PDA

Zobacz pełną wersję : D90 niezadowolony po przesiadce z D70s

mikas321123
22-07-2013, 19:53
Witam, od kilku dni jestem posiadaczem D90. Wcześniej miałem D70s ale stwierdziłem że potrzebuję czegoś "lepszego" zwłaszcza że zdarzyło mi się w ostatnim czasie robić zdjęcia na ślubie, na koncercie no i brakowało mi na 70 tce używalnego wysokiego ISO. Mam tę 90 i nie podobają mi się zdjęcia. Robię tylko w RAW i tak samo robiłem na 70 tce. Powiedzcie jakie są wasze przemyślenia bo dla mnie tu perfidnie brakuje kolorystki. Może po prostu muszę coś poprzestawiać no ale to nie JPEG mi się nie podoba tylko RAW który obrabiam już w komputerze. Pozdrawiam, proszę o jakieś porady czy idzie w jakiś sposób przybliżyć zdjęcia z 90 do 70 (tak wiem matryca CCD a CMOS, ale może jednak).

Jakieś pomysły propozycje. Będę wdzięczny.

irek6311
22-07-2013, 20:00
Matryca z D90 to pierwszy CMOS w Nikon i niestety taka kolorystyka jest jak zauważyłeś ,
trzeba mocniej obrabiać RAW pliki bo innego lekarstwa nie ma ,
miałem D300 i też kolory mi nie pasowały i powróciłem do D80 .

GonzoG
22-07-2013, 20:02
Witam, od kilku dni jestem posiadaczem D90. Wcześniej miałem D70s ale stwierdziłem że potrzebuję czegoś "lepszego" zwłaszcza że zdarzyło mi się w ostatnim czasie robić zdjęcia na ślubie, na koncercie no i brakowało mi na 70 tce używalnego wysokiego ISO. Mam tę 90 i nie podobają mi się zdjęcia. Robię tylko w RAW i tak samo robiłem na 70 tce. Powiedzcie jakie są wasze przemyślenia bo dla mnie tu perfidnie brakuje kolorystki. Może po prostu muszę coś poprzestawiać no ale to nie JPEG mi się nie podoba tylko RAW który obrabiam już w komputerze. Pozdrawiam, proszę o jakieś porady czy idzie w jakiś sposób przybliżyć zdjęcia z 90 do 70 (tak wiem matryca CCD a CMOS, ale może jednak).

Jakieś pomysły propozycje. Będę wdzięczny.

1) CMOS to nie CCD - jak sam zauważyłeś.
2) Kolory w RAWach zależą tylko i wyłącznie od oprogramowania, w których je obrabiasz. To ten program, na podstawie ustawionego profilu, generuje obraz z danych RAW.

mikas321123
22-07-2013, 20:07
Czyli po prostu muszę pokombinować LR. Ale idzie uzyskać obraz tak porządny np jak moim zdaniem był w D70s?

GonzoG
22-07-2013, 20:10
Czyli po prostu muszę pokombinować LR. Ale idzie uzyskać obraz tak porządny np jak moim zdaniem był w D70s?

Jak pisałem obrazek zależy od profilu - jak będziesz miał profil, który da Ci identyczne odwzorowanie kolorów co w D70s, to będzie identyczny.

moshica
23-07-2013, 08:46
Rozumiem, że autor obrabia na tym samym profilu (robił tak dla D70 a obecnie dla D90) ?
Więc skąd różnice ?

Krzych179
23-07-2013, 12:22
Miałem to samo po przesiadce z d40x na d90 takie wyblakłe to wszystko było. Balans bieli w aparacie blokowałem na 5500k (na słoneczku) nie ma żadnego sensu pozwalać d90 dobierać samej balansu potem tylko więcej z tym roboty jest, oczywiście robiąc w RAW. A potem suwaczki, saturacja itp. Efekt soczystości kolorków z starych CCD da się uzyskać, niestety nie znam jednej dobrej metody, jak raz do tego dojdziesz to nawet nie będziesz zauważał jakim suwakiem kręcisz. Niestety Trzeba nimi kręcić (tęsknie za moim d40x)

