Zobacz pełną wersję : AF-S 50G do ślubu - 1.4, 1.8 a może...
Witam
Pytanie kieruję do fotografów ślubnych, mianowicie:
Jaką 50tkę kupić do ślubów??
Z danych "na papierze" jasno wynika, że 50/1.4G, jednak w praktyce nie jest to to już tak oczywiste.
AF-S 50/1.4 G niestety nie jest za szybka, co w fotografii reporterskiej ma kluczowe znaczenie
AF-S 50/1.8 G jest szybsza, celna, całkiem ostra i używalna od 1.8. Kosztuje ok 60% 1.4, ale jest ciemniejsza
Jest jeszcze Sigma 50/1.4, szybka, ostra, o ładnych kolorach i przyjemnym bokehu. Niestety jak to z Sigmami, co do celności różnie może być.
Oczywiście jest też stara 50/1.8D, której chyba jedyną zaletą na tle wyżej wymienionych jest cena.
Szczerze przyznam, że na razie najbardziej skłaniam się ku 1.8G, jeśli ktoś ma dobre argumenty za którymś z pozostałych modeli, zapraszam do przedstawienia :)
Jeśli ma to znaczenie, szkło jest planowane pod D700.
Pozdrawiam :)
Ja miałem 50 1.8 G pod D700 i byłem zadowolony, w najbliższym czasie planuję ją dokupić ponownie. Jesli władasz angielskim, to polecam ten artykuł: http://photographylife.com/nikon-50mm-f1-8g-for-wedding-photography jest też sporo zdjęć.
Hamarama
28-07-2013, 20:47
Temat dla mnie bardzo świeży. Dopiero co, chciałem sprzedać moją 50 1.4G bo wydawała mi się wolna i nieostra i w ogóle bałem się jej używać na ślubie. Ale jak podpiąłem 50 1.4D w sklepie to stwierdziłem, że jednak ten obrazek z wersji G jest dużo lepszy, wróciłem do domu i jeszcze raz spróbowałem skaliborać mikroregulacją. I chyba się udało.
Co do szybkości AF D vs. G to chyba jednak G pomimo, że kręci wolniej ale trafia częściej. Nie miałem obu wersji w pracy ale pożyczyłem od kolegi i testowałem na moich dzieciakach. G znacznie częściej trafiało.
Co do szybkości 1.8G vs. 1.4 G to z tego co przeglądałem filmiki w internecie to wydaje mi się, że 1.8 ma znacznie krótszą skalę do przejechania i stąd takie złudzenie. Gdybym miał kupować to kupiłbym ponownie 1.4 G. Prawdopodobnie po zakupie 1.8 czułbym niedosyt i chciał jednak tego 1.4 :D
Podsumowując: jeżeli masz kasę to kup 1.4g. Jeżeli nie to 1.8 g
50 1.8 G przejeżdża skalę znacznie szybciej niż 50 1.4 G i nie jest to złudzenie, tylko fakt ;)
Annihilator
29-07-2013, 12:03
Witam
ja używam AF-S 50/1.4 G na ślubie od przygotowań na przysiędze kończąc (na D700), w momencie wychodzenia z kościoła mam już zapiętą Sigmę 24-70 HSM. Mimo wszystko raz zrobiłem tą "pięćdziesiątką" pierwszy taniec bez błysku i w jasnym lokalu (wczesny ślub) - na prawdę niewielki odsetek nietrafień. W ogóle nie narzekam na prędkość w tym obiektywie. Może w testach nie najlepsza, ale na reportaż ślubny (i plener oczywiście) wystarczy w 100%. Wchodzenie do kościoła - jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby nie trafił (nie zdążył) z ostrością.
Używałem chyba wszystkich 50mm Nikkora, a na pewno wszystkie od wersji 50/1.8 AF (bez D) w górę.
Rok temu zamieniłem 50/1.4G na 50/1.8G po dokładnym porównaniu w bezpośrednim pojedynku.
Jedyne różnice:
- 1.8G ma szybszy AF
- 1.8G jest o połowę tańszy
- 1.8G jest ostrzejszy na f/1.8-2
- ok, 1.4G jest "jaśniejszy", tylko że jednocześnie mydlany (ale lubiłem ten efekt nawet) - a ta różnica w jasności jest całkowicie pomijalna i nie do odróżnienia na zdjęciach.
- 50/1.8G daje ładniejszy obrazek, bardziej kontrastowy (zwłaszcza na małych przysłonach)
Wniosek był prosty. 50/1.4G poszedł pod młotek, 50/1.8G dzielnie służy.
50/1.8G, to najlepszy z najtańszych jasnych obiektywów do FX'a. Używałem wcześniej 1.4G, ale zamieniłem na 1.8G, z powodów, które podał karolt. U mnie to szkło przeżywa ostatnio renesans formy. Przez długi czas nie wyjmowałem go z torby, ale kilka miesięcy temu postanowiłem w ogóle sprawdzić czy jeszcze żyje ;) i od tamtego czasu jest to w zasadzie moje podstawowe szkło. Jako jedynego z zestawu jasnych stałek, który posiadam, jestem go pewien na 99,9% (pod względem celności AF). W zasadzie nie mam z tego obiektywu nietrafionych ujęć. A jeśli już, to jest to ewidentnie moja wina. Dodatkowo jest dość szybkie, kontrastowe, ostre od f1,8 i daje piękny obrazek.
Mógłbym je wymienić jedynie na S50/1.4, którą jakiś czas temu miałem okazję testować. Posiada wszystkie zalety 1.8G, do tego jest jaśniejsza i szybsza, tyle, że kosztuje prawie 3x więcej i jest sporym wiadrem :)