Zobacz pełną wersję : Kompakt z najlepsza jakoscia zdjec? wasze propozycje i opinie.
Temat kompaktow ostatnio mnie troche zainteresowal, dlatego otwieram luzny temat o dobrych kompaktach co sadzicie na ten temat? Chcialabym poznac wasza opinie, prosze tylko nie piszcie w tym watku, ze lepsza bedzie lustrzanka, czy bezlusterkowiec, to ma byc temat tylko o dobrych kompaktach, czysto informacyjny, moze komus sie przyda w wyborze dobrego aparatu kompaktowego, np. na wakacyjne wyjazdy.
Ja z tego co ostatnio zauwazylam to stawiam na Sony RX100 i Nikon Coolpix P7700.
Kompakt raczej nie przewyzszy jakoscia obrazu od dorego bezlusterkowca,
ale moze dzisiejsza technika pozwoli chociaz aby byl porownywalny, wiec piszcie jakie jest wasze zdanie na ten temat.
przyłączam się do tematu
sam się zastanawiam nad Nikon Coolpix P7700 i fuji x10, rx100 trochę za drogi,
z przewagą dla nikona (bo mogłem se go "pomacać"),
jestem ciekaw opinii forumowiczów
MariuszJ
20-07-2013, 17:44
Ja stawiam na sony rx1 w rękach Tolka Banana...
Ja do listy dołożyłbym Lumixa LX7. Dobre jasne szkło (w końcu to Leica), niezła matryca, RAWy, a i tańszy od RX100.
Rafał Wylegała
20-07-2013, 17:52
Tańszy, ale...i ze znacznie mniejszą matrycą... i o połowę mniejszą rozdzielczością...
:)
Canon G15 i mniejszy, ciemniejszy s110
Lubię kompakty Canona za świetną obsługę i uniwersalność. Do G15 można podczepić filtry i zewnętrzny wężyk spustowy z pełnym programatorem do robienia time-lapsów.
Miałem kiedyś krótko s90 a potem kupiłem LX5 - Panas robił trochę lepsze fotki ale cała wygoda i przyjemność fotografowania była po stronie Canona i ten kieszonkowy rozmiar. Sprzedałem LX5 i zakupiłem S100 - sam obrazek to nie wszystko.
Ja stawiam na sony rx1
Na takie fotki to tylko Rafał może sobie pozwolić :-) Niestety to nie jest sprzet dla zwykłych, szarych Polaków.
Mozemy zrobic tutaj taki ranking aparatow, z kazdej marki wybrac po 2, 3 typy, tak ogolnie by kazdy kto chcialby kupic dla siebie jakis kompakt mogl miec jakis zarys i latwiej mogl wybrac cos dla siebie.
Z Sony to jest najprostszy wybor RX100 i RX100 II.
Wspomniany RX1, pomijam bo nie kazdy lubi aparat z jedna ogniskowa, mimo swej doskonalosci, a i ta cena.. :/
pastwisko
21-07-2013, 00:29
tak ogolnie by kazdy kto chcialby kupic dla siebie jakis kompakt mogl miec jakis zarys i latwiej mogl wybrac cos dla siebie
(RX1) pomijam bo nie kazdy lubi aparat z jedna ogniskowa
Jakoś X100/S wszyscy pod niebiosa wychwalaja, a zooma u niego niet. Pozatym jak każdy to każdy.
Mekano a czy wygląd/kolor aparatu ma znaczenie? Czy to ważne kryterium?
To może dodać jakies przedziały cenowe?
edit:
Kurde, chyba w sklepie nie kłamią? Wystarczy zaznaczyć "best selling" i mamy jak na dłoni. Prawie wszystkie nazwy z pierwszej strony przewinęły sie w dziale "inne systemy"
http://www.wexphotographic.com/digital-cameras/b3064
Ty w ogóle fotografujesz czy tylko mówisz o aparatach.
Czytaj moja stopke.. :-P
Mekano a czy wygląd/kolor aparatu ma znaczenie? Czy to ważne kryterium?
Nie, to nie jest wazne, aczkolwiek wolalabym zeby byl ladny taki jak rx100.
I kolor kazdy, byle nie brazowy.
Temat ciekawy, ale chyba nie pomoże w dobrym wyborze aparatu, bo jednak każdy bezlusterkowiec może stać się w każdej chwili kompaktem.
No, a to dlaczego?
MariuszJ
21-07-2013, 10:40
http://nikonrumors.com/2013/07/21/nikon-concerned-about-shrinking-compact-digital-camera-market.aspx/
Jeżeli nawet Nikon to zauważył, to pewnie jest oczywiste, a słowo coolpix nabrało innego wydźwięku.
Mekano nie przejmuj się tymi sfrustrowanymi odpowiedziami,
wyszło jak zwykle, jak się chcesz dokładnie coś dowiedzieć, to najpierw musisz przejść serię zbytecznych komentarzy, znudzonych domowym życiem fanów trollowania, nie wnoszących nic do tematu.
Ja także poszukuje "tego" aparatu z którym czułbym się zadowolony z wyboru, z którym fotografowanie i jakość fot była dla mnie zadowalająca, jednak mieszkam, tam gdzie mieszkam i nie mogę sobie zbytnio pozwolić na przetestowanie wszystkich wybranych przeze mnie modeli, niestety
ostatnio także mam chęć sprzedać lustro, bezlusterkowca także już miałem - nx100, nx10, z których jakości fot byłem zadowolony -JA- ale jakoś myśl o ponownej zmianie obiektywów, a z tym targaniu ich, wymianie, kieszonkowatości itp jakoś mnie zniechęciły
więc szukam kompakta uniwersalnego, ale znowu tu wybór jest ciężki, no i dla mnie jeszcze te zwariowane ceny !!! w polskich realiach to nienormalne, aby kompakt kosztował tyle ile zarabia przeciętny człek w miesiąc, nie rozumiem tego totalnie
brzmi to faktycznie jak tu niektórzy w kółko powtarzają - "onanizm", ale niektórzy ludzie tak mają, że potrzebują więcej czasu na przemyślanie wyboru, aby być w 100% zadowolonym,
chyba, że masz kasę to se po kolei kupuj te cacka i testuj, potem sprzedawaj, aż trafisz, mnie niestety na takie manewry nie stać, a jednak chciałbym mieć tego najlepszego dla mnie,
więc szukam i czytam fora, ale niestety zamiast konkretnych odpowiedzi marnujemy czas na czytanie tych bzdetów nie wnoszących nic do tematu
także Mekano powodzenia w poszukiwaniu tego "grala" :)
Mekano poczytaj to, może coś pomoże:
http://www.dpreview.com/articles/2367736880/roundup-enthusiast-zoom-compact-cameras
Odnoszę wrażenie, że Mekano jest przekonana, że tylko matryca nie mniejsza niż APS-C/DX da jej spodziewaną jakość obrazu i chyba nie chce zejść poniżej tego formatu, a to znacząco ogranicza wybór.
Mekano poczytaj to, może coś pomoże:
http://www.dpreview.com/articles/2367736880/roundup-enthusiast-zoom-compact-cameras
Proponuję od razu przejść do "conclusion"
i tam jest kilka kategorii:
- do kieszeni - canon s110 i RX 100
- bardziej uniwersalne/dłuższe zoomy - G15 i P7700
- uniwersalne, do wszystkiego - XZ-2, RX100 i LX7
Ewentualnie jeśli "Twoja kategoria" to "świetnie wygląda", - to wpisujesz coś, co odpowiada Twojej wrażliwości estetycznej. Może to być cokolwiek.
Potem trza ustalić, co dla kogo jest priorytetem i udać się do sklepu.
Mnóstwo czasu można zaoszczędzić:-)
Bez względu na to jak się tym zabawkom przyglądacie - jest ich raptem kilka, ideału nie ma.
Za rok i tak wyjdzie lepszy model. Nie ma sensu się spinać.
No chyba, że celem nie jest wybór i zakup aparatu ale dyskusja dla zabicia czasu.
"Gral" nie istnieje.Można bez problemu wybrać sobie pod swoje preferencje. Trzeba tylko sprecyzować co musimy mieć, a z czego ostatecznie możemy zrezygnować. Niestety, trzeba zaglebic się w technikalia. Mi wybór zajął prawie 3 mc licząc od zera. trzeci rok mija i cały czas jestem zachwycony. Grale istnieją, tylko każdy ma innego.
To może dodać jakies przedziały cenowe?
edit:
Kurde, chyba w sklepie nie kłamią? Wystarczy zaznaczyć "best selling" i mamy jak na dłoni. Prawie wszystkie nazwy z pierwszej strony przewinęły sie w dziale "inne systemy"
http://www.wexphotographic.com/digital-cameras/b3064
A na miejscu 10 Ricoh gr, ktorego co prawda nie maja jeszcze na stanie ale sprzedaje sie swietnie lol.
A na miejscu 10 Ricoh gr, ktorego co prawda nie maja jeszcze na stanie ale sprzedaje sie swietnie lol.
Gdzieniegdzie na stanie już jest :mrgreen:
A no pewnie i sprzedaje się świetnie bo na początku miał status "PRE ORDER" widocznie sprzedali całą partie :)
adam.dorozinski
21-07-2013, 16:42
bezlusterkowca także już miałem - nx100, nx10, z których jakości fot byłem zadowolony -JA- ale jakoś myśl o ponownej zmianie obiektywów, a z tym targaniu ich, wymianie, kieszonkowatości itp jakoś mnie zniechęciły
I myślisz że kupno kompaktu rozwiąże Ci problem z psychiką?
Bo tak naprawdę to do DSLR'a czy EVIL'a możesz spokojnie zapiąć jedno szkło, i zapomnieć że w ogóle można je wymieniać. I zająć się robieniem zdjęć.
W kompakcie nie wymienisz obiektywu, ale ... wymienisz go na inny kompakt. Albo wrócisz do czegoś z większą matrycą bo "głębia ostrości, i ISO, i to, i tamto".
ostatnio także mam chęć sprzedać lustro, bezlusterkowca także już miałem - nx100, nx10, z których jakości fot byłem zadowolony -JA- ale jakoś myśl o ponownej zmianie obiektywów, a z tym targaniu ich, wymianie, kieszonkowatości itp jakoś mnie zniechęciły
więc szukam kompakta uniwersalnego, ale znowu tu wybór jest ciężki,
Widze, ze sie rozumiemy. Mnie zniechecilo wlasnie kupienie kolejnego dodatkowego obiektywu tele, do bezlusterkowca, (dlatego ze bylo by znowu duze i trzeba bylo by zmieniac obiektywy), dlatego zainteresowalam sie tymi kompaktami, ale czy slusznie.. jakos niestety nie moge sie do nich przekonac..
także Mekano powodzenia w poszukiwaniu tego "grala" :smile:
"Gral" nie istnieje.
Grale istnieją, tylko każdy ma innego.
Jezeli ktos czytal moje posty i nie bardzo rozumie o co mi chodzi, to napisze w skrocie.
Uzywam Nikona d90 z kompletem obiektywow, w ktorych nic kompletnie mi nie brakuje. Kiedys rok temu (ponad) zapragnelam miec maly aparat, zeby jakoscia byl zblizony do mojej lustrzanki d90.. wiec za cennymi uwagami posluchalam forumowiczow i zdecydowalam sie na Nex-a 5N. Ok. Spelnil to czego oczekiwalam, czyli dostalam od niego dobra jakosc zdjec, ktora mnie satysfakcjonuje + bonus w postaci dobrego video.
Z czasem okazalo sie, ze obiektyw 18-55 zaczal mi swirowac i trafianie AF to byla loteria. Podpielam zatem na stale 16mm + uzywam czasem ECU = "GRAL" Tutaj szeroki kat zostal rozwiazany i spelnia wszystko to czego oczekuje. + zaleta jest to, ze moge krecic dobre filmy.
Mam tez system NX, czyli Samsung z malutkim obiektywem 20-50 = jako uniwersalna ogniskowa, na kazde okazje spisuje sie swietnie.. nie zamierzam sie pozbywac czy zamieniac to co mam na cos innego.
I tutaj ktos moze zapytac, to o co mi chodzi.. ano.. jak juz ktos zauwazyl gdzies w ktoryms watku, ze czasami jest przydatna wieksza ogniskowa.. tutaj mi tego wlasnie brak, zeby to bylo w malym opakowaniu, dlatego pomyslalam o kompakcie..
ale taki "Gral", w malym opakowaniu z jakoscia bezlusterkowca, istnieje?
--
mrawi, a tak z ciekawosci zapytam jaki aparat cie juz 3 rok tak satysfakcjonuje?
zapewne ex1
Mekano rozumiem Cię b. dobrze
ale chyba nic jeszcze takiego nie stworzono, więc musimy jeszcze trochę poczekać i robić tym co mamy
oglądałem ostatnio swe fotki robione G11, EX1, NX100 i lustrem z kitem d5100 i d3100,
niestety stwierdziłem, że opłaca się jednak trochę podźwigać, niestety
sam się przymierzam do kompakta, ale czuję, że będe niezadowolony z jakości fot
no nie wiem jak z tym rx100, bym musiał z nim trochę pochodzić przed zakupem, ale jest to niemożliwe, no i ta cena trochę odstrasza, jak za taki kompakcik
Dobrze, że ja nie mam takich dylematów mając 3 czy 5 aparatów myśleć o kupnie następnego. Czy to już się potem nie zamienia w stan "byle kupić coś nowego"
pastwisko
21-07-2013, 17:51
Jezeli ktos czytal moje posty i nie bardzo rozumie o co mi chodzi, to napisze w skrocie.
Uzywam...
Masz 3 aparaty/systemy i poszukujesz czwartego?
oglądałem ostatnio swe fotki robione G11, EX1, NX100 i lustrem z kitem d5100 i d3100,
niestety stwierdziłem, że opłaca się jednak trochę podźwigać, niestety
sam się przymierzam do kompakta, ale czuję, że będe niezadowolony z jakości fot
no nie wiem jak z tym rx100, bym musiał z nim trochę pochodzić przed zakupem, ale jest to niemożliwe, no i ta cena trochę odstrasza, jak za taki kompakcik
Z tego wlasnie powodu, przybralismy "etykietke" "onanistow sprzetowych" :lol:
Masz 3 aparaty/systemy i poszukujesz czwartego?
