PDA

Zobacz pełną wersję : Błąd FSC

unbelievable
21-07-2013, 21:44
Może ktoś miał z tym styczność, niestety nigdzie nic nie znalazłam.

Mam zrobione zdjęcia w NEFach, przez pewien czas było je widać, ale nastąpiło kilka błędów karty (CHR), zdjęcia zmieniają nazwy na FSC_0000, gdzie 0000 to różne liczby(takie jakie byłyby licząc normalnie), lub FSC_37:4 (gdzie 37 się nie zmienia, a tam gdzie 4 są liczby od 0 do 9, teraz mam dwa rzędy takich zdjęć), do tego powstaje folder o nazwie .." " " którego nie da się otworzyć.
Przy FSC_0000 program (photoshop cs5.1) próbuje otworzyć, ale wyskakuje błąd, przy drugim formacie próbuje otworzyć, ale nie otwiera i nie pokazuje błędu.
"psuje się" tak tylko część zdjęć, z resztą jest wszystko w porządku. Już drugi raz aparat zrobił mi coś takiego, jednak wcześniej zdjęcia były jakby zdublowane, tzn. działające i niedziałające o tych samych numerach.

mam d70, wersja oprogramowania 2.0, karta CF Kingston 2gb (w danej sytuacji zapełniona do mniej-więcej połowy)

Mam jeszcze nikłą nadzieję na odzyskanie zdjęć, więc bardzo liczę na pomoc.

rstr575
21-07-2013, 22:18
Niech Kolega wrzuci kilka plików z nazwą FSC.
Może to być kłopot z kartą.

6868
21-07-2013, 22:22
Niech Kolega wrzuci kilka plików z nazwą FSC.
Może to być kłopot z kartą.
To koleżanka, kolego :-)
A swoja droga, to niech koleżanka wrzuci jakieś zdjęcie.

rstr575
21-07-2013, 22:26
W takim razie proszę o wybaczenie.

H1TM4N1500
21-07-2013, 23:20
Weź drugą kartę i sprawdź czy sytuacja się powtarza. Na moje "oko" to karta nadaje się w śmietnik. Kiedyś podobna przypadłość trafiła moją kartę SD. Zdjęcia dało się otworzyć lecz były w połowie szare lub ponakładane na siebie, pojawiały się pliki które nie chciały się usunąć a sama karta nie dawała się sformatować. Karta poszła w kosz, zastąpiła ją inna i problem zniknął.

unbelievable
21-07-2013, 23:42
Niestety nie wyślę nic, pliki nie chcą się zrzucać na komputer, nie ma żadnej reakcji na żadne operacje (przeciąganie, wycinanie, kopiowanie). Mogę zrobić jedynie screena z tego jak to wygląda.

też mi się wydaje że to może być problem z kartą i zastanawiam się, czy te pliki się nadpisują, czy np. robią się duplikaty i może da się jednak odzyskać działające zdjęcia

rstr575
21-07-2013, 23:56
Znalazłem na jakimś forum informację że u pewnego gościa pliki z nazwą zaczynająca się na FSC zapisywały się naprzemiennie z plikami zaczynającymi się od DSC, z czego kolejność numeracji została zachowana - czy u Koleżanki też tak jest?
A skoro nie daje się cut/copy, to chyba karta w śmietnik. Ostatecznie można spróbować ją sformatować i zobaczyć czy wszystko wróci do normy.

unbelievable
22-07-2013, 00:14
Ja ją bardzo często formatuję, praktycznie przy każdym zrzuceniu zdjęć.

U mnie teraz zapisały się najpierw normalnie (tzn. na podglądzie w aparacie było je widać), później po błędzie karty przestały się pokazywać- jest to kilkadziesiąt początkowych zdjęć, późniejsze z tej samej sesji działają.

limal
22-07-2013, 12:43
Ja ją bardzo często formatuję, praktycznie przy każdym zrzuceniu zdjęć.
U mnie teraz zapisały się najpierw normalnie (tzn. na podglądzie w aparacie było je widać), później po błędzie karty przestały się pokazywać- jest to kilkadziesiąt początkowych zdjęć, późniejsze z tej samej sesji działają.

Karty najczęściej ulegają awarii wtedy gdy np: wyciągamy kartę z aparatu w trakcie zapisu, kiedy w trakcie zapisu zabraknie zasilania, kiedy w czasie zapisu zabraknie miejsca na karcie. Czy coś takiego miało u Ciebie miejsce?
Pozdrawiam!

unbelievable
22-07-2013, 14:34
Karty najczęściej ulegają awarii wtedy gdy np: wyciągamy kartę z aparatu w trakcie zapisu, kiedy w trakcie zapisu zabraknie zasilania, kiedy w czasie zapisu zabraknie miejsca na karcie. Czy coś takiego miało u Ciebie miejsce?
Pozdrawiam!

raczej nie miało, ale możliwe, że podczas zapisywania próbowałam zrobić następne zdjęcie (chociaż przy czymś takim myślę, że nie powinny pojawiać się błędy, no ale to aparat, i karta, używane intensywnie od jakichś 4 lat)

Bateria mi zaczęła siadać przy drugiej, niewadliwej, partii zdjęć, podczas, gdy tamte powinny być już zapisane.

nikontyna
26-07-2013, 07:25
Wyciąganie karty podczas zapisu może spodowować uszkodzenie całej zawartości. To nie Windows, że stracimy tylko to co było zapisane, ponieważ aparat ze swoim softem nie otwiera plików jak komputerowe systemy plików. Dokonuje przesunięcia i ten błąd może sporo kosztować.