PDA

Zobacz pełną wersję : Studio dziecięce

aniolek2265
25-07-2013, 09:03
Witam
Ze znajomą chcemy założyć małe studio fotografii dziecięcej. Mamy dość duże pomieszczenie - teraz nie znam dokładnie wymiarów ;/ Będzie pomalowane na biało. Tło chcemy mieć przy oknie, ale światło z niego będzie nie raz za małe. Co proponujecie? Lampy na statywach z parasolami czy softboxy?

rlat
25-07-2013, 09:26
pomalujcie na szaro, softbox da bardziej kierunkowe światło (lepiej zapanujecie nad nim).

strazak23
26-07-2013, 11:45
pomalujcie na szaro, softbox da bardziej kierunkowe światło (lepiej zapanujecie nad nim).

dlaczego nie na biało tylko na szaro ???

Gippo
28-07-2013, 22:13
mniej będzie "lewych" odbić światła niekontrolowanych..
jak jest pomieszczenie na biało.. to często całe pomieszczenie działa jak wnętrze softboxa

też proponowałbym softboxy - może nawet z gridami jeżeli będzie trzeba jeszcze bardziej ukierunkować światło.

monika.malgo
01-08-2013, 23:00
Również przymierzam się do fotografii dziecięcej, bardzo interesuje mnie fotografia niemowlęca. Robiłam dwie takie sesje znajomym i w dzień, przy świetle zastanym obiektyw 35mm 1.8 dał radę bez dodatkowego oświetlenia (pomijam ogniskową, w przyszłości mam zamiar zakupić 50mm). Chcę się rozwijać w tym kierunku, mam lampe błyskową Metz 50 (jestem z niej bardzo zadowolona, ale nie wiem czy akurat tu mi się przyda), ale żadnego sprzętu studyjnego, chciałabym zaopatrzyć się w jakąś lampę studyjną, żeby nie być zależną od światła zastanego. Niestety w kwestii lamp studyjnych nie mam zbyt dużej wiedzy. Chodzi mi o coś konkretnie pod fotografię noworodkową/niemowlęcą. Nie chodzi mi o cały system lamp, bo na razie zajmuję się tym amatorsko i kasy na to niestety nie za wiele. Miałam okazję kilka razy robić zdjęcia w studiu, kiedy robiłam kurs. Używaliśmy różnego oświetlenia np. przy portrecie światło ciągłe, po chwili pozowania robiło się mega gorąco, kiedy robiliśmy zdjęcia modelce to na sankach w aparacie mocowaliśmy wyzwalacz i były pojedyncze błyski, zdjęcia wychodziły bardzo ładne, modelka wychodziła korzystnie. I tu moje pytanie do bardziej doświadczonych Kolegów i Koleżanek, czy do takich maleńkich dzieciaczków lepsze będzie światło ciągłe czy te wyzwalane błyskowe? Czy moglibyście wskazać jakąś konkretną lampę?

adam.dorozinski
04-08-2013, 11:46
Czy moglibyście wskazać jakąś konkretną lampę?

Metz 50?

Serio, masz już lampę, mocy Ci więcej nie będzie potrzeba, ogarnij sobie jakiś nie za drogi wyzwalacz, statyw, parasol, uchwyt do lampy - w całości powinnaś się zmieścić w 250-300PLN.

Błyskać sugerowałbym raczej delikatnie - co prawda to że błysk szkodzi dzieciom to jakiś mit (jak ktoś uważa inaczej, to niech mi proszę wrzuci jakiś link do rzetelnego źródła co potwierdzi że to szkodliwe), ale nie znam chyba nikogo komu przyjemność sprawia jak mu się błyska po ślepiach. A małe dzieci niezadowolenie manifestują w dość przewidywalny sposób, który niestety oznacza zwykle również dłuższą przerwę w sesji ;)

monika.malgo
05-08-2013, 20:55
Dziękuję bardzo za radę. Przyda się na pewno, bo już myślałam, że potrzebna będzie lampa typowo studyjna.

Tayfuun
22-08-2013, 13:56
Tak jak pisali poprzednicy - zdecydowanie softboksy, a tło lepiej szare, chociaż białe też może być.

