PDA

Zobacz pełną wersję : Pomocy - poległ mój system katalogowania !!!

Miecho77
22-07-2013, 21:40
Witam na Forum :d

Do niedawna posiadałem Finepix S5600 - wyprodukowałem nim trochę zdjęć, które zalegają na dysku.
Robię zdjęcia od okazji na wyjazdach, w ogrodzie swoim oraz u klientów (zakładamy ogrody).

Do tej pory tworzyłem katalog o nazwie np"21-07-2011 Zoo Lodz" i tam wrzucałem pliki z karty
Do ogrodów klientów robiłem katalog "Foto" w nim "Przed" "Po" i robi się problem bo zaczyna powstawać "Po 2011" "po 2012"....

Niedawno przesiadłem się na D60 z 18-105, ilość fotek wzrosła, głównie za sprawa zoom'a który pozwala dotrzeć w różne ciekawe miejsca.
Doszły katalogi z nazwami gatunków kwiatów, owadów, imprez ogrodniczych....
Zacząłem się gubić, bo w pewnym momencie musiałem zmieniać nazwy zdjęciom bo można je zaliczyć do kilku kategorii.
"ogrod botaniczny Wroclaw 07-2013"/Owady"/Rosliny.....
Jedna fotka leży w kwiatach jako jeżówka i jako rusałka w "motylach".

Idąc ta drogą dysku i płyt nie starczy, a fotki się dublują...

Korzystam z XnView oraz TotalCommandera

POMOCY !

GonzoG
22-07-2013, 21:49
Zacznij używać jakiegoś programu, który umożliwia łatwe tagowanie.
Katalogowanie zdjęć w folderach - totalna głupota - wybacz, ale trzeba to nazwać po imieniu.

6868
22-07-2013, 23:30
Zacznij używać jakiegoś programu, który umożliwia łatwe tagawanie.
Katalogowanie zdjęć w folderach - totalna głupota - wybacz, ale trzeba to nazwać po imieniu.
Sorry, ale w czym mu pomogłeś tym postem ?

2pompony
23-07-2013, 01:28

Nie wiedziałeś, że grunt to mieć nieugięte przekonanie o własnej nadzwyczajnej mądrości? :)

@Miechio77 - zainteresuj się jakimiś programami do tagowania zbioru zdjęć. I nei wierz w to, że nie można tagować zbiorów w folderach. Sam trzymam je w różnych folderach, a oprócz tego mam je obficie potagowane. Ale do rzeczy...

Wydaje mi się, że wiem, z czym m.in. masz problem. Przypuśćmy, że masz zdjęcie robaka siedzącego na wyjątkowo niespotykanej trawce w ogrodzie w Bytomiu. Chcesz pewnie, żeby to zdjęćie pokazywało się w takich zbiorach: owady, niespotykane trawy, ogrody, Bytom, a może jeszcze Śląsk, i jeszcze może Polska - razem 6 zbiorów.

W tym celu nie musisz tworzyć 6 folderów i kopiować zdjęcia robaka do każdego z nich, tak można byłoby robić, gdyby dyski były za darmo. Dla Twoich celów wystarczy, żebyś to zdjęcie optrzył tagami (tzn. słowami opisowymi, wybieranymi według swojego uznania) takimi jak:

robak
niespotykane trawy
ogrody
Bytom
Śląsk
Polska

No i przypuśćmy, że otagujesz tak 500 swoich zdjęć - dostaniesz serię słów opisowych czyli tagów. Teraz wystarczy, jak klikniesz słowo 'robak' - i powinny Ci się wyświetlić wszystkie zdjęćia, które podpisałeś tagiem 'robak'. Być może też, że program będzie miał możliwość wybrania dwóch tagów 'na raz'

w koniunkcji: robak oraz Bytom - to da Ci listę wszystkich zdjęć robaków zrobionych w Bytomiu
jako alternatywa: robak lub Bytom - to da Ci listę wszystkich zdjęć robaków (z całej Polski) i wszystkich zdjęć z Bytomia, nie tylko z robakami

Mam nadzieję, że rozumiesz teraz po tym krótkim przykładzie, że system tagowania, czyli opisu zdjęć słowami ktore sam uznasz za najlepiej opisujące dany obrazek jest naprawdę ważny, bo bardzo ułatwia życie. A którym programem to robić, to już sam sobie musisz wybrać, który Ci będzie bardziej pasować, który ma to zorganizowane lepiej według Twoich własnych potrzeb.

Najlepiej wpisz gdzieś frazę program do tagowania zdjęć i dostaniesz sporą listę programów na każdą kieszeń, a darmowych też niemało.

GonzoG
23-07-2013, 11:38
Raczej więcej niż Ty swoim.

Nie wiedziałeś, że grunt to mieć nieugięte przekonanie o własnej nadzwyczajnej mądrości? :)

@Miechio77 - zainteresuj się jakimiś programami do tagowania zbioru zdjęć. I nei wierz w to, że nie można tagować zbiorów w folderach. Sam trzymam je w różnych folderach, a oprócz tego mam je obficie potagowane. Ale do rzeczy...

