PDA

Zobacz pełną wersję : Jak najlepszy adapter m42

Todziu
21-07-2013, 22:46
Witam jaki polecacie dobry adapter M42 z soczewka do 100zl z allegro lub tutaj na forum moze ktos ma do sprzedania

Dzieki

GonzoG
22-07-2013, 01:00
Żaden nie jest dobry. Soczewka zawsze będzie psuła jakość zdjęć - pogorszy ostrość, zwiększy aberrację i powstające refleksy.

Todziu
22-07-2013, 06:24
Ja wiem jakie sa wady takich przejsciowek ale dostalem w spadku dosc dobre obiektywy analogowe i szkoda byloby ich nie wykorzystac a denerwuje mnie gdy nie ostrzy przy nieskonczonosci obiektyw - mam juz adapter M42 ale bez szkla -
A cos takiego [URL="http://http://allegro.pl/adapter-nikon-m42-nieskonczonosc-2xdekiel-i3407946264.html"[/URL] cz czy to sa wszystkie takie same shity chinskie te za 79 i te tansze czy mam jakis wybor?

Dzieki

pgaik
22-07-2013, 08:55
Jeśli szkła dobre to może warto pokombinować

http://format93.blogspot.com/2010/06/przerobka-pentacona-50mm-f18-m42-nikon.html

GonzoG
22-07-2013, 10:45
Ja wiem jakie sa wady takich przejsciowek ale dostalem w spadku dosc dobre obiektywy analogowe i szkoda byloby ich nie wykorzystac a denerwuje mnie gdy nie ostrzy przy nieskonczonosci obiektyw - mam juz adapter M42 ale bez szkla -
A cos takiego [URL="http://http://allegro.pl/adapter-nikon-m42-nieskonczonosc-2xdekiel-i3407946264.html"[/URL] cz czy to sa wszystkie takie same shity chinskie te za 79 i te tansze czy mam jakis wybor?

Dzieki

Wszystkie te adaptery, to chińskie podpierdółki.

kszafran
09-10-2013, 19:11
Odgrzeję temat. Też dostałem kilka analogów z puszką Zenita. Zaopatrzyłem się w adapter z soczewką i niedosyt. Ostrość na oo tylko w jednym (akurat najbrudniejszym) jest ok. nawet z małym zapasem, pozostałe jeszcze ciut by chciały. Zależy mi na max świetle do astrofografii, więc zwiększanie przesłony odpada. Adapter na dość gruby kołnierz i czy zeszlifowanie go o 1-1,5 mm to dobry pomysł ? Niedokręcenie obiektywu pogarsza sprawę. Czy ktoś próbował coś takiego ? Soczewka poszła by bliżej obiektywu. Może wymiana soczewki, optyk pewnie by dorobił, tylko w którą stronę + czy -?

adriansocho
09-10-2013, 20:07
Spróbuj zrobić zdjęcie obiektywem przyłożonym do korpusu bez adaptera (musisz trzymać go dociśniętego do kołnierza bagnetu, i najlepiej dość osiowo) - wtedy zobaczysz, czy to coś da. Zalecam ostrożność, żeby nie zepsuć zabieraków w komorze. Teoretycznie powinno zwiększyć GO, może nawet o tyle, żeby Ci wystarczyło. Im dłuższa ogniskowa, tym dalej sięgnie GO.

kszafran
09-10-2013, 20:18
Próbowałem, też ciut brakuje :sad: obiektywy to KENLOCK 2.8/135mm i SOLIGOR ZOOM MACRO 85-205mm. Moja puszka to D60, ale to bez znaczenia. Chodzi o przesunięcie ogniskowej.

adriansocho
09-10-2013, 22:02
Jeszcze jest temat "justowania" obiektywu - w niektórych starszych konstrukcjach, które nie były jeszcze wykonywane jako kształtki wtryskowe, można przesunąć ostatnią soczewkę lub grupę soczewek w stronę lustra - można to zrobić w Heliosie (tym najpopularniejszym), może również w tych szkłach. Nie mam dalszej wiedzy na ten temat, ale znajdzie się tutaj kilku kolegów, którzy być może coś dopomogą - między innymi moderator TOP67 może coś podpowiedzieć.

kszafran
10-10-2013, 12:50
No, no. Kenloka pewnie da radę "wyjustować". Soczewki z tyłu są dwie i łatwo je odkręcić. Popróbuję jak wydumam jakieś podkładki do prób. Soligora w ten sposób się nie da. Ma wystającą "dupę" z soczewą jakieś pół cm, do tego stopnia, że adaptera nie idzie do końca dokręcić. Może coś od przodu "po bożemu". Ktoś tu kombinował z blokadą ostrości. Zdjąłem gumę, ale raczej nie widzę żadnego bolca, nie kumam jak to działa, więc poczekam na olśnienie.

