PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie znajde test Nikkora 70-200/2,8 D VR?

Ciacho
08-04-2007, 16:08
Nigdzie nie mogę znależć testu tej VR-ki pomóżcie.

stig
08-04-2007, 16:29
Nie trac czasu na poszukiwania testu, tylko kupuj. :) To chyba najlepszy zoom jaki istnieje...

Ciacho
08-04-2007, 16:42
Stig obiektyw już jest zamówiony. Już do mnie jedzie... i będzie gdzieś na koniec kwietnia. Troche ciężko jest z jego dostępnością ale mam sprawdzonego dostawcę.
Mam tez do Ciebie prośbę napisz kilka słow o nim.Wiem ze był cały post o nim ale tam nie było konkretów technicznych a tylko achy i ochy ! Interesuje mnie np.do czego stosuje się VR chwilowe (moment strzelenia zdjecia ) a do czego stałe. Jak jest z jego kontrastem przy pełnej dziurze, jakie są dla niego najlepsze przesłony? czy da się go używać z telekonwerterem Sigmy 2x APO AF do Nikona? Zawsze piszesz konkretnie napisz cosik i teraz.Narka.

fragles
08-04-2007, 16:53
EDIT

Od pełnej dziury jest super

O VR wszystko jest w instrukcji. Ma 2 tryby. Active i Normal. Normal - można panoramować, Active - niweluje wszystkie rodzaje poruszeń (pion i poziom) - nie można panoramować.

stig
08-04-2007, 16:53
Interesuje mnie np.do czego stosuje się VR chwilowe (moment strzelenia zdjecia ) a do czego stałe.Jest gdzies w instrukcji obslugi napisane... Szczerze -- nie pamietam tych wskazowek, i prawde mowiac chyba wcale sie do nich nie stosuje... ;)
EDIT: Oooo... fragles juz na ten temat napisal...

Jak jest z jego kontrastem przy pełnej dziurze Jedno slow: rewelacja. Nie spotkalem jeszcze obiektywu, ktory dawalby tak kontrastowy obraz. Nim mozesz fotografowac nawet pod swiatlo, bez obaw, ze dostaniesz kompletne mleko, jak z wiekszosci szkiel...

jakie są dla niego najlepsze przesłony? Takie, jakich w danym momencie potrzebujesz... :) Chyba nie fotografowalem nim nigdy na przyslonie powyzej 5.6 :) Uzywam go glownie do zdjec szybkich akcji, wiec zrozumiale jest, ze najczesciej otwieram maksymalnie, zeby skrocic czas... Tak niesmialo napisze, ze najczesciej jest to 2.8. Ewentualnie jak w gre wchodzi portret, to przymykam czasami do 3.5-4.5.

czy da się go używać z telekonwerterem Sigmy 2x APO AF do Nikona? Nie uzywalem go nigdy z zadnym TC...

Aaaa... Szkielko jest ciezkie. Po pierwszej dluzszej zabawie nim, na drugi dzien mialem wrazenie ze dostalem zakwasow. :) Poza tym nic zlego nie mozna o nim powiedziec...

Ciacho
08-04-2007, 17:05
Dzięki.Mam także nadzieję że nie występuje w nich FF i BF.Kupuję niestety na odległość i mam nadzieję że nie będę go musiał odsyłać i znowu czekać.

fridrih
08-04-2007, 21:01
Jak ktoś bardzo potrzebuje najpierw przeczytać to...
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/nikkor_70200_28vr/index.htm
i proszę porównać z odpowiednikiem Canona...:)

admin
08-04-2007, 23:54
Tez mialem obawy przed zakupem tego szkla. Bo drogie (5800), bo duze, bo ciezkie itd. Od kilku dni jestem tak szczesliwym fotograficznie czlowiekiem, ze nawet nie chce powielac tych ochow i achow. Obraz jaki tym szklem uzyskuje jest po prostu genialny. Bardzo balem sie zastosowania VR'a. Ze mydlo wyjdzie, ze kadry poruszone nie beda ale za to gorszej jakosci. Teraz juz wiem ze to byla jakas paranoja. Ostrosc, kontrast, kolor, bokeh, wszystko na poziomie z ktorym ja dotad sie nie spotkalem... Polece kazdemu ten obiektyw z pelna za Nikona odpowiedzialnoscia...

bukowy dziad
09-04-2007, 00:55
Od kilku dni jestem tak szczesliwym fotograficznie czlowiekiem, ze nawet nie chce powielac tych ochow i achow.

ale bialy Adminie, bialy?!:) jak rozumiem awatarek to "real foto"?:)

bradley
09-04-2007, 12:25
Najpierw jeden biały obiektyw, potem drugi z jakimś "L" i znajdziemy admina w dziale giełda :twisted:

Mont
09-04-2007, 12:32
Nie spotkalem jeszcze obiektywu, ktory dawalby tak kontrastowy obraz. Nim mozesz fotografowac nawet pod swiatlo, bez obaw, ze dostaniesz kompletne mleko, jak z wiekszosci szkiel...

MAF 80-200/2,8 APO G ale to stare czasy :mrgreen:

pyetya
09-04-2007, 14:05
jest i biały: http://regex.info/blog/2006-11-06/275