Zobacz pełną wersję : D700 i profile D2X -czy mają wpływ na NEF ?
sebastian_gora
23-07-2013, 11:22
Witam
Zainteresowałem się kwestią profili D2x oraz innymi, dostępnymi na stronie nikona:
http://nikonimglib.com/opc/
Wiem już o profilach sporo ale nie doszukałem się informacji czy mają one wpływ tylko na plik jpg pochodzący bezpośrednio z puszki czy modyfikują także plik NEF? Przez modyfikację NEF rozumiem sytuację gdy otwierając NEF'a np w LR, poszczególne suwaki będą ustawione zgodnie z profilem odnośnie kontrastu, nasycenia kolorów, balansu bieli itd?
Pozdrawiam
Sebastian
Profile są do Picture Control, nie mają wpływu na NEF.
sebastian_gora
23-07-2013, 11:37
Rozumiem, że mają wpływ na JPG czyli Picture Control i nie zmieniają NEF'ów. Pytanie tylko czy NEF ma w sobie jakiś zapis profilu i przekazuje go do programu typu LR czy też nie. Na chwilę obecną rozumiem, że wszelkie zmiany profilu w puszce nie mają absolutnie żadnego wpływu na NEF, który zawsze będzie wyglądał tak samo a profil można narzucić dopiero w LR, tak?
Rozumiem, że mają wpływ na JPG czyli Picture Control i nie zmieniają NEF'ów. Pytanie tylko czy NEF ma w sobie jakiś zapis profilu i przekazuje go do programu typu LR czy też nie. Na chwilę obecną rozumiem, że wszelkie zmiany profilu w puszce nie mają absolutnie żadnego wpływu na NEF, który zawsze będzie wyglądał tak samo a profil można narzucić dopiero w LR, tak?
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3180213&postcount=160
sebastian_gora
23-07-2013, 11:53
OK, dzięki za link. To jednak już wiem (odnośnie LR4). Pytanie dotyczy LR5 czyli czy coś się zmieniło. Wygląda jednak, że nie i wciąż tylko Nikonowskie oprogramowanie odczytuje pełne dane z NEF'a.
darkmajin
23-07-2013, 12:00
dziwisz się?... tak samo tylko ps3 odczytuje gdy z blueray'a dopóki ktoś nie sprzeda patentu to tak będzie, zresztą marny to patent wolę sam grzebać w rawach..
OK, dzięki za link. To jednak już wiem (odnośnie LR4). Pytanie dotyczy LR5 czyli czy coś się zmieniło. Wygląda jednak, że nie i wciąż tylko Nikonowskie oprogramowanie odczytuje pełne dane z NEF'a.
Czytaj co się do Ciebie pisze:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3180213&postcount=160
sebastian_gora
23-07-2013, 12:24
Czytam nerwowy kolego. Autor wątku nie wspomniał, które programy ma na myśli. Często ktoś twierdzi, że jest tak a nie inaczej a się okazuje, że nie był świadomy wypuszczenia nowej wersji oprogramowania, która już daną funkcję obsługuję. Sprawdziłem jednak sam na LR trial i mam potwierdzenie, że PC nie jest przenoszony w NEF'ach. Może się komuś przyda na przyszłość, dotyczy wersji LR5. Tym samym zamykam ten wątek, przynajmniej jeśli chodzi o moją część dyskusji.
Dziękuję za dyskusję i odpowiedzi.
Pozdrawiam
Sebastian
Czytam nerwowy kolego. Autor wątku nie wspomniał, które programy ma na myśli. Często ktoś twierdzi, że jest tak a nie inaczej a się okazuje, że nie był świadomy wypuszczenia nowej wersji oprogramowania, która już daną funkcję obsługuję. Sprawdziłem jednak sam na LR trial i mam potwierdzenie, że PC nie jest przenoszony w NEF'ach. Może się komuś przyda na przyszłość, dotyczy wersji LR5. Tym samym zamykam ten wątek, przynajmniej jeśli chodzi o moją część dyskusji.
Dziękuję za dyskusję i odpowiedzi.
Pozdrawiam
Sebastian
Autorem jestem ja i post napisany dzisiaj. Jest chyba tam wyraźnie napisane, że tylko CNX i VNX czytają ustawienia PC.
Tak więc, gdzie tu widzisz informację o tym, że to LR4 nie czyta.