PDA

Zobacz pełną wersję : To jest kolejny temat o lampach

Orrszarvu
26-07-2013, 13:53
Cześć,
przyszedł czas na kupno lampy. Poczytałem kilka(naście) tematów odnośnie sprzętu tutaj na forum, więc jakieś rozeznanie mam, ale jednak prosiłbym o radę.
Co będę fotografował? Na razie kręcę się w okolicy reportażu i zaczynam robić sport (motosport, rowerowy downhill, biegi, wspinaczka etc.), ale na pewno będzie parę imprez "okolicznościowych" i tym podobnych. Dlatego zależy mi na sprawnym i dobrze działającym TTLu. Skoro będę miał lampę, to na pewno ulegnę pokusie i zainwestuje w modyfikatory i zacznę próbować swoich sił w strobbingu. Ludzi i samochodów. Głównie samochodów :D

Dlatego chciałbym, aby lampa była dość uniwersalna, w miarę wytrzymała (środowisko używania może być dalekie od sterylnego) i dobrze współpracowała z automatyką aparatu. W moim przypadku jest to D70s, którego będę używał jeszcze jakiś czas na pewno. Ultrakrótkich czasów tu nie będzie, ale do 1/500 zejdzie.

Przechodząc do konkretniejszych konkretów:

SB-700: lampa po prostu w porządku, nieco słabsza od reszty, ale nowa i dużo jej na rynku. Cena za nówkę: 1100; Za używkę: ~850 zł.

SB-800: podobno pancerniak. Mocno świeci, jak się zepsuje to łoży się na wymianę palnika i śmiga dalej aż do śmierci fotografa. To jest jej najczęściej wymieniana zaleta. A, i nie ma żadnych problemów z przegrzewaniem się. Tylko używka: ~750-850 zł

SB-900: duuużo narzekań na przegrzewanie, co wychodzi gołym okiem na testach (np. youtube), do tego pokaźne rozmiary. Nie wiem czy to wada, czy zaleta. I ma MASTER. Używana w okolicach 1000 zł.

SB-910: mam wrażenie, że to taka 900, tylko rozwiązali problem z przegrzewaniem. Miałem ją w ręku i nawet robiłem nią zdjęcia - po kilku godzinach trzeba było masować nadgarstek. Ale wtedy nie miałem gripa, z gripem może być zdecydowanie lepiej. W grę na obecną chwilę wchodzi tylko nówka. Cena w granicach 1450-1600 zł.

Wychodząc poza systemówki Nikona:

Metz 58 AF-2: słyszałem o wątpliwościach odnośnie solidności. Da radę będąc narażona na pył i kurz? I z klawiszologią podobno też kiepsko. Ale za to jest mocna, pod względem parametrów dotyka SB-900 i SB-910. Cena w granicach 1300 zł za nówkę, 950 za używaną

Nissin Di866 Mark II: podobno plus za budowę, lepsza od Metza pod tym względem, ale minus za klawiszologię, która podobno robi fatalne pierwsze wrażenie. Parametry zbliżone do SB-9XX. Cena za nówkę w granicach 900 zł.

Słyszałem dużo opinii, również tutaj na forum, że współpraca odnośnie automatyki lamp innych producentów jest wyraźnie słabsza w porównaniu do pracy lamp systemowych. Słyszałem też dużo opinii mówiących coś zupełnie przeciwnego.

Budżet na obecną chwilę to 850 zł. Tak, mogę poczekać miesiąc i zapłacić trochę więcej. Pytanie jest takie, czy lepiej kupić starszą/słabszą/nieco gorszą lampę i przyszłą kasę inwestować np. w modyfikatory, czy zbierać na lepszą/nowszą/mocniejszą gołą lampę? No i którą wybrać? Osobiście skłaniałbym się do SB-800. Niezły stosunek cena/jakość, wytrzymałość, moc... Pewnie trzeba byłoby odrobinę dłużej poszukać zadbanego modelu, bo już od dłuższego czasu jej nie produkują. Pomożecie? :)

Art Erie
26-07-2013, 13:59
[...]SB-800: podobno pancerniak. Mocno świeci, jak się zepsuje to łoży się na wymianę palnika i śmiga dalej aż do śmierci fotografa. To jest jej najczęściej wymieniana zaleta. A, i nie ma żadnych problemów z przegrzewaniem się. Tylko używka: ~750-850 zł[...]Budżet na obecną chwilę to 850 zł.[...]Osobiście skłaniałbym się do SB-800. Niezły stosunek cena/jakość, wytrzymałość, moc... Pewnie trzeba byłoby odrobinę dłużej poszukać zadbanego modelu, bo już od dłuższego czasu jej nie produkują.

