Zobacz pełną wersję : Router do 120zł
josephebeloki
24-07-2013, 14:45
Hej, muszę zakupić Router , najlepiej zasięg i prędkość N (300 Mbp/s).
Kojarzycie coś do tej kwoty ludzkiego by się nie wieszało nie przegrzewało itd :)
Pozdro.
Mam od roku Pentagram Cerberus P 6341 i myślę, że byłbyś zadowolony :)
Chociaż jak tak teraz patrzę, to nie widać, gdzie można by go kupić :(
robin102
24-07-2013, 15:41
http://www.tp-link.com.pl/products/details/?model=TL-MR3420
TP LINK TL-MR3420 produkt chiński jak chyba wszystko dziś poza oscypkami. Banalnie prosta konfiguracja.
Działa u mnie i u wielu znajomych. Do kupienia za 119 zł na allegro albo, lub ;) np tu:
http://www.morele.net/router-tp-link-tl-mr3420-362569/
sokrates
25-07-2013, 14:11
Nie tak dawno w firmie wywaliłem wszystkie tp-linki i w ich miejsce wsadziłem AP Cisco (problemy z wifi się skończyły) ale to poza budżetem, został mi 1 szt edimax - który nie robi problemów, więc może EDIMAX?
Mam starszy model tego tp-linka 3420 - pod obciazeniem (sciaganie 3-4MB/s) zrywa polaczenie, raz w miesiacu wiesza sie i nie mozna wejsc do panelu admina (ale w tym czasie dziala, tylko troche wolniej). Z modemami 3G tez bez rewelacji - czasami zrywa polaczanie, sam sie ponownie nie laczy, laczenie trwa dosc dlugo.
Nie polecam...
Sprobuje jeszcze inny soft - open wrt, podobno jest lepiej
robin102
26-07-2013, 14:32
Rafał wgraj mu najnowszy soft i wrzuć BIN E398, będzie ładnie obsługiwał modemy GSM przynajmniej ten 398. U mnie chodzić świetnie i u dwóch kolegów już pół roku, ale za stówkę to fakt nie ma się co spodziewać . Przecież to ruter nie za 400 zł a za 1/4 tej ceny. Mój od pół roku nie wyłączany nawet 1 raz. Nie zrywa połączeń, stabilnie pracuje, ale to ten nowszy modem. Wiem od dostawcy, że w poprzedniej edycji routera mogły się pojawiać problemy wydajności zasilania na USB w które wpina się modem GSM który niestety prądożerny jest. Transfery mam 20-22 MBity/sek po GSM.
jak nie masz tego BIN-a to Ci mogę wysłać na pocztę.
Asus RT-N12.
Nawet mam na zbyciu :-)
Robert - mam wrzucony najnowszy soft. Mozliwe, ze ta wersja tak ma... Sprawdze jeszcze ten soft open wrt
josephebeloki
30-07-2013, 22:50
Kupiłem tego TP-LInk 3420 => zapierdziela jak ta lala. Konfiguracja 5s :) . Dzięki. Mam nadzieje, że mu szybko nie zaczynie odbijać.
Z innej półki => wyłączacie modem na noc? BO ja codzinnie z listwą ;d?
A po jakiego grzyba?
Może jeszcze powiesz, że aparat wyłączasz, jak zdjęć nie robisz?
A po jakiego grzyba?
A choćby po to, żeby prądu niepotrzebnie nie zużywał.
josephebeloki
31-07-2013, 16:02
A po jakiego grzyba?
Może jeszcze powiesz, że aparat wyłączasz, jak zdjęć nie robisz?
Nie, mam włączony. Tak pytałem... jakie są wasze praktyki, bo słyszałem, że wyłączanie codziennie ROUTERA uszkadza go.
irek6311
31-07-2013, 16:13
Mam PC i Router na jednej listwie zasilającej jak nie używam sprzętu to wyłączam < prąd się zaoszczędzi ,
josephebeloki router nie uszkodzi się od włącz/wyłącz napewno < ktoś bajki rozpowszechnia :|
Mam PC i Router na jednej listwie zasilającej jak nie używam sprzętu to wyłączam < prąd się zaoszczędzi ,
josephebeloki router nie uszkodzi się od włącz/wyłącz napewno < ktoś bajki rozpowszechnia :|
Nie całkiem. Z mojej wieloletniej praktyki ze sprzętem komputerowym (i nie tylko) wiem, że większość awarii następuje przy włączaniu (wyłączaniu) sprzętu.
irek6311
31-07-2013, 16:35
Jak padnie to trudno ale muszę wyłączać bo PC ma podświetlanie i klawiaturę podświetlaną < świeciłoby się cały rok :D
ja takiej awarii nie miałem więc nie panikuję a router wyłączam i wypinam kabel bo nie mam zabezpieczeń przeciw burzy .
eristoff
31-07-2013, 19:42
Jest jeszcze jeden powód dla którego warto wyłączać router, unikamy prób włamania domorosłych hakerów-sąsiadów
josephebeloki
31-07-2013, 20:23
Spoko. No ja przepiąłem go do gniazda na stałe. Miałem D-link którego wyłączałem (nie miał wyłącznika) po prostu listwą => i teraz zaczął się wieszać ;/
No nic, dzięki za poradę wszystkim. Na razie router Tp-link się sprawuje dobrze :) Fajnie, że tutaj zapytałem, bo w necie te WOMM straszny...
Bierz D-linka albo Linksysa mimo wsztstko, bo to najlepsze firmy.
josephebeloki
09-08-2013, 22:56
Hej... właśnie mój D-link 615 pada po 2 latach działalności, wiesza się itd. Mam sieć statycznie skonfigurowaną.
Szukam coś do 250zł NIEZAWODNEGO... bo mnie już trafia z tym rozłączaniem neta. Znaczy, żona mi tu ryczy że laptop jej rozłącza itd... to komórkę itd...
Myślałem o Linksys (WRT54GL-EU)
Myślę, że nic lepszego, niż ten Linksys, nie znajdziesz. Jedyna jego wada w zasadzie, to obsługa Wi-Fi tylko do G.
josephebeloki
27-08-2013, 21:49
Hej dopadłem jeszcze coś takiego: http://www.morele.net/router-linksys-wag120n-e1-wireless-n-home-adsl2-annex-b-modem-router-270344/
TO jest modemo-router => Pytanie do sieciowców => czy jak mam Internet z kabla z UPC po RJ45, to czy będę mi to działać ? Bo tutaj nie ma konkretnie wydzielonego miejsca na Internet i podejrzewam, że jak coś to trzeba włożyć w gniazda od 1-4. Tylko czy to będzie działać jako normalny router czy trzeba konkretnie sam router kupować, a nie modemo-router.
Czy jest to konkretnie sam Modemo Router => i nie może działać jako sam router rozdzielając Internet z RJ45?
Hmm... Mam bardzo podobny... Nie pamiętam symbolu tego mojego i nie wiem, czy to jest ten sam... Cena mi coś nie pasi, bo ja dałem za niego dwa razy tyle (albo się sfrajerzyłem albo to jednak inny model). W każdym razie u mnie działa jako modem ADSL z Neostratą, ma do tego celu dedykowane gniazdko telefoniczne, ale daje możliwość przełączenia pierwszego portu LAN tak, żeby pracował jako WAN (po RJ45). Łot, takie fikuśne ustrojstwo. Dwa routery w jednym. Jak będę później w domu, to Ci mogę sprawdzić, co to za model. Generalnie urządzenie pracuje stabilnie. A przerabiałem już 3 inne (Liveboxa, jakiegoś Edimaxa i jakiegoś TP-Linka), wszystkie się wieszały. Ten Linksys póki co działa bezproblemowo.
josephebeloki
05-09-2013, 11:11
W tym WAG120N-E1 jest problem z aktualizacją oprogramowania z tego co czytałem w testach... gdzieś modemo-routery tak mają, że ich oprogramowanie ciężko zmienić (że nie da się , czy coś w tym stylu) ;/ Ile w tym prawdy nie wiem.
Rad, nie rad kupiłem sam router Linksys Wireless-N SpeedBoost Router - E1500 => http://www.komputronik.pl/product/135306/Sprzet_komputerowy/Sieci_i_komunikacja/Linksys_Wireless_N_SpeedBoost_Router_E1500.html?ut m_source=PAP&utm_medium=Tradedoubler&utm_campaign=main
Wygląda to ładnie i fajne ma rozdzielenie paneli => podstawowy z pulpitu, i przez www zaawansowany. Wczoraj wstępnie testowałem i 3x Wfi + 1 LAN (Filmy FULL HD każdy inny) => śmigało to pięknie.
Ale oficjalny werdykt dam za 2 lata :)