Zobacz pełną wersję : Lightroom 5 i obsługa Active D-Lightning ?
sebastian_gora
23-07-2013, 11:15
Witam
Przeczytałem wiele postów odnośnie ADL i LR ale nigdzie nie znalazłem jasnej odpowiedzi.
Czy ktoś mógłby potwierdzić czy LR w wersji 5 obsługuje ADL?
Na różnych zagranicznych forach jak np flickr dyskusja dotyczy LR 3 i 4 max.
Tam radzą wyłączyć ADL gdy używamy LR do edycji zdjęć gdyż ponoć tylko oprogramowanie Nikona potrafi poprawnie współpracować z ADL. Jakie są wasze doświadczenia w tej dziedzinie?
Pozdrawiam
Sebastian
jak robisz raw to te wszystkie zabawki maja znaczenie tylko dla Twojego samopoczucia kiedy sobie na ekran patrzysz. wszystkie ustawienia w apracie maja znaczenie kiedy fotografujesz w jpg. wtedy LR potrzebny jest do edycji jak kotu pizama.
sebastian_gora
23-07-2013, 11:24
Oprogramowanie Nikona (Capture?) współpracuje z ADL bardzo dobrze ułatwiając bardzo pracę. Ja rozumiem, że raw to raw a jpg to jpg. Pytanie więc wciąż otwarte - czy LR 5 odczytuje informacje z ADL i ustawia suwaki wg odczytu?
Oprogramowanie Nikona (Capture?) współpracuje z ADL bardzo dobrze ułatwiając bardzo pracę. Ja rozumiem, że raw to raw a jpg to jpg. Pytanie więc wciąż otwarte - czy LR 5 odczytuje informacje z ADL i ustawia suwaki wg odczytu?
nie
sebastian_gora
23-07-2013, 12:19
A jednak LR5 odczytuje sygnały z NEF...
Postanowiłem sam sprawdzić jak to jest i po ściągnięciu LR trial i zrobieniu zdjęć testowych widać wyraźnie wpływ ADL przy otwieraniu NEF'ów w LR5. Suwaki są na zero a pliki się różnią dość istotnie, zależnie od ustawienia ADL (porównywałem Off, Normal, High i Auto). Wpływ jest widoczny więc potwierdzam odczyt - może się komuś przyda.
A jednak LR5 odczytuje sygnały z NEF...
Postanowiłem sam sprawdzić jak to jest i po ściągnięciu LR trial i zrobieniu zdjęć testowych widać wyraźnie wpływ ADL przy otwieraniu NEF'ów w LR5. Suwaki są na zero a pliki się różnią dość istotnie, zależnie od ustawienia ADL (porównywałem Off, Normal, High i Auto). Wpływ jest widoczny więc potwierdzam odczyt - może się komuś przyda.
LR nie czyta ADL.
Różnica jest w poziomie naświetlenie zdjęć. Przy włączonym ADL aparat wprowadza korektę o 1/3 - 2/3 EV.
Żadnej więcej różnicy między tymi zdjęciami nie ma.
sebastian_gora
23-07-2013, 12:58
LR nie czyta ADL.
Różnica jest w poziomie naświetlenie zdjęć. Przy włączonym ADL aparat wprowadza korektę o 1/3 - 2/3 EV.
Żadnej więcej różnicy między tymi zdjęciami nie ma.
O to właśnie chodzi - czy ADL wprowadza jakieś zmiany w zdjęciu gdzie LR to odczyta i przedstawi działanie ADL na edytowanych zdjęciach. Pokazuje - więc działa. A czy czyta ... czy po prostu NEF przekazuje ADL w sobie poprzez inaczej naświetlone klatki - nie wnikam. Ja widzę wyraźnie inny rozkład tonalny, zgodny z działaniem ADL. O to chodziło - sedno :)
darkmajin
23-07-2013, 13:31
LR nie odczytuje ADL, zaakceptuj to, i nie zakładaj nowego tematu jak nagle otworzysz zdjęcie w LR i będziesz miał papkę której bez NX'a nie ogarniesz.
edit.: teoretycznie jesteś w stanie podejrzeć jpg z wewnątrz rawa który może mieć nałożony ADL, ale chwile po tym jak LR wczyta rawa dostajesz zwykłego nie przetworzony plik
O to właśnie chodzi - czy ADL wprowadza jakieś zmiany w zdjęciu gdzie LR to odczyta i przedstawi działanie ADL na edytowanych zdjęciach. Pokazuje - więc działa. A czy czyta ... czy po prostu NEF przekazuje ADL w sobie poprzez inaczej naświetlone klatki - nie wnikam. Ja widzę wyraźnie inny rozkład tonalny, zgodny z działaniem ADL. O to chodziło - sedno :)
To nie jest odczyt ADL. LR odczytuje czystego RAW'a.
A, to że uruchomienie ADL powoduje wprowadzenie korekty naświetlenia - to już inna sprawa.
A to co widzisz - siła sugestii.
Zrób sobie zdjęcia z ADL oraz bez ADL z korektą -1/3 EV lub -2/3 EV - porównaj je - będą identyczne.
A tak dla Twojej wiedzy - ADL nie wpływa na RAWy. Jest to wewnętrzna funkcja wywołania zdjęć. Jak nie masz zmian na suwakach w LR, to nie ma żadnego wpływu na RAW.