Wszystko na ten temat.

plan3s
26-07-2013, 14:41
Nie jestem wystarczająco mądry w tej dziedzinie, ale doczytaj jak się ma D70s do CLS.

A druga sprawa, do sportów motorowych to raczej byś potrzebował czegoś mocnego, a Sabinki raczej z tego nie słyną.

Ja miałem 1000zł i kupiłem sobie Metza 52 AF-1 i jestem zadowolony. Pewnie nie spodobałby Ci się dotykowy ekran jak masz robić w takich warunkach. Możesz też przyjrzeć się markom Yongnuo i Vooleon. YN małymi kroczkami zaczynają kontrolować rynek jeśli chodzi o błyskanie bezprzewodowe. Ostatnio wymyślili nawet lampę z wbudowanym odbiornikiem do wyzwalania radiowego (jako satelitkę w trybie manualnym - ale to i tak świetny pomysł). Jakbyś tak wszedł w cały system YN i potem zainteresował się strobingiem to miałbyś pewność że wszystko będzie do siebie pasowało.

adolfik9501
26-07-2013, 16:47
Akurat SB800 to, obok Di866, najmocniejsza dedykowana lampa na rynku. SB9x0 jest od niej słabsza, przynajmniej na FX, ale i tak mocniejsza od M52AF1 ;) Słabe na tle flagowców to są SB600/700, co nie znaczy, że do niczego się nie nadają.

Co się zaś tyczy CLS/AWL w D70 to dostępny jest tylko kanał 3 i grupa A.

Orrszarvu
28-07-2013, 12:55
Możesz też przyjrzeć się markom Yongnuo i Vooleon. YN małymi kroczkami zaczynają kontrolować rynek jeśli chodzi o błyskanie bezprzewodowe. Ostatnio wymyślili nawet lampę z wbudowanym odbiornikiem do wyzwalania radiowego (jako satelitkę w trybie manualnym - ale to i tak świetny pomysł). Jakbyś tak wszedł w cały system YN i potem zainteresował się strobingiem to miałbyś pewność że wszystko będzie do siebie pasowało.

Jedyny model z YN wspierający TTL, który znalazłem, to YN-568EX. Bardzo podobna lampa do SB-800. YN jest nowsze, więc ma bajery w postaci synchronizacji z ultra krótkimi czasami, z czego i tak na razie nie skorzystam. Cena jest ta sama. 850 zł za nówkę YN lub ~850 zł na używaną SB-800.

Ktoś z Was miał YN-568EX w ręku? Jak się sprawuje? TTL jest OK czy zawodzi lub ma problemy z powtarzalnością? Z tego, co widzę, to jedyny model z automatyką, większość jest manualna.

GonzoG
28-07-2013, 13:18
Jedyny model z YN wspierający TTL, który znalazłem, to YN-568EX.(...)
To źle szukałeś:
YN-465, YN-467, YN-467 II, YN-468, YN-468 II, YN-500EX, YN-565EX, YN-568EX - to są modele z TTL.

Bardzo podobna lampa do SB-800. YN jest nowsze, więc ma bajery w postaci synchronizacji z ultra krótkimi czasami, z czego i tak na razie nie skorzystam. Cena jest ta sama. 850 zł za nówkę YN lub ~850 zł na używaną SB-800.

A co ma nowość lampy do jej parametrów czy funkcji ?? Nie mówiąc, że YN lampy TTL robi o 4-5 lat... a Nikon od 20...
Nie mówiąc już o funkcjach, których nie ma w YN-568 - jak CLS master, automatyka własna czy tryb automatyki własnej przy zdalnej CLS.
O filtrach do korekty temperatury barwowej nie wspomnę już... Tak więc 568EX dużo brakuje do SB-800...