aniolek2265
23-02-2014, 23:15
Po dość długiej przerwie wracam. Ostatecznie sama zakładam działalność fotografii dziecięcej ;) Właśnie myślę co muszę kupić ( z dofinansowania, trochę doświadczenia nabrałam już [jak patrzę na te moje zdjęcia z wcześniejszego czasu -o zgrozo! ;D ]) . Właśnie piszę biznesplan i mam dużo pytań. Do tej pory działałam na tym co mam i było całkiem całkiem, nawet nie wiedziałam, że można mieć takie dobre zdjęcia z d80 :p Kwestia nauki :)
Mając do dyspozycji ok 21 000zł planuję kupić
- aparat lepszy (d80 zostanie jako zapasowy) myślę nad d800 (martwi mnie AF i wielkość rawów), na plus ma czas 1/8000s (zdjęcia w ładny dzień na f1.8 -marzenie, f1,8 przy błyskowym oświetleniu), ciut lepsze iso (od d600/610), podgląd 100% jednym guzikiem (dzisiaj się tego dowiedziałam i dla mnie super- często przybliżam zdjęcia żeby sprawdzić ostrość), super AF - to chyba główne powody które mnie skłaniają. Sprzęt ma być na lata, wiadomo- nauki nie ma końca a nie chciałabym za jakiś czas powiedzieć "mogłam wziąć d800, teraz więcej umiem i wiem, że mogłyby być zdjęcia lepsze).
- obiektyw 24-70 2,8 nikorra (mam 35 1,8dx [wiem, winieta będzie], 50 1,8D ) marzy mi się jeszcze do maluszków makro ale funduszy brak ;/ nie wiem czy jakieś tanie rozwiązanie jest zadowalajace (pierścienie itp)
i tu już myślę - kurczę prawie 2kg w ręku u takiej małej osoby jak ja :D
oświetlenie- błyskowe + softboxy, pomieszczenie tyłem do słońca więc zastanego malutko. Jaka moc lamp powinna być, ile Ws? Myślę, że też przy d600 (może) lub d800 i ich iso lampy nie muszą być bardzo mocne? Wiem, że regulacja najlepiej do 1/32. Ehh nie miałam z takim czymś do czynienia i trochę cieżko w tym temacie u mnie
- zawieszenie teł- coś do studia i coś mobilnego
- tła rekwizyty- tu was nie będę wypytywać ani męczyć :D
- ps 6? chciałabym wersję z kluczem nie abonamentową.
- zastanawiałam się nad drukarką (na ślubnej grupie wychwalają mg5350). chciałabym na miejscu móc wywoływać a nie wysyłać- wiadomo, że są różne laby i w jednym lepiej w innym gorzej. Nie jestem mega wymagająca, zdjęcia głównie pewnie w formacie 10x15 lub rozm większe no i nadruki na płycie. Uważacie że to zbędny zakup i lepiej z labem się "męczyć" (wysyłać przez net, dochodzą koszty wysyłki [przy sesji gdzie jest wynikiem np 10 zdjęć wysyłka podobnie cenowo wyjdzie), czekanie i myśl- czy będzie na pewno dobrze?
- jakieś pierdółki ale z tym powyższym mam największy problem.

Ps czy jest jakiś softbox który mogłabym kupić teraz do sb600 a potem wykorzystać do lamp błyskowych? Oświetlenie lepiej kupić w zestawie czy wszystko osobno?
Ps2 Czasem pewnie jakieś chrzciny więc może dojść ciemny kościół

Mam nadzieję że mi pomożecie ;)

camill_lkr
26-02-2014, 20:54
Proponowalbym dokupic N 85 1.8G i jakies makro. Zoom ani predkosc af ze sw. grala przy studyjnym foceniu maluszkow Ci sie nie przyda.. i wydaje mi sie ze d600 tez wystarczy

aniolek2265
26-02-2014, 22:34
Proponowalbym dokupic N 85 1.8G i jakies makro. Zoom ani predkosc af ze sw. grala przy studyjnym foceniu maluszkow Ci sie nie przyda..
85mm na fx to tak jak 50 na dx- mam 50 na dx i praktycznie nie używam, bo nie mieszczę się
Nie rozumiem drugiej części zdania...
zomm chciałam np do chrzcin, plenerów gdzie za dzieckiem czasem się nie nadąży, a słyszałam że 24-70 2,8 nikorra jest świetne...

camill_lkr
27-02-2014, 05:37
W pierwszym poscie napisalas ze macie dosc duze pomieszczenie dlatego polecilem 85. I zrozumialem ze bedziecie sie zajmowac fotografia studyjna wiec dlatego polecilem stalki. W reportarzu np ze chrztu rzeczywiscie lepiej sprawdzi (wygoda i af na plus) sie zoom. W 2 czesci zdana napisalem o tym obiektywie 'swiety gral' i ze szybki autofokus nie przyda sie az tak w studio /jak np swiatlo ponizej 2.8
Tez zamierzam sie w przyszlosci zajac tym rodzajem fotografii narazie w domowym studio jak go w koncu skompletuje ;) i na podstawie swoich doswiadczen Ci doradzalem. Mialem ostatnio na weekend N24-70 od kolegi i stwierdzilem ze do studia jednak wole dokupic 85 i cos do makro i moze zmienic 50 1.8d na jakas ze swiatlem 1.4

