Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Księżyc
josephebeloki
24-07-2013, 22:29
Witam.
Księżyc z ręki D600 + 85mm f1.8G
Parametry:
f: f16
iso: 1600
czas: 1/100
Mistrzem w fotografowaniu astronomii nie jestem, tak na szybko.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://projekt.vipserv.org/nikoniarze/ksiezyc.png)
Niby ladny ksiezyc, ale reszta kadru to pomylka, nie dalo sie cropowac?
wow, piękny, zwłaszcza w tym leśnym krajobrazie:))))
josephebeloki
24-07-2013, 22:38
No tom dał [...] => faktycznie, trzeba było się na DX przełączyć :) Kurde ale w przeglądarce to inaczej wygląda niż u mnie z dysku na xnview czy ps ;/ kiszka jakaś. Ten czarny to tutaj taki blady :) Znów mam te profile zwalone, nie dojdę do tego, nie ważne :)
fantasywings
24-07-2013, 22:46
o której godzinie było robione zdjęcie?
josephebeloki
24-07-2013, 22:48
Godzina 21:18.
fantasywings
24-07-2013, 22:52
Godzina 21:18.
Troszkę późna pora jak na robienie zdjęć księżyca. Imo trzeba działać na krótkich czasach,domkniętej dziurze i w godz 19:30 do 20:00 o tej porze. Sam księżyc ładnie wyszedł, i tylko to bo reszty nie widać.
eeee wcale [...] nie dałeś, mi się podoba właśnie księżyc w pejzażu, bo wszyscy robią sam księżyc, a tu jest kontekst i o to chodzi.
josephebeloki
24-07-2013, 23:05
Troszkę późna pora jak na robienie zdjęć księżyca. Imo trzeba działać na krótkich czasach,domkniętej dziurze i w godz 19:30 do 20:00 o tej porze. Sam księżyc ładnie wyszedł, i tylko to bo reszty nie widać.
Aha, ja się natknąłem na niego przypadkowo, a że miałem przy sobie "karabin" no to grzechem było nie strzelić :)
fantasywings
24-07-2013, 23:22
strzelać trzeba :D
"Nam strzelać nie kazano ... ", ale lubimy to se strzelamy. :-) I bardzo dobrze, bo mnie się podoba właśnie z taką "ramką" - u mnie czarny jest czarny.
no ustrzelony fajnie (zwłaszcza, że w "biegu") ale nie mogę się jakoś dopatrzeć tego krajobrazu, o którym wspomina andion.
Ja osobiście, podobnie jak Greg77, wolałbym dobrze skomponowanego cropa, niż dobre jakościowo zdjęcie bez pomysłu tudzież kompozycji ;)
eeee wcale dupy nie dałeś, mi się podoba właśnie księżyc w pejzażu, bo wszyscy robią sam księżyc, a tu jest kontekst i o to chodzi.
szukam tego kontekstu i szukam, masz na myśli tą niebieską kropkę? ogólnie to ciemno to widzę.
josephebeloki
25-07-2013, 09:43
Siedzę na skalibrowanym monitorze. No to lipa. Jeśli tak to widzicie, no to nic nie widzicie. Zupełny brak klimatu. U mnie widać jednak ten las i leciutko miasto w oddali.
No nic... trzeba skalibrować monitor :)
Siedzę w pracy, monitor mam z lekko za dużym kontrastem do oceny zdjęć się nie nadaje, wiem bo widzę to na swoich zdjęciach, popatrzę jeszcze w domu, ale ten las i miasto w oddali to obawiam się że jednak wyobraźni mi brakuje nie monitora, natomiast niebieską kropkę widzę wyraźnie.
popatrzyłem se jeszcze raz w tym razem na domowym monitorze, dramat :) ten w robocie do wyrzucenia - gdybym pisał jeszcze jakieś światłe uwagi w godzinach pracy to można śmiało pominąć :), widzę las panie, widzę drzewo, niebieska kropka nadal jest (więc to nie wada monitora) ale niestety ogólna ocena tej pracy nie zmieniła się, może nawet wolałem taką czarnym tłem.
Tak nieśmiało zapytam po co f/16 w takich warunkach?
Bartekkw
30-07-2013, 11:44
Niby ladny ksiezyc, ale reszta kadru to pomylka, nie dalo sie cropowac?
Obawiam się że i cropowanie by niewiele dało. Słabiutko
A ja mam pytanie techniczne.
Jak robię fotkę księżyca to srebrna tarcza zawsze wychodzi mi w takiej otoczce jasnej. Dlaczego?
josephebeloki
30-07-2013, 20:44
Tak nieśmiało zapytam po co f/16 w takich warunkach?
Ostrość... głębią aby do księżyca doleciała ;)
jacekz40
01-08-2013, 13:31
85 mm no to jak z motyką na księżyc ;) 300 to jeszcze mało.
Nie będę krytykować tylko zwrócę uwagę na ogniskową, to nie jest sprzęt do tej dziedziny fotografii, bo sam widzisz jaki masz efekt plamka na czarnym tle, chyba nie o to Ci chodziło :)
Może lepiej zrobić ładny portret, krajobraz ale bardziej ziemski :)
Pozdrawiam