Ktoś z Was miał YN-568EX w ręku? Jak się sprawuje? TTL jest OK czy zawodzi lub ma problemy z powtarzalnością? Z tego, co widzę, to jedyny model z automatyką, większość jest manualna.

Wszystkie "kundle" mają mniejsze lub większe problemy z TTL. Nie zdarzyło się jeszcze, aby ktoś zrobił lampę, która w TTL pracuje podobnie do lamp Nikona.

Orrszarvu
28-07-2013, 13:38
To źle szukałeś:
YN-465, YN-467, YN-467 II, YN-468, YN-468 II, YN-500EX, YN-565EX, YN-568EX - to są modele z TTL.

Rzeczywiście, wtopa :) Zmyliła mnie strona producenta.

Wszystkie "kundle" mają mniejsze lub większe problemy z TTL. Nie zdarzyło się jeszcze, aby ktoś zrobił lampę, która w TTL pracuje podobnie do lamp Nikona.

No właśnie... To sformułowanie często się spotyka przy lampach producentów "trzecich". Czyli według Ciebie, jeśli głównym zadaniem będzie praca po TTLu, to raczej kierować się w stronę SB-800 i wyżej?

Swoją drogą, czytam teraz o znacznie mniej popularnym modelu - Meike MK900, która w porównaniu do SB-900 zbiera wiele pozytywów. Jest też najtańsza z zestawienia, dobrze zbudowana, moc ta sama co SB-900 (tym samym słabsza np. od wspominanej SB-800).

Wychodzi mi z tego, że pierwsza myśl o kupnie SB-800 jest uzasadniona. Jedyną wadą tego modelu jest to, że w grę wchodzą tylko używki.

GonzoG
28-07-2013, 13:55
Meike MK900 to dobra lampa, ale niestety cierpi na choroby wieku dziecięcego:
Nie do końca działający CLS master, mało powtarzalny TTL i częste błędy przy pracy TTL (głównie przepały).

Jak zależy Ci na lampie głównie do pracy w TTL na body, to Nikon jest najlepszym rozwiązaniem.

Art Erie
28-07-2013, 14:56
[...] to raczej kierować się w stronę SB-800 i wyżej?[...]

Nie ma wyżej. Nikon zrobił genialna pod względem parametrów i trwałości SB 800, która nie chce się psuć i sprawdza się w każdych warunkach. Kolejne lampy z tej serii, to w większym lub mniejszym stopniu namiastki SB 800 wyposażone w "nowoczesne super funkcje", które nikomu nie są do niczego potrzebne. Dołożono też trochę wad, by można było wprowadzić na rynek następcę wad tych pozbawionych ( SB900 - SB 910 ), a przynajmniej pozornie, tak aby można było wypuścic na rynek kolejny "lepszy" model, zaopatrzony w kolorowy wyświetlacz, albo (nie daj Boże) panel dotykowy.
SB 800 to taki Mercedes 123, albo Nokia 6310 - nie da się poprawić, można tylko spieprzyć ;)

Orrszarvu
28-07-2013, 15:09
Nie ma wyżej. Nikon zrobił genialna pod względem parametrów i trwałości SB 800, która nie chce się psuć i sprawdza się w każdych warunkach. Kolejne lampy z tej serii, to w większym lub mniejszym stopniu namiastki SB 800 wyposażone w "nowoczesne super funkcje", które nikomu nie są do niczego potrzebne. Dołożono też trochę wad, by można było wprowadzić na rynek następcę wad tych pozbawionych ( SB900 - SB 910 ), a przynajmniej pozornie, tak aby można było wypuścic na rynek kolejny "lepszy" model, zaopatrzony w kolorowy wyświetlacz, albo (nie daj Boże) panel dotykowy.
SB 800 to taki Mercedes 123, albo Nokia 6310 - nie da się poprawić, można tylko spieprzyć ;)

Piękna laurka :) Pytanie czy należy się obawiać kupna używanej SB-800 nie mając możliwości zobaczenia jej z bliska i podpięcia do aparatu. Na forumowej giełdzie nic nie ma, na allegro jest parę sztuk, z czego większość wydaje się być OK. Ale ze zdjęć można wywnioskować tylko tyle, że palnik nie jest zakopcony i że obudowa jest zadbana.

