PDA

Zobacz pełną wersję : Tani statyw

MasterM16
22-07-2013, 00:20
Cześć
Jako że robię dużo zdjęć po nocach ( zdjęcia kuchni, szaf, itp) potrzebuję statywu. Chcę wydać max 100zł najlepiej z przesyłką, ponieważ zbieram na lustrzankę (pierwszą) i chciałbym ją kupić jak najszybciej. Statyw ma być na kompakta, najlepiej jak najwyższy i w miarę stabilny jak na swoją cenę. Nie wiem czy za tą kasę udałoby się kupić coś aby później utrzymało lustrzankę, (najprawdopodobniej D90 + 18-105, czyli dobre ponad 1 kilo).

A i od razu jeśli macie jakieś propozycje, jeśli tamten tańszy nie utrzyma lustrzanki, to napiszcie jakiś ciekawy statyw do 250zł z dość dużym udźwigiem i najlepiej by można było go ustawić do zdjęć z perspektywy żaby (ale nie koniecznie). Ten zakup dopiero po lustrzance, przeznaczony właśnie do niej, a nie chciałbym teraz wydawać takiej kwoty bo oddalałbym się od jej zakupu. :p
Z góry dzięki. :smile:

sokolnik
29-07-2013, 11:45
wydanie 100zł na statyw do lustrzanki to marnowanie kasy. Miałem takie %^^no za 150 zł i sprzedałem. Może i do kompaktu się nada. Ale do D90 +18-105 u mnie się nie nadawało. Kupiłem używkę w dobrym stanie i dopiero teraz wiem co to dobry statyw. Mimo tego że jest ciężki i duży to zabieram go do Rzymu :)

risto
30-07-2013, 08:55
ja pare razy pożyczałem od kumpla velbon df60 kosztuje koło 120zł w tej cenie to dobry wybór.

arecki
30-07-2013, 09:06
j.w. DF60, w tej cenie to najlepszy wybór

Panerai
30-07-2013, 21:09
Miałem Velbona model coś tam chyba DF 50 i używałem go wraz z Nikonem D90 + 18-105. To było 4 lata temu, statyw oddałem w prezencie sprzedając De 90.
Dzisiaj nie wyobrażam sobie pracy ze statywem nie wyposażonym w głowicę kulową. Pamiętam koszmar ustawiania aparatu na nierównościach gdzie poziomowanie
polegało na wydłużaniu lub/i skracaniu nogi lub nóg statywu celem zachowania poziomu w kadrze. Nigdy więcej ! W statywie tym uszkodziłem / przekręciłem/ przesiliłem śrubę
motylkową "kolumny centralnej". Plastikowe gniazdo nie wytrzymało i lekko pękło. Cóż ... bałem się, że nie dokręcona śrubka "puści" aparat na ziemię więc dałem więcej siły :(
Jeżeli kolega planuje fotografować w pomieszczeniach raczej taki statyw spokojnie wystarczy. Nie radzę jednak wychodzić z nim w teren z powodów jw. do tego z uwagi na
lekką konstrukcję, która nie oprze się nieco silniejszym powiewom wiatru czy nawet przejeżdżającej ciężarówki. Obecnie używam MANFROTTO 055XPROB ale to jest raczej przerost formy nad treścią jeśli chodzi o D90 i wspomniane przeznaczenie.