Z Nikona na powaznie chce zrezygnowac, nie wiem czy tylko tymczasowo, czy na zawsze.. ale na dzisiejszy dzien tak wlasnie jest.
ranbir kapoor
21-07-2013, 18:10
mekano to naprawde nie jest przypadek ze jestes tak a nie inaczej odbierana przez znaczna czesc zagladajacych tutaj
generalnie mozna przyjac ze jestes plus/minus niedzielnym fotografem
masz 3 systemy ktore nie do konca spelniaja twoje wymagania i chcesz czwarty
nie ma w tym oczywiscie nic zlego, skoro to twoja pasja to masz prawo kupic sobie 5 i 6 aparat, wolna wola
tylko ze dla ciebie to oznacza spelnienie konkretnych wymagan, dla nas, patrzacych z boku na totalny brak decyzyjnosci w czym utwierdzja texty typu - sprzedam pewnie nikona ale chyba nie na dlugo
wisienka na torcie jest proba zrobienia obiektywnego rankingu malych aparatow z pominieciem tych ktore maja staloogniskowe szkla bo takich nie lubisz oraz tych ktore sa brazowe
to wszystko sprawia ze jestes traktowania z przymrozeniem oka troche choc bardzo pozytywnie
Mekano,
sprzęt fotograficzny zawsze będzie kompromisem pomiędzy jakością a wielkością i wygodą używania czy przenoszenia. Wysoka jakość obrazu oznacza dużą matrycę, dość duże aparaty i duże obiektywy, a to oznacza niewygodne przenoszenie i konieczność wymiany obiektywów. Obiektywy typu "wszystko w jednym" (18-200 itp.) zwykle stanowią poważny kompromis jakościowy i w pewnym sensie podważają korzyści z dużej matrycy.
Kompakt, nawet z matrycą 1", zawsze też będzie kompromisem - matryca jest mniejsza, niż APS-C, a myślę, że szybko okazałoby się, że brakuje Ci np. wymiennych obiektywów. A inne kompakty, z matrycą 1/1,7" i mniejszymi, to jeszcze większy kompromis jakościowy. Myślę, że byłabyś tym bardziej niezadowolona.
Pisałaś, że nie chcesz zmieniać NEXa i NX, bo są dla Ciebie wystarczające. Moim zdaniem jednak NIE SĄ WYSTARCZAJĄCE dla Ciebie, bo nie ma w tych systemach potrzebnego Ci obiektywu rzędu 16-80 czy 18-100. A zatem jednak nie spełniają WSZYSTKICH Twoich potrzeb.
Dlatego proponuję, byś zapomniała o kompaktach, zrewidowała Twój stosunek do NEXa i NXa i uznała, że te aparaty jednak nie spełniają potrzeb, i zainteresowała się systemem Pasikonik/Olympus. Jest sporo aparatów i naprawdę sporo obiektywów. Matryca jest mniejsza, niż APS-C, ale nie aż tak mniejsza, jak w RX100. Naprawdę, nie upieraj się przy tym NEXie i NXie, i rozważ alternatywę P/O.
otwieracz
21-07-2013, 18:23
Mekano sprzedaj wszystko co masz, dozbieraj trochę i kup Hasselblada. Po nim nie będziesz się już miała za czym oglądać, no chyba że wrócisz do komórki...
Mekano sprzedaj wszystko co masz, dozbieraj trochę i kup Hasselblada. Po nim nie będziesz się już miała za czym oglądać, no chyba że wrócisz do komórki...
Proponowałem podobne rozwiązanie w innym wątku, to się zeźliła i nie będzie się odzywała do końca świata.
Moim zdaniem Mekano to podręcznikowy przykład, że dużo lepsze jest gonienie króliczka niż go złapanie.
Kiedyś naskrobałem coś takiego, pasuje tu jak ulał.
Nie będzie to opowieść o utalentowanym artyście zaklinającym w obrazie piękno świata. Słowem też nie wspomnę o amatorze, który z wypiekami na twarzy robi zdjęcia.
Opowiem Wam o Fotografie. Takim przez bardzo duże F.
Twór to niezwykły, jak i wszystko, co czyni. Wielu takich widać na szlakach naszych wędrówek, jeszcze więcej można spotkać na forach fotograficznych. Co ciekawe, najczęściej Fotografem bywa facet. Choć kobiety też się zdarzają.
Swą przygodę Fotograf zaczyna od zakupu sprzętu. Jednakże nie posuwa się do tak banalnej czynności, jak pójście do sklepu i dokonanie zakupu. To zbyt pretensjonalne.
Loguje się więc na co najmniej piętnastu forach fotograficznych zadając pytanie: co kupić. Po mniej więcej miesiącu z połowy z nich wyrzucają go za trolowanie i wszczynanie wojen systemowych.
Za to na pozostałych ma już status eksperta sprzętowego. No i jako taką jasność co kupić.
Prawie.
Jeszcze tylko dwa tygodnie biegania do Media Markt, Saturna czy Fotojokera, by sprawdzić, czy guma na uchwycie faktycznie taka chropowata, wyświetlacz aby nie ma martwych pixeli, a "n" w nazwie nie jest zbyt skromne.
Kupił...
Zna instrukcję aparatu na pamięć, wyrywkowo cytuje ją żółtodziobom na forum. Zna też wagę i wymiary każdego detalu aparatu - od klapki na kartę pamięci, po zaślepkę wyjścia HDMI.
I gotów jest oddać za to życie.
Nocami przeszukuje Ebay i Allegro w poszukiwaniu najnowszych akcesoriów i gadżetów do swego aparatu. Ma więc wszystkie rodzaje kabelków, 15 filtrów Cokin, ściereczkę do obiektywu, pędzelek i gruszkę do matrycy, różne nasadki, pierścienie pośrednie, pilota zdalnego sterowania, wężyk spustowy, nasadki i filtry do lampy błyskowej, 5 obiektywów, 7 kart pamięci, 3 zapasowe akumulatory i 2 ładowarki. Razem 15 kg sprzętu.
I plecak oraz torbę by to zmieścić.
Każdego dnia wszystkie te gadżety pieczołowicie dogląda, czyści i ochoczo dzieli się faktem ich posiadania na forum. No i oczywiście zawsze nosi je ze sobą.
Czym zdobywa status megaeksperta.
Nie uznając kompromisów, bardzo krytycznie podchodzi do jakości matryc firmy A, szumów matryc w aparatach B, zasilania C czy jakości serwisu D. Wścieka się na poziom aberracji chromatycznych obiektywów E, przez co musiał pozbyć się tego do macro. Bo wg testów na znanym portalu aberracje są koszmarne i nie do przyjęcia.
I wtedy producent rzuca na rynek nowszy model Jego aparatu.
Przeżywa załamanie nerwowe, bo wg najnowszych opinii w sieci, tym, co ma, nie da się już robić zdjęć. Szybko więc sprzedaje aparat, wraz z połową akcesoriów, bo oczywiście do nowego modelu nie będą pasowały.
Upust swej frustracji daje na ostatnim forum, na którym jeszcze może się zalogować. Wtedy dostaje bana jak stąd do Warszawy.
Zdruzgotany, w ostatnim akcie desperacji bierze aparat do ręki...
...i robi swe pierwsze zdjęcie.
To miłe uczucie trwa dopóty, dopóki nie odkryje uroków anonimowego IP.
Albo nie zostanie ekspertem od tunerów satelitarnych.
mrawi, a tak z ciekawosci zapytam jaki aparat cie juz 3 rok tak satysfakcjonuje?Mam NX10 plus cztery obiektywy. Teraz na wakacjach korzystałem tylko z 16 mm i 30 mm, a NX10 z nimi to gabaryty kompaktu i tak się cały czas czułem jakbym chodził ze zwykłym kompaktem. Przy tym świetle jakie oferują te obiektywy po za iso 400 (z 5 razy 800) nie wychodziłem. Nawet pod koniec korzystałem z automatyki przy krajobrazach i powiem, że wychodziły bardzo dobrze. Nawet się zastanawiałem po kiego grzyba bawiłem się manualem
Jak nie potrzebna mała GO to leciałem na automacie, szybciej i prądu mniej się zużywa. Mam jeszcze 18-55, ..został w domu, oraz 50-200, ale tylko się przejechał ze mną w torbie. Na zwierzaki biorę właśnie 50-200 bo daje dobrą jakość i wystarczające przybliżenie (300 mm). Mam do dyspozycji też samsunga EX1, ale wolę fotki z NX10.
koniecpolska
21-07-2013, 19:22
Bez OT,
jestem tego samego zdania co puch24, zainteresuj się micro 4/3 (kosztem sprzedania NEX, NX i D90), bo:
- jest mZuiko 14-150mm, który gabarytami jest jedynie dłuższy o 20mm od kita NEX 18-55. Optycznie niezły, przystosowany do filmowania. Zastępuje Ci wszystkie potrzebne obiektywy.
- jest PZ 14-42mm - chyba jeszcze mniejszy od NX-owego 20-50,
- jest spory wybór innych obiektywów, jakby Ci przyszła ochota na zakupy.
Puszek też jest spory wybór ... choćby ostatnie wyprzedaże E-PL3 z właśnie 14-150mm, zestaw w cenie tego obiektywu :wink:
Z OT,
Z kobietami już tak jest, jedna kolekcjonuje torebki, druga buty, a trzecia choćby aparaty fotograficzne ....
@volumen, a znasz kogoś takiego osobiście? :).
To jaki Ty polecasz aparat? Pierwszy lepszy, który nam się spodoba i można nim robić zdjęcia, jest zawsze ze mną, mieści się w kieszeni podczas wypraw wspinaczkowych oraz jazdy na rowerze i za minimum 2 tysie (bo tak chodzą nowości z reguły), za mniej nie wypada? Dzięki za dobre chęci. Akurat aparaty fotograficzne to takie urządzenia, które kryją w sobie wiele różnic i niespodzianek za które można niepotrzebnie przepłacić, zapłacić i w efekcie nabyć to czego się nie powinno. Takie fora to super sprawa, dzięki nim jakieś grono osób z laików może przeistoczyć się w osoby zorientowane w temacie. A komu na tym najmniej zależy, no komu? Jakby wszyscy byli zorientowani to mogłoby być tak, że tylko kilka modeli apartów schodziły by z półek sjklepowych. A komu na tym nie zależy?
@koniecpolska, jeżeli już to zamiast 14-42 mm to znacznie lepiej brać 14-45 mm jest lepszy optycznie.
volumen, absolutnie nic nie wniosles do tego tematu, a jedynie puste slowa ktore sa nie na miejscu w tym watku (powinno to byc przez moderatora wykasowane).
Bardzo dlugo uzywalam sprzet Nikona zeszta uzywam nadal, ale juz rzadziej i doceniam jego jakosc, jak i wszystko.. ale z czasem zaczelam stwierdzac ze skoro uzywam czesciej inny sprzet, to Nikon juz nie jest mi jakos szczegolnie potrzebny, chociaz mam go nadal to nie odczuwam wielkiej potrzeby by go miec, to chyba jest normalne i czasem przychodzi taki czas, ze cos sie kiedys konczy.. Sprzet jest po to by robic nimi zdjecia, jest rowniez po to by go zmieniac, nie wiem gdzie ty widzisz jakis problem, piszac te swoje wywody?
Mam idealny aparat jeden czy drugi, ale moze stwierdze, ze kompakt tez bedzie idealny i uzupelni mi to co mi w tej chwili czasem brakuje..
Tak czy inaczej jesli moge sobie o tym poczytac, to interesuje mnie wszystko co z tematem zwiazane, a nie czyjas filozofia i jakies kompleksy kogos kto widzi w tym problem.
koniecpolska
21-07-2013, 20:01
@koniecpolska, jeżeli już to zamiast 14-42 mm to znacznie lepiej brać 14-45 mm jest lepszy optycznie.PZ 14-42, to tylko dlatego, że Mekano woli te małe, filuterne ...
PS
Mekano, wpadłem na pomysł, a może kolekcjonuj torebki i aparaty razem: np. duża torebka - duży aparat, mała torebka - mały aparat, średnia torebka - średni aparat lub mały i kilka szkieł :wink:
PZ 14-42, to tylko dlatego, że Mekano woli te małe, filuterne ...
Ale nie cierpi ich zmieniać i dlatego Olkowy 14-150 wydaje się lepszą propozycją. Użytkownicy chwalą to szkiełko za optykę.
Antonioo
21-07-2013, 20:27
Ja tradycyjnie na chwilę obecna polecam fuji x10:-) Nie będę się rozpisywał bo to nie ma sensu.
foty w linku
http://www.flickr.com/photos/55923849@N05/
http://www.flickr.com/photos/55923849@N05/sets/
mrawi,
Ja też używam NXów 10/11/100, i przyznaję, z obiektywami 16/30 są one bardzo zwarte i wygodne w przenoszeniu, ale też często brakuje mi ogniskowej powyżej 50/55 mm, a nie zawsze chce mi się zakładać 50-200. Więc jeśli Mekano pisze, że chciałaby mieć obiektyw sięgający 100 mm, to ją rozumiem, bo ja też bym chciał. Widocznie chce mieć takie ogniskowe bez potrzeby zmiany obiektywu. I chyba nie ma co próbować ją przekonywać, że nie potrzebuje takich ogniskowych, skoro czuje, że potrzebuje. Kompaktowość obiektywów 16/20/30 nie przemówi do niej, bo potrzebuje czegoś dłuższego, ale nie aż 50-200. Skoro tak bardzo jest jej potrzebny taki kąt widzenia, a ani system NEX, ani NX go nie oferują, to pozostaje rozejrzeć się za tym, co proponują systemy alternatywne. Gdybym ja czuł, że AŻ TAK BARDZO potrzebuję takiego obiektywu, też sprzedałbym NX-y w diabły i rozejrzał się wśród P/O.
Moze dodam od siebie jeszcze, ze teraz tym co fotografuje spelnia to moje oczekiwania tak powiedzmy w 80% i naprawde nie chce zmieniac systemu na inny.
I niech ten watek nie bedzie skierowany "do mnie", tylko ogolnie dla kazdego kto szuka idealnego kompakta, pod swoje preferencje.
Bo jak na razie wywnioskowac idzie, ze nie warto interesowac sie kompaktami, nawet z polki rx100, a nadal jest proponowany bezlusterkowiec.. a co za tym idzie skoro on jest proponowany, to znaczy, ze tej jakosci nie idzie uzyskac z kompakta..
Mekano,
Twój obecny sprzęt NIE SPEŁNIA Twoich oczekiwań, bo ani w jednym, ani w drugim systemie nie ma obiektywów, jakich potrzebujesz!
Moim zdaniem jakiś kompakt będzie tylko protezą tego zakresu, bo sama mówisz, że zależy Ci na jakości nie gorszej niż z APS-C. Kompakt ze sporo mniejszą matrycą, na pewno nie da Ci takiej jakości. Nie wiem, jak by było z RX100 - musisz to sama ocenić, ale pamiętaj, że jego matryca jest sporo mniejsza niż APS-C, a obiektyw ma niewymienny i nie o bardzo wielkim zakresie. A będzie to jeszcze jeden "grat" do dźwigania! Chyba, żeby okazało się, że ten Sony RX100 Ci wystarczy - ale jeśli tak, to po co Ci NEX i NX? Obejrzyj w sieci maksymalnie dużo zdjęć z RX100 i zdecyduj.