Swoją drogą, może ktoś chce sprzedać SB-800? :)

Art Erie
28-07-2013, 15:29
Piękna laurka :) Pytanie czy należy się obawiać kupna używanej SB-800 nie mając możliwości zobaczenia jej z bliska i podpięcia do aparatu. Na forumowej giełdzie nic nie ma, na allegro jest parę sztuk, z czego większość wydaje się być OK. Ale ze zdjęć można wywnioskować tylko tyle, że palnik nie jest zakopcony i że obudowa jest zadbana.

Swoją drogą, może ktoś chce sprzedać SB-800? :)

Z Allegro można kupić SB 800 używana sporadycznie przez amatora, nawet nie trzeba jej dokładnie oglądać.
Wiadomo, że lampa intensywnie używana będzie miała porysowana obudowę, nawet od samego noszenia w torbie...
Ale skoro szukasz takiej, amatorskiej, która leżała w szafie, a użyta była zaledwie kilka razy, to zdradzę Ci patent ;)
Zapytaj czy jest komplet "pudełkowy", jak fabryka dała - otrzymasz odpowiedz, tak, lub nie, że jest wszystko, albo brakuje tego, czy tamtego, bo gdzieś się zgubiło.
Tutaj możesz zdecydować się na zkup lampy z dodatkowym pojemnikiem na baterię, albo bez. Filtry żelowe moga być w komplecie, albo i nie.
To czy lampa jest spzedawana z wyposażeniem dodatkowym, czy nie jest Twoją indywidualna sprawą ( dla mnie nie istotną).
Najważniejsze, żebyś zapytał czy w komplecie jest antenka do CLS ( na której bardzo Ci zależy) :-P
Tutaj możesz zostać wyśmiany i taką ofertę należy sobie odpuścić, gdyż masz do czynienia z człowiekiem, który wie co sprzedaje, a więc lampa mogła pracować zawodowo.
Jeśli zaś spotkasz się z zażenowaniem i tłumaczeniem, że chyba nie było, że nie wiem itd. itp. - znaczy się amator, błysnął kilka razy i przechował w szafie ;)

ekonet
28-07-2013, 17:41
Erie, opiłeś się w taki upał? ;)

Art Erie
28-07-2013, 21:25
Erie, opiłeś się w taki upał? ;)

Owszem :) Ale do czego pijesz? Kupując moją drugą SB 800, naprawdę pytałem o "antenkę do CLS" ;)
Zrobiłem to z zimną krwią i białkiem w moczu, w konsekwencji czego nabyłem lampę, która naprawdę leżakowała u amatora.

Mbuna
29-07-2013, 22:04
Mi w Nissinie Di866 nic nie brakuje. Uważam, że ma dobry stosunek ceny do jakości i jest mocna. Z Metza 50 jestem mniej zadowolony. Nie rozumiem fascynacji systemówkami.

tysszek
29-07-2013, 23:14
Ja teraz jak kupowałem lampę, bo mam już sb 800 i 900, wziąłem nissina. Lampa bardzo dobra, w porównaniu do sb 900 szybciej się nią steruje, no i ma drugi palnik, co się przydaje :-)
Jeśli chodzi o sterowanie, każda lampa z moich trzech działa perfekcyjnie jako master jak i... Problemów nie miałem.
Nissina kupiłem do ciężkich zadań polowych:-)
W sb 800 wymiana palnika kosztuje 230zł jedyna rzecz kryta się w niej może popsuć :-)
Śmiem twierdzić że ze względu na małą awaryjność Nikon tak szybko ją wycofał z rynku.

Wyciapane z telefonu

artuss811
11-08-2013, 13:17
Witam tu jet wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=209460&page=8 w którym brałem udział i tez myślałem tylko SB ale tu przez użytkownika dorjan zostałem przekonany, ze lampy nissin czy metz radzą sobie bardzo dobrze lub nawet lepiej w nietypowych sytuacjach co potwierdzone jest przykładowymi zdjęciami

GonzoG
11-08-2013, 15:19
Witam tu jet wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=209460&page=8 w którym brałem udział i tez myślałem tylko SB ale tu przez użytkownika dorjan zostałem przekonany, ze lampy nissin czy metz radzą sobie bardzo dobrze lub nawet lepiej w nietypowych sytuacjach co potwierdzone jest przykładowymi zdjęciami

A mnie przekonało użytkowanie lamp Nissina, Metza i sabin, że jak ktoś chce dobrej lampy z TTL, to tylko Sabina. Szczególnie jeśli chodzi o nietypowe sytuacje lub TTL-BL, w którym to lampy innych producentów nie radzą sobie najlepiej.
A czemu nie mam sabiny - bo za 450zł (tyle dałem za Metza 50) nie kupiłbym żadnej nowej lampy o podobnych parametrach.

A jeszcze co do wypowiedzi użytkownika dorjan... chyba nie bardzo wie o czym pisze... Pierwszy raz spotkałem się z pojęciem "automatyka SU-4" i "małpowania długości błysku"... szczególnie, że tryb SU-4 to albo manual, albo automatyka własna lampy, jeśli lampa ją posiada.

adolfik9501
11-08-2013, 15:32
(...)
A jeszcze co do wypowiedzi użytkownika dorjan... chyba nie bardzo wie o czym pisze... Pierwszy raz spotkałem się z pojęciem "automatyka SU-4" i "małpowania długości błysku"... szczególnie, że tryb SU-4 to albo manual, albo automatyka własna lampy, jeśli lampa ją posiada.

Akurat kolega dorjan ma całkiem spore pojęcie o tym o czym pisze -> edyta: zwłaszcza jeśli sprawa dotyczy lamp Metza.

Tryb A w sterowniku SU4 sprawia, że błysk lampy zdalnej jest tak długi jak długi jest błysk lampy "sterującej", tryb M zaś błyska jak standardowa fotocela.

EDYTA: Zacytuję instrukcję do SB800 (str. 85)

"W trybie A (auto) błysk lamp zdalnych rozpoczyna się i kończy w synchronizacji z lampą główną. (...)"

"W trybie M (manualnym) błysk lamp zdalnych jest jedynie wyzwalany w synchronizacji z lampą główną. (...)"

Orrszarvu
12-08-2013, 19:26
Ja rozważając finalnie Nissina di866 mark ii i SB-800 zdecydowałem się na tę drugą. Moc ta sama, a że dorwałem mało używaną sztukę w niezłej cenie, to się nie zastanawiałem. W sumie za systemową lampę zapłaciłem znacznie mniej niż za nówkę Nissina, więc stać mnie przy okazji na reporterskiego softboxa ;)
Ale powiem szczerze, że wybór był dość trudny, bo opinii sporo i większość pozytywnych. De facto jedyną krytykowaną rzeczą (która dla mnie była istotna) jest współpraca po TTLu - ale nie będzie mi dane na razie sprawdzić tej tezy na własnej skórze.

Kyo
21-08-2013, 09:12
Chlopaki, mam sb 900 ale chce zaopatrzyć się w druga lampę ale budżetowo. A nie jestem na bieżąca z lampami firm trzecich.
Czy któreś nie nikonowskie lampy mozna wyzwalać zdalnie z korpusu? Jesli tak to ktore i czemu tak drogo :V

GonzoG
21-08-2013, 09:24
Chlopaki, mam sb 900 ale chce zaopatrzyć się w druga lampę ale budżetowo. A nie jestem na bieżąca z lampami firm trzecich.
Czy któreś nie nikonowskie lampy mozna wyzwalać zdalnie z korpusu? Jesli tak to ktore i czemu tak drogo :V
List wszystkich lamp obslugujacych CLS:
forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198478

a drogo, bo nikon zanacznie drozszy.

najtansza - Voeloon 331EX, ale dosc slaba
mocna Yongnuo YN-565EX ale bez auto FP
później są z autoFP:
YN-568EX
Metz 52 AF-1
SB-700