PDA

Zobacz pełną wersję : Flash (zamiennik) do strobbing'u obsługujący iTTL i Remote mode (błysk zdalny) ?

sebastian_gora
21-07-2013, 13:00
Witam serdecznie

Chciałbym zapytać o wasze doświadczenia z używaniem lamp innych producentów odnośnie tematu strobbingu.
Mianowicie - posiadam 2 lampy SB-900 i używam ich w remote mode (iTTL). Chciałbym jednak rozbudować scenę o kolejne 2-3 lampy, obsługujące w/w standardy, zdolne do ustawienia grup i kanałów.

Czy poza nikonowskimi SB700,800,900 istnieją na rynku jakieś lampy współpracujące bezproblemowo z nikonowskim systemem błysku zdalnego?

Będę wdzięczny za wasze podpowiedzi.

Pozdrawiam
Sebastian

GonzoG
21-07-2013, 13:26
zobacz do wątku o lampach obsługujących CLS w dziale lamp błyskowych. Są tam wymienione wszystkie.

sebastian_gora
21-07-2013, 21:54
Dziękuję bardzo za informację. Zagłębiłem się w powyższy wątek i muszę przyznać, że bardzo pomógł mi w temacie.

pozdrawiam

sebastian_gora
22-07-2013, 13:04
A ja mam dość istotne jak myślę pytanie odnośnie lamp mogących pracować jako MASTER. Czy LP lampy ma wpływ na zasięg w jakim lampa może wyzwolić inne lampy w systemie CLS? Mianowicie, biorąc pod uwagę np chwaloną lampę Voeloon 331EX i np SB-900 - czy ich LP, która się dość różni ma wpływ na moc przedbłysku i max odległość, z której wyzwolą inne lampy?

I w drugą stronę - czy czułość wymienionych lamp jako Slave CLS jest +- zbliżona czy może reakcje (lub ich brak) na przedbłysk różnią się między poszczególnymi modelami?
Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie?

mateo912
22-07-2013, 13:12
A ja mam dość istotne jak myślę pytanie odnośnie lamp mogących pracować jako MASTER. Czy LP lampy ma wpływ na zasięg w jakim lampa może wyzwolić inne lampy w systemie CLS? Mianowicie, biorąc pod uwagę np chwaloną lampę Voeloon 331EX i np SB-900 - czy ich LP, która się dość różni ma wpływ na moc przedbłysku i max odległość, z której wyzwolą inne lampy?

I w drugą stronę - czy czułość wymienionych lamp jako Slave CLS jest +- zbliżona czy może reakcje (lub ich brak) na przedbłysk różnią się między poszczególnymi modelami?

LP masterów ma wpływ tylko w bardzo specyficznych warunkach tj gdy wyzwalasz w nocy z dużej odległości im większa moc lampy tym fotocela powinna z większej odległości złapać.
w 2 stronę nie ma żadnych statystyk ani producenci nie ujawniają takich informacji więc ciężko porównać.
Generalnie im jaśniej na dworze tym gorzej działa CLS

GonzoG
22-07-2013, 13:16

Moc lampy ma niewiele wpływu na siłę błysku sterującego CLS. Ten jest ustalany niezależnie przez producenta - bardzo często jest w granicach mocy minimalnej.
Co do czułości jako zdalna - każda ma inną. Nikon tu jest najlepszy, ale jest to kosztem większej podatności na "oślepienie" przez światło słoneczne - SB reagują na IR i pasmo widzialne. Metz, YN, Oloong/Veoloon tylko na IR.

sebastian_gora
22-07-2013, 13:34
Dzięki za odpowiedzi.

A jak ma się mieszanie różnych lamp? Jakieś doświadczenia?
Mam 2 lampy SB-900, planuję dokupić YN-568EX jako kolejny mocny slave (3x slave, ze wspomnianymi SB-900)i Voeloon 331EX jako master gdyż wbudowana nie zawsze daje radę wyzwolić inne lampy (zapewne przez brak ukierunkowania błysku ?).

Czy ktoś próbował mieszać różne lampy w taki sposób? Jak to się sprawuje ?

Jacek_Z
22-07-2013, 22:51
Sebastian - pytaj w innych wątkach. Nie widzisz, że tu, w przyklejonym temacie jest jedynie wyliczanka lamp z CLS, a nie temat do pytań? Zresztą załozyłes swój temat z pytaniem - kontynuuj to tam.

EDIT - przeniosłem posty.

sebastian_gora
23-07-2013, 10:07
W porządku, tak zrobię, dzięki.
Podpiąłem się pod ten temat gdyż stwierdziłem, że to jednak rozwinięcie tematu lamp współpracujących, ich charakterystyki i współpracy. Rozumiem jednak co masz na myśli i temat będę kontynuował w osobnym wątku.

Dzięki wielkie za udzielone odpowiedzi. Zamówiłem obie lampy i jak dotrą to postaram się podzielić odczuciami z używania ich.

pozdrawiam