danieltor
30-07-2013, 14:59
witam, 6 lat robiłem d40. Zdjęcia super. 2 tygodnie temu kupiłem body d90, robię obiektywem 1.8 35mm, stałka, Z d40 zdjęcia żyleta, i super kolory. Teraz jestem załamany, ten sam obiektyw, zdjęcia porażka, nieostre blade, brak kolorów (robie rylko jpg) może mógłbym, prosić o kilka rad jak go poustawiać? instrukcję przeczytałem bo funkcji jest o wiele więcej niż w d40, za tydzień jadę na wakacje i jeżeli tak maja wyglądać zdjęcia tym aparatem to szkoda gadać... a d40 sprzedałem

MstrG
30-07-2013, 15:06
witam, 6 lat robiłem d40. Zdjęcia super. 2 tygodnie temu kupiłem body d90, robię obiektywem 1.8 35mm, stałka, Z d40 zdjęcia żyleta, i super kolory. Teraz jestem załamany, ten sam obiektyw, zdjęcia porażka, nieostre blade, brak kolorów (robie rylko jpg) może mógłbym, prosić o kilka rad jak go poustawiać? instrukcję przeczytałem bo funkcji jest o wiele więcej niż w d40, za tydzień jadę na wakacje i jeżeli tak maja wyglądać zdjęcia tym aparatem to szkoda gadać... a d40 sprzedałem

Pobaw się suwakami w PictureControl.
Pokaż to nieostre zdjęcie, może AF nie trafia tam gdzie trzeba? Sprawdź jak wygląda zdjęcie zrobione przez LV.

wed
30-07-2013, 15:43
danieltor, w moim D90 jest tak samo. Tylko że ja miałem ostre zdjęcia a po jakimś czasie na obu obiektywach zrobił mi się BF. Zrób zdjęcie testowe na LV, a wszystko bedziesz wiedział. Potem aparat wysyłasz do Warszawy i oni ustawiają.
Ostrzenie na LV działa wolniej, no ale tylko to mi pozostało :(

Na internecie poszukaj tablic do testowania ostrości, wydrukuj i postępuj zgodnie z instrukcją -banalne.
pozdr.

Seś@
30-07-2013, 15:53
Ja w D90 balans bieli mam ustawiony na ,,Cień'' i B 2 do 6 (tu tylko przestawiam) i prawie zawsze daje radę. Oprócz oczywiście sztucznych świateł.

danieltor
01-08-2013, 08:44
danieltor, w moim D90 jest tak samo. Tylko że ja miałem ostre zdjęcia a po jakimś czasie na obu obiektywach zrobił mi się BF. Zrób zdjęcie testowe na LV, a wszystko bedziesz wiedział. Potem aparat wysyłasz do Warszawy i oni ustawiają.

Na internecie poszukaj tablic do testowania ostrości, wydrukuj i postępuj zgodnie z instrukcją -banalne.
pozdr.

tabele do sprawdzania FF BF miałem już gotowe ponieważ kupiłem kiedyś sigmę 2.8 do d40- to był dopiero FF !!- tamten obiektyw odesłałem i sigmy nie polecam, a może miałem pecha?
Teraz również testy porobiłem , ostrość jest OK. sprawdzę LV,

danieltor
01-08-2013, 08:45
Pobaw się suwakami w PictureControl.
Pokaż to nieostre zdjęcie, może AF nie trafia tam gdzie trzeba? Sprawdź jak wygląda zdjęcie zrobione przez LV.
sprawdzę dzięki

Seś@
01-08-2013, 15:20

pozdr.

W czy tkwi różnica robiąc fotę normalnie a w LV ? (tyczy się sprawdzenia BF/FF). W LV podnosi wstępnie lustro i to tylko jest miarodajne do testów ?

MstrG
01-08-2013, 15:27
W czy tkwi różnica robiąc fotę normalnie a w LV ? (tyczy się sprawdzenia BF/FF). W LV podnosi wstępnie lustro i to tylko jest miarodajne do testów ?

W LV AF jest kontrastowy, a nie fazowy.

Seś@
01-08-2013, 15:38
W LV AF jest kontrastowy, a nie fazowy.