JacekCz
11-10-2013, 07:40
Troche śmieszy mnie połączenie "obiektywów wysokiej jakości" i soczewek ALBO domowego justowania.
Nikon nie jest systemem do zabawy w m42

Kenlocka nie znam, obiektywów 135mm różnych marek nie-nikkor na bagnet są dziesiątki, za ceny mniejsze niż konwersja (sam kupiłem dwa po stówce). Działa przysłona, wszystko działa.
Manualnych zoomów to już powódź za cenę mniejsza niż przesyłka. Przecież to nie ma sensu.

TOP67
11-10-2013, 07:48
O adapterze z soczewką można zapomnieć. Zrób zresztą prosty test. Zrób taki sam kadr bez soczewki (na maksymalnej odległości, jaką się da) oraz z soczewką. Przekanasz się czy jest różnica i czy warto bawić się takim starym obiektywem. Bo może się okazać, że po prostu obiektyw jest kiepski, zwłaszcza na pełnej dziurze.
Jak już wybierzesz dobry obiektyw, to napisz jaki. Zależnie od modelu są różne sposoby. Czasami udaje się wymienić gwint na bagnet. Czasami da się przesunąć cały blok optyczny, co nie powoduje żadnego pogorszenia optyki. Natomiast do wykręcania jednej soczewki jestem nastawiony sceptycznie.

kszafran
11-10-2013, 08:08
Z tym Kenlokiem się pobawię, skoro już mam. A czy to jest godne uwagi ? Wygląda że powinien działać pomiar światła;
http://allegro.pl/obiektyw-tamron-af-28-200-f3-8-5-6-aspherical-71de-i3600711858.html
jest stosunkowa jasny.

Soserious
30-01-2014, 15:14
Odgrzebię temat. TOP67, co polecisz przy Heliosie 44-M-6?

boobass
30-01-2014, 23:59
Mam tez pytanie. Do smc takumara 50 1.4 oraz Jupitera MC 37A, jaka przejściówka najlepiej sie nada?

witboy
31-01-2014, 02:59
do jupitera tylko i wylacznie t2-f mam taka z komputronika dalem ze 40 zl ale nie zaluje ani sekundy pasuje idealnie ostrzy idealnie na oo do tego idealnie wyglada z jupiterem jakby wlasnie od tego modelu byl ten adapter, do takumara najlepiej wg mnie wersje slim bez soczewki ale oo nie bedzie

boobass
31-01-2014, 11:34
do jupitera tylko i wylacznie t2-f mam taka z komputronika dalem ze 40 zl ale nie zaluje ani sekundy pasuje idealnie ostrzy idealnie na oo do tego idealnie wyglada z jupiterem jakby wlasnie od tego modelu byl ten adapter, do takumara najlepiej wg mnie wersje slim bez soczewki ale oo nie bedzie

Bardzo dziękuję. Jeden problem. Z racji tego, że pisałem ten post z tapatalka, nie sprawdziłem na jakim forum go piszę. Potrzebuję adapter, ale do ... 6D :oops: Sorry...

kszafran
16-04-2014, 07:57
Opanowałem oba obiektywy zamieniając ich mocowanie na pierścień adaptera bez soczewki przewiercając w odpowiednich miejscach (tak aby znaczniki wypadły u góry) przez stare otworki, fazowanie i ostrzenie jest ok. Teraz kolejna rzecz. Mam rozwalonego kitowca 18-55 i do jednego chciałbym przełożyć procesor. Do płytki są wpięte trzy tasiemki, tą do silniczka AF pewno można wypiąć a jak z resztą ? Zamocowanie półpierścienia ze stykami to kolejna zabawa. Co będzie z prockiem działało ?

kszafran
17-04-2014, 16:47
c.d. no zrobione. Jest potwierdzenie ostrości. Działa tylko M, na innych nie widzi obiektywu, ale to chyba normal.