Kompakty są dobre tylko ludzie mają czasem za wygórowane wymagania ale fajnie w kompakcie mieć APS-C tylko ta cena .... A tak na poważnie to proponuje pooglądać np z własnego kompaktu fotki od innych ludzi i wtedy można powiedzieć wow ąż trudno uwierzyć, że to robione tym aparatem. Ja sobie przeglądałem wczoraj fotki z EX1 na flickr i byłem zdumiony co ludzie potrafią zdziałać tym aparacikiem.
pastwisko
21-07-2013, 21:56
Bo jak na razie wywnioskowac idzie, ze nie warto interesowac sie kompaktami, nawet z polki rx100, a nadal jest proponowany bezlusterkowiec.. a co za tym idzie skoro on jest proponowany, to znaczy, ze tej jakosci nie idzie uzyskac z kompakta..
Bo nie chciałaś kompaktów bez zooma, to tak wyszło..
Kompaktowość obiektywów 16/20/30 nie przemówi do niej, bo potrzebuje czegoś dłuższego, ale nie aż 50-200. Skoro tak bardzo jest jej potrzebny taki kąt widzenia, a ani system NEX, ani NX go nie oferują, to pozostaje rozejrzeć się za tym, co proponują systemy alternatywne. Gdybym ja czuł, że AŻ TAK BARDZO potrzebuję takiego obiektywu, też sprzedałbym NX-y w diabły i rozejrzał się wśród P/O.To zaproponuj obiektyw do m4/3 o zakresie 27-100 mm, ale nie 300 mm bo takiego Mekano nie potrzebuje.
A co Mekano sądzisz o canonie G1X? Matryca większa od m4/3, zakres 28-112 mm przy f/2.8 - 5.8. Pół kilo wagi. Obiektyw na stałe przymocowany.
Popatrz sobie na tej stronie
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Masz prawie wszystkie modele, naciśnij tylko "all" i wybierz dany model.
koniecpolska
21-07-2013, 23:42
Znalazłem kompakt dla Mekano - Panasonic LF1
http://www.dpreview.com/products/panasonic/compacts/panasonic_dmclf1
Nowa linia u Panasonic'a:
- zapisa w RAW
- matryca z właściwościami zbliżonymi do LX7 (12Mpix)
- zoom x7,1 (łza się kręci, bo Minolta A1 miała podobny)
- jasno na krótkim końcu 28mm f=2.0
- przyzwoicie na długim 200mm f=5.9
- nawet ma EVF do wycelowania w mocnym słonku
a gabaryty jeszcze mniejsze od RX100 :wink:
http://camerasize.com/compare/#467,456
Zmieści się w każdej damskiej torebce.
Aparat Lumix DMC-LF1 jest dostępny w cenie 1 888 zł brutto.
Nieznacznie większy ...
koniecpolska
22-07-2013, 00:12
Nieznacznie większy ...Jeśli chodzi o wysokość i szerokość, ale jest wyraźnie cieńszy (porównywalny z Canonem S95/100)
Na sieci jest kilka "review" - generalnie całkiem przyzwoita kompakcina z zapisem RAW.
koniecpolska jak wygląda sprawa time-lapse w LX-5 (pewnie w LX -7 będzie tak samo) ? podobno są jakieś limity w ilości klatek ?
LF1 (http://www.panasonic.co.uk/html/en_GB/Products/LUMIX+Digital+Cameras/Compact+Cameras/DMC-LF1/Specification/12501859/index.html?trackInfo=true) i DMC-LX7 (http://www.panasonic.co.uk/html/en_GB/Products/LUMIX+Digital+Cameras/Compact+Cameras/DMC-LX7/Specification/10148866/index.html?trackInfo=true) taka sama cena.
koniecpolska jak wygląda sprawa time-lapse w LX-5 (pewnie w LX -7 będzie tak samo) ? podobno są jakieś limity w ilości klatek ?
LF1 (http://www.panasonic.co.uk/html/en_GB/Products/LUMIX+Digital+Cameras/Compact+Cameras/DMC-LF1/Specification/12501859/index.html?trackInfo=true) i DMC-LX7 (http://www.panasonic.co.uk/html/en_GB/Products/LUMIX+Digital+Cameras/Compact+Cameras/DMC-LX7/Specification/10148866/index.html?trackInfo=true) taka sama cena.
Na dzień dzisiejszy najlepsze do Timelapsów są Canony s110 i G15 - starsze też ale trzeba wgrać CHDK. Słyszałem też, że kompakty Ricoha? mają dobry interwał.
http://cheesycam.com/canon-powershot-g15-compact-vacation-time-lapse-camera/
Wykonywałem trochę timelapsów, interesował mnie efekt starego kina (skaczące postacie) - przydaje się wtedy wbudowany filtr ND.
pastwisko
22-07-2013, 01:28
Ricoh jest o tyle fajny do tajmlapsa, że ma fajny konwerter szerokokątny dający ekwiwalent 21mm
A co Mekano sądzisz o canonie G1X?
Masz prawie wszystkie modele, naciśnij tylko "all" i wybierz dany model.
Oj to moja ulubiona stronka, wybierajac aparat Samsunga NX wlasnie korzystalam z niej...
oj szumi mi za bardzo w glowie zeby pisac do rzeczy, (bo wrocilam z fiesty)
ale mysle ze ten G1X jest na bardzo wysokim poziomie sadzac po zdjeciach.
ale nadal jestem za rx100
koniecpolska
22-07-2013, 10:53
Faktycznie, Panasonic jakby zapomniał o takiej funkcji w serii LX3/5.
Do LX5 jest upgrade v2.0 z time lapsem, ale nie instalowałem, nie próbowałem. Właśnie upgraduję LX5, jak się pobawią to napiszę co można zdziałać. W LX5 nie można też korzystać z zewnętrznego sterownika time laps bo interface LX5 nie ma funkcji sterowania zdalnego, niestety.
W LX7 funkcja time laps jest, ale max 60 zdjęć i minimalny odstęp to 1 min.
Dziękuje za informacje na temat timelaps. Mekano a jak jesteś na tej fieście to obserwujesz jakie ludzie maja aparaty, czym robia zdjęcia? :)
Mekano a jak jesteś na tej fieście to obserwujesz jakie ludzie maja aparaty, czym robia zdjęcia? :)
Moda jest na tablety, takze 10 cali i komorki rzadza. :mrgreen:
--
(PS. jakby ktos powyzszy post zle zinterpretowal, to poprawie ze piszac "szumi", - to od muzyki, a nie od %, bo dzis czytajac powyzsze, moze mozna to tak zinterperetowac :-P ).
pastwisko
22-07-2013, 22:20
jakby ktos powyzszy post zle zinterpretowal, to poprawie ze piszac "szumi", - to od muzyki, a nie od %, bo dzis czytajac powyzsze, moze mozna to tak zinterperetowac :-P
no, otarłaś się o bana prawie..
Rozwalają mnie ludzie robiący zdjęcia tabletami:-)
pastwisko
22-07-2013, 22:39
Ale oni nie musza w przeciwieństwie do ciebie targać duzej lustrzanki ;)
Publikowane ostatnio informacje z różnych źródeł (Samsung, NPD, Nikon rumors, itp.) wskazują na znaczny spadek sprzedaży kompaktów na rzecz smartfonów, głównie ze względu na możliwość natychmiastowego dzielenia się zdjęciami na portalach społecznościowych. Przypuszczam, że podobnie wpisują się w to tablety. Wynika z tego, że jakość zdjęć, możliwość zoomowania, ustawiania czegokolwiek, itd., jest dla większości użytkowników drugorzędna wobec możliwości natychmiastowego publikowania zdjęć w sieci.
Aparaty, o jakich tu się pisuje, to tylko dla garstki nawiedzonych. ;-)
Telefon jako aparat to rozumiem.
Sam czasem używam ale tablet w tej roli wygląda śmiesznie żeby nie powiedzieć idiotyczne.
Fakt. Wygląda to idiotycznie.
Słyszałem nawet, że ludzie skarżą się, że fotografujący tabletami po prostu zasłaniają nimi innym widok! ;-)
pastwisko
23-07-2013, 11:32
Telefon jako aparat to rozumiem.
bo:
a. już się przyzwyczaiłeś
b. pewnie sam czasem używasz
c. jest to juz w sumie normą
;)
Aparat foto do robienia zdjęć, telefon do dzwonienia. Jak coś jest do wszystkiego, to tak naprawdę do niczego. Owszem w niektórych sytuacjach może się przydać' ale nie zastąpić na stałe. Widziałem kilku w Niemczech robiących fotki tabletami. Jak się okazało byli to turyści z byłych republik azjatyckich naszego byłego sojusznika i dozgonnego przyjaciela.
ranbir kapoor
23-07-2013, 13:02
nie widze nic zlego w robieniu zdjecia tabletem, a juz hipokryzja jest pisanie ze zdjecia telefonem tak, tabletem nie
jak cos jest do wszystkiego to jest przydatne i wygodne
99% robiacych zdjecia nie jest fotografami, po coz im wiec aparat
nie jestem muzykalny, dlatego wole sobie ponucic niz biegac po miejscie z gitara
dzis o wiele wazniejsze jest cykniecie czymkolwiek zdjecia obrazujacego co i gdzie sie w danej chwili robi i pokazanie tego znajomym na fb, ani osoba robiaca zdjecia ani ogladajaca nie znaja sie na fotografii, nie jest dla nich istotne czy jest mala glebia, czy sa szumy i dobry kadr
E, tam, tablety... Panowie, byłem w tym roku na ślubie, gdzie w kościele jeden z gości robił zdjęcia... laptopem :D Da się? da :) Zresztą, nieważne czym, ważne co i jak ;)
pastwisko
23-07-2013, 13:27
Jak coś jest do wszystkiego, to tak naprawdę do niczego.
Wyświechtany banał - tym bardziej, ze wiekszość z użytkowników nie oczekuje jakosci dobrego aparatu od tych urządeń - robi zdjęcia? Robi. Oni są zainteresowany chwilą i momentem, tematem, uwiecznieniem czegoś, a nie jakoscią techniczną zdjęcia, jak ma to miejsce u bodajże wiekszosci fotoamatorów (100% cropy, Jezu czy to juz backfocus??? itp). Jak ktoś chce mieć porządne technicznie zdjecia to wiadomo ze sobie kupi aparat, a jeśli wystarcza mu to co oferuje tablet/telefon - czyli rejestracja rzeczywistosci - to po co ma mnożyć sprzętowe byty?
Że nie wspomnę o tym, że psioczenie na tabletowców/telefonistów to najzwyczajniejsze w świecie dowartościowanie się faktem ze ma się taki i owaki sprzęt do focenia, więc jest się w jakimś tam aspekcie na wyższym poziomie.
Zgoda, ale duży tablet trzymany przez dłuższą chwilę w wyciągniętych rękach w pozycji "na zombie", np. w czasie jakiegoś wydarzenia, często po prostu przeszkadza innym widzom. Sam słyszałem, jak ludzie skarżyli się i zwracali uwagę "winnym".
pastwisko
23-07-2013, 15:18
No ja nie mowię o tym ze to przeszkadza, raczej o ogólnym zniesmaczeniu samym faktem, że ktoś uzywa wbudowanego w tablet aparatu. Inna sprawa że i posiadacze aparatów potrafią życie uprzykrzać - bo przecież oni muszą mieć kadr idealny, wiec muszą się przepchać do przodu i dokładnie obfocić, a jeśli jest ich kilku no to wiadomo jaki bedzie efekt.
jak jest tak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/07/DSCF5958-3.jpg
źródło (http://www.pokwicki.com/wp-content/uploads/2013/07/DSCF5958.jpg)
trzeba zrobić tak: i mamy wszystko super
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/07/DSCF5971-3.jpg
źródło (http://www.pokwicki.com/wp-content/uploads/2013/07/DSCF5971.jpg)
Nie uważam, że telefo tak tablet nie,
to hipokryzja.
Telefon ma 90 % moich znajomych.
Telefon każdy nosi przy sobie.
Telefony się rozwijają, spełniają nowe funkcje. To naturalna ewolucja.
Robienie zdjęć telefonem jest naturalne.
Tablet ma 35% znajomych.
Prawie nikt go nie nosi na codzień.
Zombie z tabletem robiący zdjęcia nie są kuźwa naturalnym widokiem.
Najwięcej tych skosnookich po 50tce.
Nie to żebym był nietoleracyjny ale taki widok mnie kładzie na łopatki.
Ja to czekam kiedy Mekano zda sobie w końcu sprawę z tego, że nie kupi lustrzanki APS-C z obiektywem 18-200/1.8 o wielkości kompakta typu RX100. Jak to mówią albo rybki albo akwarium.
Tak w ogóle to na dzień dzisiejszy widzę 3 kategorie "lepszych" i małych (w miarę małych) kompaktów.
1. Jasne szkło, mała matryca, zoom - LX7, XZ-2, EX-1, S110, X20, P7700 itp,
2. Jasne szkło, duża matryca, brak zooma - Nikon A, Ricoh GR,
3. Średnie szkło, średnia matryca, zoom - RX100.
Chciałoby się rzec - którą bramkę wybierasz? Albo Quo vadis?
A tak na marginesie to taki NEX z PZ (wielkością i wagą podobny do niektórych z wymienionych) oznaczyłbym jako średnie szkło, duża matryca, zoom. Natomiast Mekano rozumiem, że czekasz na zestaw jasne szkło, duża matryca, zoom? Może się jakiś znawca wypowie czy prawa fizyki na to pozwalają?
można przyjąć ze nowy fuji spełnia wymogi zagadki http://camerasize.com/compare/#466,332 do tego XF 55-200 i Mekano masz zestaw idealny - fakt z obiektywem będzie większy ale masz wszystko co chcesz ...
pastwisko
23-07-2013, 20:08
Tablet ma 35% znajomych.
Prawie nikt go nie nosi na codzień.
Zombie z tabletem robiący zdjęcia nie są kuźwa naturalnym widokiem.
Jak ma być naturalnym, jak nie jesteś z tym opatrzony? Przypomnij sobie (o ile pamiętasz i to odnotowałeś) pierwszych ludzi kadrujących cyframi na LV. Teraz już nikogo to nie dziwi. Tak samo jak nikogo już nie dziwią dwi laski popylające z kijkami od nordic walking.
można przyjąć ze nowy fuji spełnia wymogi zagadki...