Ja u siebie zrobiłem foto próbne w LV i normalnie. Wyszło bez różnicy . To chyba dobrze ?

irek6311
01-08-2013, 15:40
Jak ostrość jest tam gdzie trzeba to ok Seś@ ;)

danieltor
01-08-2013, 16:19
Zdjęcia robione na LV są dużo lepsze! naturalne kolory itp itd! naprawdę super! co trzeba zrobić żeby wychodziły tak przy normalnym trybie?

zgera
01-08-2013, 16:24
Zdjęcia robione na LV są dużo lepsze! naturalne kolory itp itd! naprawdę super! co trzeba zrobić żeby wychodziły tak przy normalnym trybie?

Jeśli chodzi o kolory to nie ma znaczenia czy robisz przez LV czy wizjer, różnica jest tylko w systemie ustawiania ostrości, przetwarzanie obrazu jest takie samo.

GonzoG
01-08-2013, 17:17

Ustawiać parametry ekspozycji tak samo.
Przy LV pomiar światła odbywa się na matrycy, a nie na sensorze światłomierza, stąd mogą być różne parametry.

thmedia
10-08-2013, 11:36
Czytając mam takie pytanie: czy jest jakakolwiek różnica w zdjęciach pomiędzy d300 a d90, bo matryca chyba ta sama?

Szadzik
10-08-2013, 11:45
Czytając mam takie pytanie: czy jest jakakolwiek różnica w zdjęciach pomiędzy d300 a d90, bo matryca chyba ta sama?

D300s ma taką matrycę jak D90

thmedia
10-08-2013, 12:21
To trochę nie rozumiem narzekań i opinii, że D40 czy D70s robi lepsze zdjęcia w kwestii RAW. Miałem D100, D80, D50 i teraz D300 i trochę nie ma porównania - na korzyść D300, a co się tego tyczy D90 również.

Greg77
14-08-2013, 20:49
Robilem zdjecia D90 od 2009 roku, przesiadka byla z CCD i poczatkowo wydawaly sie mydlane, okazalo sie, ze po lekkim przyblizeniu te wieksze pliki wygladaly bardzo dobrze, kolorystyka, coz taki urok CMOSa.
Puszka o niebo lepsza od D70s, RAW elastyczny jak na tamte czasy i to bardzo, trzeba "wstrzelic" sie w obrobke z nowa puszka to proste jak z kazdym nowym sprzetem.

kurp
14-08-2013, 21:58
Witam. Ze wszystkich aparatów jakich używam, najlepsze JPG-i robi D50.

MstrG
14-08-2013, 22:02
Witam. Ze wszystkich aparatów jakich używam, najlepsze JPG-i robi D50.

Jakie body używasz?

kurp
15-08-2013, 13:16
Witam. Używam D70s, D40, D300, D5100 no i D50. Obiektywy N 50 1/8D, N 18-70, N 70-300D-ED. JPG-i prosto z puszki bez żadnej obróbki to u mnie bezapelacyjnie D50. Używam go głównie w połączeniu z N50 1/8D. AF w niczym nie ustępuje D300 (mam wrażenie, że w ciemności trafia lepiej od D300), reszta pod tym względem wypada dużo gorzej.

kurp
15-08-2013, 13:27
Dodam, że nieraz porównywałem wszystkie JPG-i z tych body w połączeniu z N18-70. Z tych wymienionych sprzętów moje to D50, D70s i D300. Myślalem o sprzedaży D50, ale moja żona nie chce nawet słyszeć o jego pozbyciu się. D70s to z sentymentu,- to była pucha. Jak już coś kupię to będzie to D7100.

