PDA

Zobacz pełną wersję : Hdr

woytek6
08-04-2007, 14:13
Witam!
Niemoge nigdzie znaleźć w instrukcji swojej do D200 jak zrobić np. 3 zdjęcia w trybie Breaketing na statywie. Dokładnie chodzi mi o to żebym ustawiając samowyzwalacz raz aparat zrobił od razu 3 zdjęcia.
Cel operacji: HDR :)

Czyżby tylko Interval mi został?

Seeker
08-04-2007, 14:45
Nie wiem, jak D200, ale w D80 polega to na trzykrotnym nacisnieciu spustu.
Dobrym wyjsciem jest pilot lub wezyk.

Nemeth
08-04-2007, 14:56
Ja tam sie nie znam ... ale 3 za jednym zamachem ?? To nawet w Erze nie daja rady.
Tak to tylko photoshop potrafi...
;)

Mastiff
08-04-2007, 15:24
Miałem kiedyś Panasonica FZ-30 - on potrafił ;)

stig
08-04-2007, 16:31
Niemoge nigdzie znaleźć w instrukcji swojej do D200 jak zrobić np. 3 zdjęcia w trybie Breaketing na statywie. Dokładnie chodzi mi o to żebym ustawiając samowyzwalacz raz aparat zrobił od razu 3 zdjęcia. Cel operacji: HDR :)
Cos chyba nie do konca dobrze wyczytales. :D
Za jednym wcisnieciem spustu -- to moze zrobi 3 zdjecia, ale jak bedziesz mial wlaczony tryb zdjec seryjnych. :)
Wlaczasz normalnie bracketing, ustalasz ilosc klatek i EV miedzy nimi i strzelasz. :) Po prostu...

sinner
08-04-2007, 17:15
po co Ci trzy zdjęcia , zrób jedno w Rawie i do HDRa użyj go przerobionego np. na -1ev 0ev i + 1ev ....

stig
08-04-2007, 17:21
po co Ci trzy zdjęcia , zrób jedno w Rawie i do HDRa użyj go przerobionego np. na -1ev 0ev i + 1ev ....Nie spychaj Woytka na zla droge... ;)
Dobrze podchodzi do tematu. Kombinowanie z HDRem z jednego RAWa w rozny sposob "wolanego" malo kiedy przynosi zadowalajace efekty. Poza tym w D200 jest mozliwosc zrobienia nawet 9 zdjec w bracketingu, czego raczej z jednego RAWa nie wyciagnie...

sinner
08-04-2007, 18:41
no zależy co będzie robił, osobiście mnie zaczęły denerwować poruszające się na wietrze przedmioty
i robię hdra z jednego Rawa (-2 -1 0 +1 +2)

wizja
08-04-2007, 18:41
Proste:

1. ustaw pokrętło w zdjęcia seryjne
2. BKT na zadaną ilość klatek (ja ustawiam 3F lub 5F)
3. Interwalometr
- na jakiś bliski czas (np. odpalanie zdjęć za 2min)
- interwal na 00:00' 01"
- ilość zdjęć w serii: 001x3 (lub x5 - zależy od pkt. 2)

Wynik: seria 5 zdjęć od -2EV do +2EV (lub 3 -1 -- +1 EV)

JK
08-04-2007, 20:02
I jeszcze tylko o jednym zapomniałeś. Wyłącz wiatr i zatrzymaj wszystkie ruchome obiekty.

wizja
08-04-2007, 20:09
JK, sam przyznaj, że moja odpowiedź bardziej się mieści w pytaniu, niż Twoja ;-)

Seeker
08-04-2007, 20:10
No i dlatego potrzebna jest nowa matryca ;)

Wizja, a nie sadzisz, ze Jacek chcial tylko uzupelnic informacje...?

Pozdro ;)

JK
08-04-2007, 20:13
JK, sam przyznaj, że moja odpowiedź bardziej się mieści w pytaniu, niż Twoja ;-)

Ależ przyznaję. :-D Chciałem tylko zwrócić uwagę na ten malutki drobiazg.