Zauważ ze tam jest samo body :)
ranbir kapoor
23-07-2013, 20:19
A ja proponuje cofnac sie z 10 lat i powiedziec ze to normalne ze sie robi zdjecia telefonem
Plusem ludzi pstrykajacymi tabletami nad niejedna osoba z aparatem jest taki ze oni nie udaja ze potrafia robic zdjecia
A ja proponuje cofnac sie z 10 lat i powiedziec ze to normalne ze sie robi zdjecia telefonem
Plusem ludzi pstrykajacymi tabletami nad niejedna osoba z aparatem jest taki ze oni nie udaja ze potrafia robic zdjecia
Dziewicza świeżość spojrzenia. Masz Pan rację. Obywatel XY z telefonem X ma ochotę pierdyknąć fotkę fajnego motocykla na ulicy. Robi ją i jest GIT. Co Wy się tu Panie/Panowie męczycie rozważaniami o ludziach fotografujących tabletami ? Po co ? Niech każdy foci tym co lubi, czy ma ochotę itp. :)
Tak sobie myślę "FOTOGRAFIA" /photos, grapho/ - rysowanie światłem. Kto bardziej FOTOGRAFUJE ? Ten, który ROZPOZNAWALNIE co do rzeczy rysuje rzeczywistość światłem na matrycy czy ten co jak WIELU z nas ... kopiuje jedynie rzeczywistość idealnym sprzętem bez skazy ? Co jest bardziej rysowaniem grafiki na cyfrowej kliszy ... gdzie więcej "sztuki" przekazu ?? ... W prostym niedoskonałym obrazie czy idealnej kopii wielu milionów pixeli ? Zaczynam rozumieć zachwyty Mariusza i innych tymi niedoskonałymi obiektywami z Chin ... wreszcie tworzenie zamiast kopiowania bit po bicie ... a moment ... uchwycić moment ... nie ważne czym ...
PS. Trzeźwy jestem ... sam się dziwię temu co napisałem ... szkoda, że nie mogę póxniej edytować i sprostować myśli niedoskonałe pewnie nieumyślnie przekręcone w sensie ... :)
PS. II
OMG jaka żenująca stylistyka ... nie chce mi się poprawiać .... tu i tak tyle bełkotu, że ten za godzinę zniknie w odmętach forum :)
PS. III
Nie przepadam za G. Turnau ale ta piosenka jest obłędna :
... dalszy fragment
Czy zdanie okrągłe wypowiesz,
czy księgę mądrą napiszesz,
będziesz zawsze mieć w głowie
tę samą pustkę i ciszę.
Zaufaj tylko warg splotom,
bełkotom niezrozumiałym,
gestom w próżni zawisłym,
niedoskonałym.
Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum,
wódka w parku wypita albo zachód słońca,
lecz pamiętaj: naprawdę nie dzieje się nic
i nie stanie się nic - aż do końca.
Zauważ ze tam jest samo body :)
przeczytaj do końca - opisałem ze z obiektywem będzie większy
pastwisko
23-07-2013, 21:46
ale w linku go nie ma :P
no nie zdążyłem zhakować tej strony i dodać obiektyw :) hahahaha
jak udaje to niech udaje bo mu pewnie lepiej jak udaje, nie ma co się napinać, zluzować poślady chyba że bidonem się jest
Nie wiem czy bylo juz. Polecam sony rx-1. Czytalem, ze dobry aparat jest. Ma dobra matryce, wiec zooma mozna zastapic croopowaniem.
To już pod cropping podchodzi.
Taki cropping z rx-1 lekko d90 rozlozy. Nawet trzykrotny (cropping oczywiscie).
Dzisiejsze najnowsze kompakty mozna porownac do starszych lustrzanek, oferuja dosc dobra jakosc obrazka, praktycznie na najnizszym iso sa na rownym poziomie, przy wyzszych iso juz przegrywaja.
Nie wiem jak Wy, ale ja widze 3 aparaty tutaj czyli RX100, Nikon P7700 i Canon G1 X, aparatow z jedna ogniskowa nie wymieniam, bo one wiadomo, ze dadza najlepsza jakosc obrazka, a i cena przewyzsza dobre amatorskie lustrzanki.
Ja z tych trzech wziąłbym G1X (2100 zł). Za sony przemawia tylko mały rozmiar. Jakość zdjęć z canona będzie lepsza. Nikon P7700 (1600 zł) też ciekawy wybór, do iso 400 dobrze jak na taką matryczkę no i jasny obiektyw, więc poza iso 400 to chyba tylko przy świetle księżyca. Za nikonem przemawia większy zakres ogniskowych.
Nie wiem czy bylo juz. Polecam sony rx-1. Czytalem, ze dobry aparat jest. Ma dobra matryce, wiec zooma mozna zastapic croopowaniem.
ok; tele zastąpisz, ale co z szerszym kątem? - to nie jest aparat dla osób, które potrzebują zooma :)
(chociaż mi te 35mm by wystarczyły i raczej bym nie cropował..)
BTW - kwestia czasu jak pojawią się pełnoklatkowe kompaktowe aparaciki z wymienną optyką - a jak już się pojawią to będziemy dyskutować kiedy stanieją :razz:
Kompakt z zoom'em póki co pozostanie tylko kompaktem i porównywanie go do lustrzanki choćby starszej nie ma sensu.
koniecpolska
24-07-2013, 10:27
BTW - kwestia czasu jak pojawią się pełnoklatkowe kompaktowe aparaciki z wymienną optyką - a jak już się pojawią to będziemy dyskutować kiedy stanieją :razz: oraz dlaczego mają takie wielkie obiektywy :wink:
Proponuję od razu przejść do "conclusion"
i tam jest kilka kategorii:
- do kieszeni - canon s110 i RX 100
- bardziej uniwersalne/dłuższe zoomy - G15 i P7700
- uniwersalne, do wszystkiego - XZ-2, RX100 i LX7
Ewentualnie jeśli "Twoja kategoria" to "świetnie wygląda", - to wpisujesz coś, co odpowiada Twojej wrażliwości estetycznej. Może to być cokolwiek.
Potem trza ustalić, co dla kogo jest priorytetem i udać się do sklepu.
Mnóstwo czasu można zaoszczędzić:-)
Bez względu na to jak się tym zabawkom przyglądacie - jest ich raptem kilka, ideału nie ma.
Za rok i tak wyjdzie lepszy model. Nie ma sensu się spinać.
No chyba, że celem nie jest wybór i zakup aparatu ale dyskusja dla zabicia czasu.
Posiadam starszego Canona S100. Jest to bardzo zacny i przyzwoity aparat do kieszeni, aczkolwiek niezbyt doceniany.
Życie jest krótkie, a nowego Sonego RX100 II, się chce :-D
pastwisko
24-07-2013, 11:57
Kompakt z zoom'em póki co pozostanie tylko kompaktem i porównywanie go do lustrzanki choćby starszej nie ma sensu.
Jako były użytkownik D50/D80/D70 polemizowałbym dość mocno z tą opinią ;)
Ja dzięki D50/70 nauczyłem sie nie wychylać poza ISO 400, do dziś hasło ISO 1600 brzmi dla mnie makabrycznie i strasznie, a w głowie wizualizuje się kolorowa kasza.
Jako były użytkownik D50/D80/D70 polemizowałbym dość mocno z tą opinią ;)
Ja dzięki D50/70 nauczyłem sie nie wychylać poza ISO 400, do dziś hasło ISO 1600 brzmi dla mnie makabrycznie i strasznie, a w głowie wizualizuje się kolorowa kasza.
A ja mam leciwego D40 z 18-70 i nie jestem w stanie uzyskać takiej jakości zdjęć na XZ-1, który jest niby jednym z tych lepszych kompaktów.
A dlaczego? Uwazasz ze z lustrzanek uzyskasz zawsze lepsze technicznie zdjecie?
Ja w d80 tez max iso 400, w d90 no powiedzmy iso max 800 (chociaz juz tez nie specjalne), ale za to w Nexie i Nx, zdjecia na iso 1000 i 1600, juz nie brzmia dla mnie "makabrycznie", dlatego wyzsze uzywalne iso w bezlusterkowcach jest jak najbardziej akceptowalne w porownaniu do starszych lustrzanek, gdzie wysokie iso bylo problemem.
Natomiast zdaje sobie sprawe (tak mysle), ze w kompaktach to juz bedzie przepasc na korzysc lustrzanek, czyli im wyzsze iso nawet w najlepszym kompakcie, wypadnie jednak negatywnie, niestety.. to kompakt.
koniecpolska
24-07-2013, 14:14
Natomiast zdaje sobie sprawe (tak mysle), ze w kompaktach to juz bedzie przepasc na korzysc lustrzanek, czyli im wyzsze iso nawet w najlepszym kompakcie, wypadnie jednak negatywnie, niestety.. to kompakt.A ja tak sobie myślę, że w sprawie ISO warto jeszcze pomyśleć o właściwościach obiektywu ... I tak kompakty z jasnym obiektywami np f=1.4 kosztują dużo taniej niż tak samo jasny obiektyw do lustrzanki, a dodatkowo obiektywy w tych kompaktach są używalne (często najbardziej ostre) od maksymalnego otworu przesłony :wink:
Z tym ISO to jest tak, jak jest światło to wysokie ISO nie jest potrzebne, a jak światła brak i trzeba użyć wysokiego ISO, to jak to mówią "w ciemnościach wszystkie koty są czarne", czy należy bez obawy ustawić odpowiednio wysokie ISO a potem konwertować zrobione zdjęcia do B&W i po kłopocie.
No i pozostaje jeszcze zasadniczy problem: w jaki sposób są prezentowane zdjęcia.
Przy odbitkach =< od A4 czy prezentacji na monitorze w rozdzielczości =< FullHD "słabości" kompaktowego wysokiego ISO ulegają zatarciu.
Oczywiście w sytuacji crop 100% vs. crop 100% różnice będą bardziej oczywiste.
A ja tak sobie myślę, że w sprawie ISO warto jeszcze pomyśleć o właściwościach obiektywu ... I tak kompakty z jasnym obiektywami np f=1.4 kosztują dużo taniej niż tak samo jasny obiektyw do lustrzanki, a dodatkowo obiektywy w tych kompaktach są używalne (często najbardziej ostre) od maksymalnego otworu przesłony :wink:
wiadomo ile lepszy jasniejszy obiektyw tym moze byc nizsze iso,
ale sugerujesz ze nikon d90 + stalka z 35mm 1.8 gdzie max iso uzywalne jest 1000, wypadnie gorzej niz kompakt z takim swiatlem 1.8 np. ten rx100?
josephebeloki
24-07-2013, 14:29
Samsung EX-1 światło f1.8 od 24mm (dla 35mm) matryca 1 / 1,7" + 10Mpx.
Troszkę wolny ale obrazek daje prześwietny i za 700zł nic lepszego nie dorwiecie.
koniecpolska
24-07-2013, 15:01
wiadomo ile lepszy jasniejszy obiektyw tym moze byc nizsze iso,
ale sugerujesz ze nikon d90 + stalka z 35mm 1.8 gdzie max iso uzywalne jest 1000, wypadnie gorzej niz kompakt z takim swiatlem 1.8 np. ten rx100?
Kochana, więcej konsekwencji, przecież Ty płaczesz i szukasz czegoś zastępującego 28-105mm3.6-5.6 a nie 35mm1.8 :wink: - nie rób sobie jaj z dyskusji.
A od 1.4 do 3.5 to prawie trzy działki ev czyli zamiast Iso 1600 wystarczy 200 :wink:
koniecpolska, jezeli potrzebuje swiatla to biore ze soba stalke normalne no nie? Przeciez kitowym obiektywem ciezko zrobic dobre zdjecie w ciemnosciach, przynajmniej w lustrzance.
Mekano, jasny stałoogniskowy obiektyw też może być obiektywem "kitowym"! "Kit" to po angielsku zestaw, więc obiektyw kitowy to ten, z który był w komplecie z aparatem - wcale niekoniecznie musi to być ciemny zoom.
koniecpolska
24-07-2013, 15:29
koniecpolska, jezeli potrzebuje swiatla to biore ze soba stalke normalne no nie? Przeciez kitowym obiektywem ciezko zrobic dobre zdjecie w ciemnosciach, przynajmniej w lustrzance.Aaaaaa to znaczy, że już przeprosiłaś się ze swoim D90 .... czyli wracamy do punktu wyjścia :wink:
ISO1000 to max uzywalne w D90? Mekano opusc sobie troche poprzeczke, zycie bedzie latwiejsze...
Masz, to jest aparat dla Ciebie...
http://www.minox.com/index.php?id=6100&L=1
koniecpolska, nie chodzi mi o obiektywy staloogniskowe, ale o standardowy spacerowy zoom, (najlepiej jakby byl tez jasny, w razie czego) i z wszystkich wymienionych tu kompaktow, najlepszy .jpg uzyska sie z G1X, pozniej z RX100 ale te roznice w praktyce beda pewnie tak znikome, ze ciezko bylo by pewnie zauwazyc roznice, na plus dla rx100 sa chyba lepsze filmy i to ze jest wlasnie maly. Alternatyw dla tych dwoch aparatow nie widze, Nikon p7700, tu zauwazalna gorsza jakosc obrazka.
koniecpolska
24-07-2013, 16:40
koniecpolska, nie chodzi mi o obiektywy staloogniskowe, ale o standardowy spacerowy zoom, (najlepiej jakby byl tez jasny, w razie czego) i z wszystkich wymienionych tu kompaktow, najlepszy .jpg uzyska sie z G1X, pozniej z RX100 ale te roznice w praktyce beda pewnie tak znikome, ze ciezko bylo by pewnie zauwazyc roznice, na plus dla rx100 sa chyba lepsze filmy i to ze jest wlasnie maly. Alternatyw dla tych dwoch aparatow nie widze, Nikon p7700, tu zauwazalna gorsza jakosc obrazka.Mekano, tak właściwie to już wymiękam.
Powiem tylko tyle, że jak jest dużo światła to i mała matryca i ciemny obiektyw dadzą sobie radę, a jak jest ciemno to kombinacja większej matrycy i ciemniejszego obiektywu może być równa kombinacji jasnego obiektywu i mniejszej matrycy. Przykładowo, co RX100 zyskuje na matrycy, to może szybko stracić w porównaniu do LX7 czy EX2, które mają szkła o 1 do 3 ev jaśniejsze, tak mniej więcej, w zależności od ogniskowej.
I to by było na tyle.
Mekano, a może zrób tak, napisz swoje oczekiwania co do aparatu, który chciałabyś mieć to sprawdzimy czy w tym momencie jest taki w produkcji? Hasło kompakt z najlepszą jakością zdjęć jest zbyt ogólne.
hostman22
24-07-2013, 18:02
kompakt z zoomem, to z matrycą 1/1.7 i na dobrą sprawę wybierz który najbardziej Ci odpowiada, obecnie najlepsze na rynku do zdjęć. A przy wielkości matrycy, to czy światłosiła zaczyna się od 1.4 czy 1.8, to akurat większego znaczenia mięć nie będzie.. ;).
Rx100 ma taką przewagę nad d90, że się zmieści do kieszeni damskich jeansów super-hiper-fit :mrgreen:
ranbir kapoor
24-07-2013, 19:18
To naprawde nie jest az tak skomplikowane
Autorka dla ktorej fotografia jest jak powiew powietrza ma dwa male aparaty ale w obydwu brakujeje jej czegos w okolicy 200mm dlatego wykladnikiem jest ogniskowa 35 na dx na ktorej moze uzywac na tymze aparacie mimo ich wspomina ze chce go sprzedac ale tylko na jakis czas
pastwisko
24-07-2013, 19:51
Natomiast zdaje sobie sprawe (tak mysle), ze w kompaktach to juz bedzie przepasc na korzysc lustrzanek, czyli im wyzsze iso nawet w najlepszym kompakcie, wypadnie jednak negatywnie, niestety.. to kompakt.
Ciagle zapominasz ze na rynku są już kompakty APC-S, a nawet jeden FF - więc ma większa matrycę od większości lustrzanek. Kompakty to nie tylko minimatryczki. A skoro matryca ma tą samą wielkość (a nawet i ten sam model) co lustrzanka, to dlaczego miała by niby generować gorsze zdjęcia?
Kompakt z małym obrazkiem, który to?
pastwisko
24-07-2013, 21:16
RX-1
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/07/rx1a-1.jpg
źródło (http://static.frazpc.pl/cms/2012/09/rx1a.jpg)
No to już jest coś.
Ale z taką ceną to na drzewo.
Żadna konkurencja dla d600.
ranbir kapoor
24-07-2013, 22:41
Żadna konkurencja dla d600.
duza to konkurencja
cenowo wypada niewiele drozej niz D600 + 35 mm zeissa
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/16/udlm.jpg/)
Mekano, a może zrób tak, napisz swoje oczekiwania co do aparatu, który chciałabyś mieć to sprawdzimy czy w tym momencie jest taki w produkcji? Hasło kompakt z najlepszą jakością zdjęć jest zbyt ogólne.
To jest bardzo proste (ale niestety obawiam sie ze nie ma czegos takiego jeszcze)
1. Zeby mial wyglad taki jak RX100, chodzi o to zeby byl maly i malo wazyl. No ale jezeli bedzie troche wiekszy, a spelnial to co bym chciala w aparacie, to pogodze sie z tym ze jest troche wiekszy, oby nie za duzy.
2. Zeby mial jakosc obrazka jak NX1000.
3. Zeby krecil filmy na poziomie 5N ew. rx100 (tu nie wiem ktory by lepiej wypadl)
4. Zakres ogniskowych wystarczy taki jak ma Nikon Coolpix 28-200 ( lepiej zeby bylo szerzej, standardowo moze byc od 18 ).
Wiec to wszystko mam ale az w 3 aparatach, - wiec normalne to jest, ze mi sie to nie widzi, wiec dlatego raczej zaczne od zrezygnowania z Nikona, niestety, bo on najwiecej wazy, nie wiem tez na ile mialabym jakosc zdjec np. d90+70-300VR i 18-105VR, wzgledem tego Coolpixa P7700, czy duzo by odbiegal od d90?
No to chyba tyle..
5N z 16mm jest idealne na noc na miasto, a przy tym daje dobra jakosc obrazka, natomiast jesli chce sie cos w teren na wakacje, d90 jest za duze i za ciezkie z dwoma obiektywami dlatego pomyslalam zeby go zastapic jakims kompaktem, ale nie wiem czy znajde taka jakosc...
aha jako 5. moglabym dorzucic jeszcze dobre uzywalne iso takie jak ma nx1000 czy Nex.
pastwisko
24-07-2013, 23:04
duza to konkurencja
cenowo wypada niewiele drozej niz D600 + 35 mm zeissa
No więc właśnie, wszyscy chętnie wypierają/zapominają/pomijają/niezauważają*, że tam jest szkło, za ktorego odpowiednik do lustra trzeba dorzucić parę tysiączków - wg cyfrowe.pl róznica wynosi wtedy 1180 (11800 vs 10000), co stanowi około 10% ceny d600 + Zeiss 35/2. To chyba niezbyt duza róznica.
Zakres ogniskowych wystarczy taki jak ma Nikon Coolpix 28-200 ( lepiej zeby bylo szerzej, standardowo moze byc od 18 )
Troche robisz skróty myslowe, dla jakich matryc to 28-200mm, a dla jakich to 18mm. Zgaduję ze 28-200 to tyle ile daje FF, a 18 tyle ile daje APC-S ? :)
Bo 18mm na APC-S to to samo co 28mm na FF :)
24-07-2013, 23:38
no to 28 coolpiksowe = 18 dx'owym
bo te 28-200 to ekwiwalent dla małego obrazka/pełnej klatki/FF - czyli taki kąt jaki daje na APC-s/DX 18mm
To jest bardzo proste (ale niestety obawiam sie ze nie ma czegos takiego jeszcze)
1. Zeby mial wyglad taki jak RX100, chodzi o to zeby byl maly i malo wazyl. No ale jezeli bedzie troche wiekszy, a spelnial to co bym chciala w aparacie, to pogodze sie z tym ze jest troche wiekszy, oby nie za duzy.
2. Zeby mial jakosc obrazka jak NX1000.
3. Zeby krecil filmy na poziomie 5N ew. rx100 (tu nie wiem ktory by lepiej wypadl)
4. Zakres ogniskowych wystarczy taki jak ma Nikon Coolpix 28-200 ( lepiej zeby bylo szerzej, standardowo moze byc od 18 ).
Wiec to wszystko mam ale az w 3 aparatach, - wiec normalne to jest, ze mi sie to nie widzi, wiec dlatego raczej zaczne od zrezygnowania z Nikona, niestety, bo on najwiecej wazy, nie wiem tez na ile mialabym jakosc zdjec np. d90+70-300VR i 18-105VR, wzgledem tego Coolpixa P7700, czy duzo by odbiegal od d90?
No to chyba tyle..
5N z 16mm jest idealne na noc na miasto, a przy tym daje dobra jakosc obrazka, natomiast jesli chce sie cos w teren na wakacje, d90 jest za duze i za ciezkie z dwoma obiektywami dlatego pomyslalam zeby go zastapic jakims kompaktem, ale nie wiem czy znajde taka jakosc...
aha jako 5. moglabym dorzucic jeszcze dobre uzywalne iso takie jak ma nx1000 czy Nex.
i jeszcze by był różowy i miły w dotyku i nazywał się barbie ...
dziewczyno ogarnij się trochę ... nie ma takiego czegoś w tym świecie ... w równoległym także nie ...
Chlopaki raczej nie damy rady przeskoczyc tej poprzeczki (czyt. przekonac Mekano, ze traci czas na pierdoły)... Prawda jest taka, ze najlepszy aparat to ten, ktory aktualnie mamy w rece (bo mozemy z niego skorzystac), niezaleznie od tego czy to D4 z kompletem szkiel czy Nokia 3210 ;)
Ogolnie... juz dawno temu doszedlem do wniosku, ze to Ty Mekano jestes problemem, a nie sprzet, ktory posiadasz.
Z innego watku...
Napisalam, ten temat, bo jakis czas temu chcialam jakis maly aparat zapasowy do lustrzanki, zeby czasem go sobie pouzywac, padlo na bezlusterkowiec, ktory okazal sie, ze nie jest to zapasowy aparat, a glowny - zalezy gdzie go biore i co bede fotografowac.. fotografuje w wiekszosci plenery, street, miasta.. fiesty, fotoreportaze street z ludzmi, - tu tez biore mojego Nex-a, wysokie iso, pozwala mi na to, ze nie musze uzywac lampy. uwazam, ze to byl swietny wybor. Dla mnie super.
A teraz bedziesz szukac zapasowego aparatu do aparatu zapasowego, na dodatek oczekujesz jakosci D4, szkla 10-400/1.8 (mimo, ze w wiekszosci przypadkow uzywasz szerokiego kata lub max 50mm, przynajmniej sama tak twierdzisz gdzies tu na forum), krecacego filmy w 4K i rozmiaru Minoxa, ktorego wrzucalem wyzej ;)
Nawet ja nie jestem takim gadzeciarzem jak Ty... wiec cos tu nie gra ;)
Najlepsza terapia dla Ciebie to odebranie Ci calego sprzetu, wreczenie czegos w stylu Ricoh GR (czyli staloogniskowy kompakt) i zostawienie na pol roku. Potem rewju Twoich wyczynow i albo odstrzal albo zostaniesz wyleczona ;)
Władca Pixeli
25-07-2013, 06:08
;-):mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=zh6zr3wKRV0
http://www.youtube.com/watch?v=wX76k-chflo
http://www.youtube.com/watch?v=AAdA9DkPCrk
Jeszcze jedno .. Mekano po co ci ogniskowa 200 mm na wakacje ? Do czego używasz ?
Znaleźliście sobie chłopca (tzn. dziewczynę) do bicia - Mekano szuka czegoś, czego nie ma, ale przyznajcie się sami z ręką na sercu, czy sami byście czegoś takiego nie szukali? Żeby miało dużą matrycę i dużo MP, dobre wysokie ISO, małe szumy, dużą rozpiętość tonalną, jasny zoom z dużym zakresem, a przy tym było (niemal) kieszonkowe? Każdy by chciał!
Mówi się, że kobiety, w przeciwieństwie do mężczyzn, kierują się "logiką niesprzeczną", tzn. nie dostrzegają i nie przyjmują do wiadomości sprzeczności oczywistych dla mężczyzn. Znam panią, która potrafi na jednym wdechu powiedzieć np. "Zostańmy tu, ale jedźmy już" i nie dostrzega, że to się da!* ;-)
Mężczyźni wiedzą, że takiego aparatu nie da się (przynajmniej na razie) zbudować. Kobiety też to wiedzą, ale mimo wszystko szukają takiego, bo ich zdaniem to się wzajemnie nie wyklucza. ;-)
* Przykład: "Kochanie, zaniedbujesz mnie, dom i dzieci, nigdy cię nie ma, ale idź do pracy i zarób pieniądze."
Otóż to, też myślę, że Mekano dlatego szuka tego czego szuka, bo wszystko inne co jej potrzebne już ma. Ja też co jakiś czas sprawdzam czy nie pojawił się już aparat co by miał i to i tamto. Też bym zmienił NX10 na coś wielkości RX100, ale póki czegoś takiego nie ma to daje sobie spokój. I nie ma sensu polecać komuś to co już ma, a niektórzy z uporem maniaka to czynią.
alez jest :) - znalazłem taki aparat - fajnie obrazuje jest mały, kompaktowy i co wiecej ma wiecej niz 200 mm jest tez drugi piekny wspaniały ale ma do 90 mm na końcu wiec to malutki kompromis :) - jest aparat dla Mekano :) - jestem Ciekaw czy ktoś odgadnie o jakich mówię
Znaleźliście sobie chłopca (tzn. dziewczynę) do bicia - Mekano szuka czegoś, czego nie ma, ale przyznajcie się sami z ręką na sercu, czy sami byście czegoś takiego nie szukali? Żeby miało dużą matrycę i dużo MP, dobre wysokie ISO, małe szumy, dużą rozpiętość tonalną, jasny zoom z dużym zakresem, a przy tym było (niemal) kieszonkowe? Każdy by chciał!
Ja nie szukam. Jak pojawil sie X100s (czyli kwestia zooma odpadla na dzien dobry :D) to chcialem go kupic ale ostatecznie kupilem nastepny obiektyw do lustra i tyle ;) Moze kiedys sie skusze na cos malego, na razie wole robic zdjecia niz plakac nad sprzetem, ktorego nie mam w reku (bo o tym jest ten watek - po co uzywac ten sprzet co sie ma, skoro jest tyle 'lepszych' aparatow do kupienia) ;)
No dobrze, ale przyznaj sam, czy jakby był aparat o jakości i wszystkich możliwościach takich, jak tej Twojej lustrzanki, ale mieszczący się w kieszeni, taki, że zawsze można by go było mieć przy sobie, nie chciałbyś go mieć? Bo ja tak!
Panie / Panowie ... trochę się rozpędziliśmy i po 15 stronach musiałem wrócić do pierwszej by sprawdzić "o soooo choziiii". Właściwie to Mekano nie napisał(a), że chce kupić aparat ino stworzyć listę czy może nawiązać dyskusję co do najlepszych aparatów kompaktowych (naszym zdaniem). Wobec tego zacznijmy od początku:
Moim zdaniem świetnym kompaktowym aparatem fotograficznym jest:
1. Sony HX50V film : http://www.youtube.com/watch?v=id6E4DNPlWU inny film chyba lepszy : http://www.youtube.com/watch?v=4T4HjyNqrOc
Kilka dni temu miałem go w łapach. Obraz jaki wyświetla na tylnej ściance - czyste szaleństwo. Dla mnie ma JEDYNĄ wadą w nim, która NIESTETY wyklucza go z moich zainteresowań jest brak fotografowania w formacie RAW. Obawiam się, że mógłbym kiedyś znaleźć się w sytuacji wykonania niepowtarzalnego zdjęcia i niestety nie miałbym później wpływu na jego bezszkodową obróbkę. W ręku leży DOSKONALE. Cena bardzo znośna - od 1445 zł. Gdyby nie ten nieszczęsny raw - już miałbym go u siebie i tyle. Nie wnikam w inne historie o ciemnych obiektywach itp. Zwyczajnie jako aparat kompaktowy - świetny i tyle.
PS.
Oczywiście ww aparat zrobił na mnie doskonałe wrażenie poprzez jakość wykonania i trzymanie w łapach. Nadmieniam, że jestem DUŻYM facetem o bardzo dużych łapach stąd wrażenia co do poręczności może nie pokrywać się z opiniami innych osób. Miałem też w ręku RX100 ... filigranowy, zgrabniutki - dla kobiety idealny. W sumie Fuji x20 to też kompakt, z wyglądu bardzo sexy ... ale gdy pomyślę o gwarantowanym cyklu 30.000 włączeń oraz fakt, że od grudnia 2012 nabiłem już 8000 zdjęć ... jakoś drogo wychodzi szybka zmiana.
to masz http://en.leica-camera.com/photography/compact_cameras/v-lux_40/ lub http://en.leica-camera.com/photography/compact_cameras/d-lux_6/
pierwsza liga ??
Eee może nie jest sytuacja tak beznadziejna :-) producenci na pewno czytają forum a że dziewczyna pisze to samo w kilku wątkach więc szansa się zwiększa, na to by mogli dostrzec to, jakie jest zapotrzebowanie na rynku. Teraz tylko pozostaje czekać na pierwszego który to wykorzysta i stworzy taki aparat. Ja już wiem nawet jaki to miałby być :-) wielkość rx100, matryca aps-c może być od d7100, obiektyw 28-200/1.8-2.8 oczywiście wielkością nie odbiegający od tego w dzisiejszych kompaktach, wizjer hybrydowy jak w x100 i filmy jak w nex-ach. Aaa no i cena tak około 2tyś :-) myślę że byłoby więcej chętnych niż tylko Mekano...
shaolin, siedząc przed kompem też można robić zdjęcia, wiem to.
deep, nigdy nie wiadomo. Ale aparat wielkości LX7 z apsc lub m4/3, 24-150 mm, f2-4 z wizjerem lub bez. Czemu nie. Panasonic FZ200 25-600 mm, f2,8 i wizjer. Co prawda przy małej matrycy, ale za to jaki zakres ogniskowych. Dało się jasny ze stałym światłem obiektyw zrobić? A no dało. Ojej i 1900 zł, hah. Jakby taki aparat powstał to fakt, większość nowego sprzętu w sklepach trzeba by było zezłomować.
Panerai, jak Ty masz zabawę z siedzenia na forum to gratuluję pomysłowości. A nie lepiej pójść do klubu, potańczyć z kobietą, pofotografować, pouprawiać jakiś sport, seks itp.? Osoby pytające na forum chcą porad i wskazówek na zadane pytania, a nie się bawić. Rozumiem, że Twoje rady należy traktować z mocnym przymróżeniem oka, tak pół żartem pół serio?...właśnie muszę hamować pięta za niektórych forumowiczów.
mrawi to zadam ci pytanie ile razy skorzystałeś z rad tu otrzymanych ... ?? podałem aparat który spełnia wasze potrzeby: Leica - pójdziesz go kupić czy nadal będziesz razem z Mekano kręcił nosem. Masz Panasonica FZ200 kupiłeś go ?? jeśli tak idź robić nim zdjęcia
ja tez mam zabawę będąc na forum traktuje to jako odskocznie od pracy, a sprawy które proponujesz w zamian używam niektórych nawet w nadmiarze :D - ale ogólnie to jest niesmaczne - a gdybym był przykuty do łóżka i sparaliżowany tez byś takie mądre rady mi dawał ??
Ta pierwsza Leica ma matryckę 1/2.33" a druga 1/1.7", więc do APS-C się nie umywają. Ta druga to pewnie przebrandowany Panasonic LX ;) Ale skupmy się na tym, żeby pomóc Mekano.
@Mekano: kryteria, które podałaś wskazują, że taki kompakt na dzień dzisiejszy nie istnieje. Pytanie więc, czy chcesz na niego czekać x lat (może w ogóle nie powstanie z różnych powodów, nie tylko technologicznych) czy jesteś gotowa zaakceptować pewne kompromisy? Na chwilę obecną Twoje kryteria bym podsumował tak: wielkość, matryca APS-C, duży zakres ogniskowych, filmy. Które z tych kryteriów mogłabyś w pierwszej kolejności odpuścić albo nagiąć?
WojtehP,To już coś.
Teraz co na to Mekano, Vlux40, Dlux6, RX100, G1X czy P7700?
Skoro proponujesz Dlux6 to ja dorzucę jeszcze LX7, połowa ceny leici. Dodam, że matryczka w vlux40 jest malutka, a Mekano tego nie chce. W dlux6 i lx7 oraz P7700 też jest mała (trochę wieksza niż w vlux40). P7700 ma wiekszy zakres i nic po za tym. Chyba ma tylko do wyboru RX100 i G1X. Ja obstawiam Canona G1X. Matryca 18.7 x 14.0 mm (to już nieźle), zakres obiektywu 28-112 mm przy f 2,8-5,8, wizjer optyczny (marny ale jest), wszystko waży trochę ponad o,5 kg. G1X jest sporo mniejszy od nikona d90 samego body. Jakość zdjęć lepsza niż z d90, zwłaszcza na wyższych iso. RX100 to mikrus i tylko tutaj widzę jego przewagę w stosunku do G1X. Decyzja należy do Mekano.
G1X to chyba jedyny kompakt z tak dużą matrycą (większa niż w m4/3) i takim zakresem ogniskowych przy danym swietle, cena około 2200 zł. Może się udało coiś znaleźć.
matryca jest mała - ale warto zobaczyć jakie generują zdjęcia ... naprawdę dobrze to wyglada
matryca jest mała - ale warto zobaczyć jakie generują zdjęcia ... naprawdę dobrze to wyglada
Ale na pewno nie na wysokim ISO.
Mekano, byłaś na dniach w Lizbonie, jesli Cię dobrze zrozumiałem. Moze się minęlismy gdzieś w tramwaju8-) Nie odbieraj tego jako podstępu, albo sprawdzania, ale jesli możesz wstaw kilka fotek. Wszystkie kobiety zajmujące się foto, jakie znam, robią zajefajne fotki, inaczej patrzą niż faceci. Jestem ciekaw Twego spojrzenia na te same miejsca.
Jezeli ktos nadal nie rozumie jaki jest temat tego watku, to prosze przeczytac pierwszy post:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3178599&postcount=1
a jesli nadal jest to niejasne to jeszcze to:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3179212&postcount=55
Czy to nie moze byc luzna rozmowa o dobrych kompaktach? Taka ogolna, bez glupich docinek co niektorych osob skierowana personalnie pod mojego nicka?
wczesniej ropusz, sie zapytal jaki bylby dla mnie idealny taki kompakt, no to przedtawilam swoja propozycje.
Watek rowniez zalozylam po to, by moze wywnioskowac z niego, (moze inni tez chcieli by sie dowiedziec), czy istnieja bardzo dobre kompakty dorownujace starszym lustrzankom. I teraz wiem to na pewno, ze takim jest G1X,
interesowaly by mnie tez dluzsze ogniskowe w takich nowszych kompaktach, czy moga zastapic te np. z Nikona..
No ale niestety cudow jeszcze nie wynalezli..
--
Mekano, byłaś na dniach w Lizbonie, jesli Cię dobrze zrozumiałem.
Niestety, jakos jeszcze nie moge sie wybrac przez ten upal.
Wiec tylko kawa w Algarve nic po za tym.
tylko Mekano zobacz ze ten G1X nie jest małym kompaktem http://camerasize.com/compare/#257,332
tylko Mekano zobacz ze ten G1X nie jest małym kompaktem http://camerasize.com/compare/#257,332
Ale duży też nie jest
http://camerasize.com/compare/#257,364
Na razie poszukiwania idą chyba w dobrym kierunku bo ten GX1 jest ciekawym kompaktem - sam liczyłem na to, że Canon wypuści jego następcę.
Ale duży też nie jest
http://camerasize.com/compare/#257,364
Na razie poszukiwania idą chyba w dobrym kierunku bo ten GX1 jest ciekawym kompaktem - sam liczyłem na to, że Canon wypuści jego następcę.
A, zapowiada sie nastepca?
Zwrocilam na niego uwage, bo jakosc zdjec jest naprawde dobra, mysle ze smialo mozna porownac d90 + 18-105 wzgledem tego GX1. Czy ktos uwaza tak samo?
Ten Canon waży ponad pół kilo, to dużo.
Zwrocilam na niego uwage, bo jakosc zdjec jest naprawde dobra, mysle ze smialo mozna porownac d90 + 18-105 wzgledem tego GX1. Czy ktos uwaza tak samo?
Na razie nie, Canon chyba skupił się na bezlusterkowcach. Ja sam poszedłem na kompromis i wybrałem mikrusa.
http://www.dpreview.com/reviews/canong1x/18
Tutaj masz porównanie z kilkoma aparatami. Obrazek z G1X jest całkiem niezły tylko na rogach ostrość spada.
Ken mówi, że to najlepszy w kategorii posh camera (do kieszeni nie bardzo się zmieści ale do torebki, zwłaszcza damskiej już prędzej). Co do porównania z lustrzanką to: "The Canon G1 X is a rich-guy's vacation camera. You pay a premium price for its small size and superb technical image quality, and it works wonders for nature, travel and landscape photography — but a Canon Rebel T3 with its kit lens outperforms the G1 X at almost everything for $300 less, but in a larger package."
G1X może obrazek daje niezły, choć Mekano wymaga, aby w 100% powiększeniu też był nienaganny i tu może nie być już tak super.
Z tym, że nie wiem dlaczego nikt tu nie wspomina o samym działaniu tego aparatu, które jest mułowate.
Do statycznej architektury się nadaje, ale czy jest uniwersalny? Moim zdaniem nie.
Gwoli ścisłości nie chodzi mi porównywanie AF do szybkich lustrzanek semi-pro, szybkości liczonej z pomocą fachowych narzędzi, ale takie zwykłe odczucia użytkownika. AF w tym aparacie jest jak w kompaktach sprzed kilku lat. Jest słaby, ślamazarny, powolny - te określenia oddają chyba najlepiej sposób działania AF.
Można ten aparat kupić, mieć i robić nim fajne foty, tylko po co się męczyć?
Mekano,
piszesz, że Tobie podobają się własne zdjęcia, dodajesz także, że podobają się jeszcze innym osobom na świecie - ja nie proszę o pokazanie przykładowych (już kiedyś mi się udało:)), mam natomiast inne pytanie - jak pokazujesz swoje zdjęcia innym?
W albumie, w ramach na ścianie w domu, na autorskich wystawach czy jeszcze inaczej - jak???
Co do samego G1X to proponuję również na stronie camerasize.com porównać go np. z NEX-5R. Jak do NEX-5R zapniemy PZ to głębokość może nawet będzie mniejsza niż G1X. Pozostałe wymiary widać na wspomnianej stronie. Pod względem wielkości G1X jest zdecydowanie nie kompaktowy.
Mekano, mam dla Ciebie proste rozwiązanie. Dokup do 5N sobie PZ albo do NX1000 30mm i będziesz więcej niż zadowolona.
Chcesz coś małego i z dobra jakością zdjęć, kup olka.
Był już proponowany przez kolegów, co prawda to nie kompakt ale np z tym szkłem będzie malutki (klik) (http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.photographyblog.com/images/sized/images/uploads_ee1/panasonic_14_42mm_x-506x400.jpg&imgrefurl=http://www.photographyblog.com/news/panasonic_14-42mm_x_lens_hands-on_photos&h=400&w=506&sz=55&tbnid=N7dZg_HyXZHDVM:&tbnh=92&tbnw=116&zoom=1&usg=__sXLUJUtykaY_whUSk-bzLcpDtfE=&docid=d8BmcOHlVMWlkM&sa=X&ei=PiHyUZaiJ-Wz4ATw_YDAAQ&ved=0CEQQ9QEwAQ&dur=5012#imgdii=_), do tego dokupisz niewielkiego zooma 40-150 olka i masz super zestaw.
Moja rada: sprzedaj wszystko co masz i kup OM-D (ewentualnie coś z matrycą z OM-D, np. E-PL5 ) , spokojnie ci zastąpi cały twój sprzęt, da dobra jakość zdjęć, szybki AF, super stabilizację, odchylany ekranik, wbudowany wizjer i największy wybór szkieł systemowych spośród wszystkich bezlusterkowców.
pastwisko
26-07-2013, 11:03
Był już proponowany przez kolegów, co prawda to nie kompakt ale np z tym szkłem będzie malutki (klik) (http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.photographyblog.com/images/sized/images/uploads_ee1/panasonic_14_42mm_x-506x400.jpg&imgrefurl=http://www.photographyblog.com/news/panasonic_14-42mm_x_lens_hands-on_photos&h=400&w=506&sz=55&tbnid=N7dZg_HyXZHDVM:&tbnh=92&tbnw=116&zoom=1&usg=__sXLUJUtykaY_whUSk-bzLcpDtfE=&docid=d8BmcOHlVMWlkM&sa=X&ei=PiHyUZaiJ-Wz4ATw_YDAAQ&ved=0CEQQ9QEwAQ&dur=5012#imgdii=_), do tego dokupisz niewielkiego zooma 40-150 olka i masz super zestaw.
No ale z tym zoomem dokupionym taki mały już nie jest, no i jedno szkło luzem do noszenia. Robi sie wymiennoptycznie czyli znowu targanie dodatkowych szpargałów. Co z tego ze małych. Mnie sie czesto nie chce brać konwertera do kompaktu, wiec albo biorę założony i tylko tak focę, albo nie biorę. Ale czesto nie biorę też dlatego ze jest już za duzy, mimo iż nie jest jakiś nie wiadomo jak wielki:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/07/6979538639_485f06f7bb_z-2.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7179/6979538639_485f06f7bb_z.jpg)
www.flickr.com/photos/adai/6979538639/ (http://www.flickr.com/photos/adai/6979538639/)
MariuszJ
26-07-2013, 11:34
No ale z tym zoomem dokupionym taki mały już nie jest, no i jedno szkło luzem do noszenia. Robi sie wymiennoptycznie czyli znowu targanie dodatkowych szpargałów. Co z tego ze małych. Mnie sie czesto nie chce brać konwertera do kompaktu, wiec albo biorę założony i tylko tak focę, albo nie biorę. Ale czesto nie biorę też dlatego ze jest już za duzy, mimo iż nie jest jakiś nie wiadomo jak wielki:
Mój Piękniejszy Fotooperator chodził na wakacjach pierwotnie z ekwiwalentem 24mm. Żeby zrobić mu frajdę, nabyłem konwerter, który zrobił mu z tego 18mm. Odtąd robił zdjęcia tylko z konwerterem, a na próbę zasugerowania, że w niektórych ujęciach przydało by się konwerter zdjąć, reagował warczeniem. Jak ma zooma, to i tak go nie używa.
Ricoh GR/Nikon A wydają mi się idealnymi instrumentami wakacyjnymi czy też jak kto woli - narzędziami do dyskretnego reportażu. Twoje zdjęcie, Drogi Pastwisko, powoduje jednak że na konwerter nie mam już ochoty :)
pastwisko
26-07-2013, 11:41
Nie da sie ukryć że kompaktowość tego kompaktu zanika wraz konwerterem. Wprawdzie mozna go zdjąć, niemniej jak już wspomniałem robi się wtedy szpargalsko. Za to z konwerterem jest wyjątkowo poręczny do noszenia, bo ma małe body i mimo wszystko da się go wygodnie trzymać podczas niefocenia (za adapter i body) - aż mi się przypomniał psix, ten to był mistrzem w kwestii braku ergonomii na tym polu.
Chcesz coś małego i z dobra jakością zdjęć, kup olka.
Moja rada: sprzedaj wszystko co masz i kup OM-D (ewentualnie coś z matrycą z OM-D, np. E-PL5 ) , spokojnie ci zastąpi cały twój sprzęt, da dobra jakość zdjęć, szybki AF, super stabilizację, odchylany ekranik, wbudowany wizjer i największy wybór szkieł systemowych spośród wszystkich bezlusterkowców.
Patrzylam na te Olki PL5 i PM2 - taka sama jakosc obrazka, a cena sie nie wiele roznia, i w porownaniu do drozszego Canona, Canon nie jest wart swojej ceny, bo daje w tym wypadku gorsza jakosc zdjec.
Tylko, ze nie chce zmieniac systemu, w zadnym pewinie nie znajde tak fajnego szerokiego kata, jaki mi daje Nex.
Mój Piękniejszy Fotooperator chodził na wakacjach pierwotnie z ekwiwalentem 24mm. Żeby zrobić mu frajdę, nabyłem konwerter, który zrobił mu z tego 18mm. Odtąd robił zdjęcia tylko z konwerterem, a na próbę zasugerowania, że w niektórych ujęciach przydało by się konwerter zdjąć, reagował warczeniem. Jak ma zooma, to i tak go nie używa.
Szeroki kat to naprawde fajna sprawa, zwlaszcza w architekturze i gdzies na ulicy, praktycznie mozna chodzic tylko z 16mm, a z konwerterem ECU, to ile jest?
Jeszcze przed chwilą miało być tele a teraz ma być szeroki... ???
Władca Pixeli
27-07-2013, 00:16
Jeszcze przed chwilą miało być tele a teraz ma być szeroki... ???
Kobieta zmienną jest ;)
ropusz szeroki kat mam, nie wiem jak to wywnioskowales ze mi go brakuje? ;)
Przeciez napisalam wyzej, ze mi sie nie widzi zmiany systemu, bo pewnie mialabym klopot z szerokim katem np. w tym Olku. (czytaj uwazniej) :)
No właśnie MariuszJ napisał - w APS-C 16 mm to ekwiwalent obiektywu 24 mm w pełnym formacie, a z tym konwerterem ECU robi się chyba ekwiwalent 18 mm?
no to jak to jest 18mm z tym ECU, to jest dla mnie naprawde bardzo szeroko. Poza tym nie wyobrazam sobie nie miec wlasnie takich ogniskowych bo bardzo czesto sie przydaja.
ropusz szeroki kat mam, nie wiem jak to wywnioskowales ze mi go brakuje? ;)
Przeciez napisalam wyzej, ze mi sie nie widzi zmiany systemu, bo pewnie mialabym klopot z szerokim katem np. w tym Olku. (czytaj uwazniej) :)
A tam kłopoty, patrz:
Olympus E-PM2 + 14-42mm + 40-150mm Lenses + 17mm f2.8 za £539(UK)
17mm to nie bedzie to samo co 16mm + ECU w Nexie.
Poza tym w Nexie jest odpowiednik tele 50-210, wiec chyba lepsze to niz 40-150 :)
MariuszJ
27-07-2013, 15:14
Narazie tylko wiemy, ze kompakty z "przyspawana" stalka, potrafia przewyzszyc jakoscia wiele bezlusterkowcow w tym lustrzanki, ale kompakty z zoomem sa jednak w tyle.. takie sa na razie wnioski.
Nie, to błędny wniosek.
Po prostu jakość techniczna zdjęcia silnie zależy od fizycznej wielkości matrycy i nie ma żadnego znaczenia czy matryca ta osadzona jest w nierozbieralnej czy modularnej obudowie. Kompakt z zoomem, np. Sony R1, też deklasował inne kompakty tamtych czasów, stając swobodnie w szranki z lustrzankami. Drogą R1 nikt nie idzie, bo zysk względem lustrzanki jest iluzoryczny z powodu braku możliwości przeskoczenia praw fizyki w konstrukcji zooma rzutującego na dużą matrycę - po prostu, żeby być przyzwoitym, obiektyw taki musi być duży.
I to kończyć powinno całe to, za przeproszeniem Mekano, pierdzielenie o Szopenie w tym wątku. Niestety, jest on kompletnie jałowy.
Nie, to błędny wniosek.
Po prostu jakość techniczna zdjęcia silnie zależy od fizycznej wielkości matrycy i nie ma żadnego znaczenia czy matryca ta osadzona jest w nierozbieralnej czy modularnej obudowie. Kompakt z zoomem, np. Sony R1, też deklasował inne kompakty tamtych czasów, stając swobodnie w szranki z lustrzankami. Drogą R1 nikt nie idzie, bo zysk względem lustrzanki jest iluzoryczny z powodu braku możliwości przeskoczenia praw fizyki w konstrukcji zooma rzutującego na dużą matrycę - po prostu, żeby być przyzwoitym, obiektyw taki musi być duży.
I to kończyć powinno całe to, za przeproszeniem Mekano, pierdzielenie o Szopenie w tym wątku. Niestety, jest on kompletnie jałowy.
To znaczy, ze im wieksza fizyczna matryca, tym zawsze jest lepiej?
No to moze poprosimy Moderatora o zamkniecie tego watku?
Wnioski zostaly podsumowane, nic konkretnego sie juz tu niedopowie..
ranbir kapoor
27-07-2013, 17:46
wniosek jest taki ze im ktos ma mniej sprecyzowana wizje jak maja wygladac jego zdjecia tym ma wieksze, ale mniej sprecyzowane wymagania wzgledem sprzetu
przykladowo aparat moj czy Kuby vel pastwiska w rekach innych byly by poczatkiem dlugiej listy zali czego one nie maja i czego nie mozna nimi zrobic, nam pasuja w 100%
W takim razie reasumujac caly watek, warto jest zrezygnowac z Nikona, na rzecz ktoregos z tych wszystkich kompaktow, dla troche wiekszych ogniskowych?
Znalazłem kompakt dla Mekano - Panasonic LF1
http://www.dpreview.com/products/panasonic/compacts/panasonic_dmclf1
Nowa linia u Panasonic'a:
- zapisa w RAW
- matryca z właściwościami zbliżonymi do LX7 (12Mpix)
- zoom x7,1 (łza się kręci, bo Minolta A1 miała podobny)
- jasno na krótkim końcu 28mm f=2.0
- przyzwoicie na długim 200mm f=5.9
- nawet ma EVF do wycelowania w mocnym słonku
a gabaryty jeszcze mniejsze od RX100 :wink:
http://camerasize.com/compare/#467,456
Zmieści się w każdej damskiej torebce.
A jak oceniasz ten kompakt? Taka ogniskowa by mi odpowiadala, wlasnie.. ;)
Matryca ponad 16 mln, i co najlepsze pasują do niego wszystkie szkła z Pentaxów, które sa świetne i można dostać za przysłowiowe grosze na aukcjach. Może aparat niektórym się nie podobać, ale przecież to nie dziewczyna. Ma robić dobre i ładne zdjęcia. Poza tym, można go kupić nowego poniżej 2 k zł z dobrym obiektywem w zestawie. Można w necie znaleźć przykładowe zdjęcia robione tym bezlusterkowcem. No i matryca z Pentaxa K-5, a to juz jest coś
pastwisko
31-07-2013, 00:07
Może aparat niektórym się nie podobać, ale przecież to nie dziewczyna.
"Może się nie podobać" to spory eufemizm, to najbrzydszy aparat jaki kiedykolwiek widziałem. Nie dziewczyna, ale dla dziewczyny :)
Ale jest dobry. Zobacz przykładowe fotki http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?camera=1669, no i ta mozliwośc podpiecia wszystkich obiektywów pentaxa, nawet manuali. Najlepiej mieć juz jakiegoś pentaxa, wtedy piękna sprawa. Jak aparat ma byc dla dziewczyny to jeszcze lepiej. Z takim "brzydalem" w ręku nikt nie zwróci na nia uwagi. Co dla chłopaka dziewczyny jest bezpieczne. :)
Matryca ponad 16 mln, i co najlepsze pasują do niego wszystkie szkła z Pentaxów, które sa świetne i można dostać za przysłowiowe grosze na aukcjach. Może aparat niektórym się nie podobać, ale przecież to nie dziewczyna. Ma robić dobre i ładne zdjęcia. Poza tym, można go kupić nowego poniżej 2 k zł z dobrym obiektywem w zestawie. Można w necie znaleźć przykładowe zdjęcia robione tym bezlusterkowcem. No i matryca z Pentaxa K-5, a to juz jest coś
Miałeś go w ręku???
A zresztą konkurowałby z Nexem lub NX1000 a tego Mekano pewnie nie chce...
Pentax K-01 to bardzo kontrowersyjny aparat, który zebrał dobre recenzje za jakość zdjęć i fatalne za ergonomię i sprawność AF. W jednej z recenzji napisano, że kwiaty zdążą zwiędnąć, a modelka zdąży się postarzeć, zanim aparat ustawi ostrość - a to dotyczyło tylko obiektów statycznych!
Poza tym, pomysł bezlusterkowca z mocowaniem lustrzankowym jest dość chybiony, bo powoduje, że aparat nadal ma dużą komorę lustra, tyle, że pustą. Aparat nie może konkurować wielkością np. z NX-em 1000.
pastwisko
31-07-2013, 08:17
Może i super foty, ale co do ergonomii to chyba moje pinhole z pudełek po iPhonach były lepsze. Czlowiek ktory go projektowal, ma chyba znikome pojęcie o aparacie lub wydaje mu się że je ma. Ergonomia i design położyły ten projekt na łopatki.
Faktycznie to błąd konstrukcyjny i można było zrobić zgrabniejszy aparat. Używam lustrzanki P ale na wyjazdy kupiłem mikrusa.
Podobno z nowym firmware K-01 śmiga.
Pentaxa K-01 zaprojektował Marc Newson, jeden z najbardziej znanych projektantów przemysłowych i sztuki użytkowej. Ale Pentax mu nie wyszedł, ani wyglądem, ani - podobno - ergonomią. No i aparat wcale nie jest mały, ze względu na zastosowanie mocowania lustrzankowego. Choć być może przemawia, np. jako drugi aparat, do kogoś, kto ma obiektywy Pentaxa.
Przeczyściłem ostatnie posty, ale z tego co widzę, to cały wątek wymaga odkurzenia. Prosiłbym skończyć z uszczypliwościami i złośliwymi komentarzami.
OK. Stwierdzilam, ze nie ma kompaktu dla mnie, niestety... a dzis na koncercie Nex mnie wkurzal, bo co 10 minut sie grzal i nie mozna bylo w spokoju ponagrywac.. :/
moze kiedys wyjdzie cos idealnego...
---
swider, (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=57609)
dzieki ze "posprzatales" troche watek, bo niektore z postow Panow WojtehP (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=57609), ranbir kapoor (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2628) i Panerai nic nie wnosily do tego tematu..
Tak samo jak Twoje Mekano ... Wątek o kompaktach a ty o jakimś nex ... Zupełnie bez związku - opisz to w odpowiednim watku
Zwiazek jest, - to znaczy, ze nic nie jest idealne, czy to kompakt, czy bezlusterkowiec czy jeszcze cos innego.
Zwiazek jest, - to znaczy, ze nic nie jest idealne, czy to kompakt, czy bezlusterkowiec czy jeszcze cos innego.
Owszem, związek jest, i to nie jeden, bo: zgody, rządu, przynależności...
A film jest najważniejszą ze sztuk!
I tego dublera, najważniejszej ze sztuk, wypuszcza się...
Chyba póki co wszystkie ciekawe kompakty zostały w tym wątku opisane i wychodzi na to, że wśród kompaktów najlepszym wyborem na obecną chwilę jest RX100 II z uwagi na to, że jest ... kompaktowy. Każdy inny zaczyna wielkością konkurować z tym czy innym bezlusterkowcem, a przy takim wyborze wybór jest oczywisty.
Chyba póki co wszystkie ciekawe kompakty zostały w tym wątku opisane i wychodzi na to, że wśród kompaktów najlepszym wyborem na obecną chwilę jest RX100 II z uwagi na to, że jest ... kompaktowy. Każdy inny zaczyna wielkością konkurować z tym czy innym bezlusterkowcem, a przy takim wyborze wybór jest oczywisty.
ropusz zgadzam sie z Toba calkowicie, tez uwazam, ze najlepszym kompaktem jest RX100 lub najnowsza wersja II, choc wersja II, - jak dla mnie robi o wiele gorsze zdjecia, jezeli ktos mnie poprawi i wyjasni dlaczego, to z checia poslucham.. wiem ze zastosowano w nim inna technike przetwarzania obrazu "EXMOR", ale dlaczego zdjecia ze starszej wersji, sa czystsze, ostrzejsze i wyrazniejsze?
porownanie wzielam stad:
Na plus dla Sony RX100 II
+ Maly rozmiar
+ Dobra jakosc video
+ standardowy zoom 18-100
+ odchylany ekranik
Minusy?
To chyba tylko takie, ze jakoscia zdjec wygrywaja jednak bezlusterkowce.
Na drugim miejscu bylby Canon G1X, ale minusy:
- Duzy rozmir.
- Ciezki.
- nie tak dobra jakosc video jaka daje RX100
- Nie ma chyba tez odchylanego ekranika (tu nie pamietam)
+ Najlepsza jakosc zdjec z wszystkich kompaktow. (Tak mi sie wydaje).
---
edit:
(Pomijam komakty z polki RX1, - wiec prosze darowac zbedne komentarze).
- Nie ma chyba tez odchylanego ekranika (tu nie pamietam)
Posiada
http://www.dpreview.com/reviews/canong1x/3
+ Najlepsza jakość zdjęć z wszystkich kompaktow. (Tak mi sie wydaje).
Jakby na to nie patrzeć to G1X ma matrycę nawet trochę większą niż bezlusterkowce m4/3 i sensowny obiektyw.
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/canon-g1-x-review-samples
G1X to wielki kloc http://camerasize.com/compare/#257,369
No wlasnie, wybralismy dwa najfajniejsze kompakty, ale tutaj ktos jeszcze wspomnial i przypomnial o najwazniejszym, ze kompakty sa wolne jak slimak, sa slamazarne.. nie wiem, na ile ta "wolnosc" mozna porownac do dzisiejszych bezlusterkowcow.. ale to ma znaczenie.
no i taki G1X faktycznie jest on duzy.. Nikon d3200/d5200 pewnie bylby wielkoscia porownywalny..
http://camerasize.com/compare/#257,393 (niewiele sie rozni)
ale jedyny plus ze standardowy obiektyw w kompakcie i tak bedzie to mniejsze, niz Nikon z 18-105
Dlatego wymiarami to tylko rx100.
Ale w ręku nie widziałem wielkiej różnicy pomiędzy nim a G12 a oglądałem oba aparaty w tym samym czasie.