siwyozzman
15-08-2013, 20:37
Potwierdzam - D50 to świetny aparat. Szczególnie jeżeli chodzi o jpg. W RAW zdjęcia z D70(s) to to samo... Mogę się wypowiedzieć jako użytkownik D70s, D50, D90, D300, D7000 że te dwa pierwsze korpusy są ciągle dla mnie najbardziej przewidywalne i pewne. Najnowsze D7000 daje super obrazek - Ci co twierdzą że nie warto się przesiadać z D90 ze względu na obrazek nie wiedzą co piszą :) - to teoretycy. Jakość obrazu jest dużo wyższa, ale z drugiej strony na poprawnie naświetlonych zdjęciach w niskim iso różnica jest aptekarska szczególnie na odbitkach. Przy tej samej szklarni zrobiłem zdjęcia na wakacjach D70s w ubiegłym roku a teraz D7000 - owszem powstały teraz zdjęcia w warunkach nocnych gdzie D70s było bezradne bez statywu, za to w pozostałych sytuacjach pomimo ładniejszej kolorystyki to jednak zdjęcia z D7000 wcale nie przebijają tych ubiegłorocznych... Z D90 i D300 pożegnałem się ze względu na kolorystykę nie do przyjęcia dla mnie a AF w D90 nie umywał się do tego z D70s/ miałem po dwa egzemplarze tych body - wiem co piszę/ D300 było pod tym względem ok ale D7000 tez daje radę... Nie jest może bardzo powtarzalne z większej odległości ale z bliska jest ok i fajnie działa 3D tracking nawet z 35/1.8G - ten sam obiektyw z D90 nie nadawał się do robienia zdjęć z większej odległości niż 2m...wychodziła maksymalna kaszana za to z D70s było super - z D7000 też ok

moshica
15-08-2013, 21:58
Jak zachwalałem D70 w trybie RAW to niektórzy od czci i wiary mnie obwiniali ;-)
Zazwyczaj są to osoby które dla wygody używają tylko jpg, bo nie potrafią wydobyć walorów z tej puchy robiąc w RAW, ja od początku istnienia tak robiłem i do dziś to praktykuję. To body nigdy mnie jeszcze nie zawiodło i pewnie jeszcze długo podziała, chociaż czekam na D400. D7100 fajny ale ma za płytki jak dla mnie uchwyt, nie to co D70 lub D300....

koberek
15-08-2013, 22:31
moshica popieram
a kto robi jeszcze w jpg ?
nawet kompaktem swej żony canonem z chdk robię w rawach

MstrG
15-08-2013, 22:49
moshica popieram
a kto robi jeszcze w jpg ?
nawet kompaktem swej żony canonem z chdk robię w rawach

Ja nie zawsze mam potrzebę robienia w nefach.

Glowa
16-08-2013, 10:00
Jak zachwalałem D70 w trybie RAW to niektórzy od czci i wiary mnie obwiniali ;-)
Zazwyczaj są to osoby które dla wygody używają tylko jpg, bo nie potrafią wydobyć walorów z tej puchy robiąc w RAW

Przemyśl jeszcze raz to, co napisałeś. Co ma wspólnego robienie zdjęć w jpg z rzekomą nieumiejętnością "wydobywania walorów" puchy z rawa?

moshica
16-08-2013, 13:51
Chodziło o to że "wygodniccy" nie wiedzą jak użyć ACR, Nx'a i obrobić surowy materiał. Przyjmują że jpg ma być wypluty w jak najlepszej jakości. Jak zwykle kwestia podejścia, co nie przesądza o nieużywalności D70/D80 jeśli się umie i wie jak uzyskać "dobrą" jakość ze starych puszek...

MstrG
16-08-2013, 15:00
Chodziło o to że "wygodniccy" nie wiedzą jak użyć ACR, Nx'a i obrobić surowy materiał. Przyjmują że jpg ma być wypluty w jak najlepszej jakości. Jak zwykle kwestia podejścia, co nie przesądza o nieużywalności D70/D80 jeśli się umie i wie jak uzyskać "dobrą" jakość ze starych puszek...

