla graczy:
- większa moc w niższej cenie
- większa ilość wyjść, oraz ewentualnie większa ilość możliwych do podłączenia monitorów
Kurtz, nie zrozumieliśmy się; Sapphiron nie wchodzi w Xfire/SLI, bo to tylko jedna karta. Radeon 4870x2 to nazwa modelu, a nie dwie karty 4870. X2 na końcu oznacza że karta jest dwuprocesorowa - ma dwa niezależne procki na jednej płytce PCB, mało tego - każdy procek ma niezależną pamięć VRAM. Jak jedna zwykła 4870 ma np 1GB pamięci DDR3, tak wersja dwuprocesorowa będzie miała 2GB DDR3. Wydajność takiej jednej karty jest praktycznie 2x większa niż zwykłej 4870, a to nadal jedna karta, potrzebuje nadal tylko 2 wtyczek 4/3pin z zasilacza, i bierze niewiele więcej prądu niż normalna jednordzeniowa 4870.
Co najlepsze - różnicy w cenie 4870x2 do 4870 nie ma praktycznie żadnej - obie kosztują w okolicach 300zł, jak jest różnica to może 50zł a to grosz. Jak już pisałem, 4870 jednordzeniowa jest baaaaardzo niewiele wolniejsza od GTX260, to praktycznie ta sama wydajność (kwestia gry i optymalizacji pod daną stajnię) a R4870x2 jest 2x wydajniejszy od jednoprocesorowej wersji.
Wszytkie Twoje minusy idą w tym momencie spać; zajmowanie slotów, większa temp, większy hałas - nic takiego nie ma, bo to dalej 1 karta z 1 wiatrakiem. A plusy są, i to ogromne, bo wydajność jest 2x większa.
Reasumując, jak już chcesz XFire, to 2x R4870x2 = 4 rdzenie, 4GB pamięci, i GTX670 się chowa, a cena zestawu to 600zł ;)
PS.
Który gainward jest szybszy od Gigabyte SOC? :P
Gainward GTX260 Core 216 Golden Sample, wersja GoesLikeHell ;)
Sapphiron
31-07-2013, 20:48
kurcze też myślałem że to mają być dwie sztuki karty 4870 ;) masakra ;)
Moja znajomość produktów od ATI/AMD widać szwankuje, bo pomyślałem o 2 kartach a nie o podwójnej. Mój błąd.
. Wydajność takiej jednej karty jest praktycznie 2x większa niż zwykłej 4870, a to nadal jedna karta, potrzebuje nadal tylko 2 wtyczek 4/3pin z zasilacza, i bierze niewiele więcej prądu niż normalna jednordzeniowa 4870.
Z tym jednak nie do końca się zgodzę
Jeżeli chodzi o kanapkę, to tak na prawdę są to złożone i połączone 2 karty i nie zawsze będzie to 2x więcej wydajności ( kwestie synchronizacji, oraz specyfiki działania równolegle 2 układów. To że każdy układ ma osobny RAM, a nie jest to ~2GB pamięci do dowolnego zaalokowania, etc ). Może to powodować problemy ze skalowaniem się w różnych grach, etc. W tym przypadku, kanapkowa karta zużywa ok 50-70% więcej energii niż pojedyncza. Jest też przez to głośniejsza niż pojedyncza karta.
Takie rozwiązanie ma w tym przypadku trochę mniej wad, niż Xfire/SLI, ale ciągle nie jest to coś co bym polecał.
Kupując używaną kartę, ciężko powiedzieć co trafimy. Czy nie będzie to przegrzana karta, wypalona przez nałogowca setkami godzin gier, która potrafi rzucać artefaktami, czy wywalać się. Szczególnie groźne jest to w przypadku właśnie kart kanapkowych, ze względu na to, że generują więcej ciepła i kupowane są zazwyczaj przez entuzjastów gier, którzy nie oszczędzają ich... A jak wejdziemy w temat driverów od ATI/AMD do kart kanapkowych, to też nie musi być za ciekawie :]
Czy w końcu na tej karcie, kiedy aplikacja nie działa w trybie fullscreen, używane są obydwa rdzenie, czy ciągle tylko jeden?
Reasumując, jak już chcesz XFire, to 2x R4870x2 = 4 rdzenie, 4GB pamięci, i GTX670 się chowa, a cena zestawu to 600zł
Aha. A zasilacz i prąd do tego? :] To będzie miało ok 3x większy pobór mocy od GTX670 :P
Gainward GTX260 Core 216 Golden Sample, wersja GoesLikeHell
O tą chodzi:
http://www.gainward.com/main/product/vga/pro/p00119/p00119_datasheet_3104bc3cd067c66c.pdf?s=9h
vs
http://www.gigabyte.com/MicroSite/268/images/GV-N26SO-896I.html
No pobór mocy swoją drogą ;D ponad 500W wezmą obie hehe :P Ja gram okazjonalnie to na pobór mocy nigdy nie patrzę, byle mi zasilacza starczyło :) A co do karty, to jest high end, najwyższy model robiony po to, aby z palcem w pupie wytrzymywał granie całymi dniami i nocami na max detalach. Te karty jak wchodziły na rynek kosztowały naście baniek, i były porządnie zrobione. Tak naprawdę to najważniejsze jest czy nie była kręcona. Jeśli pracowała zawsze na standardowych taktowaniach (ogromna część entuzjastów nie podkręca, brakuje mocy to kupują nowszą kartę) to nie miała okazji żeby się przegrzać i przeżyje niejednego nowego budżetowca za 500zł. Wystarczy przeczyścić, wymienić termopastę i będzie kręcic dalej.
Tu: http://www.benchmark.pl/komparator-gpu.html można sobie porównać 4870x2 do innych kart. Wg liczb i FPSów (klatek na sekundę) ten radek jest prawie dwukrotnie wydajniejszy od jednordzeniowej wersji.
Witojcie.
Moja stara skrzynka wyzionęła ducha więc zakupiłem nową i mam dylemat odnośnie grafiki. Głównie będzie wykorzystywany komputer do Photoshopa, AutoCAD i czasem do Solida.
Napisz co masz zamiar robić w AC i Solidzie, bo może się okazać, że i zintegrowany Intel to spokojnie pociągnie, albo wręcz przeciwnie, Titan będzie się przymulać ;)