aniolek2265
28-02-2014, 15:37
Początkowo studio miało być w innym miejscu ;)
Hmm a co przemawia u ciebie zmiana 50 1,8 na 1,4?
Myślę własnie, że na chrzciny czy plener sprawdzi się 24-70 ;) Ja teraz działam na stalkach i mi też odpowiada, ale nie zawsze jest czas/mozliwosc oddalenia się czy przybliżenia. To moje pierwsze FX więc też nie wiem jak to będzie wyglądać. Szkoda, że nie mam jak przetestować, zobaczyć na własne oczy i "podźwigać" ;p

camill_lkr
03-03-2014, 06:55
24-70 to zacne szklo.. ale wlasnie wage mozna troche odczuc. Mysle ze z gripem byloby lepiej. Zbalansowanie wagi byloby lepsze no i chwyt. Co do 50 to wersja d ktora posiadam to straszne mydlo w okolicach pelnego otworu. Glownie dlatego mam zamiar zmienic. Ale w pierszej kolejnosci 85 i jakies makro.

A jaki masz sprzet do obrobki? Nie myslalas o zakupie dobrego monitora (eizo, nec)? Frustrujace jest odbieranie z labu zdjec ktore przeciez tak ladnie wygladaja na naszym szajszungu z MM... Ja bym proponowal w pierwszej kolejnosci dobry monitor a potem ew drukarke dokupic. Jest to podstawowy element "cyfrowej ciemni" i o ile amotorsko mozna sie bawic nawet na laptopie z matryca TN (efekty pomine) to jezeli zamiezasz dzialac profesjonalnie i zarabiac na tym to proponowalbym zainwestowac w dobry monitor. Radzilbym zaoszczedzic na PS i kupic wersje abo (ok30$/mies) i te pieniadzie zainwestowac w monitor, do 3tys kupisz cos sensownego. Pisalas tez ze zastanawiasz sie nad d800. Rawy z niego podobno potrafia uprzykrzyc zycie na kompie ponizej i5/i7 8gb ram.

aniolek2265
10-03-2014, 23:08
Więc tak z d800 zrezygnowałam, wezmę d610, 24-70 2,8 nikorra i 50 1,5. Trochę tych wydatków jest poza tym ;p

Żeby nie zakładać nowego tematu spytam tutaj:
Co myślicie o zakupie 2 x http://fripers.pl/product_info.php/info/p1639_Lampa-studyjna-DM2-400-Jinbei.html
+ 2x softbox lub octa + softbox?
Na oświetlenie mam 1800zł.
Czytałam trochę o tej lampie - przeleciałam ponad 20 stron z tematami na nikoniarzach w kwestii studia ;p
Podoba mi się moc 400Ws i dość duża regulacja- polecał mi ktoś firmę Q i moc 500ws (pominę ze to poza moim budżetem) ale jak na taką mocną lampę regulacja tylko 1/32 może być przeszkodą jeśli chcę fotografować z małą głębią.
Może macie inne dobre propozycje?

PS Wiem, ze to głupie pytanie ale nie wiem naprawdę- jak jest z wyzwalaczami? Jaki polecacie? Hmm jak to działa? Czy to jest jeden nadajnik + 2 odbiorniki (osobno się dokupuje?)

camill_lkr
11-03-2014, 03:37
nikkor 50 1.5??
W lampach "stacjonarnych" za wiele Ci nie pomoge, sam zamierzam dokupic jeszcze ze 2 sabinki i narazie na tym zbudowac swoje mini studio. W razie potrzeby bedzie mobliniej i teren tez bez problemu. Z czasem pewnie dokupie cos stacjonarnego.

Piotrek B.
11-03-2014, 10:34
Więc tak z d800 zrezygnowałam, wezmę d610, 24-70 2,8 nikorra i 50 1,5. Trochę tych wydatków jest poza tym ;p

Żeby nie zakładać nowego tematu spytam tutaj:
Co myślicie o zakupie 2 x http://fripers.pl/product_info.php/info/p1639_Lampa-studyjna-DM2-400-Jinbei.html
+ 2x softbox lub octa + softbox?
Na oświetlenie mam 1800zł.
Czytałam trochę o tej lampie - przeleciałam ponad 20 stron z tematami na nikoniarzach w kwestii studia ;p
Podoba mi się moc 400Ws i dość duża regulacja- polecał mi ktoś firmę Q i moc 500ws (pominę ze to poza moim budżetem) ale jak na taką mocną lampę regulacja tylko 1/32 może być przeszkodą jeśli chcę fotografować z małą głębią.
Może macie inne dobre propozycje?

PS Wiem, ze to głupie pytanie ale nie wiem naprawdę- jak jest z wyzwalaczami? Jaki polecacie? Hmm jak to działa? Czy to jest jeden nadajnik + 2 odbiorniki (osobno się dokupuje?)

Ja ci radzę znajdź w swoim mieście jakieś studio, wynajmij je na kilka godzin, weź modelkę i się pobaw sprzętem. A wszystko ci się rozjaśni i sama będziesz miała jakieś już blade pojęcie co się z czym je i co ci się może przydać.