Dodatkowo jak przeczytasz sobie instrukcję LR, to dowiesz się, że program nie odczytuje żadnych ustawień aparatu, poza balansem bieli, który w przypadku Nikona jest odczytywany niedokładnie.
sebastian_gora
23-07-2013, 14:24
LR nie odczytuje ADL, zaakceptuj to, i nie zakładaj nowego tematu jak nagle otworzysz zdjęcie w LR i będziesz miał papkę której bez NX'a nie ogarniesz.
edit.: teoretycznie jesteś w stanie podejrzeć jpg z wewnątrz rawa który może mieć nałożony ADL, ale chwile po tym jak LR wczyta rawa dostajesz zwykłego nie przetworzony plik
Właśnie LR po wczytaniu rawa pozostawia go zgodnie z ADL do dalszej edycji. Sprawdzałem porównując poszczególne rawy. Całkiem możliwe, że są to ustawienia kompensacji darków, light'ów ale jednak są, pliki w edycji się różnią. Wpływ aktywnego ADL jest i o to mi chodziło. A czy przekazuje pełne dane czy nie - tu jesteśmy zgodni, że nie i że robi to tylko oprogramowanie NX. OK, dla mnie temat jest jasny i myślimy w tej kwestii podobnie jak widzę choć używając innych sformułowań.
Właśnie LR po wczytaniu rawa pozostawia go zgodnie z ADL do dalszej edycji. Sprawdzałem porównując poszczególne rawy. Całkiem możliwe, że są to ustawienia kompensacji darków, light'ów ale jednak są, pliki w edycji się różnią. Wpływ aktywnego ADL jest i o to mi chodziło. A czy przekazuje pełne dane czy nie - tu jesteśmy zgodni, że nie i że robi to tylko oprogramowanie NX. OK, dla mnie temat jest jasny i myślimy w tej kwestii podobnie jak widzę choć używając innych sformułowań.
Sam się mieszasz w swoich stwierdzeniach.
LR ma możliwość wyświetlania zaszytego w RAW'ach podglądu JPEG, który jest generowany przez aparat. Nie jest to podgląd generowany przez LR i nie ma on wpływu na końcowy efekt wywołania zdjęcia w LR.
Wszelkie operacje w LR są przeprowadzana na RAWach bez uwzględnienia jakichkolwiek zmian wprowadzonych przez aparat.
sebastian_gora
23-07-2013, 15:09
Sam się mieszasz w swoich stwierdzeniach.
LR ma możliwość wyświetlania zaszytego w RAW'ach podglądu JPEG, który jest generowany przez aparat. Nie jest to podgląd generowany przez LR i nie ma on wpływu na końcowy efekt wywołania zdjęcia w LR.
Wszelkie operacje w LR są przeprowadzana na RAWach bez uwzględnienia jakichkolwiek zmian wprowadzonych przez aparat.
Dla Ciebie kolego mogę się mieszać, nie wadzi mi to.
Napisałem wyraźnie, że poszczególne pliki (ADL Off, Normal, High) wyraźnie różnią się między sobą po wczytaniu do LR i nie dotyczy to samego podglądu a pola edycji (Develop). Skoro kolega nie rozumie tego co chcę przekazać to trudno, nie musimy się dogadywać. Łopatologicznie - dwa pliki, jeden z ADL off, drugi np z normal. Wszystkie suwaki na zero - zdjęcia się między sobą różnią w rozkładzie darków i light'ów. Czy LR odczytuje jakieś informacje czy nie - nie wiem. Różnica w plikach jest i to mnie interesowało. Czyli włączając ADL w polu edycji w LR5 mamy inną charakterystykę pliku, po prostu.
Dla Ciebie kolego mogę się mieszać, nie wadzi mi to.
Napisałem wyraźnie, że poszczególne pliki (ADL Off, Normal, High) wyraźnie różnią się między sobą po wczytaniu do LR i nie dotyczy to samego podglądu a pola edycji (Develop). Skoro kolega nie rozumie tego co chcę przekazać to trudno, nie musimy się dogadywać. Łopatologicznie - dwa pliki, jeden z ADL off, drugi np z normal. Wszystkie suwaki na zero - zdjęcia się między sobą różnią w rozkładzie darków i light'ów. Czy LR odczytuje jakieś informacje czy nie - nie wiem. Różnica w plikach jest i to mnie interesowało. Czyli włączając ADL w polu edycji w LR5 mamy inną charakterystykę pliku, po prostu.
Tłumacz sobie to jak chcesz.
ADL nie ma z tym nic wspólnego. Jest to wynik zmiany ekspozycji, bo raczej trudno, aby dwa zdjęcia o różnej ekspozycji miały taki sam histogram.
sebastian_gora
23-07-2013, 16:14
Espozycja identyczna. Zdjęcia zrobione na manualnych ustawieniach, odstęp - 3 sekundy, jedyna zmiana to ADL. Tyle, można temat zamknąć.
Skąd wiesz, że ekspozycja identyczna? Podpowiem: to że są takie dane zapisane w EXIFie, to o niczym nie świadczy. Aparat zapisuje fałszywe informacje w tym przypadku. Takie jak wynikają z pomiaru światłomierza (lub są ustawione manualnie), natomiast obniża sobie czułość matrycy po cichu.
Zdjęcie z ADL powinno wyglądać *identycznie*, jak zdjęcie z obniżoną ekspozycją (ISO) wołając w LR. I jednocześnie będzie ono inaczej wyglądać, niż wywołane w ViewNX z włączoną opcją ADL.
Dexter88
24-07-2013, 19:18
Koleś jest dobry, trzy osoby tłumaczą mu, że aparat sam zmienia ekspozycję i z takową robi zdjęcie, dlatego się one w LR różnią, a ten dalej swoje. :mrgreen: