Zobacz pełną wersję : UV-ka i POLAR do Sigmy
Do Szanownych Koleżanek i Kolegów zwracam się o radę: jakie filtry UV oraz polaryzacyjne dobrać do Sigm 10-20/4,-5,6 i 17-70/2,8-4? Jakość jest dla mnie bardzo ważna, ale też nie chcę, by mój "amatorski" portfel nie padł na zawał przy zakupie. ;-) I jeszcze jedno - jeżeli można, to proszę o opinię osoby użytkujące dana markę i typ. Zależy mi na opiniach "praktyków", a nie odsyłaczach do testów i produktów, których nie miało się zakręconych na gwint.
Witam i polecam filtr UV Cokin Pure Harmonie.
Bardzo cienki, z powłokami i przystępnej cenie. Osobiście używam na N18-300 i S10-20.
A tu opis:
http://www.optyczne.pl/5426-nowo%C5%9B%C4%87-Cokin_Pure_Harmonie.html
Zdjęcia - obiektyw N18-300 z filtrem UV Cokin Pure Harmonie.
http://imageshack.us/a/img833/4586/al79.jpg
http://imageshack.us/a/img819/2074/sv06.jpg
siema :)
mam polara marumi do sigmy 10-20/4-5,6, za ktorego zabulilem prawie 350 zlociszy. Powiem tak, jezeli chcesz kupic polar do tego szkla w celu uzyskania tego upragnionego niebieskiego nieba to raczej zapomnij o tym, dlaczego? poniewaz to szklo jest za szerokie i polaryzacja nierownomiernie dziala na najszerszym koncu czyli zawsze czesc nieba tylko jest spolaryzowana tworzac plamy na niebie. Ewentualnie uzywac szklo od ok 15mm... ;) Jezeli chodzi o dzialanie samego filtra to jest ok, zafarbow niezauwazylem, wydluza ekspozycja, usuwa odbicia z lisci, kamieni i innych powierzchni wydobywajac ich kolor, tutaj zmienia sie kolorystyka zdjecia ale nie jest to zafarb tylko efekt wlasnie polaryzacji. Dalej obstawiam ze szukasz tego niebieskiego nieba i juz predzej polecilbym system cocin p i filtry hitech ktore tez mam :D i o ktorych moge powiedziec ze czasem puszcza jakis zafarb ale nie ma tragedii. Uzywania tych filtrow trzeba troche wycwiczyc tj dojsc do wprawy, wykonac kilka ujec aby uzyskac ten efekt ktory by sie chcialo.... osobiscie jednak celowalbym w bracketing ekspozycji w body aparatu, ktorego niestety nie mam:D, i zabawe na warstwach w celu uzyskania tego upragnionego nieba, tak pozatym to mam jeszcze taniego polara do 18-55 (chyba hoya) i powiem ze takze zafarbow nie zauwazylem, tak samo polaryzuje co marumi no i do tego na 18mm niebo jest niebieskie rownomiernie........ dodam jeszcze jako ciekawostke/informacje ze polaryzowac niebo mozna tylko stojac bokiem do slonca, w innych przypadkach tej polaryzacji tak nie widac....
Pozdrawiam :)
@Saimon
Dzięki za radę. Ciekawy filtr. Przy nadmiarze ;-) gotówki pewnie o nim pomyślę.
@lortek
Również dziękuję za odpowiedź. Filtr polaryzacyjny w tym obiektywie ma mi służyć przede wszystkim do likwidacji odblasków z szyb budynków oraz lśniących elewacji. Błękitne niebo - jeżeli wyjdzie - będzie miłym efektem ubocznym. :-)
To, że stojąc bokiem do słońca uzyskujesz najlepsze rezultaty jest logiczne, bo filtr należy ustawiać pod kątem 90 stopni w stosunku do kierunku padania światła. Siedem lat fotografowania na analogach mnie tego nauczyło.
Jako polar do Sigmy 10-20/4,5-5,6 wybrałam Marumi 77 mm C PL(D) DHG za 249 zł.