Liczę, że jeszcze jakaś firma kiedyś pomyśli i wypuści coś podobnego ze sporą matryca, jasnym ostrym obiektywem 24-100mm i sensownym mocowaniem filtrów. A jak dodadzą jeszcze lepszy wizjer i dobry AF to już git.
No wlasnie, wybralismy dwa najfajniejsze kompakty, ale tutaj ktos jeszcze wspomnial i przypomnial o najwazniejszym, ze kompakty sa wolne jak slimak, sa slamazarne...
To byłam ja:)
Tyle, że nie kompakty jako takie, a tylko G1X.
Ze wszystkich wspomnianych w tym wątku to właśnie G1X odstaje bardzo na minus w tej kwestii.
pastwisko
09-08-2013, 23:11
"towarzysząc" dziś przy zakupie kiecki w molochu handlowym zaszedłem z nudów do Saturna i obejżałem przeróżne kompakty. O ile RX100 brzmi fajnie w internecie, o tyle jego płaskie bezgripowe i sliskie body jest jakimś nieporozumieniem. Nie wyobrażam sobie robienia wygodnie zdjec jedną ręką taką mydelniczką..
Doklejasz "grip" Franiec i już jest (nieco) lepiej :smile:
A do nowego RX100 to nawet jest do dokupienia oryginalny grip.
Co do gripów Franieca to kupiłem taki do XZ-1 i muszę przyznać, że super wykonanie i w ogóle super sprawa. Aparat jest dosyć ciężki jak na kompakt i grip mocno podnosi komfort użytkowania.
pastwisko
10-08-2013, 10:23
Doklejasz "grip" Franiec i już jest (nieco) lepiej :smile:
No pewnie,ze tak można. Ale jesli do aparatu trzeba dokupować coś ekstra, żeby dało się go sensownie i wygodnie, a nawet zaryzykuję stwierdzenie - w miarę normalnie - używać, to coś jest ewidentnie niehalo. Wystarczyło by na dobrą sprawę pokryć body z przodu jakimś materiałem zeby się nie ślizgał, bo to wcale nie musi być grip - na co dowodem są wszelkie żalmierze które maja podobny kształt body, choć oczywiscie są nieco wieksze. Swój aparat mogę bez obawy nosić trzymajac swobodnie dwoma palcami i wiem ze się nie wyślizgnie, bo jest własnie pokryty gdzie trzeba czym trzeba - a waży tyle samo co RX100.
Masz w zupełności racje. Obudowa RX100 jest śliska i kiepsko się go trzyma. Nie wiem jak to wytłumaczyć. Może miało być nice?
Zreszta przy tak małych gabarytach, on nie może, MZ, "dobrze się trzymać" :mrgreen:
pastwisko
10-08-2013, 10:53
[…] uwielbiam jak mi sie strona zamyka po napisaniu długiej odpowiedzi.. Więc krótko: miało być pewnie stajlisz. A co do trzymania małego aparatu, to myslę ze da się - tylko musi być jakiś gumolit pod palcami, wtedy spokojnie miedzy zgiętym srodkowym, a kciukiem się da go trzymać. Fajny za to był pod tym wzgledem NX300, oczywiscie daleko mu do GRD, ale dawał radę :P
I jeszcze o innych kompaktach - ponownie się upewniłem ze wizjery optyczne w kompaktach typu canon seria G, nikon P czy fuji X10, to porażka. Mały obraz, gdzieś tam hen daleko w tunelu.. To już wolę live view.
Tu jest lista, najlepszych kompaktow z najlepsza matryca:
http://thenewcamera.com/best-digital-camera/
1. Sony RX1
2. Fujifilm X100S (do dzis myslalam, ze to jest bezlusterkowiec z jedna ogniskowa, a to kompakt.. hm..)
3. Canon G1 X
4. Sony RX 100
5. Canon S100
6. Canon Powershot G12
7. Nikon P7000
4, 6,7 maja nastepce, wiec moze mozna sie kierowac, ze ich aktualny nastepca zastapi poprzednie modele.Co myslicie na ten temat?
Dla mnie ta strona nie jest miarodajna.
BugsBunny
12-08-2013, 19:51
2. Fujifilm X100S (do dzis myslalam, ze to jest bezlusterkowiec z jedna ogniskowa, a to kompakt.. hm..)
ten obiektyw jest niewymienny, więc kompakt.
Dla mnie ta strona nie jest miarodajna.
a dlaczego?
Cos w tym tescie musi byc, bo w tym watku troche podobnie, zostalo to posortowane..
Zreszta RX1, jest na pierwszym miejscu to wiadome, masz moze jakies watpliwosci?
Fuji nie wiem czy na drugie miejsce sie nadaje, ale g1x widzac obrazki testowe, lepiej sie prezentuje od rx100, wiec najpierw canon, potem Sony, mysle, ze dobrze to posortowali, do reszty moze mniej jestem przekonana, ale nie mi oceniac, ja tylko moge przypuszczac i moje uwagi moga byc bledne.. :>
pastwisko
12-08-2013, 19:58
Bezlusterkowiec z jedną ogniskową to NEX z 16/2.8 ;)
koniecpolska
13-08-2013, 10:03
Bezlusterkowiec z jedną ogniskową to NEX z 16/2.8 ;)Właśnie przeglądam zdjęcia robione NEXem z E16 @2.8 (czasami po nocy zapominam przymknąć do 5.6 ) vs. LX5 na ekwiwalencie 24mm @2.0 i normalnie przepaść jakościowa na korzyść LX ... zaczynam się na poważnie zastanawiać nad LX7 (1ev jaśniej). Niestety szerokie, dobre i jasne, szkło do bezlustra musi swoje kosztować (np. Zuiko 12mm/2.0 ).
Właśnie przeglądam zdjęcia robione NEXem z E16 @2.8 (czasami po nocy zapominam przymknąć do 5.6 ) vs. LX5 na ekwiwalencie 24mm @2.0 i normalnie przepaść jakościowa na korzyść LX ... zaczynam się na poważnie zastanawiać nad LX7 (1ev jaśniej). Niestety szerokie, dobre i jasne, szkło do bezlustra musi swoje kosztować (np. Zuiko 12mm/2.0 ).
Zastanów się nad Olympusem XZ-2
źródło (http://imageshack.us/a/img46/6761/45wb.jpg)
pastwisko
13-08-2013, 10:19
Właśnie przeglądam zdjęcia robione NEXem z E16 @2.8...[...].
dobrze wiesz że nie piszę o jakości, tylko o nazewnictwie ;)
<| MICHAŁ |>
13-08-2013, 10:20
Wróce za sekunde do G1X
Mialem przez jeden dzien w rekach - glownie, aby porownac go z Nex-5n
Aparaty na automatyce z ustawieniami krajobraz
Nie interesowaly mnie inne aspekty niz obrazek - podoba sie, czy nie. Przyklad ponizej:
źródło (http://imageshack.us/a/img571/8765/739c.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img593/2104/yyk6.jpg)
koniecpolska
13-08-2013, 10:54
Zastanów się nad Olympusem XZ-2Dla mnie odpada bo nie ma ekwiwalentu 24mm.
dobrze wiesz że nie piszę o jakości, tylko o nazewnictwie ;)Nie doszukiwałem się kontekstu wypowiedzi ... po prostu podzieliłem się wrażeniami z bieżącego obrabiania zdjęć. Generalnie E16 szeroko otwartego należy unikać do fotek architektury, albo unikać oglądania przybliżeń takich fotek :wink:
Wróce za sekunde do G1X
Nie interesowaly mnie inne aspekty niz obrazek - podoba sie, czy nie. Przyklad ponizej:
Przy tego rodzaju fotkach to różnic do kompakta też nie będzie.
Wróce za sekunde do G1X
źródło (http://imageshack.us/a/img571/8765/739c.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img593/2104/yyk6.jpg)
Pomimo posiadania Nexa z przykrością stwierdzam, że z Canona przyjemniejsze kolory.
Dobrze, że mam jeszcze Canona S100 :smile:
<| MICHAŁ |>
13-08-2013, 20:09
Przy tego rodzaju fotkach to różnic do kompakta też nie będzie.
postow nie czytasz.....
napisałem wyraźnie, ze interesował mnie jedynie obrazek na wyjściu - żadne inne aspekty.
Zestawienie kilku par poniżej - obróbka identyczna, wstępnie w NX2 + akcja w PSE9:
5N
źródło (http://imageshack.us/a/img543/4628/dsc03429n.jpg)
G1X
źródło (http://imageshack.us/a/img688/6791/img2718rh.jpg)
5N
źródło (http://imageshack.us/a/img198/4162/dsc03409k.jpg)
G1X
źródło (http://imageshack.us/a/img850/3683/img2674hs.jpg)
5N
źródło (http://imageshack.us/a/img837/6539/dsc03448i.jpg)
G1X
źródło (http://imageshack.us/a/img855/9984/img2739v.jpg)
5N
źródło (http://imageshack.us/a/img211/198/dsc03453g.jpg)
G1X
źródło (http://imageshack.us/a/img252/9789/img2746ue.jpg)
dla mnie nie jest jednoznaczne który aparat wypluwa "ładniejsze dla oka" fotki - czasami 5n, a czasami g1x...
Fotki jak fotki, na malym formacie nie widac duzej roznicy, poza kolorem, a jak to sie ma na 100%? Jakis krop z dwoch zdjec, moze? ;)
Czy w orginale na 100% widac jakies szczegoly i sa roznice?
<| MICHAŁ |>
14-08-2013, 06:13
nie wiem, to bez znaczenia dla mnie - nie ogladam zdjec na 100%
Ogladam na TV i na monitorze, gdzie rozdzielczosc sie konczy na 1920 - do tej rozdzielczosci roznic innych niz w kolorze nie widac.
pastwisko
14-08-2013, 11:38
z G1 przyjemniejsze
Zdjęcia grupy użytkowników G1X
http://www.flickr.com/groups/canonpowershotg1x/
Ja sam czekałem na następcę G1X bo aparacik jest przyjemny - spora matryca, jasny obiektyw tylko wolny jak typowy kompakt.
Zdjęcia grupy użytkowników G1X
http://www.flickr.com/groups/canonpowershotg1x/
Ja sam czekałem na następcę G1X bo aparacik jest przyjemny - spora matryca, jasny obiektyw tylko wolny jak typowy kompakt.
Zdjecia sa naprawde przyjemne, ale jego slamazarnosc wyklucza jakakolwiek opcje by brac taki aparat pod uwage, a moze jego nastepca bedzie zdecydowanie szybszy? Jezli tak to kiedy to nastapi.. (?) :>
Ten sony RX100 jest mały, ale tylko, gdy jest wyłączony. Przy włączeniu od razu wysuwa się obiektyw na jakieś 6-7 cm do przodu, nawet przy minimalnej ogniskowej. Nic nie jest idealne.
Ten sony RX100 jest mały, ale tylko, gdy jest wyłączony. Przy włączeniu od razu wysuwa się obiektyw na jakieś 6-7 cm do przodu, nawet przy minimalnej ogniskowej. Nic nie jest idealne.
Ale jaki to stanowi problem? Kiedy robimy zdjęcie to przestrzeni przed aparatem jest aż nadto.
Moze robi zdjecia w kieszeni... tez nie rozumiem jak mozna traktowac to jako problem... zaczynam sie bac o przyszlosc ludzkosci ;)
Wszyscy chcieliby mieć aparat o wymiarach karty bankowej (w każdą stronę), z matrycą co najmniej 24x36, mocną lampą błyskową i 50-krotnym zoomem o jasności 1,0...
Mam nadzieje, ze wymiar matrycy podajesz w metrach ;)
I jeszcze żeby miał WiFi, BT, i żeby akumulator wytrzymywał parę tysięcy zdjęć.
... i koniecznie z dobrym wizjerem ;-)
pastwisko
15-08-2013, 09:54
Ja bym nie chciał z zoomem i lampy też nie potrzebuję, proszę mnie na siłę do tego worka nie wciskać.
RobertMiernik
15-08-2013, 09:56
Ja bym nie chciał z zoomem i lampy też nie potrzebuję, proszę mnie na siłę do tego worka nie wciskać.
Za późno i tak już zostałeś dopisany do preordera (na siłę) :]
Ja też? Więc lampy moja i Kuby będą dla Ciebie.
Mam nadzieje, ze wymiar matrycy podajesz w metrach ;)
To nowy wynalazek: matryca większa wewnątrz a mniejsza na zewnątrz.
Mi nx10 z 16 mm lub 30 mm włączony mieści się do kieszeni polara i natychmiast mogę go wyciągnąć i zrobić zdjęcie. Z RX100 tak bym nie mógł, za duża bryła po włączeniu aparatu się robi.
Nosisz w kieszeni włączony aparat? Ludzie są dziwni...
Mi nx10 z 16 mm lub 30 mm włączony mieści się do kieszeni polara i natychmiast mogę go wyciągnąć i zrobić zdjęcie. Z RX100 tak bym nie mógł, za duża bryła po włączeniu aparatu się robi.
Tylko, co to za problem go wylaczyc? Przeciez to trwa ulamek sekundy..
pastwisko
15-08-2013, 22:26
zanim podniesiesz do kadrowania włączasz zaraz po wyjęciu z kieszeni, takie szukanie dziury w całym..
pastwisko masz rację
wolę swego nx 100 od tego badziewia 3 razy droższego
wolę swego nx 100 od tego badziewia 3 razy droższego
No ale nx100 to bezlusterkowiec, a rx100 to kompakt i dlaczego uwazasz, ze to "badziew"? Skad taka opinia?
poprawka:
Dobra skoro wzmianka w ktorej chodzilo o nx10 vs rx100, pomyslalam, ze chodzilo Ci wlasnie o rx100, a pewnie miales na mysli ten nx10.
cheyenne
28-09-2013, 15:26
kończąc akademickie rozważania
rx 100 1.8, 1/160s, ISO 3200 i do tego pod światło i bez lampy
źródło (http://www.iv.pl/images/00479755986004936564.jpg)
pastwisko
28-09-2013, 20:29
i do tego pod światło i bez lampy
no jak pomiar na psa to nic dziwnego, zeby było z tyłu coś widać to bym się zdziwił ;)
Alcatraz
01-10-2013, 22:05
Mekano a czy jest na Twojej liście Panasonic GH3 lub tańsza alternatywa G6 (oba system 4/3)?
Mekano zaginęła w akcji :)
Ostatnio Aktywny: 21-09-2013 11:53
Nic dziwnego... wkurzyla się zapewne. Jak odpocznie, wróci.
Może poszła w końcu robić zdjęcia tym co ma?
Ale wszystko wskazuje na to, że ona przez cały czas fotografowała, i to dużo, tym co ma, tylko że nie była zadowolona z tego co ma, choć twierdziła, że jest zadowolona, ale mimo to ciągle szukała czegoś lepszego.