To tak jakbyś napisał, że "wygodniccy" jeżdżą automatami, bo nie potrafią zmieniać biegów ręcznie... nie generalizujmy. Ja mogę odwrócić kota ogonem i napisać, że Ci co grzebią w ACR / NX nie potrafią zrobić jpg najlepszej jakości prosto z puszki - co oczywiście nie jest prawdą.

varjo
16-08-2013, 15:45
Początkowo rawy z D90 przerabiałem w LR i nie byłem zadowolony. Później przerzuciłem się na soft Nikona (a konkretnie darmowy ViewNX2) i od tego czasu kolorystyka jest ok. Wprawdzie musiałem nad tym trochę posiedzieć, stworzyć sobie własny profil, ale mam dokładnie to, czego chciałem. Niewątpliwą zaletą firmowego softu jest możliwość zgrania własnego profilu do aparatu.

irek6311
16-08-2013, 16:32
Ja tak przewrotnie napiszę że jak jpg z body jest akceptowalny to w RAW mniej roboty by ładne zdjęcie uzyskać ,
jpg robię często nawet na D800 bo seriami często pstrykam a potem trzeba to szybko obrobić (drobne korekty) ...
może to śmieszne bo wszyscy tylko RAW/NEF ale dla mnie wygodne i gdy jakość nie jest priorytetem tylko jpg (ale jestem amator/wygodniś) ,
pisałem to i powtórzę D90 tak jak D300 jpg/RAW nie pasowało mi to co wypluwał < obróbka mocna może to niwelować częściowo ...
dla mnie ta pierwsza seria CMOS od Nikon była niedopracowana i obróbka zdjęć koszmarna (D300 sprzedałem po 3 miesiącach) .

Mekano
16-08-2013, 16:47
ale sluchajcie, dla kogos kto nie zarabia na slubach itp. tylko robi zdjecia dla swojej przyjemnosci, uwazam ze aparat ma robic bardzo ladne zdjecia w .jpg i kiedys jak mialam d80 .jpgi, zawsze mi sie bardzo podobaly i robiac czasem zdjecia w rawach, przy probie zabawy nie widzialam potrzeby by po obrobce uzyskac zdjecie o zblizonej lub podobnej jakosci jaki serwowal gotowy .jpg, wolalam poprawic gotowego .jpg, drobne korekty, niz edytowac calego raw-a. Totez, mysle, ze raw-y nie sa dla wszystkich.
Natomiast kolorystyka z d90, troche mniej juz mi sie podoba, ale jest akceptowalna.

irek6311
16-08-2013, 16:56
Mekano bo D80 ma bardzo dobrą matrycę ccd i też lubię zdjęcia z tego aparatu < dlatego nadal go mam ;)

Archibald6803
16-08-2013, 17:07
...........dla mnie ta pierwsza seria CMOS od Nikon była niedopracowana i obróbka zdjęć koszmarna (D300 sprzedałem po 3 miesiącach) .

No patrz ... a ja ostatnio z rozmysłem kupiłem sobie tą puchę (d300) bo ( po wcześniejszym sprawdzeniu ) m.innymi doszedłem do wniosku ,że jakość i kolorystyka wypluwanych przez niego jpegów BARDZO mi odpowiada ..... trzeba tylko pozmieniać parę standardowych ustawień pod swoje oczekiwania i jest więcej niż dobrze.
D80 ( którego miałem parę lat ) strasznie mnie irytował "cukierkowatą" kolorystyką i niskim użytecznym iso , ale był sympatyczny w obsłudze.

Mekano
16-08-2013, 17:09
No wlasnie d80 to byl hit, d90 juz nie dalo takiej satysfakcji co d80, ja zmienilam bo potrzebowalam wieksze uzyteczne iso, choc niewiele mi to dalo.

D80 ( którego miałem parę lat ) strasznie mnie irytował "cukierkowatą" kolorystyką i niskim użytecznym iso , ale był sympatyczny w obsłudze.

a mi wlasnie podobala sie ta cukierkowata kolorystyka, w d90 tez sie da ustawic podobnie, ale przestawienie WB na "pochmurny", jest zdecydowanie inne niz te z d80, wolalam te z d80. W d80 obrazek byl z domieszka koloru zoltego, natomiast w d90, bardziej wpada w pomarancze..

irek6311
16-08-2013, 17:17
D80 mam ustawiony na neutral i jpg nie jest cukierkowy a jak ktoś na max poustawia to masakra a nie poprawne kolorystycznie zdjęcie ,
niedosyt kolorów D80 podnoszę filtrem polaryzacyjnym w plenerze i to tylko krajobraz/architektura .