Wydaje mi się, że wiem, z czym m.in. masz problem. Przypuśćmy, że masz zdjęcie robaka siedzącego na wyjątkowo niespotykanej trawce w ogrodzie w Bytomiu. Chcesz pewnie, żeby to zdjęćie pokazywało się w takich zbiorach: owady, niespotykane trawy, ogrody, Bytom, a może jeszcze Śląsk, i jeszcze może Polska - razem 6 zbiorów.

W tym celu nie musisz tworzyć 6 folderów i kopiować zdjęcia robaka do każdego z nich, tak można byłoby robić, gdyby dyski były za darmo. Dla Twoich celów wystarczy, żebyś to zdjęcie optrzył tagami (tzn. słowami opisowymi, wybieranymi według swojego uznania) takimi jak:

robak
niespotykane trawy
ogrody
Bytom
Śląsk
Polska

No i przypuśćmy, że otagujesz tak 500 swoich zdjęć - dostaniesz serię słów opisowych czyli tagów. Teraz wystarczy, jak klikniesz słowo 'robak' - i powinny Ci się wyświetlić wszystkie zdjęćia, które podpisałeś tagiem 'robak'. Być może też, że program będzie miał możliwość wybrania dwóch tagów 'na raz'

w koniunkcji: robak oraz Bytom - to da Ci listę wszystkich zdjęć robaków zrobionych w Bytomiu
jako alternatywa: robak lub Bytom - to da Ci listę wszystkich zdjęć robaków (z całej Polski) i wszystkich zdjęć z Bytomia, nie tylko z robakami

Mam nadzieję, że rozumiesz teraz po tym krótkim przykładzie, że system tagowania, czyli opisu zdjęć słowami ktore sam uznasz za najlepiej opisujące dany obrazek jest naprawdę ważny, bo bardzo ułatwia życie. A którym programem to robić, to już sam sobie musisz wybrać, który Ci będzie bardziej pasować, który ma to zorganizowane lepiej według Twoich własnych potrzeb.

Najlepiej wpisz gdzieś frazę program do tagowania zdjęć i dostaniesz sporą listę programów na każdą kieszeń, a darmowych też niemało.

I tyle samo, co Ty swoim.... Masę pisania i nic więcej poza wspomnieniem o tagach.

kkokosz
23-07-2013, 12:08
Też miałem podobny problem, dopóki nie zacząłem używać Lightrooma. Generalnie starałem się tworzyć katalogi związane z kategoriami (np. rosliny/drzewa/liscie czy zywe/owady/muchowki/muchy), jednak po przekroczeniu pewnego progu (nie pamiętam, pewnie kilka tysięcy zdjęć) system ten zupełnie się nie sprawdził. Musiałem kopiować różne pliki w różne miejsca, później jeden obrobiłem, pozostałe były bez zmian, że już o wyszukaniu czegoś konkretnego można było zapomnieć.

Teraz mam prosty system - zgrywam pliki z karty za pomocą Lightrooma, który tworzy mi odpowiedni katalog "zbiorczy" na podstawie dat utworzenia zdjeć. Te foldery mam pogrupowane latami (2009, 2010, 2011...) i... otagowane, jak radzą koledzy. Przy zgrywaniu zdjęć mogę od razu nadać odpowiednie tagi, np. "wycieczka, Gniezno, katedra, architektura". Po zaimportowaniu mogę do poszczególnych zdjęć dodać jeszcze tagi bardziej szczegółowe (np. "pomnik Chrobrego", "drzwi katedry", "ulica Tumska") itp.

Jaka z tego korzyść? Tworzę sobie następnie kolekcję o nazwie "Architektura" i wpisuję, że chcę tam mieć zdjęcia z tagami "architektura, budowla, pomnik". Lightroom sam wybierze mi z całego zbioru te zdjęcia, które pasują do kryterium. Takich kolekcji mogę potworzyć mnóstwo, pogrupować, jednak można też tworzyć kolekcje "ad hoc", po prostu filtrując całą kolekcję lub konkretny folder za pomocą np. ciągu znaków. Co ważne, kolekcje automatycznie się aktualizują, czyli jeśli dopiszemy do jakiegoś zdjęcia tag, który umieściliśmy w kolekcji, to fotografia samoczynnie zostanie do kolekcji dodana.

Do tego Lightroom dokłada też możliwość oceniania i flagowania zdjęć, co ułatwia proces "przesiewania" po imporcie (kiedy to część zdjęć usuwamy jako ewidentnie nieudane). Po prostu przeglądamy zdjęcia i wstępnie oznaczamy te mniej udane (lub te bardziej - dowolnie), po czym możemy całość skontrolować (program może np. ukryć te oflagowane/ocenione) i dopiero przystąpić do usuwania fizycznie z dysku.