Seeker
08-04-2007, 20:22
W takim przypadku lepiej bedzie wykonac DRI niz HDR, ale na szczescie spokojnie mozna wykorzystac ten sam material zdjeciowy.

wizja
08-04-2007, 22:07
Wizja, a nie sadzisz, ze Jacek chcial tylko uzupelnic informacje...?

Tylko, że nie jest to zupełna prawda. Wystarczy wywołać HDR z minimalnie przesuniętych ujęć (np. w przypadku lekkich poruszeń głowy uczestników foto) w np. Photomatixie i od razu widać, że małe poruszenia nie mają wpływu na ostateczny obraz :-) Tak samo będzie z lekko falującą wodą czy wolno płynącymi chmurami i drobnymi ruchami liści.

Zgadzam się tylko w przypadku fotografowania trąby powietrznej albo bardzo wietrznej pogody :-)

Jeśli ktoś się mocno uprze to wrzucę HDR z trzech ujęć, różniących się mocno kręconą głową osoby fotografowanej i dla porównania głowy lekko kręconej :-)

Seeker
09-04-2007, 01:43
"Zgadzam się tylko w przypadku fotografowania trąby powietrznej albo bardzo wietrznej pogody"

Jezeli fotografujesz szerokim szklem ze sporej odleglosci, to zagwarantujesz, ze wszystko poruszy sie tak samo?
Wiatr (jego ciaglosc i regularnosc) moze zalezec od wielu czynnikow (n.p. uksztaltowanie terenu) i takie, dajmy na to galezie moga sie poruszac w sposob bardzo zroznicowany.
DRI to w zasadzie zalatwia, o ile przejscia nie beda wykonane w "glupich" miejscach.

A za przyklady dzieki ;). Czesto zabieram w teren statyw i D80...

remek
09-04-2007, 16:45
Cześć,
To mój pierwszy post na tym forum więc od razu chciałbym z wszystkimi się przywitać. Czytam Wasze (chyba mogę napisać już - nasze) forum od jakiegoś czasu i znalazłem w nim wiele ciekawych informacji o mojej ulubionej lustrzance. Ale nie o sprzęcie chciałem a o HDR. Poniżej umieściłem zdjęcie, które było robione w bardzo wietrzny dzień. Zrobienie trzech czy nawet większej liczby zdjęć w BKT nie było możliwe - te krzaki byłyby całkowicie rozmyte. Zrobiłem więc jednego RAW'a z ręki i poddałem je potrójnemu wywołaniu (+1 1/3, 0, -1 1/3). Niby jedno zdjęcie nie daje tylu informacji ile trzy ale efekt wg mnie (nie oceniając samej kompozycji zdjęcia) jest całkiem dobry. HDR'a użyłem by troszeczkę nadać tej fotografii życia.

Pozdrawiam
Remek

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://jerkbait.pl/users/remek/wisla2f.jpg)

stig
09-04-2007, 18:20
Zrobiłem więc jednego RAW'a z ręki i poddałem je potrójnemu wywołaniu (+1 1/3, 0, -1 1/3). Niby jedno zdjęcie nie daje tylu informacji ile trzy ale efekt wg mnie (nie oceniając samej kompozycji zdjęcia) jest całkiem dobry. HDR'a użyłem by troszeczkę nadać tej fotografii życia. Naprawde jestes zadowolony z tego plaskiego nieba, ktore wyglada jak maksymalnie rozwodniona akwarelka? :)

remek
09-04-2007, 19:19
Naprawde jestes zadowolony z tego plaskiego nieba, ktore wyglada jak maksymalnie rozwodniona akwarelka? :)

Witaj,
Tak, jestem zadowolony :) chociaż jestem otwarty na krytykę, sugestie i uwagi.

Pozdrawiam
Remek

stig
09-04-2007, 19:44
Tak, jestem zadowolony :) chociaż jestem otwarty na krytykę, sugestie i uwagi.
Przekazalem je wlasnie w poprzednim w pytaniu. :) Ale skoro Ty jestes zadowolony z przepieknego spaprania tego zdjecia, to oczywiscie nie mam wiecej uwag. :)

remek
09-04-2007, 20:35
Przekazalem je wlasnie w poprzednim w pytaniu. :) Ale skoro Ty jestes zadowolony z przepieknego spaprania tego zdjecia, to oczywiscie nie mam wiecej uwag. :)

No cóż - dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Pozdrawiam
Remek

Seeker
09-04-2007, 21:07
Stig, ale przyznasz, ze przy nieco innej obrobce, mozna z tego samego materialu wszystko ladnie wyciagnac? ;)

Remek, nie denerwuj sie niepotrzebnie. Stig lubi podciagac poziom (czy inaczej, podnosic poprzeczke), a poniewaz zna sie "troche" na rzeczy, to i wypowiedz moze byc lekko stresujaca ;). Jestem pewien, ze nie mial nic zlego na mysli.
Generalnie ma racje, ze skladanie HDRa z jednej klatki daje relatywnie niewiele, bo to samo mozna osiagnac ODPOWIEDNIO "wywolujac" RAWa.
Inna sprawa, ze HDR tez by ci te niebo "splaszczyl". Tutaj bardziej odpowiedni bedzie DRI.
Czasem oprocz "wywolania" rawow, trzeba sie jeszcze kontrastem i innymi bajerami pobawic.

Janis
09-04-2007, 21:19

Pozostaje mi tylko podpisać się pod tą wypowiedzią :D

remek
09-04-2007, 21:26
Cześć,
No cóż, nie denerwuję się tylko ... zarejestrowałem się tutaj by czegoś się nauczyć. Nie mam swojego portfolio jak Stig (jestem amatorem). Interesuje mnie konkretna wiedza i widzisz od Ciebie ją otrzymałem bo mi napisałeś, że lepszy będzie DRI i w tym kierunku pójdę. Od Stiga natomiast chciałem otrzymać odpowiedź jak to zmienić. Wtedy spróbuję zrobić kolejne podejście i ponownie będę oczekiwał na krytykę :) Jak będzie źle to ponownie poprawię. Kiedy jednak będę robił inne ujęcie pomyślę o wskazówkach przekazanych przez profesjonalistów, bo jestem zainteresowany ciąglym doskonaleniem się a nie podniecaniem się swoją wielkością (bez podtekstów poproszę).

Co do innych zabiegów to było ich trochę. Był kontrast, była praca nad kolorami, było troszkę wyostrzania itd. Rzeczywiście jednak kiedy robiłem to zdjęcie chmury były szarawe z niebieskimi przebitkami i chciałem tą plastykę zachować ale ... jeśli wg Was inaczej będzie lepiej chętnie skorzystam z oferty pomocy i zobaczę jak byłoby lepiej.

Pozdrawiam serdecznie
Remek

woytek6
10-04-2007, 09:57
Pierwsze próby za mną.
Wynik:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

wizja
10-04-2007, 10:00
na moje krzywe oko i sredni monitor w pracy, to przydaloby sie jeszcze jedno foto z ekspozycja na slonce + byc moze jedno jeszcze jasniejsze na miasto. Na slonce na pewno.

EDIT:
chociaz, jak przyslonie monitor dlonmi, to na miasto nie trzeba.

Waldy
17-04-2007, 20:35
Pewnie w obliczu mody na HDR okażę się okropnym profanem, ale... zrobiłem kilka prób z trzema programami wg odpowiednich recept i wyniki podobne. Najlepsze były zdjęcia prawidłowo naświetlone (d-200, N17-55@2,8) a wszelkie składanki dziwne, nierealne, poprostu gorsze. Może HDR uratuje zdjęcia zrobione kiepskimi matrycami, lecz robione w/w sprzętem są tylko gorsze. Pewnie jestem w błędzie, poproszę o dobrą radę.
Pozdrawiam