PDA

Zobacz pełną wersję : Ntool czyli firmware hack do nikonów

mc photography
26-07-2013, 08:41
Dzień dobry wszystkim,

To mój pierwszy post na tym forum. Sprowadza mnie tu Ntool czyli nieoficjalna modyfikacja firmware'u od twórcy hack'u dla Panasoniców Ptool.
Otóż wrzawa w komentarzach na stronie twórcy jest spora natomiast reszta internetu raczej o tym milczy wspominając tylko czasem o usunięciu limitu czasowego na nagrywanie filmów.
Reszta przedstawionych na stronie twórcy "ficzerów" jest pomijana.
Tu się rodzi moje pytanie, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym oprogramowaniem?
Czy wymienione funkcje działają i jaka jest różnica. Czy są problemy z instalacją?

Poniżaj zamieszczam link do strony z hack'iem :
http://www.personal-view.com/talks/discussion/1494/official-nikon-hacks-d7000-d7100-d3100-d3200-d5100-v1-v2-j1-d4-d800-and-nikon-tool-

Dziękuje za wszelkie informacje

GonzoG
26-07-2013, 11:26
Co ten hack robi, to zależy od aparatu, np. dla D7000 jest tylko usunięcie limitu nagrywania.
Większości osób modyfikacje jakie wprowadza są mało potrzebne, właśnie poza zwiększeniem limitu czasu nagrywania.

Czy jest problem z instalacją - taki sam jak z aktualizacją, bo wgranie polega na aktualizacji softu, ale to chyba wyczytałeś w opisie.
Ściągasz soft do aparatu, ładujesz to ntool i zaznaczasz co chcesz zmienić, zapisujesz i wgrywasz do aparatu zgodnie z instrukcją aktualizacji softu w aparacie.

wacki4
26-07-2013, 13:30
a gdzie jakiś spis które funkcje dla którego aparatu i na czym konkretnie polegają ? ;)

[edit] dotarłem do tego że trzeba załadować soft żeby pokazało... dla d800 aktywna tylko świetna funkcja w postaci 'zmień nazwę softu' ;) Polecam!

mc photography
27-07-2013, 10:12
No to tego, daleko nam jeszcze do Magic Lanterna.
Chociaż na moim D3100 moge włączyć obsługę bateri bez czipa, to teoretycznie pozwala zaopatrzyć się w tańsze zamienniki tylko że chyba takich nie ma..

GonzoG
27-07-2013, 10:51
dotarłem do tego że trzeba załadować soft żeby pokazało... dla d800 aktywna tylko świetna funkcja w postaci 'zmień nazwę softu' ;) Polecam!

Tak jest przy softach, gdzie nie ma żadnych hacków.
Zmiana nazwy, czyli tu wersji jest wymagana, aby móc dokonać aktualizacji - wgrania zhackowanego softu.

Jak na razie dostępne są tylko zmiany dla D3x00, D5x00 i D7x00.
Najnowsza beta pozwala w D7000 i D7100 na użycie elektronicznej migawki przy LV, ale zapis tylko RAW i to prosto na kartę, więc ok 1-3 kl/s w zależności od aparatu i karty.

No to tego, daleko nam jeszcze do Magic Lanterna.
Chociaż na moim D3100 moge włączyć obsługę bateri bez czipa, to teoretycznie pozwala zaopatrzyć się w tańsze zamienniki tylko że chyba takich nie ma..
Czegoś jak ML nigdy do nikona nie będzie. Wymagałoby to przepisania całego softu aparatu, a to bez źródeł jest nie możliwe. Przy czym źródła softu do aparatów, to jedna z najlepiej strzeżonych tajemnic.

mc photography
27-07-2013, 11:15
Czegoś jak ML nigdy do nikona nie będzie. Wymagałoby to przepisania całego softu aparatu, a to bez źródeł jest nie możliwe. Przy czym źródła softu do aparatów, to jedna z najlepiej strzeżonych tajemnic.

Ktoś w końcu puści soki albo sami pójdą po rozum do głowy i gdzieś bokiem niby przypadkiem wypchną.

GonzoG
27-07-2013, 11:35
Ktoś w końcu puści soki albo sami pójdą po rozum do głowy i gdzieś bokiem niby przypadkiem wypchną.

Tak Ci się tylko wydaje...

RobertMiernik
27-07-2013, 11:50

Canon udostępnia oprogramowanie z kodami źródłowymi?

mc photography
27-07-2013, 11:55

Ano tak mi się zdaje. Jeśli soft się nie pojawi Nikon może na poziomie entry-level dslr zginąć śmiercią samurajską.
IMO Kowalscy którzy kupują lustrzanki bo "nimi odrazu robi się lepsze zdjęcia" przerzucą się na wszelakie bezlusterkowce a świadomi użytkownicy z funduszami na entry-level dslr pójdą po Canona właśnie ze względu na ML.

GonzoG
27-07-2013, 12:02
Canon udostępnia oprogramowanie z kodami źródłowymi?

Nie. Ale ich aparaty działają w oparciu o system operacyjny, na którym dopiero siedzi soft aparatu. To umożliwia wrzucenie oprogramowania działającego równolegle do softu aparatu.
Nikon ma jednolite oprogramowanie.

Ano tak mi się zdaje. Jeśli soft się nie pojawi Nikon może na poziomie entry-level dslr zginąć śmiercią samurajską.
IMO Kowalscy którzy kupują lustrzanki bo "nimi odrazu robi się lepsze zdjęcia" przerzucą się na wszelakie bezlusterkowce a świadomi użytkownicy z funduszami na entry-level dslr pójdą po Canona właśnie ze względu na ML.
Jest tylko mała różnica między Canonem i Nikonem - Nikon znacznie więcej oferuje w swoim oprogramowaniu niż Canon, szczególnie jeśli chodzi o entry-level.
Nie mówiąc już o zupełnie różnej budowie softu Nikona i Canona. Canon umożliwia dopisanie własnych fragmentów. Nikon wymaga zmiany znacznej części softu.

mc photography
27-07-2013, 12:25
Jest tylko mała różnica między Canonem i Nikonem - Nikon znacznie więcej oferuje w swoim oprogramowaniu niż Canon, szczególnie jeśli chodzi o entry-level.

Każde 100zł to spora różnica. Którą np. można zaoszczędzić dzięki interwałowi w ML zamiast wydawać na pilota. ;D

RobertMiernik
27-07-2013, 12:27
Nie. Ale ich aparaty działają w oparciu o system operacyjny, na którym dopiero siedzi soft aparatu. To umożliwia wrzucenie oprogramowania działającego równolegle do softu aparatu.
Nikon ma jednolite oprogramowanie.

To bardzo niewielka różnica. To nie Windows, że można sobie ściągnąć z torrenta Delphi i naskrobać program z tutoriala..

Pyra001
28-07-2013, 21:17
Pożyjemy, zobaczymy. Prędzej czy później jakiś kontrolowany wyciek softu nastąpi. A po decyzji Samsunga o udostępnieniu softu do ich pstrykaczki na zasadach GNU to myślę że nawet prędzej niż później. Z Samsunga wszyscy drwili że szajsung, ale w tej chwili rynek smartfonów należy do Samsunga. W segmencie kompaktów też raczej szybko uporają się z konkurencją.

ku6i
31-07-2013, 23:15

Jaaasne, każdy kto kupuje lustro pierwsze co z nim robi po zakupie, to wrzuca alternatywny soft dzięki któremu może stracić gwarancję. To tak jakbyś napisał, że ludzie kupują telefony z Androidem, a nie Iphone'y, bo mogą wrzucić Cyanogen Moda.

mc photography
01-08-2013, 21:23
Jaaasne, każdy kto kupuje lustro pierwsze co z nim robi po zakupie, to wrzuca alternatywny soft dzięki któremu może stracić gwarancję. To tak jakbyś napisał, że ludzie kupują telefony z Androidem, a nie Iphone'y, bo mogą wrzucić Cyanogen Moda.

Z tego co wiem u Canona z ML nic nie tracisz.

ku6i
02-08-2013, 10:41
Co nie zmienia faktu, że zainteresowanych alternatywnym softem jest promil jego użytkowników, natomiast instaluje go mały odsetek tego promila.

6868
02-08-2013, 10:43
Co nie zmienia faktu, że zainteresowanych alternatywnym softem jest promil jego użytkowników, natomiast instaluje go mały odsetek tego promila.
Podasz źródło tej ankiety?

ku6i
02-08-2013, 10:47
www.zdrowy_rozsądek.pl :-P Ilu masz znajomych z lustrzankami? Ilu z nich wie o istnieniu alternatywnego softu? Ilu z nich go używa? Kolega mc photography napisał z takim przekonaniem o tych migracjach użytkowników, że dział sprzedaży Nikona chyba już powołał sztab antykryzysowy ;)

GonzoG
02-08-2013, 10:51
Podasz źródło tej ankiety?

Popytaj się znajomych.
Ja znam 2 (w tym ja) osoby z ponad 40 które mają/używają Canona, które wgrały ML, czy CHDK.
I o ile o ML część z nich słyszała, to o CHDK nikt nie słyszał.

TOP67
02-08-2013, 11:47
Pożyjemy, zobaczymy. Prędzej czy później jakiś kontrolowany wyciek softu nastąpi.

Do D90 nic nie wyciekło od 5 lat. A to jest puszka, w której można bardzo dużo poprawić programowo.

Kurtz
02-08-2013, 16:40
Popytaj się znajomych.
Ja znam 2 (w tym ja) osoby z ponad 40 które mają/używają Canona, które wgrały ML, czy CHDK.
I o ile o ML część z nich słyszała, to o CHDK nikt nie słyszał.

Z moich 7 znajomych z canonami, którzy robią zdjęcia ( a nie uprawiają jedynie sprzętowy onanizm ) żaden nie słyszał o ml.