Oczywiście, Lightroom to tylko przykład (akurat ja z niego korzystam), są z pewnością dobre i darmowe odpowiedniki (Lightroom ma ten plus, że dodatkowo pozwala obrabiać RAWy, z czego namiętnie korzystam). Niemniej chciałbym tylko przekazać, że warto przynajmniej się przyjrzeć tego typu programom. Tagowanie jest początkowo męczące, ale jak się człowiek przyzwyczai, to denerwują go nieopisane zdjęcia (bo trudniej je wyszukać) ;)

2pompony
23-07-2013, 12:10
I tyle samo, co Ty swoim.... Masę pisania i nic więcej poza wspomnieniem o tagach.

Nie, zupełnie nie „tyle samo”. Mam też nadzieję, że nie napisałem mu jak ty: „to co robisz jest idiotyczne i nie spodziewałem się po tobie niczego innego”. Napisałem nie tylko coś zupełnie innego, ale też w kompletnie innym tonie.

Ale nie przejmuj się - nie martwi mnie, ani zupełnie nie dziwi, że nie widzisz różnicy. :)

@Kokosz - masz rację, Lightroom ze swoimi wszystkimi sposobami, sztuczkami, kolekcjami (również dynamicznymi) jest po prostu wyśmienitym przykładem - sam go używam z powodzeniem i jak na razie nie mam powodu narzekać na sam program; co innego polityka Adobe, ale to na inną sprawę...

LR ma niestety tą wadę, że kosztuje - więc chciałem raczej pokazać sposób w oderwaniu od zwłaszcza płatnego programu, a nie wskazywać na konkretny program.

ekonet
23-07-2013, 12:25
Ja polecam: http://www.whereisit-soft.com/
Kupiłem kilka lat temu i pamiętam, że dawał ogromne możliwości. Cena poniżej 100 zł (wtedy).
Bombel - witam i cieszę się, że jesteś.

2pompony
23-07-2013, 12:33
Bombel - witam i cieszę się, że jesteś.

Patrząc na swoją ostatnią aktywność widzę, ze moja obecność to raczej stan przejściowy - ale dziękuję za zauważenie w imię dawnych czasów! :)

GonzoG
23-07-2013, 12:46
„to co robisz jest idiotyczne i nie spodziewałem się po tobie niczego innego”. Napisałem nie tylko coś zupełnie innego, ale też w kompletnie innym tonie.

Ale nie przejmuj się - nie martwi mnie, ani zupełnie nie dziwi, że nie widzisz różnicy. :)

To naucz się czytać, a nie przypisywać znaczenia do czyichś wypowiedzi.

Napisałem, że używany przez autora sposób, jest idiotyczny, a nie że nie spodziewałem po nim więcej... To jest już jedynie twoje zdanie o autorze.

ekonet
23-07-2013, 13:00
Patrząc na swoją ostatnią aktywność widzę, ze moja obecność to raczej stan przejściowy - ale dziękuję za zauważenie w imię dawnych czasów! :)
Miło znów widzieć wenery... eee... weteryn... eeee - WETERANA. ;)

2pompony
23-07-2013, 14:25
Wete-szmete, trata tata... :)

Zabrzmiało prawie jak tusz, byle nie taki do rysunku technicznego, albo - co gorsza - do gałek ocznych. Ale też miło powitać!

Yanluk
23-07-2013, 15:24

Nie tylko ekonet zauważa.
Witaj!

Miecho77
23-07-2013, 23:37
Dzięki za odpowiedź
Nie mam nic przeciwko nazywaniu rzeczy po imieniu :-P
Gdzieś się spotkałem z poradą żeby najpierw wszystkie zdjęcia nazwać od nowa 0001, 0002... a potem katalagowac

marszull
23-07-2013, 23:52
nazywac nie ma co, trzyma jakos datami (rok, miesiac, moze dokladna data zdjec) i koniecznie otaguj, wtedy bedziesz znajdowal zdjecia bardzo szybko

Miecho77
25-07-2013, 22:13
A z programów do tagowania/katalogowanie jaki był by najlepszy dla laika?
jakis w wariancie free i cos płatnego (niedługo będę musiał kupić na firmę)
Lightroom 5, ACDSee 6, XnView, Infran...

GonzoG
25-07-2013, 22:14
picasa

Miecho77
28-07-2013, 11:04
Zainstalowałem sobie na próbę Lightroom 5 - nie ograniam
również Picasa 3 - trochę lepiej, bo po polsku, ale edycja gorsza
program mi wczytał pliki ze wskazanych folderów, potem je powrzucałem do różnych albumów i jest ok
ale co się stanie jak folder(dysk) się zapełni i zgram zawartość na CD?
czy na dysku mogą zostać jakieś miniatury z informacja na jakim CD są oryginały?
czy później będę musiał znowu importować te zdjęcia tym razem z płyty CD?
czy Picasa zapamięta nazwę zdjęcia i od razu wgra do albumów.

Sorry za laickie pytania ale zanim zacznę chciał bym uniknąć jak największej liczby błędów